Вечерни новини: Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат, среброто поскъпна рекордно

Вечерни новини: Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат, среброто поскъпна рекордно

И още: Цената на природния газ расте с 13% от февруари, част от "Тракия" затваря за ремонт, държавата прави е-регистър за желаещите ваксини

4966 прочитания

© Юлия Лазарова


Със сигурност времето навън няма нищо общо с февруари. Температурите са по-скоро априлски, такива са и намаленията по моловете, след като ги отвориха заедно с фитнесите. Вторите - за да се тренира да се тича по моловете може би. С това, изглежда, се сложи край на карантината в държавата за разлика от Израел, която продължи още със седмица изолацията на територията си.

Държавата започна ремонта на първия участък на нагънатата част на магистрала "Тракия" и ще го затвори до края на март, така че ще можем да си припомним как изглеждаше околовръстното на Чирпан. И за да е всичко в реда на нещата, цената на газа се повиши с 13%, а на среброто с 11% за ден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев потвърди официално, че ще се кандидатира за втори мандат, по време на отчета си за четвъртата годишнина от началото на президентския си мандат. Все още не е ясна формата, която кандидатурата му ще приеме, като Радев заяви, че още не е говорил с партии, но очаква да бъде подкрепен от БСП. Ходът на президента внася малко яснота в българската политика, тъй като отменя потенциално траещата с месеци дискусия дали ще се кандидатира, каквато например се случи в края на мандата на Росен Плевнелиев. Радев направи и заявка да обедини опозицията срещу ГЕРБ около серия от необходими реформи, целящи повече прозрачност и отчетност в политиката, оптимизация на работата и структурата на ВСС, електронно правителство, пресичане на лобисткото законодателство, гарантирането на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост и преследването на корупцията във властта. Радев намекна и, че ще наложи вето на "екзотичното" предложение на управляващите за прокурор, разследващ главния прокурор.

Това е твърде удобно за премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън. И тук е голямата ирония, не - патология: Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на премиера Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева.

Румен Радев, пред журналисти
Румен Радев, пред журналисти

Днес отварят магазините в моловете, кината и фитнесите

След два месеца ограничения днес отвориха магазините в моловете, също така и кината - до 30% от капацитета им и дистанция от поне 1.5 м между посетителите, както и залите за танци и фитнес залите - с до 50% от капацитета и дистанция от 1.5 м. Ресторантите обаче остават затворени още месец, а нощните клубове - и повече. Не работят още и казината и игралните зали, както и целият събитиен сектор - организаторите на конгреси, конференции, концерти и други големи публични събития. Затворени за публика са и стадионите и спортните зали, в които се провеждат професионални спортни събития.

От 1 февруари вече е задължително на публични места, където се изискват лични предпазни средства, да се носят само маски, а не алтернативи като шалове и шлемове. Причината е новият британски щам на вируса, който е по-заразен и вече бе регистриран в България.

Цената на среброто достигна 8-годишен връх

Цената на среброто се повиши до най-високото си ниво от 2013 г., след като малките борсови инвеститори се насочиха към този пазар. Действията им идват след успешната им атака срещу хедж фондовете, заложили на късо (с очакване цените да паднат) срещу акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop. Това доведе до загуби за някои от големите хедж фондове на Уолстрийт. В понеделник цената на среброто се повиши с 11% до 30 долара за унция. Миналата седмица металът поскъпна с 6%. Най-големият в света борсово търгуван фонд, базиран на среброто - iShares Silver Trust, отчете приходи от почти 1 млрд. долара в петък според данни на BlackRock. Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания заради големия извънборсов пазар на благородния метал, където банките търгуват от името на клиенти.

Природният газ поскъпва през февруари с почти 13%

От 1 февруари цената на природния газ се повишава до 30.39 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), реши Комисията за енергийно и водно регулиране. През януари тарифата бе 26.93 лв./мВтч, или увеличение с почти 13%. Първоначално общественият доставчик "Булгаргаз" поиска от КЕВР повишение с около 7%, но впоследствие внесе в регулатора коригирано искане за още по-висока тарифа. Причината са нарасналите цени на газа на европейските пазари - само за периода 1.12.2020 - 27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене. Цените на парното и топлата вода остават без промяна.

РЕМОНТИ БЕЗКРАЙ

Започва ремонт на част от 52-километровия участък между Чирпан и Стара Загора на магистрала "Тракия" между отбивката за магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан-изток" в двете посоки, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 16-километровият участък ще бъде затворен в двете платна, а превозните средства ще ползват обходни маршрути. Това е част от деформиралата се магистрала "Тракия", за чийто ремонт правителството заяви, че отпуска 90 млн. лв. само за платното в посока Бургас. Според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков ремонтът и на двете платна трябва да приключи преди 25 март.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционния за понеделник спад на всички следени показатели на епидемията у нас заради почивните дни показва статистиката. В почивната неделя са установени 130 заразени при направени 1962 теста - почти поравно PCR и бързи антигенни. Това са малко на 6% от всички изследвани. Регистрирани са 17 починали и 1449 излекувани.

Нови 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин в София. Вчера пък пристигнаха 3600 дози от американската Moderna. Така дотук България е получила малко над 90 хил. дози от двете компании, основната част от които са на Pfizer/BioNTech. Поставените дози от началото на кампанията досега са 41 125, a хората, получили и двете дози от имунизацията, са 13 084.

Следващата доставка на ваксини от Moderna идната седмица ще бъде с една четвърт по-малка от планираното - 6 хил. вместо 8 хил. дози, стана ясно от изявление на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Забавянето ще бъде компенсирано в рамките на месеца, уточни той. В края на януари компанията стана поредната, която обяви, че няма да успее да достави договорените ваксини за Европа през февруари.

До края на февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират, обяви здравният министър Костадин Ангелов на работното съвещание при премиера. Разработва се съвместно с държавата фирма "Информационно обслужване", като целта му е желаещите да го посочат електронно. Предишните проекти за електронни услуги - направление и рецепта, се изготвиха с голямо закъснение и не работят напълно.

Десет месеца след началото на кризата с коронавируса Министерството на транспорта обяви, че е изплатило на автобусните превозвачи 29 млн. лева помощи. От подадените 639 заявления одобрени са били 580. Минималният размер на помощта е 3 хил. лв., а максималният е 450 хил. лв., като разпределянето е според оборотите на фирмите. Кандидатите трябваше да имат поне 20% спад в оборота.

Въпреки че Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca за хора над 18 години, тенденцията в Западна Европа е хората над 65-годишна възраст да се ваксинират с РНК ваксините, които имат доказано по-висока ефективност при тях, а при млади хора - тази на AstraZeneca. Това обясни в интервю за "Нова" д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към Университета в Берн. Австрия и Германия препоръчаха ваксината на AstraZeneca да не се ползва при хора над 65, а Италия - дори и над 55 г. Причината не е в безопасността, а в ефективността - в тестовете на компанията не са участвали достатъчно възрастни хора, за да има ясни данни за ефективността на ваксината при тях. Засега българските власти не са отправяли подобна препоръка.

Италия смекчава от днес ограничения въпреки предупрежденията на СЗО, че е "прекалено рано". Повечето италиански региони вече са в "жълта" зона - най-ниското ниво, с някои изключения, които са с "оранжев" код, но нито един регион вече не е с "червен" код. Така ще отворят - макар и с ограничения, заведенията и музеите, ще се отпуснат и условията за пътуване. Полицейският час обаче остава в сила в цялата страната - от 22 ч. до 5 ч.

Евентуално ново затваряне като мярка срещу епидемията може да има само в краен случай, потвърди днес френският министър на финансите Брюно льо Мер. Той добави, че сегашните мерки дават резултати в овладяването на вируса. Във Франция има вечерен час от 18 ч. до 6 ч., който струва на икономиката около 6 млрд. евро месечно, а пълно затваряне би излязло по около 15 млрд. евро на месец. В същото време в цяла Западна Европа има протестни настроения срещу затегнатите мерки.

Израел реши да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтекат в полунощ днес. Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи въведените на 27 декември миналата година ограничения - за трети път от началото на пандемията.

КАКВО СЛЕДИМ

Как се е представила европейската икономика в края на 2020 г.

Във вторник ще излязат предварителните данни за икономиката на еврозоната и ЕС за последното тримесечие на 2020 г. Предвижданията са, че БВП на еврозоната е намалял с 4.3% на годишна база, а в сравнение с третото тримесечие да е нараснал с 12.7%. В края на миналата седмица стана ясно, че Германия и Франция са отчели малко по-добри резултати в края на миналата година от предвижданията.

IN MEMORIAM

Почина Стойко Тонев, известен повече като Тони Филипов, д-р

Стойко Тонев беше един от стожерите на свободното слово (без извинение за клишето). В последните 13 години публикуваше седмичните си коментари "Из делниците на един луд", първо във вестниците, след това в сайта reduta.bg, в които с рядък талант и сарказъм отбелязваше действията на политиците у нас. И как ги отбелязваше - с всички възможности и нюанси на българския език. А те са големи и той ги изцеждаше до най-малката възможност. "Подобен сарказъм у български автор е срещан доста отдавна - по времето на Алеко Константинов. Разликата е в това, че героите на Доктора са напълно реални. Живи и истински наши съвременници, не прототипи. Но също толкова жалки като Алековите", пише в "Явлението Тони Филипов, д-р" в. "Култура" през 2017 г.

Иначе Стойко Тонев беше дълги години главен редактор на в. "Новинар", след това заместник главен редактор на в. "Монитор", после и на в. "Експрес" Завършил е социология в софийския университет "Св. Климент Охридски", доктор е по социология и преподавател. В последното си издание на "Из делниците на един луд" миналата седмица Тони Филипов, д-р завършва текста си така: "Чудя се как могат некои хора да живеят живот без малко сол и пипер".

Със сигурност времето навън няма нищо общо с февруари. Температурите са по-скоро априлски, такива са и намаленията по моловете, след като ги отвориха заедно с фитнесите. Вторите - за да се тренира да се тича по моловете може би. С това, изглежда, се сложи край на карантината в държавата за разлика от Израел, която продължи още със седмица изолацията на територията си.

Държавата започна ремонта на първия участък на нагънатата част на магистрала "Тракия" и ще го затвори до края на март, така че ще можем да си припомним как изглеждаше околовръстното на Чирпан. И за да е всичко в реда на нещата, цената на газа се повиши с 13%, а на среброто с 11% за ден.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход