Какво предлага БСП на бизнеса

Какво предлага БСП на бизнеса

На среща с Българската стартъп асоциация Koрнелия Нинова увери, че БСП не планира да повишава корпоративния данък и ще реформира ББР

Деян Димитров
9877 прочитания

© Юлия Лазарова


В четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатите от БСП Димитър Данчев и Явор Божанков и евродепутатът Петър Витанов участваха в среща с Българската стартъп асоциация (BESCO). Това е първата от поредица от срещи с политически лидери, които BESCO ще проведе преди изборите. Нинова представи част от програмата на БСП за бизнеса, която включва опит за справяне с лобисткото законодателството и прокарването на предложения между първо и второ четене в парламента, намаляване на административната тежест за бизнеса и въвеждане на електронно управление, преструктуриране на Българската банка за развитие (ББР) и данъчни облекчения за стартиращи компании и работа за повече инвестиции в предприемачество.

"Никъде не сме имали намерение да пипаме корпоративния данък. Говорим само за промяна в данъците на физическите лица в Закона за данъците върху доходите на физическите лица", увери представителите на бизнеса от BESCO Нинова.

Общ проблем според нея е непредвидимостта в правенето на бизнес в страната, която води до нежелание за инвестиране и развиване на бизнес и предприемачество в страната.

Приемат се закони без реална оценка за въздействие

Като решение на некачественото и неустойчиво законодателство, което се променя често и допълнително се обременява от "предложения между първо и второ четене с чисто лобистки цели", Нинова предложи към Народното събрание да се създаде съвет от юристи и икономисти, които да правят предварителен анализ на законодателството. Ролята им би била да дават обективна и независима оценка на въздействието на предложеното законодателство върху икономическата среда. "Категорично сме решени да върнем законодателството там, където му е мястото - да е сериозно, предвидимо и да ви дава спокойствието да правите бизнес", обърна се Нинова към членовете на BESCO.

Проблемът с административната тежест

Вторият голям проблем според БСП е административната тежест за бизнеса. "Част от документите, необходими за създаване на бизнес, трябва да бъдат издавани служебно, абсурдно и скъпо е да са необходими между 40 и 80 документа", предложи Нинова. Според нея водещ проблем е, че дори там, където има някакво електронно управление, системите на различните институции не комуникират помежду си. В БСП в момента се изготвя списък от възможните документи, които могат да се искат и осигуряват от администрацията по електронен път, без това да се изисква всеки път от бизнеса. БСП също предлага създаването на 6 нови електронни регистъра, от които Нинова назова 4 - образователен, данъчен, регистър на земята и регистър за електронно здравеопазване.

Нинова коментира и практиката държавни институции да бавят отговори на всякакви запитвания. "Бавните отговори освен като основа за корупционна среда са изключително вредни за бизнес средата и принципът на мълчаливото съгласие на администрацията трябва да се въведе, където е възможно", смята тя.

Изкривяване на пазарната среда

"Лобистки интереси изкривяват пазарната среда и свободната конкуренция, най-често в полза на големите", заяви лидерът на левицата, като обясни, че това е тема за съдебната система и борбата с корупцията, но че БСП има и икономически и финансови решения:

 • Преструктуриране на Българската банка за развитие (ББР) с ориентация към кредитиране на малки и средни предприятия. В момента ББР "помага на между 6 и 10 големи компании, обвързани по някакъв начин с управлението", каза Нинова. БСП ще поиска таван за размера на кредитите и ще настоява за децентрализация на банката
 • Данъчни облекчения за стартиращи компании под формата на освобождаване от корпоративен данък за първите 5 години
 • Облекчаване на обществените поръчки за малки, средни и стартиращи компании, тъй като в момента условията на обществените поръчки работят в полза на големите компании, които могат да се възползват от големи кредити.

Според Нинова заради глобализацията е необходима и спогодба за избягване на двойно данъчно облагане.

Липсата на кадри

Нинова предлага във всяко училище да има курс по компютърна грамотност с високи технологии като стъпка за по-тясно обвързване на образованието с технологиите. В БСП обмислят предложение за създаването на национална гимназия по компютърни науки и високи технологии. Лидерът на БСП намекна и за потенциални промени в учебното съдържание, което трябва да се "прецизира". Извън образователните политики Нинова се съгласи с предложение на BESCO за облекчаване на визите за кадри от трети страни в помощ на бизнеса.

Липса на инвестиции

Нинова посочи недостига на инвестиции като ключов проблем - прекалено малко компании в България инвестират във високи технологии, което налага намеса на държавата чрез обединяване на фонд "Научни изследвания" и фонд "Иновации" и създаване на центрове за върхови технологии и технологичен трансфер. "Рязко се увеличиха депозитите в банките. Кредитите, които дават банките, макар и да бележат лек ръст, разликата си остава. Натрупват се средства в банковия сектор, които не се обръщат в реалната икономика, а са възможен източник, който и на вас да помогне", каза още тя. В същия ред на мисли Нинова се съгласи с предложение на BESCO частните пенсионни фондове да се превърнат в източник на инвестиции и каза, че в БСП се обмисля как те да станат оборотен капитал, така че да се гарантират парите на вложителите.

Тя обърна внимание и на европейския план за възстановяване и развитие и обясни, че при победа на изборите на БСП планът ще бъде обект на обстойна публична дискусия в Народното събрание с участието на колкото се може повече заинтересовани лица. "В предвижданите дотук мерки в плана става въпрос просто за довършване на отпаднали и нереализирани проекти от оперативните програми досега, но мисля, че те не гарантират едно ново качество и нова структура на икономиката, здравеопазване, обвързване със социални и икономически проблеми, обвързваме и със Зелената сделка", каза лидерът на БСП.

Въпроси за съдебната система

По време на дискусията с BESCO управителят на "ИФД инженеринг" Красимир Димитров повдигна въпроса за позицията на БСП за съдебната система. Той попита Нинова дали в БСП са готови да намалят политическата квота във ВСС и да оставят по-голяма квота юристите и съдиите. Димитров също попита дали от БСП са готови да закрият специализирания съд и спец. прокуратура, както и да проведат реформа на прокуратурата. "Постоянно се сблъскваме с това, че се опитваме да излезем на световния пазар. Репутацията на страната ни е много важна. Когато стане въпрос за привличане на инвеститори и партньори, проблемите в съдебната ни система се виждат навън. Да имаме предвидима среда, която създава усещане за сигурност и предвидимост за бизнеса, е изключително важно", намеси се в разговора и изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов.

Нинова не отговори директно на въпроса за квотите във ВСС, като вместо това обясни, че политиците трябва все по-малко да се месят в съдебната система. "Още когато се създаваха специализираният съд и прокуратура, гласувахме против и предупреждавахме какво ще се случи. То се случи. В предизборната си програма сега сме заложили закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура", добави лидерът на социалистите. БСП също предлага да се наложи съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата, включително върху отказите от съставяне на такива. Нинова също обясни, че от БСП са готови да работят с всеки, който иска да се обедини в борбата с корупцията и промяна в съдебната система, "защото това е надпартийна тема, която може да обединява".

Цялата дискусия, продължила час и половина, можете да гледате тук.

В четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатите от БСП Димитър Данчев и Явор Божанков и евродепутатът Петър Витанов участваха в среща с Българската стартъп асоциация (BESCO). Това е първата от поредица от срещи с политически лидери, които BESCO ще проведе преди изборите. Нинова представи част от програмата на БСП за бизнеса, която включва опит за справяне с лобисткото законодателството и прокарването на предложения между първо и второ четене в парламента, намаляване на административната тежест за бизнеса и въвеждане на електронно управление, преструктуриране на Българската банка за развитие (ББР) и данъчни облекчения за стартиращи компании и работа за повече инвестиции в предприемачество.

"Никъде не сме имали намерение да пипаме корпоративния данък. Говорим само за промяна в данъците на физическите лица в Закона за данъците върху доходите на физическите лица", увери представителите на бизнеса от BESCO Нинова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  Asparuh avatar :-|
  Asparuh

  Корнелия Нинова се прави на принципна спрямо Гергов, но няма нищо против Румен Овчаров. Не мога да разбера с какво двамата са различни.
  Нинова води БСП към катастрофа. Тя се държи като диктатор и гони всеки, който мисли различно от нея. Ще превърне партията в електорално джудже.
  БСП са наследниците на бившите комунисти от БКП. Те не могат да бъдат алтернатива на нищо. Искат само да вземат от работещите и да дават на себе си. Не, мерси!

 • 2
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Това е лъжа. Който и да дойде на власт, трябва да вдигне данъците. А данъците върху имотите в големите градове трябва да се вдигнат 10 пъти. По селата два пъти.

 • 3
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  До коментар [#2] от "smotlixx":

  Който и да дойде на власт, трябва да вдигне данъците.

  Напротив! Трябва да се намалят , а някои дори да бъдат премахнати.Ама от кухи лейки толкова.

 • 4
  selimpo41 avatar :-|
  selimpo41

  Не искам политиците да ми предлагат нищо, искам да правят това което аз искам. В Британия поискаха Брексит и политиците им го направиха.

 • 5
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Мда. И накрая коалиция с ДПС, налагане на тяхната корупционно-олигархична икономическа политика и спазване на омертата по всичките им феодални владения.

  Даже червенотиквениците разочароват по отношение на левите обещания. Това да сменим ГЕРБ с БСП би било поредния идиотизъм. Ако не дадем път на други партии, може да очакваме само статукво до безкрай.

 • 6
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  До коментар [#2] от "smotlixx":

  Ако беше чел текста, щеше да видиш как тя се мазни само на бизнеса. Нямало да вдигне корпоративния данък.

  Е - ще вдигне друго, това е ясно. Тези другите данъци, които си изброил така и така са предимно общински, та не зависят от държавното управление пряко.

  Аз не мога да разбера едно - как може българите с ниските си доходи да гледат равнодушно на предложението за прогресивно подоходно облагане. Това ще е поредната кражба от народа в полза на партийните каси!

  Никаква прогресивна данъчна система, докато сме най-корумпирани в Европа! Това е абсолютна кражба!

 • 10
  djr55699551 avatar :-|
  Zdravko

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход