Вечерни новини: Петролът е с най-висока цена от година, Брюксел поставя условие за милиардите от фонда на ЕС за Унгария

И още: Грантове за "затворените" бизнеси ще има и през февруари; Спецпрокуратурата внесе в съда обвинението срещу братя Бобокови; INSEAD е най-доброто бизнес училище през 2021 г.

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

На фона на обилните снеговалежи и отрицателните температури в Северозападна Европа за България синоптиците обещават още половин седмица подранило пролетно време. По-важна обаче е проверката на други добри новини от деня. В отговор на критиките, че продължението на руския газопровод "Турски поток" през България обслужва основно интересите на "Газпром", министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред bTV, че тръбопроводът дава възможност за газификация на общините покрай него. Но прехвърли отговорността за това на кметовете.

Подобно твърдение е, меко казано, некоректно. Развитието на газопреносната мрежа е изключително задължение на държавната "Булгартрансгаз", която плати изграждането на "Турски поток" през страната, но не предвиди възможност за отклонение от него към населените места в Северозападна България. На теория вероятно е възможно да се изгради газоразпределителна станция за целта, но засега няма нито планове, нито средства за това, доколкото стойността на подобен проект би била десетки милиони левове.

Колкото до думите на министъра, че отсечката на "Турски поток" е построена не с пари от бюджета, а със заем, във фейсбук припомниха вица, често свързван с обяснения от ГЕРБ:

- Откъде взе парите?

- От чекмеджето.

- Кой ги сложи там?

- Тъщата.

- А тя откъде има тези пари?

- Аз й ги дадох.

- А ти откъде взе парите?

- От чекмеджето...

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Петролът достигна най-високата цена от една година

Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от малко повече от година, като брентът надмина 60 долара за барел заради надеждите за нови икономически стимули в САЩ и свиване на доставките сред водещи производители. Котировките на американския лек сорт достигнаха 57.49 долара. Цените и на двата сорта не са били толкова високи от януари 2020 г. Пазарът на петрол продължава да се затяга заради по-големите съкращения от страна на Саудитска Арабия, която обеща допълнително намаление на доставките през февруари и март, след като други членове на петролния картел от ОПЕК и неговите съюзници се договориха също да понижат производството.

Грантове за "затворените" бизнеси ще има и през февруари

Министерството на икономиката (МИ) и работодателите са се договорили мярката за подкрепа на засегнатите от частичния локдаун фирми да продължи и през февруари. Това е съобщил ресорният министър Лъчезар Борисов на съвещание при премиера Бойко Борисов. Било изпратено запитване към ЕК за продължаването на мярката, чийто срок за подаване на заявления изтече на 20 януари. Дотогава грантове между 10 и 20% от оборота си (в зависимост от сектора) са поискали 8184 фирми за над 115 млн. лв. Справка на МИ показва, че към края на януари над 30% от фирмите са получили грантовете си, а разплатената сума е 31.2 млн. лв. От министерството са превели към НАП (която администрира схемата) допълнителни 50 млн. лв., с които разплащането към бизнеса да продължи.

ЕС обвързва допълнителните пари за Унгария с реформа в обществени поръчки

ЕС настоява Унгария да реформира закона за обществените поръчки, за да ограничи системните измами, преди да й предостави милиардите евро от фонда за възстановяване от пандемията. Това се казва във вътрешен документ, видян от Reuters. Еврокомисията има мандат да управлява фонда от 750 млрд. евро и вече каза на няколко държави от съюза, че плановете им за изразходване трябва да бъдат подобрени. В цитирания от агенцията документ се казва, че Унгария, която трябва да получи 6.3 млрд. евро грантове по европейската схема, е сред страните с най-много тръжни процедури с един участник, което системно води до увеличаване на цените. Заради възраженията на Унгария и Полша ЕС направи сериозен компромис по отношение на механизма, обвързващ отпускането на еврофондове с правовата държава.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинението срещу братя Бобокови

Специализирана прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима души във връзка с разследването на нерегламентирано управление на опасни отпадъци. Към тях са повдигнати различни обвинения - ръководене на организирана престъпна група, престъпления по служба, както и против народното здраве и околната среда, избягване на плащане на данъци и др. Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за заседание.

Tesla е инвестирала 1.5 млрд. долара в биткойн

Производителят на електрически автомобили Tesla обяви днес в съобщение до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, че е купила биткойни за 1.5 млрд. долара. Освен това компанията на Илън Мъск отбеляза, че в бъдеще може да приеме криптовалутата като форма на плащане за автомобилите си, като уточнява, че може да има регулаторна несигурност около това й желание. Новината очаквано доведе до ръст на цената на биткойна с около 10% до над 42 хил. долара за монета. По-рано компанията е обявявала, че има интерес към криптовалутата, но закупуването на такова голямо количество е сериозно действие.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Преговорите между Hyundai и Apple за автономни коли се провалиха

Южнокорейският производител на автомобили Hyundai Motor обяви, че вече не преговаря с Apple за автономни електрически автомобили, само месец след като потвърди, че се водят предварителни разговори. Акциите на Hyundai се понижиха с 6.2% след съобщението, което изтри 3 млрд. долара от пазарната оценка на компанията. Книжата на свързаната с нея Kia, която беше обсъждана като вероятен оперативен партньор на Apple, паднаха с 15% - загуба от 5.5 млрд. долара. Съобщението днес сложи край на седмиците спекулации покрай Hyundai Motor за потенциалното партньорство с американската компания.

КЛАСАЦИЯ НА ДЕНЯ

INSEAD е най-доброто бизнес училище през 2021 г.

Основаното във Франция бизнес училище INSEAD е на първо място в класацията на Financial Times за 100-те най-добри MBA програми за 2021 г. То се изкачва с три места в сравнение с 2020 г. Това е и третият път за последните шест години, в които MBA програмата на INSEAD води подреждането. Ректор на училището е българският професор Илиян Михов. Бизнес училището отчита напредък в 10 от общо 20 категории. Сред тях е значителното подобрение в изследователската дейност, с която се изкачва с 15 места до номер 3. Нарежда се и на първо място в категорията "препоръчван от студенти". От INSEAD посочват, че развитието им в посока установяване на полово разнообразие в институцията се е засилило значително както сред преподавателите и управителния съвет, така и сред студентите.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Цялата патриотична общност в България с нетърпение очакваше закона за трюфелите и ето - ВМРО им го даде.

Ехиден коментар пред bTV на лидера на "Атака" Волен Сидеров за лобистките закони, внасяни от ВМРО и НФСБ, на които е бивш партньор в разпадналия се вече съюз "Обединени патриоти"

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционно ниски стойности на данните за разпространението на епидемията отчита статистиката в понеделник. За последното денонощие в страната са регистрирани 182 нови случая на COVID-19. Положителни са 6.8% от изследваните 2663 проби (1590 PCR и 1073 антигенни). На седмична база обаче данните показват 27% ръст на заболеваемостта при 14% по-малко направени тестове. Към днешна дата хоспитализирани са 3126 души, от които в интензивни отделения са 278. За изминалите 24 часа има 60 оздравели и 20 починали.

На фона на плавното покачване на заболеваемостта премиерът Бойко Борисов коментира днес, че "към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив". На работно заседание с представители на здравните власти Борисов е изискал решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, информира правителствената пресслужба. Решение дали в малките населени места всички ученици ще учат присъствено ще бъде взето в средата на месеца, съобщи по-късно здравният министър Костадин Ангелов. На заседанието при премиера председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски е докладвал, че на 14-дневна база заболеваемостта расте с около 40%, до 128 на 100 хил. души, а увеличението на хоспитализираните пациенти с COVID-19 е с 10%.

Столичната Александровска болница обяви, че започва от днес безплатни прегледи и консултации за прекарали COVID-19 пациенти (със симптоми или безсимптомно), независимо от наличието на положителен тест за инфекция. Желаещите трябва да запишат час за консултация на тел. 02/9230467. Пациентите ще бъдат преглеждани от екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия, като при необходимост ще им бъдат извършени по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни пост-COVID състояния.

Над 807.3 млн. лв. са изплатените средства към 2 февруари по мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, съобщават от НОИ. С тях са подкрепени 11 925 работодатели за запазване на работните места на 265 137 работници и служители. Най-голяма част от сумата е била насочена към компании от преработващата промишленост - над 334 млн. лева, следвани от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" с около 107 млн. лв., търговия с над 91.2 млн. лв., "Транспорт, складиране и пощи" с 69.5 млн. лв. и добивна промишленост с 62.7 млн. лв.

Лоши метеорологични условия в Германия отложиха доставката на новите 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които трябваше да пристигнат днес на летище София. Заради лошото време още не е ясно кога ще може да излети самолетът, който трябва да ги достави.

Австрия обяви затваряне на провинция Тирол и призова жителите ѝ да се въздържат от всякакви пътувания, които не са крайно необходими, предаде Reuters. Мярката се е наложила заради разпространение на южноафриканския вариант на вируса. Кабинетът също така призовава всеки, посетил провинцията в последните две седмици, да се тества. Страната от днес затяга контрола като цяло по границите с всички съседни държави.

Унгария официално стана първата в ЕС, одобрила руската ваксина "Спутник V". Страната е поръчала общо 2 млн. дози за следващите три месеца. Все още Европейската агенция по лекарствата не е одобрила "Спутник", но такова разрешение от отделни държави в блока е позволено в изключителни случаи. Будапеща е поръчала и 5 млн. дози от китайската ваксина на Sinopharm.

Израел едва ли ще постигне колективен имунитет срещу коронавируса дори след като всички пълнолетни граждани на страната са ваксинирани. Причината е, че в момента няма одобрена ваксина за децата под 16 г., а те са 2.5 млн. в страната. Това заяви пред парламента Шарон Алрой-Прайс, един от най-високопоставените служители по въпросите на общественото здраве. Над 41% от 9.3-милионното население на Израел вече е получило поне една доза ваксина, а почти 25% - и втора.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Силна снежна буря премина през Северна и Източна Германия, както и през Нидерландия, причинявайки стотици пътни инциденти и блокирайки редица редовни влакови и автобусни линии. На места имаше и прекъсване на електричеството. Въпреки силния вятър и ниските температури много хора излязоха навън да се забавляват в снега, пишат новинарските агенции, а някои се придвижваха със ски (на снимката).