Вечерни новини: Новата версия за 12 млрд. лв. от ЕС е с акцент ВЕИ и водород, биткойнът поскъпна с над 18% за 24 часа

И още: Германия с най-голям спад на износа от 2009 г.; Вирусът не е тръгнал от пазара в Ухан, не е и от лаборатория, смятат експертите на СЗО; ЕС е готов да последва Австралия и да накара Big Tech да плащат за новини

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Как ви се струва названието "Изправи се! Мутри вън!"? Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров "името е много необичайно" и не е сигурно, "че отговаря на добрите нрави". Което означава, че обединението около Мая Манолова и организаторите на протестите от т.нар. Отровно трио, което подаде документи за участие в предстоящите парламентарни избори с това название, може да има проблем с регистрацията. Манолова вече заяви, че ако комисията откаже регистрацията на коалицията, това значи, че ще изпълни политическа поръчка. Според нея името "Изправи се! Мутри вън!" не противоречи нито на разпоредбите на Изборния кодекс, нито на решението на ЦИК за имената на партиите и коалициите. Освен това Манолова намекна, че имат и резервен вариант.

Друг въпрос, витаещ около идентичност, продължава да стеле напрежение между София и Скопие. По време на събитие, организирано от американския мозъчен тръст Atlantic Council, македонският премиер Зоран Заев отново се оплака от "непринципната позиция" на България, попречила на Скопие за започне преговори за членство в ЕС.

Тема с продължение е и започващата днес по същество в американския Сенат безпрецедентна процедура по импийчмънт срещу вече бившия президент Доналд Тръмп. На фона на всички въпроси дали тя е законна и конституционна реалното последствие от нея би било да сложи край на надеждите за нов мандат на Тръмп.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Преработеният план за 12 млрд. лева: По-малко саниране и строителство, повече за бизнеса и зелената енергия

Преработеният План за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи 12 млрд. лв., е готов. Той не беше представен с дигитална презентация и публичност, както първият му вариант през октомври 2020 г., въпреки че има съществени промени в начина на разпределение на средствата. По време на общественото обсъждане бяха подадени десетки алтернативни проекти, като повечето от тях не са отразени в документа, включително и тези на президентството.

Основните разлики са:

  • Бюджетът за саниране и други строителни дейности е силно намален - с около 1 млрд. лв., но въпреки това към тази сфера са насочени общо 3.6 млрд. лв., което отново е най-големият разход.
  • Средствата за бизнеса са завишени, като е поставен силен акцент на енергийната ефективност и въвеждането на ВЕИ за собствени нужди. Предвидени са общо три фонда за финансиране на такива проекти, като общите средства са 2.1 млрд. лв.
  • Силно включване има и за водорода като нов енергиен носител - около 500 млн. лв. Любопитно тук е, че интерес в тази сфера имат почетният председател на ДПС Ахмед Доган и Христо Ковачки.
  • Включена е и схема за финансиране на малки проекти на домакинствата за поставяне на соларни инсталации или такива за подгряване на топла вода от слънцето.
  • Разходите за жп проектите са трансформирани така, че към тях е прибавено и разширението на софийското метро. То ще получи 360 млн. лв. от плана, като останалите още толкова би следвало Столичната община да осигури сама.
  • Заложени са 280 млн. лв. за обучения по цифрови умения и изграждане на национална онлайн платформа за обучение на възрастни хора.

При останалите направления има известни промени в размера на сумите, но като цяло проектите се запазват - изграждане на национална 5G мрежа, реконструкция на напоителните системи в селското стопанство, ремонт на училища и детски градини, създаване на нови технологични класни стаи, ново LED улично осветление, както и електронни услуги и дигитализация в съдебната система и администрацията.

Този вариант на плана предстои да бъде изпратен в Брюксел за одобрение, което, ако няма забележки, може да стане факт през май. Едва тогава България ще може да започне с проектите, като срокът за изпълнението е 2026 г. Много е вероятно ЕК да има критики към предложените за финансиране дейности и да поиска да бъдат заменени с други, които по-пряко отговарят на целите за нисковъглеродна и иновативна икономика.

Биткойнът поскъпна с над 18% за последните 24 часа

Официалното съобщение на Tesla, че е инвестирала 1.5 млрд. долара в биткойн и планира да го приеме за платежно средство, създаде истинска буря на пазара. Цената на най-голямата криптовалута се вдигна с над 18% за последните 24 часа. Във вторник сутринта котировките надминаха 48 хил. долара, преди да спаднат леко до малко под 46 хил. долара следобед. Признанието на компанията предизвика противоречиви мнения и поне два въпроса - ще последват ли й други компании примера й, което би наляло още гориво в крипторакетата, както и защо Tesla и нейният мениджмънт са решили да попълват баланса си с толкова високорисков актив.

ЕС е готов да последва Австралия и да накара Big Tech да плащат за новини

Европейският парламент може да принуди големите технологични компании да плащат за новини и така може да последва Австралия, която изготви закон в подкрепа на издателите срещу Google и Facebook. Евродепутати, работещи по два знакови проекта за европейски цифрови регламенти, заявиха пред Financial Times, че законите могат да бъдат изменяни при преминаването им през парламента, за да включат аспекти на австралийската реформа като опцията за обвързващ арбитраж за лицензионни споразумения и изискване технологичните компании да информират издателите за промени в начина, по който класират новинарските материали на своите сайтове. Инициативата на евродепутатите би била сериозен удар за Google, която заплаши да напусне Австралия в знак на протест срещу планирания нов закон, който ще я принуди да плаща за новини. Facebook също предупреди, че ще спре потребителите в Австралия да споделят новини.

Германия с най-голям спад на износа от 2009 г.

Пандемията е довела до спад на германския износ през миналата година с най-големия темп от финансовата криза през 2009 г. Понижението е с 9.3% до 1.2 трлн. евро, обяви Федералната статистическа служба. Това е първото намаление на експорта от 2013 г. По време на финансовата криза сривът беше още по-голям - 18.4%. Вносът също се е понижил най-бързо от 2009 г. - със 7.1% до 1 трлн. евро. Спадът в износа се дължи главно на пониженията през миналия март, след което осем поредни месеца се покачва.

Президентът пита КС може ли да се изменя закон, който още не е обнародван

Може ли да се изменя закон, който все още не е обнародван, включително и когато е върнат с президентско вето - този въпрос задава президентът Румен Радев на Конституционния съд (КС) в рамките на искане за тълкуване на правилата за законотворчество. В мотивите се сочи казуса от края на м.г., когато парламентът се опита да замаже скандала с лобистките промени в Закона за потребителския кредит, даващи възможност неустойката по бързи кредити да стига до двойния размер на главницата. Тогава, за да не приеме президентското вето върху този текст, мнозинството гласува отмяната му, но преди той да бъде обнародван, другояче казано - отмени несъществуващ закон.

КапиталНО

"От справедливост към президента Тръмп трябва да кажа, че той беше прав, придържайки се към по-твърд подход спрямо Китай... Това беше правилна тактика, макар че този, който я реализира, според мен излиза далеч от границите на позволеното. Но основният принцип беше правилен."

Антъни Блинкън
Антъни Блинкън

държавен секретар на САЩ

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Броят на заразените продължава да се повишава и за последното денонощие е 1115 души. Обичайно във вторник случаите са най-много за седмицата заради натрупвания от уикенда, но числото тази седмица е по-високо от отчетеното в предишните три вторника. Изследваните тестове за денонощието са 11 637, от които 4574 PCR и 7063 антигенни, а делът на положителните е 9.6% за периода и 8.2% средно за последните 7 дни. Общо 89 души са починали, а 804 са излекувани. Ваксинираните за денонощието са 1850.

Не се обсъжда отрицателен резултат от антигенен тест да бъде алтернатива на отрицателен резултат от PCR тест за отмяна на карантината при пристигане в България, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в гр. Бяла. Министърът обяви още, че на заседание на Ваксинационния щаб в понеделник е било взето "ясно и категорично решение" България да прилага ваксината на AstraZeneca и на възрастни пациенти над 55 г., "тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейската агенция по лекарствата".

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага партиите да номинират за членове на секционните избирателни комисии (СИК) хора, които вече са се срещали с коронавируса или са ваксинирани. Причината е, че няма как назначаването им да се изтегли по-рано спрямо графика, за да успеят да получат двете дози ваксина преди деня на парламентарните избори 4 април. Пред bTV говорителят на ЦИК Таня Цанева посочи, че логистиката по райони за ваксинирането на членовете на СИК ще е трудна и тежка, защото става дума за голям брой хора - около 100 000 души.

Вечерният час в Нидерландия, въведен на 23 януари, се удължава до 2 март. Тази мярка е "необходима, защото нови, по-заразни варианти на коронавируса продължават да се разпространяват в Нидерландия", се посочва в комюнике след заседание на кабинета.

Германия планира да похарчи тази година близо 9 млрд. евро, за да купи до 635.1 млн. ваксини срещу COVID-19 като част от схемата за обществени поръчки на ЕС и национални сделки. Това сочи документ на финансовото министерство в Берлин, пише Reuters. Здравният министър Йенс Шпан е поискал одобрение за още 6.22 млрд. евро за купуване на ваксини, пише в документа. Това е към вече предвидените в тазгодишния бюджет 2.66 млрд. евро.

"Изключително рано е светът да се отказва от ваксината на AstraZeneca", призова СЗО след съвещание, на което бяха проучени данни за препарата, дни след съобщенията за много ниска ефективност срещу южноафриканския щам. От организацията казват, че в сегашната ситуация е крайно необходимо да се използват "всички инструменти, които имаме" за справяне с пандемията, още повече че ваксината на " AstraZeneca почти изцяло ще съставя първите пратки за развиващите се страни за първата половина на годината - 337.2 млн. за 145 държави.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Вирусът не е тръгнал е от пазара в Ухан, не е и от лаборатория, смятат експертите на СЗО, които търсят произхода му на място в Китай

Екипът от експерти на СЗО, изпратен в Ухан в търсене на произхода на пандемията, смята, че коронавирусът се е разпространявал в Ухан още преди да бъде открито огнището на пазара за диви животни и риба в многомилионния град. След двуседмично разследване, което се случи на място след дълга съпротива на китайските власти, екипът сподели наблюденията си на пресконференция днес.

Експертите уточниха, че изводите далеч не са твърди и работата със събрания материал предстои. Според тях обаче засега няма доказателства за големи огнища отпреди декември в Ухан "или където и да било другаде".

СЗО засега потвърждава, че коронавирусът е предаден на човека от прилепите чрез животно "посредник". Експертите изключват версията за лабораторно създаване на вируса. Още по темата може да прочетете тук.