Токът е убил детето законно

Токът е убил детето законно

Какви са причините за инцидента с удареното от ток момче на пешеходна пътека в София и какво може да се направи

Анина Сантова, Ивайло Станчев
41583 прочитания

© Георги Кожухаров


24 часа след нелепия инцидент, в който дете почина от токов удар, докато чакаше с баща си да пресече улицата, всичко е ясно. Знае се как се е случил инцидентът и защо се е стигнало до тази трагедия. Ясни са конкретните причини и принципните проблеми. Ясно е и че най-вероятно никой няма да бъде виновен за смъртта на 16-годишното момче. Всички замесени компании и институции са си свършили работата перфектно, наредбите и законите са спазени. Детето, ако се слушат представителите на различни власти и компании, е убито напълно законно.

Електроразпределителното дружество на ЧЕЗ твърди, че няма нищо общо със захранващия кабел, който излиза от шахта на тротоара, общината казва, че не може да контролира свързването на преместваемите обекти с електрическата мрежа, за които иначе издава разрешения, самите павилиони обясняват, че са законно свързани и спазват правилата, държавната болница, на чиято територия са те, пък смята, че няма отношение към казуса, а Комисията за енергийно и водно регулиране няма да прави никакви проверки.

Колкото и нелепо да звучи всичко това, за най-голямо съжаление може би е и вярно. Просто законите и регулациите са така направени, че никой да не носи отговорност и всичко да се случва в сивата зона.

Затова и поредното прехвърляне на топката между институциите вероятно ще завърши без последствия.

С оголването на кабела, погубил човешки живот, се показаха и конкретни, трупани с години проблеми. На първо място - цари пълен хаос по отношение на подземната инфраструктура в градовете, няма регистър на собствеността на шахтите и всеки може да бърка и прокарва кабели в тях. И второ, преместваеми обекти не само в София, а и във всички градове в страната се снабдяват с ток както намерят за добре - по въздушни или подземни кабели, за които никой не отговаря. От гледна точка на закона обаче собствениците им са изрядни.

Комбинацията от тези две огромни нормативни и регулаторни празноти означава, че инциденти като сегашния могат да се случат навсякъде и по всяко време и пак никой няма да бъде виновен.

Какви са фактите

Въпреки че по случая с удареното от ток дете тече разследване, вече са ясни основните моменти. Захранването на проблемния кабел от ЧЕЗ идва не от самата шахта, а от табло от другата страна на булеварда. Реално кабелът минава под бул. "Иван Гешов" и излиза на тротоара пред болница "Иван Рилски". Електроразпределителното дружество на ЧЕЗ обаче по закон, а и според лицензията си носи отговорност само до точката на свързване - въпросното табло. Съгласно Закона за енергетиката съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения. "В дружеството през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на обект павилион, който е присъединен със статут "преместваем обект", в съответствие с действащата нормативна уредба. Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът."

Това е и причината от ЧЕЗ да казват, че нямат общо с проблемния кабел. Тук обаче веднага възниква първият въпрос - как е възможно всеки да си опъва кабел и да си захранва обекта, но за него малко по-надолу.

Преди реконструкцията на бул. "Гешов" и изграждането на естакадата с ул. "Георги Софийски" през 2012 г. кабелът е минавал въздушно - по светофарната уредба на пешеходната пътека. След ремонта самата пешеходна пътека е изместена (вероятно заради автобусната спирка) по диагонал, а заедно с нея и светофарът. По тази причина вероятно кабелът за захранване на преместваемия обект е прокаран под булеварда и излиза от шахтата. Така е от поне осем години.

За да стигне до въпросния павилион (магазинче за ядки), кабелът излиза от шахтата, върви прикачен в гофриран канал по парапета на тротоара, след това стига първия павилион за закуски върху тротоара и оттам въздушно се прехвърля към крайния обект. Според информация на район "Триадица" прокарването на кабелите конкретно по настоящото трасе към търговските обекти е станала през 2018 г.

Самото магазинче се намира в имот - държавна собственост (част от двора на болница "Иван Рилски"), а не е върху тротоара. В тази връзка от лечебното заведение казват, че електрозахранването му се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс - във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. "УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване", пише в официалното становище, но не е уточнено обаче дали те са отдали под наем терена за павилиона и имат ли договорни отношения с него.

По-късно от районната администрация на "Триадица" съобщиха, че съгласно наличните данни този обект се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

Конкретният инцидент е станал не заради самото стъпване върху шахтата (или заради мокри обувки), а когато детето се е хванало за металната ограда (така се е затворила електрическата верига). Което пък означава, че рискът е нямало как да бъде избегнат, тъй като по нищо не е личало, че има опасност. Капакът е точно на пешеходната пътека и много хора са минали по него, без да ги удари ток.

По информация на "Капитал" в четвъртък е имало техници, които са работили в шахтата, и вероятно тогава се е получило прегъване и оголване на кабела. А след като в петък заваля дъжд и после сняг, опасността вече е била налице. Все още обаче не е уточнено на кое дружество са били въпросните техници, като според очевидци е вероятно да става дума за такива на телекомуникационна компания.

Оправяйте се както можете

Големият въпрос, който възниква след инцидента, е: Как е възможно търговски обекти да се захранват с електричество по кабел, за който никой не отговаря? Оказва се, че това не само е възможно, но е и законно.

Според наредбата за преместваемите обекти, рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи на територията на Столична община за издаване на разрешение за поставяне на такъв е нужно съгласуване с дружествата, доставчици на вода, енергия и електронни съобщения. Това обаче важи само за мястото на свързване - електромера.

Както е в случая с въпросния павилион, електромерът на ЧЕЗ е от другата страна на булеварда. Оттам насетне кабелът, с който се захранват, е в т.нар. ничия зона и е ничия отговорност. Същото е и в парковете - ЧЕЗ дава точка на свързване за даден обект, собственикът отива с този документ в общината и си получава разрешението. Как се свързва с мрежата след това не подлежи на никакъв контрол и, което е по-лошо, няма задължение и дори право да извършва подобни проверки. Реално може да бъде опънат и 100 метра кабел през дърветата или както е в трагичния случай - привързан към парапета на тротоара. Част от проектната документация, която трябва да бъде предоставена при искане на разрешение за поставянето на преместваеми обекти, е и сертификат за безопасност на ел. захранването. Но няма пречка той да бъде даден и при захранване с такива кабели.

"Не мога да повярвам, че на толкова натоварена спирка на никого не му е направило впечатление, че кабели вървят по парапета. Отговорност на посочените институции е да следят как се разполагат всички тези съоръжения", коментира пред "Капитал" независимият общински съветник Борис Бонев.

Днес общината изпрати инспектори на място, които да проверят всички търговски обекти по улицата. В резултат на това единият беше затворен, защото не предостави веднага документи. Заради това инспекторите съставиха акт, според който въпросните документи трябва да бъдат предоставени до края на работния ден в община "Триадица". Ако това стане обаче, обектът ще бъде пуснат.

Оказва се също, че в регистъра на столичното направление "Архитектура и градоустройство", където би трябвало да се вписват всички разрешения за поставяне, липсва информация за всички обекти в участъка - има данни за три такива, а те са 5.

Заради това от групата на "Демократична България" в общинския съвет днес поискаха създаването на регистър на преместваемите търговски обекти, съдържащ информация за срока на отдаване и техния наемател/ползвател.

Тайният живот на шахтите

Съществена част от причините за трагичния инцидент е и това, че липсва яснота за собствеността на шахтите, както и за това кой, кога и защо ги отваря. Показателно е, че и досега институциите не могат да уточнят чия е собствеността на въпросната шахта, както и кой последно я е отварял. Възможностите наистина са много - ЧЕЗ, телекоми, общинско осветление, управление на трафика, видеонаблюдение и т.н.

От години се чуват предложения за включването на тези шахти в кадастър на подземната инфраструктура и за ясно дефиниране на собствеността им, но досега нищо не е направено. Ако това беше направено, сега нямаше да има въпроси кой е отговорен, а още вчера щеше да е ясно чия е шахтата, кога и от кой е обслужвана за последно, както и какъв е статутът на проблемния кабел, който минава през нея.

Днес от групата на "Демократична България" поискаха в най-кратък срок да бъде направен регистър на шахтите в София с техните гео координати, посочен собственик, както и дата на последната извършена проверка.

"София има нужда от спешна дигитализация, с която да изнесем на светло процесите, отговорностите и отговорните", казва общинският съветник от ДБ Яна Тодоранова.

Фонтанът на "Славейков"

През 2005 г. млад мъж почина от токов удар във фонтана на пл. "Славейков" в столицата, след като потопил ръцете си във водата. Тогава също не беше поета отговорност от нито една институция, дадоха се различни версии и в крайна сметка фонтанът беше затворен за повече от десетилетие, без да се намери "виновен" и без да се потърси решение на проблема. Прокуратурата повдигна обвинение на трима души за случилото се. Двама бяха оправдани, а един беше глобен 1000 лева - подигравка с близките на загиналото тогава момче.

По темата работиха: Румяна Гочева и Десислава Николова

24 часа след нелепия инцидент, в който дете почина от токов удар, докато чакаше с баща си да пресече улицата, всичко е ясно. Знае се как се е случил инцидентът и защо се е стигнало до тази трагедия. Ясни са конкретните причини и принципните проблеми. Ясно е и че най-вероятно никой няма да бъде виновен за смъртта на 16-годишното момче. Всички замесени компании и институции са си свършили работата перфектно, наредбите и законите са спазени. Детето, ако се слушат представителите на различни власти и компании, е убито напълно законно.

Електроразпределителното дружество на ЧЕЗ твърди, че няма нищо общо със захранващия кабел, който излиза от шахта на тротоара, общината казва, че не може да контролира свързването на преместваемите обекти с електрическата мрежа, за които иначе издава разрешения, самите павилиони обясняват, че са законно свързани и спазват правилата, държавната болница, на чиято територия са те, пък смята, че няма отношение към казуса, а Комисията за енергийно и водно регулиране няма да прави никакви проверки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


13 коментара
 • 1
  etty1 avatar :-(
  etty1

  Трудно се коментира подобна трагедия. Всички сме виновни, че го допускаме. Бог да е на помощ на близките на детето. Как спят преките невиновници?...

 • 2
  tj avatar :-|
  Kiro

  Не знам дописниците Анина Сантова и Ивайло Станчев къде и какво са учили, но редакторът също не се справя добре! Предлагам да разгледат възможности за повишаване квалификацията!
  Има виновни! Виновен е собствена на Премествания Обект. Във всяка една страна по Света той щеше да е в Следствения арест още на втория час след инцидента.
  Жалко е, че дори журналисти не се ориентират в тематиката, или предпочитат да прикриват виновните.
  По същия начин и Гергов, като собственик на комплекса Слънчев ден в Правова държава щеше да гние в кауша за онзи номер с незаконното събаряне на хотела, което уби 4ма...
  Позор!

 • 3
  uncle_mizza avatar :-|
  uncle_mizza

  До коментар [#2] от "Kiro":

  Не е само той. Някой му е издал сертификат за безопасност. Някой е примижал да го приеме. Някой не е направил проверка дали е наистина безопасно. Някой онзиден е бърникал в шахтата, която в крайна сметка все е нечия, и нещо е направил.

  А Бонев да не зяе. От десет години се занимава основно със снимане на тротоари и шахти, да беше сигнализирал той. Хората не са сигнализирали, защото вероятно в мнозинството си наистина не предполагат, не се замислят, не си дават сметка колко крадливи и безотговорни са глистите, които ги управляват, наистина. Дано поне натрупването на очевидни доказателства за последното ги поразмърда на изборите.

 • 4
  non_party avatar :-(
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#1] от "etty1":
  Докато има мнения от рода на "Всички сме виновни" никой в България за нищо няма да носи отговорност. Конкретни виновници има винаги, но за търсенето и откриването им пречат прословутата ни склонност да поставяме всичко под общ знаменател и да размиваме отговорностите с колективно посипване на главите с пепел.

 • 5
  plaats avatar :-(
  Луд Общественик

  Всички, които са били ОК и са позволили да има гофре (кабелен канал) на парапета при такъв човекопоток са виновно. Мега безотговорност.
  Мир на праха на детето.
  п.п. заради такива случай, притежаването на оръжие е проблем в България

 • 6
  etty1 avatar :-|
  etty1

  До коментар [#4] от "СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ":

  Обобщавате на едро. Не е моя работа да разследвам случая и да правораздавам. Моята отговорност като гражданин е да посочвам нередностите и да изисквам от управляващите, избрани и наложени ми от други, да ги отстраняват, ако не могат или не искат да го сторят, ние да отстраняваме тях. Винаги има и нещастни случаи, този не е такъв.

 • 7
  dgavrilova avatar :-|
  Jeanne D'Arc

  “ пък смята, че няма отношение към каузата,” Когато и редакторите започват да пропускат грешното използване ма думи.... “казусът” става мрачен :)

 • 8
  selimpo41 avatar :-|
  selimpo41

  Наредбите и законите били спазени. Като са спазени наредбите - какъв консуматор захранва кабела, къде са заземяването и зануляването на консуматора, къде са защитите на извода на кабела, защо не са действали от мократа линия, ако линията не се ползва, защо е под напрежение, на кого е кабела, кой плаща тока, който се харчи през кабела ?

 • 9
  aviator avatar :-|
  Ивайло Маджуров

  Я, не била ясна собствеността върху шахтата. Ей сега ще си извадя констативка и ще туря катинара. И който иска да ползва трасето, ще плаща...Тъй ли?

 • 10
  orchis avatar :-(
  orchis

  И на мен ми е странна тази идея за липса на виновен. Все някой го е опънал този кабел. И явно не е спазил нормите за безопасност. Не е вярно че няма такива. Отделно, има технически средства да не се стига до трагедии.
  Това че всеки може да си опъне кабел където си посика и това да е законо също е много спорно. Може и да няма конкретна наредва или нещо подобно, но общината редовно плаши че ще премахне висящите кабели по сградите в София. На места даже имаше акции и разни кабели бяха орязани (по улица Любен Каравелов например). Та, ако има желание може да стане. Ако няма желание и пет наредби да се напишат - все тая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход