Вечерни новини: Газовата връзка с Гърция ще се забави още, ваксинацията на възрастни и хронично болни приближава

Вечерни новини: Газовата връзка с Гърция ще се забави още, ваксинацията на възрастни и хронично болни приближава

И още: Главният архитект на район "Триадица" напуска заради убитото от ток момче, под 10% от българите искат да се ваксинират според проучване на "Алфа рисърч"

5857 прочитания

© Надежда Чипева


И в четвъртък основна тема продължава да бъде инцидентът с токовия удар, убил дете на тротоар в София. След поредните пресконференции и изнесени данни въпросите остават повече от отговорите. Сякаш като контрапункт на това от прокуратурата се похвалиха, че административният съд в Бургас е обявил за нищожно разрешението за строеж на курортен комплекс "Алепу вилидж", станал известен като "подпорна стена". Решението обаче подлежи на обжалване и казусът скоро няма да приключи окончателно.

Парламентът също показа активност днес, като без дебати даде право на общините да въвеждат зони с ниски CO2 емисии, които да са забранени за замърсяващи коли. Вместо решение срещу мръсния въздух обаче това изглежда като допълнителна тежест за шофьорите, които ще трябва да плащат за нови стикери. Прие и промените по плащанията на втора пенсия от частен фонд. Освен това вноските за втора пенсия ще могат да се местят в НОИ от 1 до 5 г. преди пенсиониране.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Газовата връзка с Гърция ще се забави още

Изграждането на газовата връзка от България до Гърция няма да завърши до края на септември, както беше обявено в началото на годината при старта на доставките на азерски газ, които трябва да стават именно чрез този интерконектор. Оказва се, че строителят - гръцката Avax, е поискалa удължаване на сроковете, които официално изтичат през април, поне до края на годината. Това стана ясно при днешното посещение на премиера Бойко Борисов на обекта, чието изграждане започна още в началото на 2019 г., преди продължението на "Турски поток" през страната, и въпреки че тръбата е три пъти по-къса, все още не е готова и няма да е готова поне още 10 месеца. Големият проблем е, че точно тази газова връзка би осигурила реална диверсификация на доставките в страната - през южния газов коридор и LNG терминалите на Гърция, докато транзитната тръба на "Турски поток" е от полза само на Русия.

Ваксинациите на възрастните и хронично болните вероятно ще започнат преди март, точна дата още не се посочва

Националният ваксинационен щаб предлага на здравния министър да се премине към четвърта фаза на ваксинация, която включва хора над 65 г. и такива с хронични заболявания, съобщи председателят му проф. Красимир Гигов по време на брифинга на здравните власти днес. Дата за старта не се посочва. Във всички държави в Европа ваксинационните кампании - освен с медиците, стартираха и с възрастните и хронично болните хора, но в България те са поставени едва във фаза 4. Аргументи за това до момента не са съобщавани. В същото време сега тече фаза 3 - ваксинации на приоритетни групи, в които се оказа, че участват дори IT компании. Въпреки това страната ни е в дъното на класацията по ваксинации в ЕС, като делът на населението, получило поне 1 доза, остава под 1%.

Главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков напуска

След като беше обвинен от главния архитект на столицата Здравко Здравков като пряк участник в неразбориите около инцидента, при който младо момче почина, след като стъпи на шахта, главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков е подал молба за напускане. Това съобщи днес кметът на района Димитър Божилов, като посочи, че това е по-скоро "морален и човешки акт", тъй като Шишков не е бил на работа, когато е издадена служебната бележка, послужила пред ЧЕЗ за свързване на павилиона към електрозахранването. Не стана ясно обаче чий е положеният подпис в бележката, а Божилов обясни, че това е предмет на разследването, което тече в момента. Арх. Шишков иначе има доста дълъг опит - бил е главен архитект на район "Банкя" от 2002 г., а през 2008 г. е назначен на поста в "Триадица", където работи 12 години. Смята се за доста близък до ГЕРБ и по-специално до арх. Влади Калинов - директорът на "Общински строителен контрол" от първите месеци на встъпването в длъжност на Бойко Борисов като кмет, който напусна след скандала с незаконното барбекю на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Facebook отряза достъпа на всички австралийски медии до платформата си, защото не иска да им плаща

Социалната мрежа Facebook неочаквано ескалира напрежението с правителството и медийния сектор в Австралия, след като на практика откъсна всички издатели от платформата си. В момента в нея не могат да бъдат споделяни линкове от австралийски медии, а техните страници са празни. Компанията на Марк Зукърбърг е в открит конфликт с австралийското правителство заради проектозакон, според който платформата трябва да плаща на издателите в страната за използването на техни статии от страна на потребителите. Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите. Facebook, от друга страна, твърди, че нейната платформа вдига трафика на традиционните медии и не им дължи финансово обезщетение. За разлика от Facebook Google избра подхода да подписва сделки с издателите по света и да им плаща, за да показва техни статии в отделна платформа, News Showcase. Малко преди Facebook да откъсне австралийските издатели от социалната си мрежа, Google обяви, че е стигнала до сделка с News Corp. на Рупърт Мърдок.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Слабо остава желанието на българите да се ваксинират, като под 10% са готови да го направят веднага, а една трета предпочитат да изчакат, докато над половината население не иска ваксина, показва ново проучване на "Алфа рисърч". Година след началото на епидемията почти всеки втори българин казва, че тя е променила сериозно начина му на живот. Над една трета изпитват психологически и емоционален дискомфорт поради ограничените контакти, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа. Над 12% са загубили доходи, 7% са започнали да ползват повече технологии, а в почти 14%, или в над 300 000 домакинства, някой е преминал към работа от вкъщи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Напуканият Лъвов мост

След обилния снеговалеж и ниските температури през последните дни асфалтовата настилка на емблематичния за София Лъвов мост се оказа силно напукана и предизвика лавина от коментари в социалните мрежи. От общината обясниха, че причината за това състояние са т.нар. работни (дилатационни) фуги, които осигуряват сигурност и устойчивост на съоръжението при температурни колебания. "В последните дни заради големите температурни колебания - от плюс 15 до минус 15 градуса, фугите са поели промените, като на положения върху тях асфалт се е появила пукнатина", казаха от кметството. Цялостният ремонт на моста беше извършен през 2014 г. от ГБС и струваше 28 млн. лева.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са регистрирани 1246 нови случаи на COVID-19. Положителни са 10.8% от изследваните 11 545 тестове. Оздравелите за денонощието са 564, а починалите - 41. Броят на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция плавно расте и към днешна дата е 3613, от които 296 са в интензивни структури. Общо за страната към момента са заети 40% от предвидените за лечение на COVID-19 болнични легла за неусложнени случаи и 42% от леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешния брифинг на здравните власти. Най-висока е заетостта на интензивните легла в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково, а тези за неусложнени пациенти - в Благоевград (81%) и в Плевен (57%).

В страната все още няма установени случаи на хора, заразени с южноафриканския и с бразилския вариант на коронавируса, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Делът на положителните проби с по-заразния британски вариант на вируса в Кюстендил обаче е твърде висок, което обяснява и по-високата заболеваемост в областта, стана ясно от изказването му по време на брифинга.

Компаниите от IT сектора са включени в т. нар. трета фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19, стана ясно от отговорите на здравните власти на днешния брифинг. "Трета фаза обхваща хора, които са от критичната инфраструктура за функциониране на обществените процеси - това е една голяма група, която може би не е съвсем коректно изредена в заповедта", посочи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) ще е в последния момент, макар и Централната избирателна комисия (ЦИК) да е съкратила сроковете за назначаването им. Вместо до 9 март комисиите трябва да бъдат назначени до 1 март, за да може да започне ваксинирането, обявиха днес от ЦИК. Преди дни здравният министър коментира, че първите дози на желаещите да се ваксинират членове на СИК трябва да бъдат поставени до 5 март. Така според вида на ваксината втората доза може да бъде поставена след 21 или 28 дни, или най-рано до 26 март. Според експертите максимален имунитет се постига от 7 до 10 дни след втората доза, т.е. най-рано в деня на изборите - 4 април.

Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината Pfizer/BioNTech с две трети, съобщиха компаниите в сряда. Тяхно проучване e установило, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса. Проучването е в клетъчна среда, засега няма доказателства от опити при хора, че вариантът намалява защитата от ваксина, казаха компаниите. Въпреки това те инвестират и разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната иРНК ваксина, ако е необходимо.

Комитетът на ЕС за здравна сигурност постигна съгласие по общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19. Също така има съгласие за подбор от тестове, чиито резултати държавите членки взаимно ще признават, като ще има общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете за COVID-19. Списъкът може да бъде видян тук.

Чехия отчете рекорден брой пациенти, хоспитализирани в тежко състояние с COVID-19 - 1227, предаде Reuters. На този фон капацитетът на страната да оказва медицинска помощ на такива хора намалява, казват здравните власти в страната. Към тази сутрин свободният капацитет за интензивно лечение е 14%. Чехия отново е с най-високата в Европа двуседмична заболеваемост на глава от населението след Португалия. През есента страната изживя изключителни силна вълна и здравна криза.

И в четвъртък основна тема продължава да бъде инцидентът с токовия удар, убил дете на тротоар в София. След поредните пресконференции и изнесени данни въпросите остават повече от отговорите. Сякаш като контрапункт на това от прокуратурата се похвалиха, че административният съд в Бургас е обявил за нищожно разрешението за строеж на курортен комплекс "Алепу вилидж", станал известен като "подпорна стена". Решението обаче подлежи на обжалване и казусът скоро няма да приключи окончателно.

Парламентът също показа активност днес, като без дебати даде право на общините да въвеждат зони с ниски CO2 емисии, които да са забранени за замърсяващи коли. Вместо решение срещу мръсния въздух обаче това изглежда като допълнителна тежест за шофьорите, които ще трябва да плащат за нови стикери. Прие и промените по плащанията на втора пенсия от частен фонд. Освен това вноските за втора пенсия ще могат да се местят в НОИ от 1 до 5 г. преди пенсиониране.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Газовата връзка с Гърция ще се забави още


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход