Вечерни новини: Властта започва ударно ваксиниране в цялата страна; Държавата удобно забави регистъра на машините за цигари

Вечерни новини: Властта започва ударно ваксиниране в цялата страна; Държавата удобно забави регистъра на машините за цигари

И още: Съдът реши окончателно, че арестът на Пламен Узунов е незаконен; Бизнес климатът в Германия се подобрява

7143 прочитания

© Надежда Чипева


След началото на масовото ваксиниране през уикенда първият ден от седмицата продължи темата с обявеното от премиера Бойко Борисов ударно покриване на всички желаещи в страната. Министър-председателят имаше поредния си натоварен (предизборен) ден и посети петричкото село Самуилово, за да провери лично как върви подготовката за ваксинация на местните жители.

Друга спирка от обиколката му беше проверката на строежа на тунела "Железница" на магистрала "Струма", където оптимистично прогнозира, че през март строителите ще могат вече да преминават през целия тунел, тъй като оставали "още 50 - 60 метра". Тази новина е по-скоро за секцията предизборно говорене, защото реално срокът за завършване на най-дългия тунел в страната е след година.

Ден след като Васил Божков обяви, че е намерил мандатоносител за участие в изборите, КПКОНПИ прие решения за искове за отнемане на незаконно придобито имущество на бизнесмена на обща стойност близо 407 млн. лв. Молбите касаят 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства, яхти и самолет.

Междувременно Boeing изпадна в нова трудна ситуация след миналогодишните проблеми с модела си 737 Max. Самолетостроителният гигант препоръча на авиокомпании да приземят моделите си 777, ползващи двигатели Pratt & Whitney 4000-112. Причината беше запаленият двигател на самолет 777 на United Airlines след излитане от Денвър.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Властта се забърза да организира "ударно ваксиниране" в цялата страна

Да започне ударно ваксиниране на всички желаещи в страната, включително в малките и труднодостъпните места, за да бъде спрян ръстът на новозаразените и на лекуваните в болници и да може да се премине към отваряне на заведенията от 1 март. Това нареди премиерът Борисов на министрите и щаба на работно съвещание днес, след като в края на миналата седмица разпореди да започне имунизация на всички желаещи, без да има още завършена организация за това.

  • Така от петък насам масова ваксинация за всички в специални кабинети в болници и клиники тече в по-големите населени места, като хората се редиха на дълги опашки без предварителен ред. В последните 3-4 дни се ваксинират по над 10 хил. души на ден, основно в София, Пловдив и няколко по-големи града. Вчера здравният министър разпореди ваксинациите да продължават денонощно, ако има опашки, а също и в събота и неделя.
  • От днес според здравните власти в процеса по имунизации ще се включат и 4300 лични лекари в цялата страна. От лекарския съюз обявиха, че софтуерът, с който те работят, вече е актуализиран и позволява въвеждането на нужните данни за ваксинацията. Вече е започнал и процесът по снабдяването на джипитата с ваксини, но подробности около него засега не са известни.
  • Транспортирането на ваксините до малките населени места обаче ще е предизвикателно. Борисов разпореди на вътрешния министър Христо Терзийски да се използват техниката и служителите на полицията и пожарната за логистиката, ако се налага. В петричкото село Самуилово, къде бе днес, премиерът дори се закани, ако трябва, и бронетранспортьори да се пратят до труднодостъпните места, за да разнасят ваксини.

Две години след законовото изискване държавата създаде регистър на машините за цигари

С две години закъснение Министерството на икономиката създаде регистър на фирмите, които произвеждат, внасят, рециклират и търгуват с машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия. Задължението за воденето на такъв регистър беше въведено през януари 2019 г., но наредбата за самия регистър беше приета едва в средата на февруари 2021 г. Законодателните промени съвпаднаха със затварянето на последната фабрика на "Булгартабак" - тази в Благоевград. Забавянето на въвеждането на регистъра направи невъзможно проследяването на съдбата на машините във фабриката.

Съдът: Арестът на Пламен Узунов е бил незаконен, дори прокуратурата е съгласна с това

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов на 9 юли м.г. е бил незаконен. Това окончателно постанови Пловдивският административен съд, като потвърди решението на първата инстанция - Районен съд - Пловдив.

Необичайното в случая е, че в съдебното заседание дори прокурорът по делото е поддържал тезата, че жалбата на пловдивската полиция срещу първоинстанционното решение, с което се обявява арестът за незаконен, е неоснователна и трябва да се отхвърли. Сега пред Узунов стои възможността да съди държавата за обезщетение за вреди от незаконен арест.

Пламен Узунов е третият задържан след прокурорския рейд в президентството миналото лято, станал повод за масовите протести срещу правителството и главния прокурор. Тогава освен него бяха задържани президентският съветник Илия Милушев и бизнесменът Пламен Бобоков. Арестите на Милушев и Бобоков бяха обявени от съда за незаконни и отменени, но само на първа инстанция.

Бизнес климатът в Германия се подобрява през февруари

Бизнес климатът и очакванията на предприемачите в Германия се подобряват през февруари. Най-известният водещ показател в страната - индексът Ifo, се увеличи до 92.4 пункта от 90.3 през януари, което е най-силното месечно повишение от юли миналата година. Индекс Ifo показва, че германският бизнес, особено в производствения сектор, се справя въпреки продължаващите блокади заради разпространението на коронавируса.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Пътят към еврозоната беше забавен от корона кризата. Ще направим всичко, за да постигнем тази цел, но е необходима реална конвергенция... бихме могли да влезем в еврозоната след 2024-25 г. и да можем да приемем еврото през 2027 или 2028 г.... Надявам се, че тази година Румъния ще се присъедини към Шенген.

Флорин Ситу
Флорин Ситу

премиер на Румъния

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ниагарският водопад замръзна

Ниските температури в щата Ню Йорк и Онтарио, Канада, през последната седмица доведоха до замръзването на Ниагарския водопад, а зимата направи забележителността още по-привлекателна за фотографите и посетителите.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционния за понеделник спад в броя на новозаразените заради почивните дни показва статистиката. В неделя са установени 227 заразени при направени 2792 теста, т.е. положителни са 8.1% от изследваните проби. Регистрирани са 15 починали и 114 излекувани. В почивната неделя са поставени 10 998 дози ваксина, показват още данните от Единния информационен портал. От началото на кампанията на 27 декември вече 26 973 души са завършили ваксинационния курс от двете необходими дози.

Занапред няма да се пазят дози за втора ваксинация от AstraZeneca и Moderna, съобщи пред bTV секретарят на ваксинационния щаб Радосвета Филипова. Причината е, че следващите доставки са планирани да пристигат един-два пъти в седмицата и в по-големи количества от досегашните. Евентуално ще се пазят дози от Pfizer/BioNTech за хората, за които поставянето на втората доза е в близките дни, защото при нея времето между двете дози е най-късо.

Ефективността на ваксината на AstraZeneca е по-голяма, когато втората доза се постави 12 седмици след първата, твърди ново проучване, публикувано в специализираното издание The Lancet. Изследване потвърждава обявени от самата компания данни, според които три месеца след първата доза ефективността е 76% и става 81% след втората доза, ако интервалът е 12 седмици. Но ако е шест, спада до 55%. Изследването потвърждава и британските препоръки за по-голям интервал, и тези на СЗО.

Ангела Меркел е поискала план за постепенното вдигане на ограниченията в страната на среща с ръководството на ХДС, казват двама участници в нея, цитирани от Reuters. Според Меркел отварянето трябва да стане на три етапа: първо увеличаване на максималния брой лични контакти, последвано от отварянето на училищата и накрая на спортните прояви, ресторантите и културните обекти. Тя обаче е подчертала, че стъпките не трябва да водят до поредно нарастване на броя на заразените от новите варианти.

Северна Македония ще поръча 100 хил. ваксини от руската "Спутник V", след като поръча други 200 хил от китайската Sinopharm, които очаква този месец, съобщи премиерът Зоран Заев. Страната би трябвало да получи дози по механизма COVAX за икономики с ниски доходи, както и от директния си договор с Pfizer. Доставките обаче се бавят и подобно на други от Западните Балкани, Скопие се обърна към Китай и Русия.

ЧЕРЕН РЕКОРД

"Всичко започна с една точка и достигна половин милион". Така NYTimes изобрази на челната си страница в неделя как в САЩ за една година от началото на пандемията починаха повече американци, отколкото в двете световни войни и Виетнамската, взети заедно. Графиката, събрала трагичната истина в едно изображение, изпълва цялата дължина на челната страница на изданието.

КАКВО СЛЕДИМ

ЕС ще наложи санкции на главния прокурор на Русия заради Навални

Европейският съюз планира да санкционира главния прокурор на Русия Игор Краснов заедно с ръководителите на следствието, федералната служба за затворите и Росгвардия. Това казват за Reuters двама европейски дипломати, след като днес външните министри на държавите от ЕС се събраха в Брюксел, за да обсъждат налагането на нови санкции на руски представители заради присъдата на опозиционера Алексей Навални. Цитираният от агенцията дипломат потвърждава, че има съгласие сред външните министри, че трябва да се наложат такива ограничения.

След началото на масовото ваксиниране през уикенда първият ден от седмицата продължи темата с обявеното от премиера Бойко Борисов ударно покриване на всички желаещи в страната. Министър-председателят имаше поредния си натоварен (предизборен) ден и посети петричкото село Самуилово, за да провери лично как върви подготовката за ваксинация на местните жители.

Друга спирка от обиколката му беше проверката на строежа на тунела "Железница" на магистрала "Струма", където оптимистично прогнозира, че през март строителите ще могат вече да преминават през целия тунел, тъй като оставали "още 50 - 60 метра". Тази новина е по-скоро за секцията предизборно говорене, защото реално срокът за завършване на най-дългия тунел в страната е след година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход