Клонингът на "Спаси София" и спорът за пешеходната ул. "Съборна"

Как спорът между гражданските организации за малката централна улица стана политически

3D Garden
3D Garden    ©  Надежда Чипева
3D Garden
3D Garden    ©  Надежда Чипева

Спорът дали столичната улица "Съборна" да остане пешеходна или колите да се върнат отново е на дневен ред. Но този път едната от страните в него използва съвсем нов похват, използвайки името на опонента си - "Спаси София".

Освен това се показа и политическа обвързаност между противника на "пешеходна Съборна" - общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО, наемателя на луксозен магазин на улицата Даниел Капсъзов, който е регистрирал фондация под името "Спаси София", и журналистката Илиана Беновска. Всички те настояват за повече паркоместа по улицата и лесен достъп за автомобили.

От другата страна е независимият общински съветник Борис Бонев - основател на гражданската организация "Спаси София" и един от най-активните застъпници за пешеходната улица.

Присвояването на името на организацията на Бонев от въпросния Даниел Капсъзов предизвиква притеснения. Той е регистрирал фондация, която се казва по същия начин, и по документи се занимава точно с това, с което гражданската "Спаси София". А с това се прави опит да се делегитимира дейността на организацията на Бонев, която от години активно дава публичност на недотам приятни за местната управа факти.

Историята накратко

Спорът дали улицата да бъде пешеходна или не всъщност дойде тъкмо след като общинският съвет прие общото предложение на Борис Бонев, главния архитект Здравко Здравков и съветници от групата на ГЕРБ за промяната на движението. Месец по-късно се сформира инициативен комитет "Спаси Съборна от "Спаси София", в който участваха предимно собственици или управители на магазини от улицата, както и живущи в района.

  • Те организираха протест, твърдейки, че ако улицата е пешеходна, ще загубят много клиенти, както и че няма как да извършват доставки до магазините си. Един от участниците на протеста е именно Даниел Капсъзов, който е свързан с магазин Dsquared2 на ул. "Съборна". Под пряка атака попадна именно Бонев, макар и предложението да не беше само негово, а и на съветниците от ГЕРБ, както и на главния архитект Здравков.

  • На 28 януари Даниел Капсъзов регистрира неправителствена организация с името "Спаси София". Същият той преди две години е бил съдружник във фирмата "Италия мода България", чийто представител Силвия Георгиева се включи активно в дебата. Освен това Капсъзов е и бивш управител на фирмата "И.Т.М България" ООД, която е собственик на луксозния магазин Dsquared2 на ул. "Съборна", който отвори през 2017 г. Преди това той е бил и съдружник във фирмата, а на протеста се представи като "наемател на един от магазините".
  • Тази седмица общинският съветник и председател на транспортната комисия Карлос Контрера внесе наново предложението за обособяването на 26 паркоместата за косо паркиране и поставянето на пиломати.
  • С това последва нов спор между същите участници - представител на фирмата "Италия мода България" и журналистката Илиана Беновска твърдо подкрепиха Контрера за връщане на автомобилите. Включи се обаче и новорегистрираната фондация "Спаси София", която също заяви, че подкрепя Контрера. Нейният представител Марио Рангелов дори каза: "искам да попитам кога Борис Бонев и неговата организация ще спрат да се представят за нас", което създаде истинско объркване у гражданите за позициите на гражданската организация, основана от Бонев.

"Карлос Контрера е юрист, знае много добре как се прилагат правомощията в съответното право", защити предложението на съветника от ВМРО журналистката Илиана Беновска. Тя заяви, че живее и е израсла в района и "това не е място за разходка, а за правене на бизнес". Другият ѝ аргумент беше, че икономиката е пазарна и не трябва да се пречи на растежа на БВП.

Експертът към транспортна комисия Андрей Зографски оабче цитира отговор на бижутерията "Картие", откъдето заявяват, че не подкрепят връщането на колите на улицата и се разграничават от кампанията за възстанояване на предишния режим на движение. А това е пример, че не всички магазини на улицата искат едно и също.

Какво следва от всичко това

В крайна сметка остава впечатлението, че зад предложението на Контрера стоят много интереси. Очевидно сега те ще се защитават по нов начин.

"В политиката ударите под кръста са честа практика, което я прави гнусно занимание и кара почтени хора да бягат далеч от нея. Помните как през 2001 г. бяха регистрирани няколко фантомни НДСВ-та, които взеха по 3% и принудиха истинското да търси коалиция с ДПС. През 2017 жалби срещу "Да България" за малко да провалят участието ѝ на избори. Сега мишена е Спаси София", написа по този повод общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев във фейсбук.

От гражданската организация "Спаси София" коментираха пред "Капитал", че са предприели нужните юридически действия и когато има решение ще могат да дадат подробна информация за казуса. "Атаките не са от днес", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.