ГЕРБ не обмислят промяна за повече изборни секции във Великобритания

"Мрежата на изборните доброволци в чужбина" публикува петиция с три варианта за текста с ограничението за държави извън ЕС

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Българи, живеещи в чужбина, поискаха промяна в Изборния кодекс, която да позволи разкриването на повече избирателни секции във Великобритания за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Те публикуваха петиция от името на "Мрежата на изборните доброволци в чужбина" до депутатите от 44-ото Народно събрание с искане за "незабавна промяна" на текста, с който се ограничава разкриването на избирателни секции в държавите извън Европейския съюз. Причината е, че след Brexit Великобритания попада сред държавите, в които могат да се разкриват до 35 избирателни секции независимо от броя на заявилите да гласуват. В страните от ЕС техният брой е неограничен, стига да id подадени най-малко 60 заявления за гласуване в съответното място.

Рестрикцията за секции в държавите извън ЕС беше приета с промените в Изборния кодекс през 2016 г. от предишния парламент под натиска на тогавашния "Патриотичен фронт" (ВМРО и НФСБ) с аргумента, че така ще се ограничи гласуването в Турция.

Какво предлагат българите в чужбина

В петицията си от "Мрежата на изборните доброволци в чужбина" посочват, че за вота в Обединеното кралство се очертават "между 70 и 100 места, за които ще бъдат подадени минимум 60 заявления за отваряне на изборни секции". До този момент според регистъра на ЦИК подадените заявления за гласуване там са 8 816 - много повече спрямо предишните избори, когато бяха 4696. Крайният срок за заявленията е 9 март. От организацията припомнят също, че на парламентарните избори през 2017 г. във Великобритания са гласували малко над 18 000 души в 56 секции. Живеещите там българи са около 200 000.

Представителите на българите в чужбита предлагат три варианта на промяна на Изборния кодекс, които да дадат възможност да се открият повече секции във Великобритания. Единият е отмяна на текста, според който общият брой на избирателните секции в държава извън ЕС не може да надвишава 35. Втори вариант според тях е въпросният текст да се промени като към него се добави, че забраната се отнася за държава, която не е и не е била членка на ЕС. По този начин изискването ще остане за държави като Турция, но няма да важи за Великобритания. Третият вариант е да се направи промяна в Закона за извънредното положение, която да гласи, че при провеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка не се изисква спазване на ограничението в ИК за отваряне на секции в чужбина.

От ГЕРБ не са склонни

Председателят на правната комисия в парламента Ана Александрова каза за "Капитал", че не е запозната с текста на петицията. Неофициално от мнозинството обаче твърдят, че не са склонни да правят промени в изборните правила в последния момент преди вота. Другото им съображение е, че ако променят правилата за образуването на секции във Великобритания, ще трябва да го направят и за всички останали страни извън Европейския съюз. Други такива държави с голяма българска диаспора са Турция и САЩ.