Вечерни новини: Бизнесът се подобрява през януари, туристическите пътувания може да бъдат позволени от 1 март

Вечерни новини: Бизнесът се подобрява през януари, туристическите пътувания може да бъдат позволени от 1 март

И още: Цената на природния газ пада, президентът оспори специалния прокурор пред Конституционния съд

5347 прочитания

© Цветелина Белутова


Едно от малкото предавания в национален ефир, които претендират да награждават хората заради знанията им - "Последният печели" по БНТ - показа твърде малко познание по чисто човешка сензитивност и съобразителност, след като водещият Орлин Горанов цитира зловеща антисемитска реплика в ефир.

Репликата на Горанов, който по неизвестна причина цитира едно към едно думи на шахматиста Боби Фишер, отричащ Холокоста и заклеймяващ цяла етническа група, предизвика вълна от възмущение и накара шефът на БНТ Емил Кошлуков да се извини публично и да каже: "ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка".

Другото възмутително от днес беше двойният стандарт за игралните зали и баровете и нощните клубове. На хазартните обекти им беше позволено да отворят отново от 1 март, а на питейните - не. Барове, нощни клубове и дискотеки ще заработят евентуално от 1 април според решението на здравния министър, а ресторанти и игрални зали от другата седмица. Ще бъде позволен също и конгресният туризъм, както и организираните пътувания в страната, е заявила днес вицепремиерът Марияна Николова.

Туризъм до Рилския манастир пък скоро няма и да има, защото поне до края на март движение по пътя към една от ключовите туристически забележителности на страната няма да бъде пускано. След свличането, което затрупа пътя, по него има ограничено движение само на живущи, а днес стана ясно, че еднопосочното движение ще бъде възстановено "до края на март".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Цената на природния газ пада с над 5.5% от март

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на природния газ за март да бъде 28.64 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с около 5.5% по-малко в сравнение с настоящата цена от 30.39 лв./мВтч. Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов от декември насам цените на петрола на международните пазари са нараснали с 38% поради увеличеното потребление в резултат на възстановяването на пазарите и влиянието на ограничения добив на петрол. Окончателната цена на природния газ за идния месец ще стане ясна на 1 март.

Състоянието на бизнеса леко се подобрява

Близо 43% от фирмите през януари отчитат по-слаби приходи спрямо последния месец на 2020 г. За сравнение, през декември делът беше 39%. Това показва месечната анкета на НСИ сред 3770 фирми, чиято цел е да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката.

Въпреки спада на приходите в резултатите на института от януари има повече добри, отколкото лоши новини. Числата показват, че негативният ефект от втората вълна на COVID-19 през есента намалява и все по-малко бизнеси имат нужда да се възползват от мерки, свързани с персонала. Например тези, които са предприели дистанционна форма на работа, намаляват от 16.4% през декември на 13.7%. Делът на фирмите, ползвали платен отпуск, също пада - от 25.3% на 15%, а при неплатения спадът е от 20.3 на 14.9%.

Добра новина е също, че леко нараства делът на фирмите, които наемат нов персонал - от 4.8% през декември - най-ниското число, отчитано от началото на анкетите през март миналата година, на 7.2% през януари. Мнозинството обаче - близо 88% от анкетираните, очакват броят на персонала им да се запази през следващия месец, а 8.3% посочват, че ще го намалят.

Президентът оспори пред Конституционния съд специалния прокурор за разследване на главния

Ден след обнародването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на особен прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му, президентът Румен Радев атакува закона пред Конституционния съд и поиска отмяна на пет от най-същностните му текстове. В мотивите си той изтъква практически същите аргументи, които изложи и пред парламента във ветото срещу този закон:

 • няма гаранции срещу произвол от страна на новия специален прокурор, нито че той ще може да провежда независимо разследване;
 • отказите на новия прокурор да започне разследване ще подлежат на съдебен контрол за разлика от аналогичните откази на всички останали прокурори, което поставя всички пострадали от престъпления в неравностойно положение;
 • законът окончателно превръща Специализирания съд в извънреден съд, като праща в него делата за престъпленията, извършени от главния прокурор и заместниците му, единствено заради позицията им.

Байдън нареди проверка на веригата на доставки за 4 ключови сектора

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише в сряда заповед за преглед на глобалните вериги за доставки, използвани от четири ключови индустрии в страната. Целта е да се избегне недостиг на медицинско оборудване, полупроводници и други стоки, считани за критични по време на пандемията.

За 100 дни трябва да бъдат проверени световните производители и спедитори за компютърни чипове, използвани в потребителски продукти; батерии с голям капацитет за електрически превозни средства; фармацевтични продукти и техните активни съставки; и критични минерали, използвани в електрониката. Проверките ще имат за цел да определят дали американските компании в тези сектори разчитат твърде много на чуждестранни доставчици, особено на такива от Китай.

Испания подкрепя с 11 млрд. евро малките и средните предприятия заради пандемията

Испанският премиер Педро Санчес обяви допълнителен пакет от 11 млрд. евро за малките и средните предприятия (МСП) и за самонаетите, за да им помогне да се справят с икономическата криза в резултат на пандемията.

Според източник от правителството детайлите на плана все още се обсъждат с централната банка на Испания и банковия сектор, но включва облекчаването на условията и връщането по отпуснати от държавата заеми и рекапитализация на МСП. Целта е да се подобри платежоспособността на бизнеса, след като Мадрид първоначално предостави основно държавни заеми за подкрепа, а най-засегнатите от кризата сектори, включително собствениците на ресторанти, искаха директна помощ, отбелязва Reuters. Испанската икономика, която е силно зависима от туризма, се сви с рекордните 11% миналата година, а безработицата скочи до 15.5%.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

20% от хората в България искат да се ваксинират, други 30% не искат, а мнозинството от 42% се колебаят по различни причини: 9% заради здравословни си проблеми,14%, защото не са убедени колко дълго и ефективно ще пазят ваксините, а още 19% твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните ефекти за здравето. Това показват данните от националното представително изследване на "Екзакта рисърч груп", проведено между 15-22 февруари 2021 г.

Най-много желаещи има сред хората над 40 г., сред висшистите и сред жителите на столицата. Най-скептичните пък са предимно мъже, хора на възраст между 18 и 40 г. и от малките градове и села. Според социолозите за половин година делът на нежелаещите да се ваксинират е спаднал от 41% на 29%, но пък колебаещите се увеличават от 28% на 42%.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Мостът над Дунава при Русе най-накрая ще претърпи основен ремонт. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за изработване на технически проект за ремонта на моста между Русе и Гюргево, който съвпада с първокласния път I-2 Русе - Разград. Дължината на съоръжението на българска територия е 1 км. Срокът за подаване на оферти е до 25 март и анализът трябва да свърши до края на годината.

КАПИТАЛНО

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Броят на новозаразените остава висок и за изминалото денонощие - статистиката отчита 1800 нови случаи на COVID-19 в страната, което е ръст от една трета на седмична база. Положителни са 13.8% от направените 13 026 тестове. Продължава и плавното покачване в броя на хоспитализираните - към днешна дата те са общо 4037, като в интензивни отделения са 349 от тях. За последното денонощие са починали 45 души с потвърдена коронавирусна инфекция. Излекуваните са 471. За периода са поставени 17 163 дози ваксини.

И в европейския лидер във ваксинирането, Великобритания, започна забавяне на темповете, тъй като доставките намаляват, а правителството се запасява, за да има достатъчно втори дози за всички получили първата. Здравният министър Мат Ханкок обаче обещава, че през март ситуацията ще се промени, пише Guardian.

Чешките авиолинии информираха борсата по труда и синдикатите, че ще уволнят всичките си 430 служители заради огромните финансови загуби на превозвача в условията на пандемия. Авиокомпанията, която е акционерно дружество, не може да разчита на държавно финансиране. В края на февруари изтича срокът на мораториума върху завеждане на дела за фалит от кредитори. Чешките авиолинии са един от най-старите авиопревозвачи в света.

Гана стана първата страна в света, получила ваксини по линия на международната програма КОВАКС, която цели да гарантира, че страните с ниски и средни доходи имат справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19. 600 хил. ваксини на AstraZeneca пристигнаха рано тази сутрин на международното летище в Акра. Гана е една от общо 92 страни с ниски и средни доходи, които ще получат безплатни ваксини.

Ваксинацията срещу COVID-19 на депутати извън официалния ред за имунизации в Ливан ядоса Световната банка, която заплаши да спре финансирането на кампанията. Шестнайсет депутати и четирима служители на парламента са били ваксинирани приоритетно, без да им е ред, се разбра тази седмица. Ливан започна кампанията благодарение на помощта от 34 млн. долара, отпуснати от Световната банка.

КАКВО СЛЕДИМ

Ваксината на Johnson & Johnson се очаква да получи одобрение в петък в САЩ

Ваксината на компанията Johnson&Johnson е безопасна и достатъчно ефективна в изпитанията си и може да бъде одобрена за използване в САЩ. Мнението е на комисия на федералния регулатора за храните и лекарствата (FDA), а решението се очаква в петък, след като агенцията разговаря утре и с външни специалисти.

Това ще стане третата - след Pfizer/BionTech и Moderna - ваксина, одобрена в страната. Препаратът на Johnson&Johnson е дотук първият, от който се поставя само една доза.

В документите, с които компанията кандидатства за условно одобрение, се казва, че ефективността за защита от заразяване и от леки и асимптоматични случаи е 66% (от 72% в САЩ до 64% в ЮАР) и действа и срещу различни варианти на коронавируса. Ваксината e високоефективна срещу развитие на тежък ковид, като нито един от ваксинираните доброволци не е бил впоследствие хоспитализиран или починал.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Пътник е успял да заснеме как самолетът на американската авиокомпания United Airlines е летял с повреден двигател. На кадрите се вижда дори как части от двигателя се откъсват и падат към земята. В неделя "Боинг 777" на United Airlines излетя от американския град Денвър за Хонолулу, но трябваше да се върне на летището малко след излитането заради повреда на десния му двигател. Самолетът кацна безопасно, но двигателят се разпадна във въздуха и големи части от него паднаха близо до жилищни сгради.

Едно от малкото предавания в национален ефир, които претендират да награждават хората заради знанията им - "Последният печели" по БНТ - показа твърде малко познание по чисто човешка сензитивност и съобразителност, след като водещият Орлин Горанов цитира зловеща антисемитска реплика в ефир.

Репликата на Горанов, който по неизвестна причина цитира едно към едно думи на шахматиста Боби Фишер, отричащ Холокоста и заклеймяващ цяла етническа група, предизвика вълна от възмущение и накара шефът на БНТ Емил Кошлуков да се извини публично и да каже: "ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Явно по идеологически причини не пише нещо за скандалната кметица на Красно село от Демократична БГ, която от 325-те хил. лв по европрограма за подпомагане на възрастни и самотни хора, болни от ковид, е прибрала за себе си и за приближени 1/3 от парите... Администрирали били европрограмата... 33% гуша!

  Егати административния капацитет имат демократичните крадльовци!
  Та каква е разликата между апашите от управляващата банда и жълтопаветниците на власт?

 • 2
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Във всяка партия има кариеристи и мошеници. Демократична България свали доверието от кметицата и възстанови част от парите. Какво повече да направят?
  Политиката трябва да се чисти от такива субекти. Проблемът е, че това не се прави по върха на държавата и от доста време там силно смърди.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Rational":

  Всяка партия носи отговорност за кандидатите си. ДБ ни натресоха на мажоритарти избори една "кариеристка и мошеничка". И какво като са си свалили доверието от нея? Тя си остава кмет до края на мандата. И като гледам какви ги върши...
  Така правеше и БКП навремето: изключваше престъпилите закона и комунист крадец нямаше.

 • 4
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#1] от "D-r D":
  Тъпото е, че тая демократична кифла вдигна топката на крадльовците от герб да излязат целите в бяло и да овикат орталъка, че реално опонентите им са мушмороци. И показаха точно такава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход