Вечерни новини: ЕС чака 300 млн. дози ваксини до юни, петролът мина 70 долара

И още: Съд одобри конфискация на имущество за 2.5 млн. лв. на "братя Галеви", Германия ще плати над 2.4 млрд. евро на компании за закриването на ядрени централи

Понеделник, 8 март - фактът, че светът продължава да отбелязва тържествено Деня на жената, сам по себе си е тъжен. На 8 март 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк заради лошите условия на труд и ниските заплати. Повече от 160 години по-късно, в петък Европейският парламент проведе специално заседание, на което беше представено предложението на Европейската комисия за законодателна директива за прозрачност в заплащането. Тя трябва да гарантира, че за една и съща работа ще се получават еднакви пари, без разлика от пола. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза в речта си, че жените трябва да бъдат оценявани по техните идеи и талант, а не по техните хромозоми.

Принципът на равно заплащане в ЕС влиза в сила през 1958 г., като изискването засяга всички работодатели от частния и публичния сектор, както и неправителствените организации, когато имат и такъв статут. Ако бъде приета, предложената директива ще предостави достъп на работниците и служителите до необходимата им информация, така че да могат да преценят дали са обект на дискриминация в сравнение със свои колеги от другия пол, с които извършват равен труд или труд с равна стойност.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.