Вечерни новини: ЕС чака 300 млн. дози ваксини до юни, петролът мина 70 долара

Shutterstock

Вечерни новини: ЕС чака 300 млн. дози ваксини до юни, петролът мина 70 долара

И още: Съд одобри конфискация на имущество за 2.5 млн. лв. на "братя Галеви", Германия ще плати над 2.4 млрд. евро на компании за закриването на ядрени централи

5905 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Понеделник, 8 март - фактът, че светът продължава да отбелязва тържествено Деня на жената, сам по себе си е тъжен. На 8 март 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк заради лошите условия на труд и ниските заплати. Повече от 160 години по-късно, в петък Европейският парламент проведе специално заседание, на което беше представено предложението на Европейската комисия за законодателна директива за прозрачност в заплащането. Тя трябва да гарантира, че за една и съща работа ще се получават еднакви пари, без разлика от пола. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза в речта си, че жените трябва да бъдат оценявани по техните идеи и талант, а не по техните хромозоми.

Принципът на равно заплащане в ЕС влиза в сила през 1958 г., като изискването засяга всички работодатели от частния и публичния сектор, както и неправителствените организации, когато имат и такъв статут. Ако бъде приета, предложената директива ще предостави достъп на работниците и служителите до необходимата им информация, така че да могат да преценят дали са обект на дискриминация в сравнение със свои колеги от другия пол, с които извършват равен труд или труд с равна стойност.

Едва ли може да има съмнение, че темата ще породи бурни дебати.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Петролът надмина 70 долара за пръв път от началото на пандемията

Цената на петрола сорт брент се повиши за първи път от началото на пандемията от коронавирус над 70 долара за барел. Котировките достигнаха 71.38 долара, преди да се понижат под 69 долара. Американският лек петрол достигна най-високото си ниво от над две години след съобщения за атаки срещу съоръженията на Саудитска Арабия. Цените на петрола нараснаха значително в последните дни, след като ОПЕК+ - основните износители на суровината и техните съюзници, решиха изненадващо да запазят намаленията на производството през април. Въпреки ръста на котировките все още има съмнения, че глобалното търсене на суровината ще се възстанови, защото проблемите с коронавируса продължават.

ГЕРБ обеща 1000 лв. минимална заплата и да не променя данъци

Без промени в данъчното облагане, 500 евро минимална и 1000 евро средна работна заплата, въвеждане на еврото като национална валута до 2024 г. са част от акцентите в предизборната програма на ГЕРБ, които бяха представени на среща с КНСБ. Вицепремиерът Томислав Дончев, който е и водач на листа, обеща да се мисли в посока финансова децентрализация за общините, а здравният министър Константин Ангелов (също водач на листи) - за демонополизация на здравната каса и увеличаване на цените на клиничните пътеки. ГЕРБ обяви, че ще представи цялата си предизборна платформа до няколко дни.

Имущество за 2.5 млн. лв. на "братя Галеви" ще бъде конфискувано

Окръжният съд в Кюстендил уважи част от иска на антикорупционния орган за отнемане в полза на държавата на имущество на т.нар. братя Галеви. Делото срещу Ангел Христов и Пламен Галев е заведено още от комисията "Кушлев", която сега е КПКОНПИ. Искът е за имущество за над 4.2 млн. лв., но съдът уважи част от него - за близо 2.5 млн. лв. Отнемат се имоти, собственост на Христов и Галев и съпругите им, в село Ресилово, община Сапарева баня. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Наричаните братя Галеви бяха осъдени през 2012 г. за създаване и участие в организирана престъпна група и рекет, но изчезнаха и оттогава са обявени за международно издирване.

Германия договори с компании обезщетение за закриването на ядрени централи

Германското правителство се съгласи да компенсира енергийните компании с около 2.43 млрд. евро за загуби, причинени от постепенното спиране на ядрената енергетика на страната. Сделката, която приключва години на съдебни спорове, идва почти точно десетилетие след катастрофата във Фукушима през март 2011 г., която накара правителството на Берлин да обяви край на ядрената енергетика в Германия. Последната атомна централа в Германия трябва да бъде изключена от мрежата до края на следващата година. Обезщетение ще получат 4 компании - най-голям дял ще е за Vattenfall - 1.425 млрд. евро, следвана от 880 млн. за RWE, 80 млн. за EnBW и 42.5 млн. за Eon/PreussenElektra.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Мария Бакалова взе наградата на асоциацията на кинокритиците

Българската актриса Мария Бакалова, нашумяла с ролята си във филма "Борат 2", спечели наградата в категорията "Най-добра актриса за поддържаща женска роля" на американско-канадската асоциация на филмовите критици (Critics' Choice Movie Awards). Церемонията беше миналата нощ, като наградите се връчват за 26-и път. Бакалова пребори конкуренцията в категорията с Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Юх Джунг.

Големият триумф, както и на "Златния глобус", беше за филма Nomadland на китайската режисьорка и сценаристка Хлое Джао, който взе наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добра операторска работа.

КапиталНО

До края на годината заплатите в Сърбия ще надвишат тези в България, която е член на ЕС. Очаквам от 2025 г. да имаме средна заплата 900 евро.

Сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от ТАНЮГ
Сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от ТАНЮГ

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 497 новозаразени с COVID-19 са регистрирани през почивната неделя при направени 2971 теста, т.е. 16.7% положителни проби. В понеделник данните традиционно са по-ниски заради намаления капацитет, с който работят лабораториите. За цялата изминала седмица обаче броят на новите случаи на ковид се е увеличил с 28% спрямо предходните седем дни. Към днешна дата хората с активна коронавирусна инфекция са 36 807, като броят на хоспитализираните също се покачва и вече е 5776 (при 4744 преди седмица), а от интензивни грижи се нуждаят 456 души. За денонощието са излекувани 385 души, починалите са 21. Според данните от официалната статистика към момента средната заболеваемост в България е 340 на 100 хил. души население за 14-дневен период.

Над 70% от случаите на COVID-19 в страната се дължат на новия британски вариант на коронавирусa, а останалите варианти, които циркулират по света към момента - южноафриканска, бразилска и нигерийска, не са открити досега. Това съобщи Националният център за заразни и паразитни болести на базата на резултатите от направено през първата седмица на март целогеномно секвениранe на 413 проби на SARS-CoV-2 от пациенти в страната. Става въпрос за високоспециализирано генетично изследване, при което се търси т.нар. S-ген в шипчестия протеин, с който коронавирусът, причиняващ COVID-19, атакува клетката. То е проведено в България и в Германия, като са търсени всички варианти на вируса, но е доказан единствено британският - в 303 от пробите.

От днес до 22 март се преустановява плановият прием и оперативна дейност в лечебните заведения в Благоевград. В цялата област се забраняват и болничните свиждания освен за пациентите в терминален стадий. В Плевен, където точно преди година беше установен един от първите случаи на коронавирус в страната, днес също бе обявено, че от 11 до 22 март ще бъдат прекратени плановият прием и плановите операции, а носенето на маски на открито става задължително. Ограничения за планов прием и операции въведоха вече и София-град, Бургас, Велико Търново, Шумен, Ямбол и някои болници във Варна.

ЕК очаква след март доставките на ваксини против коронавирус в ЕС да бъдат удвоени, обяви говорител на комисията. Това включва трите ваксини, за които вече има одобрение, и онези, за които се очаква положителна оценка, като следващата вероятно ще е на Johnson&Johnson. До юни в ЕС трябва да бъдат доставени 300 милиона дози. Очаква се по сто милиона да пристигат всеки месец, посочи говорителят. Той уточни, че тези очаквания се основават на последните разговори между ЕК и производителите.

Северна Македония може да въведе полицейски час от 22 до 5 ч. в опит да ограничи разпространението на коронавируса. Това обяви на страницата си във "Фейсбук" здравния министър на страната Венко Филипче. Причината е увеличаващият се брой заразени в последните две седмици, които Филипче отчасти свърза с неспазването на наложените мерки.

Австрия изтегли от употреба близо 6 хил. ваксини от партидата на AstraZeneca, с която са имунизирани две жени, които впоследствие са получили тежки смущения в съсирването на кръвта. В момента тече разследване и все още не е ясно дали усложненията са причинени от ваксината, като мярката е превантивна. Вследствие на проблема 49-годишна жена е починала, а 35-годишна е получила белодробна емболия, но е в процес на оздравяване. От партидата вече са използвани 37 000 ваксини и няма данни за други инциденти. Ваксинирането с AstraZeneca в страната ще продължи.

КАКВО СЛЕДИМ

Обвързването на еврофондовете с правовата държава

В четвъртък евродепутатите ще обсъдят искане Европейската комисия да започне незабавно да прилага механизма за обвързване на върховенството на правото с разходите от бюджета на ЕС. Новите правила се очаква да влязат в сила със задна дата от 1 януари, но след произнасянето на Европейския съд.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл разказаха пред Опра Уинфри в двучасово интервю за расизма в кралското семейство и безсърдечието, с което са се сблъскали от първия момент, което довело американката до самоубийствени мисли. Двамата разкриха още, че второто им дете ще е момиче и че през 2018 г. са се венчали 3 дни по-рано от пищната церемония, която била организирана "за света". Първите оценки на интервюто, излъчено в праймтайма на CBS, са, че то има унищожителен ефект за кралското семейство в Лондон. Резюме на интервюто и коментари за ефекта му можете да видите в репортажа на BBC или да прочетете в "Дневник".

Понеделник, 8 март - фактът, че светът продължава да отбелязва тържествено Деня на жената, сам по себе си е тъжен. На 8 март 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк заради лошите условия на труд и ниските заплати. Повече от 160 години по-късно, в петък Европейският парламент проведе специално заседание, на което беше представено предложението на Европейската комисия за законодателна директива за прозрачност в заплащането. Тя трябва да гарантира, че за една и съща работа ще се получават еднакви пари, без разлика от пола. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза в речта си, че жените трябва да бъдат оценявани по техните идеи и талант, а не по техните хромозоми.

Принципът на равно заплащане в ЕС влиза в сила през 1958 г., като изискването засяга всички работодатели от частния и публичния сектор, както и неправителствените организации, когато имат и такъв статут. Ако бъде приета, предложената директива ще предостави достъп на работниците и служителите до необходимата им информация, така че да могат да преценят дали са обект на дискриминация в сравнение със свои колеги от другия пол, с които извършват равен труд или труд с равна стойност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход