Вечерни новини: Третата вълна напредва, властта заговори за мерки; Икономиката се е свила с 4.2% през 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Третата вълна напредва, властта заговори за мерки; Икономиката се е свила с 4.2% през 2020 г.

Вечерни новини: Третата вълна напредва, властта заговори за мерки; Икономиката се е свила с 4.2% през 2020 г.

И още: "Необяснимото бездействие" на финансовия министър е в основата на проблема с "Еврофутбол"; КЕВР ще лицензира втора газова борса

8043 прочитания

© Юлия Лазарова


Вторник започна със съобщения за пореден пик на пандемията. На този фон премиерът прекрати отпуска на здравния министър Костадин Ангелов, а малко след това Ангелов обяви с послание във фейсбук, че след като разговарял с премиера, прекратява предизборната си кампания, защото "днес повече от всякога" неговото място е в министерството.

Въпреки че получават държавна субсидия като парламентарно представени партии, ГЕРБ, НФСБ и ВОЛЯ ще получат и медийни пакети за изборите, каквито по принцип се полагат само на партии без право на субсидия. Причината е, че и трите формации се явяват на изборите в коалиции с партии без субсидии - ГЕРБ със СДС, а НФСБ и ВОЛЯ с още шест извънпарламентарни партии - БЗНС, Български демократичен съюз "Радикали", Радикалдемократическа партия, Обединена социалдемокрация, Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия.

По света най-коментираната новина продължава да е интервюто на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл пред Опра Уинфри и разривът в британското кралско семейство. Новото е, че говорител на Хари и Меган съобщи, че те не са получили никакво заплащане за това интервю, което беше отбелязано и в самото начало от Опра Уинфри.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Третата вълна напредва, Борисов заговори за мерки, здравния министър насърчи РЗИ-тата да затварят бизнеси и училища при нужда

"Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката." Това е цитиран да казва премиерът Борисов в съобщение на пресслужбата на кабинета след след работно съвещание с щаба, на което е обсъждана наново разрастващата се епидемия у нас. Премиерът допълва, че е противник на мерките със заповеди, но "ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения".

Засега няма подробности кога, къде и какви мерки ще бъдат евентуално наложени, но за момента, изглежда, те ще са на регионално, а не на национално ниво. Здравният министър Костадин Ангелов е написал на ръководителите на РЗИ-тата в страната, че им дава право да налагат ограничения по свое усмотрение - включително да затварят молове, заведения, фитнеси, училища и т.н., а той "ще ги подкрепи". Според Ангелов обаче не трябва да се бърза, а да се взимат "добре обмислени решения".

Вчера епидемията бе обсъждана и на среща между здравните власти и регионалните здравни инспекции, след която министър Ангелов обяви, че се обмислят ограничения - намаляване на вечерния час за работа на заведенията, маски на открито, ограничения за посещения на моловете и фитнесите, онлайн обучение и др.

 • Заболеваемостта в някои области на България расте много бързо, като причината е по-заразният британски щам на вируса. Данните днес показват, че Плевен вече е най-засегнатата област с над 550 случая на 100 хил. души, пред Кюстендил и Враца (също с над 500 случая на 100 хил.), а значителен ръст на новозаразените - с над една трета, в последните дни има още в София, Бургас, Шумен и др. Почти цяла България обаче вече е в червената зона.
 • Лекари от Спешната помощ също настояват за затягане на мерките. На линейките отново се налага да обикалят болници, тъй като леглата бързо се запълват, коментира пред "Нова" д-р Десислава Кателиева от спешното звено.
 • Местата в болниците се запълват много динамично - с около 150 нови заети легла средно на ден, показват данните, като към вторник хоспитализациите надхвърлят 5900. Официалният капацитет на системата за ковид болните е малко над 8 хил. легла, но през ноември тя се претовари при заети 7 хил.
 • Междувременно от сдруженията на заведенията реагираха остро и обявиха за неприемливо "каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията".

Икономиката на България се е свила с 4.2% през 2020 г.

През пандемичната 2020 г. БВП на страната се е свил с 4.2% до 118.6 млрд. лв., показват предварителните данни на националната статистика. Спадът идва от инвестициите и износа, докато потреблението отбелязва лек ръст заради разходите на правителството. Отчетеният резултат е под средния за ЕС (-6.2% спад на БВП), но не е по-добър в сравнение с повечето държави от Югоизточна Европа.

Ограниченията заради коронавируса в еврозоната са довели до по-голямо намаление на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие в сравнение с предишните прогнози. Ревизираните данни на Евростат показват, че икономиката в 19-те държави във валутния съюз е спаднала с 0.7% на тримесечна база, повече от първоначалната оценка от 0.6%. На годишна база понижението е 4.9% при предишна оценка за 5%. По-голямото понижение се дължи на спада на потреблението на домакинствата в резултат на блокадите.

КЕВР ще лицензира втора газова борса в България

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес два доклада за лицензирането на платформи за търговия с природен газ. Единият е по заявления от "Газов хъб Балкан" - дъщерно на държавната "Булгартрансгаз", което и досега оперираше единствената газова борса в страната. Другият е във връзка с искането на "Българска енергийна търговска платформа" за организиране на алтернативен борсов пазар на природен газ. Мажоритарен собственик с 40% на "Българска енергийна търговска платформа" е Искър Василев Искров, който е акционер още в "Агрополихим" и търговеца на газ "Дексиа България". Дял от 35% в дружеството има и Георги Цветанов Найденов, който е бил в ръководството на "Българска стокова борса" и "Софийска стокова борса", а сега притежава търговеца на горива "Скорпион брокерс". Останалите 25% от "Българска енергийна търговска платформа" са на адвокатското дружество "Киров и Братулева". КЕВР смята, че и двете заявления отговарят на изискванията, но окончателното решение за лицензиране ще бъде взето на 25 март.

Съдът потвърди задължения на "Еврофутбол" за над 300 млн. лева, но отбеляза, че причината е в "необяснимото бездействие" на финансовия министър Горанов

Необяснимо бездействие на финансовия министър Владислав Горанов и на Държавната комисия по хазарта е довело до неправилно и превратно прилагане на Закона за хазарта в продължение на 5 години по отношение на залаганията, осъществявани от фирмата на Васил Божков "Еврофутбол" . Това се казва в решение на Административен съд София-град по делото, заведено от "Еврофутбол" срещу акта на ДХК, с който са установени неплатени държавни такси и лихви върху тях общо за близо 330 млн. лева за периода от 2014-2019 г. включително.

Съдът потвърждава като законосъобразен акта за огромната част от сумата за близо 300 млн. лева и отхвърля само за остатъка от 30 млн., като решението не е окончателно, а може да се обжалва пред Върховния административен съд. (В този петгодишен период за съвсем кратки срокове финансови министри са били и Чобанов - до август 2014, и служебните Порожанов и Ананиев, но именно Горанов е титулярен министър от 7 ноември 2014 до юли 2020 г.) Извън това в съдебното решение има няколко съществени акцента, засягащи политики на Министерството на финансите и НАП:

 • Властите години наред са прилагали един неясен закон по превратен начин, който по никакъв начин не произтича от закона.
 • През това време "Еврофутбол" е била проверявана 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът е прилаган неправилно.
 • Без прецедент е искането на НАП по това дело да се плати хонорар от 430 хил. лева на външен адвокат, при положение че агенцията има на разположение юрисконсулти, а на съда не му е известно досега до други дела НАП да е ползвала външен адвокат, включително и по дела с голям материален интерес. В крайна сметка съдът присъжда хонорар от 390 760 лв. съобразно уважената част от иска.

ОИСР повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж

Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) очаква световната икономика да нарасне с 5.6% през 2021 г. и с 4% догодина. Това е значително увеличение спрямо предходната прогноза от декември, когато ОИСР очакваше ръст от съответно 4.2% и 3.7%. Прогнозата е съпроводена и с доста рискове като колко бързо ще върви ваксинирането, колко скоро ще бъдат вдигнати ограниченията и дали новите варианти на вируса ще бъдат държани под контрол. Глобалният брутен вътрешен продукт се очаква да се върне към предпандемичните си нива към средата на годината, макар и с големи отклонения в отделните страни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Lufthansa все повече замества вътрешни полети със скоростни влакове в Германия

Германската авиокомпания Lufthansa и жп операторът Deutsche Bahn ще подобрят възможностите пътниците да се свързват с ключовото летище във Франкфурт със скоростни влакове вместо с вътрешни полети. Все повече превозвачи търсят начин да отговорят на критиките за щетите на околната среда, причинявана от полети на малки разстояния. Услугата е насочена предимно към пътниците за далечни полети, на които ще бъдат предложени още 5 града, от които бързо да стигат до аерогарата във Франкфурт. От юли към мрежата на Lufthansa Express Rail ще бъдат добавени Хамбург и Мюнхен, а от декември - Берлин, Бремен и Мюнстер. В момента тази система обхваща 17 града.

КапиталНО

Това е донякъде сравнимо с руска рулетка.

Председателката на управителния съвет на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) Криста Виртхумер-Хохе в коментар за спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" от някои европейски страни, при положение че все още няма данни за страничните действия на тази ваксина. В отговор руските държавни организации, създатели на ваксината, поискаха публично извинение от Виртхумер-Хохе.
Председателката на управителния съвет на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) Криста Виртхумер-Хохе в коментар за спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" от някои европейски страни, при положение че все още няма данни за страничните действия на тази ваксина. В отговор руските държавни организации, създатели на ваксината, поискаха публично извинение от Виртхумер-Хохе.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 2995 е броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 за изминалото денонощие. Положителни са 17.6% от направените 17 056 тестове. Данните във вторник обичайно са по-високи в сравнение с останалите дни от седмицата, защото към информацията за понеделник се добавят и непопълнени числа от почивните дни. Сравнението с миналия вторник показва увеличение на новозаразените за денонощие с 15.7%. От началото на епидемията преди година в страната са регистрирани общо 263 303 заразени.

Носенето на маски и на открито е задължително от днес в Плевен, а от четвъртък ще бъдат спрени плановият прием и плановите операции в болниците. Въвежда се и вечерен час за заведенията и се ограничава достъпът до фитнеси и молове. Децата от предучилищна възраст минават на онлайн обучение.

От днес се прекратяват плановият прием, плановите операции и свижданията в здравните заведения и в областите Варна, Благоевград, Велико Търново и Сливен. Пред БНТ областният управител на Варна Стоян Пасев посочи, че значителна част от натиска върху местните болници идва от Шумен и Бургас, като "повече от 30-40% от болничните легла са заети от пациенти от тези области". В Пловдив и областта се преустановяват свижданията в болниците, но на този етап няма да се спират плановият прием и операциите, реши областният медицински щаб.

Компанията Johnson&Johnson, чиято ваксина още не е одобрена в ЕС, вече предупреди, че ще има трудности да изпълни плановете за изпращане на 55 млн. дози до страните членки през второто тримесечие. Засега се казва само, че компанията е "под стрес" заради проблеми със снабдяването със съставки и оборудване. Това все още не означава, че е невъзможно да се изпълни договореното, но е уведомление за предпазливост за сроковете до края на юни. Новината съобщи Reuters, като се позова на представител на ЕС, който участва пряко в поверителните разговори с американската компания.

Китай създаде дигитален "здравен сертификат за международни пътувания" за гражданите си, който ще им позволи да докажат санитарния си статут при пътуване до или от чужбина и може да допринесе за по-нататъшното отваряне на китайските граници. Сертификатът е под формата на приложение за смартфон, което показва и удостоверява резултати от тестове за COVID-19 (PCR и антитела) или ваксинационен статус.

Германия ускорява ваксинациите с продукта на AstraZeneca, след като властите позволиха тя да се поставя и на хора над 65 г. Дозите отлежаваха в склад в последните седмици, като Германия досега е поставила само ⅓ от получените 2.1 млн. дози от AstraZeneca.

Естония става поредната страна от ЕС, която влиза в нов локдаун от четвъртък в опит да спре разпространението на британския вариант на коронавируса. Училищата ще преминат почти всички в дистанционен режим, ресторантите и кафенетата ще затворят врати напълно, магазините, които не предлагат стоки от първостепенно значение, също ще прекратят работа. Спортните събития на закрито се забраняват.

КАКВО СЛЕДИМ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъжда конфуза с върнатите седем кандидатури за делегирани прокурори

В сряда се очаква Прокурорската колегия на ВСС да обсъди на заседанието си писмото на европейския прокурор Лаура Кьовеши, с което се иска допълнителна информация за седем от десетте номинации за европейски делегирани прокурори от България като ясен сигнал, че ги намира за неподходящи. След оповестяване на писмото миналата седмица членове на колегията заявиха, че обсъждането не може да е по-рано заради празника 3 март. Неофициално от ВСС идват сигнали, че е възможно засега България да остане само с трима делегирани прокурори.

Вторник започна със съобщения за пореден пик на пандемията. На този фон премиерът прекрати отпуска на здравния министър Костадин Ангелов, а малко след това Ангелов обяви с послание във фейсбук, че след като разговарял с премиера, прекратява предизборната си кампания, защото "днес повече от всякога" неговото място е в министерството.

Въпреки че получават държавна субсидия като парламентарно представени партии, ГЕРБ, НФСБ и ВОЛЯ ще получат и медийни пакети за изборите, каквито по принцип се полагат само на партии без право на субсидия. Причината е, че и трите формации се явяват на изборите в коалиции с партии без субсидии - ГЕРБ със СДС, а НФСБ и ВОЛЯ с още шест извънпарламентарни партии - БЗНС, Български демократичен съюз "Радикали", Радикалдемократическа партия, Обединена социалдемокрация, Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Браво на умните глави изчислили как пика да съвпадне баш с изборите ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.