Вечерни новини: Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май, ЕС одобри и ваксината на Johnson & Johnson
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май, ЕС одобри и ваксината на Johnson & Johnson

Reuters

Вечерни новини: Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май, ЕС одобри и ваксината на Johnson & Johnson

И още: Президентът Радев атакува в КС Бюрото за защита към главния прокурор, Полша и Унгария сезираха Съда на ЕС за обвързването на европарите със законността, Окончателната присъда на Марешки остава за след изборите

7127 прочитания

Reuters

© Reuters


Развитието на третата вълна от епидемията доминира новинарския поток и днес, като повечето новини не са оптимистични. Смъртността от ковид рязко скача, а показателите за разпространението на болестта вече са близки до стойностите от ноември, когато здравната система не издържа. Засега обаче ограничителни мерки на национално ниво няма да има, съобщиха от Националния оперативен щаб, защото "обществото не е готово за пълно затваряне".

Днес започнаха и имунизациите на хората, регистрирали се в електронния портал. На отделни места хората съобщават за проблеми - графикът не е синхронизиран с този за поставянето на вторите дози на вече ваксинираните с първа доза, а другаде ваксини въобще нямаше.

Откъм Люксембург дойде много ясен сигнал, за проблемите с правосъдието в България. Съдът на ЕС реши, че Европейска заповед за арест се издава от България по начин, който противоречи на европейските закони - само от прокуратурата без съдебен контрол. Сега издадените в България заповеди може да не се признават в другите страни. Бившият хазартен бос Васил Божков се зарадва, че заради това скоро ще се върне в България, но това решение по-скоро няма да му помогне.

"Топлофикация София" пък съобщи, че през февруари е произвела с 3.7% по-малко топлинна енергия, което буквално означава, че софиянци би следвало да получат по-малки сметки за ток. Дали ще е така - ще стане ясно само след седмица.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май

Мярката за компенсиране на заплатите на служителите, известна като 60/40, да бъде удължена до 31 май. Това предстои да обсъдят социалните партньори - държава, бизнес и синдикати, в понеделник на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. От доклад на социалния министър Деница Сачева става ясно, че подкрепата за бизнеса ще продължи и след март 2021 г. За изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г. По последни данни на НОИ, откъдето минава финансирането, към 2 февруари по мярката са изплатени общо над 870 млн. лв. на 12 000 работодатели за над 265 000 работници и служители. Очакват се и промени в другите мерки на социалното министерство като тази за работниците в неплатен отпуск.

ЕС одобри четвърта ваксина срещу коронавируса - на Johnson & Johnson

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес и ваксината против COVID-19 на Janssen, фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson. Днес формално се очаква и разрешение и от страна на ЕК, след което ваксината ще е четвъртият препарат, одобрен в рамките на ЕС. Комитетът за хуманна медицина смята, че ваксината е безопасна и може да се използва от всички над 18 г. Тя е векторна, базирана на аденовирус, подобно на тази на AstraZeneca. Показаната ефективност за предпазване от каквито и да е симптоми е около 66%, малко по-ниска от тази на РНК ваксините, но предимството е, че от нея е достатъчна една доза. Договорът между ЕК и компанията е за 200 млн. дози тази година. Първите доставки се очакват през април. Преди два дни обаче компанията предупреди, че може да има трудности да изпълни изцяло доставката от 55 млн. дози за ЕС през второто тримесечие. От тази ваксина България е поръчала общо 2 млн. дози.

Президентът атакува в Конституционния съд Бюрото за защита към главния прокурор

Ако се допусне орган на съдебната власт да упражнява типични полицейски функции като охрана, предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, тогава отпадат възможностите за упражняване на контрол над тази дейност от другите власти. Дори и съдебният контрол върху нея би бил ограничен, доколкото прокурорите се ползват с функционален имунитет и могат да отговарят само за умишлени престъпления от общ характер. Това се казва в искането, с което президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд Бюрото за защита към главния прокурор. Създадено през 2005 г. като звено за защита на свидетели към Министерството на правосъдието, през годините Бюрото премина изцяло към главния прокурор и обрасна с много правомощия, включително принудително довеждане на лица, обезпечаване и охрана на разследване и др. Именно служители на Бюрото за защита, докарани с два буса и тежко въоръжени, "охраняваха" претърсването в президентството на 9 юли 2020 г., което провокира масови протести срещу правителството и главния прокурор.

Окончателната присъда на Марешки по дело за изнудване остава за след изборите

Окончателната присъда на лидера на "Воля" Веселин Марешки по дело за изнудване се отлага за след изборите, съобщи "Сега". Върховният касационен съд трябваше да гледа делото на 17 март, но по молба на защитата на подсъдимия заседанието е отложено за 23 април - за да не попречи на Марешки да участва в кампанията и да не повлияе на изборния резултат. След като първоначално бе оправдан от Варненския окръжен съд, през ноември миналата година Апелативният съд във Варна го осъди на четири години затвор и на глоба по обвинение за изнудване на наемател на заведение през 2014 г. Любопитното е, че преписката по жалбата на Марешки се е забавила три месеца след произнасянето на присъдата през ноември миналата година, за да стигне до ВКС, иначе окончателната присъда е можело вече да е произнесена.

Полша и Унгария сезираха Съда на ЕС заради обвързването на парите със законността

Полша и Унгария обявиха, че са сезирали Съда на Европейския съюз заради механизма, който обвързва изплащането на средства от европейските фондове със спазване на правилата на правовата държава, предадоха световните агенции. "Смятаме, че този род решения не са обосновани в договорите на ЕС, че са намеса в компетенциите на страните членки и че нарушават законодателството на ЕС", се казва в официално съобщение на полското правителство. Унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга също заяви, че механизмът е сериозно нарушение на законодателството и не може да остане в сила. Двете страни бяха обявили намеренията си да сезират съда още при приемането му през декември 2020 г. Те наложиха вето върху европейския план за икономически подем и го вдигнаха едва след като страните членки решиха, че ще изчакат решението на съда, преди да започнат да прилагат механизма. От групата на ЕНП в Европейския парламент сега заявиха, че ЕП ще поиска от съда да разгледа въпроса по спешна процедура.

ЕЦБ ще ускори изкупуването на облигации през следващото тримесечие

Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на държавен дълг през следващите месеци. Целта е да ограничи нарастващата доходност на облигациите, която заплашва да навреди на икономическото възстановяване в региона. ЕЦБ ще продължи да прави нетни покупки на активи по програмата си PEPP с общ размер от 1.85 трлн. евро поне до края на март 2022 г. и при всички случаи, докато прецени, че пандемията е приключила. Програмите за изкупуване на активи ще продължат, докато кризата не премине, обеща президентът Кристин Лагард. Управителният съвет очаквано запази лихвите без промяна.

Планът на Байдън за 1.9 трлн. долара започва да се изпълнява

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие плана на президента Джо Байдън на стойност 1.9 трлн. долара срещу щетите от корона кризата. В петък американският президент ще подпише законопроекта с мерките. Според плана милиони американци, засегнати от пандемията, ще получат директни помощи до 1400 долара на човек. По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9.5 млн. останали без работа, като мярката ще продължи до 6 септември. Предвидени са помощи за щатските и местните власти, както и за затворени заведения заради блокадите. Планът предвижда и средства за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите на заразените.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка край язовир "Искър" продължава

Строителството на триетажна сграда в ловно стопанство "Искър" не е спряло въпреки становищата да бъде премахната, защото е незаконна, изразени от ДНСК и на строителния контрол на Столичната община през август 2020 г. Тогава обектът беше в етап завършен груб строеж до покрив и строителната фирма "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка демонтира кулокрана и преустанови строителните дейности.

Явно това е било временно, тъй като шест месеца по-късно същата сграда вече е с поставени стени и прозорци, с топлоизолация, а фасадата е с декоративна облицовка.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 2774 случаи на COVID-19 са регистрирани в страната за последното денонощие. Положителни са 20.3% от изследваните 13 691 проби. От началото на епидемията са потвърдени 269 579 случаи, от тях активни в момента са 38 531. Продължава покачването на хоспитализираните пациенти - в болница са 6395 души, от които 501 в интензивни отделения. За изминалите 24 часа националната информационна система отчита 97 смъртни случаи, оздравелите са 2531.

Нови ограничителни мерки се въвеждат от утре в София-област със заповед на директора на местната РЗИ. Сред тях са дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас и задължително носене на маски при посещение на пазари и тържища, както и препоръка към работодателите при възможността да организират дистанционно работния процес. В област Кърджали се преустановяват плановите операции. В област Кюстендил спират свижданията в болници и социални домове, забранява се провеждането на масови мероприятия на открито и закрито, по-големите ученици минават в изцяло онлайн режим от 15 март до 2 април, връща се и изискването за носене на маски на открито при струпване на хора, в моловете и големите търговски вериги ще бъде организиран пропускателен режим, а непълнолетни няма да бъдат допускани без придружител в ресторанти и заведения.

Швейцария въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България, съобщи Министерството на външните работи. Мярката влиза в сила от 22 март 2021 г., като остава в сила и изискването за представяне на отрицателен PCR тест. Карантината може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден при представяне на втори отрицателен тест. Същият режим за влизане важи и за Княжество Лихтенщайн.

С нови изисквания ще трябва да се съобразят и пътуващите от България за Черна гора. Те ще трябва да представят отрицателен резултат от направен не по-рано от 48 часа преди отпътуването PCR тест, положителен резултат от не по-стар от 30 дни тест за IgG антитела или удостоверение за извършена ваксинация - поставена втора доза поне 7 дни преди датата на пристигане в страната. Мярката ще се прилага от 13 до 17 март, като няма да засяга деца до 5-годишна възраст.

Европейската агенция по лекарствата е изследвала двата казуса от Австрия за тромбоза след ваксиниране с AstraZeneca от определена партида и не открива връзка между ваксинирането и случаите, обяви Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. България е сред страните, които са получили от тази партида - 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички са вече приложени, уточни Кирилов. Посочи, че няма данни за проблеми.

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването на руската ваксина "Спутник V" без предварителна регистрация на препарата от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Политикът е заявил това пред депутатите в долната камара на парламента.

Италия ще открие в петък първи автопарк за ваксиниране срещу COVID-19 в парка "Трено" в Милано. Това ще бъде най-големият ваксинационен център в страната. Там желаещите да се ваксинират ще идват с автомобили и ще трябва само да свалят стъклото или да отворят вратата на колата. Сега в парка вече се извършват масови тестове за коронавируса.

Развитието на третата вълна от епидемията доминира новинарския поток и днес, като повечето новини не са оптимистични. Смъртността от ковид рязко скача, а показателите за разпространението на болестта вече са близки до стойностите от ноември, когато здравната система не издържа. Засега обаче ограничителни мерки на национално ниво няма да има, съобщиха от Националния оперативен щаб, защото "обществото не е готово за пълно затваряне".

Днес започнаха и имунизациите на хората, регистрирали се в електронния портал. На отделни места хората съобщават за проблеми - графикът не е синхронизиран с този за поставянето на вторите дози на вече ваксинираните с първа доза, а другаде ваксини въобще нямаше.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.