Драстичното орязване на секции на Острова намалява ефекта от рекордния брой в чужбина

Никоя от партиите в парламента не подкрепи искането на българите зад граница да отпадне текстът в изборния закон, който ограничава правата им

екорден брой българи в чужбина са подали заявления за разкриване на секции зад граница за парламентарните избори на 4 април. Въпреки това една от най-големите и най-активно гласуващите диаспори - на българите във Великобритания, на тези избори ще се сблъска със силно ограничение в упражняването на правото си глас. Причината е, че след Брекзит в Обединеното кралство могат да се открият максимум 35 секции, какъвто е таванът в изборния закон за страните извън ЕС. Това означава, че броят на секциите там ще бъде намален драстично - с над 50, което заедно с ограниченията заради пандемията ще намали значително и избирателната активност на българите там.

Управляващите от ГЕРБ не пожелаха да приемат предложените им от българите в чужбина три варианта за промени, с които броят на секциите във Великобритания може да бъде увеличен, а нито една от групите на т.нар. опозиция в парламента не поиска свикване на заседание, на което тези предложения да бъдат разгледани. Право да свика заседание има и президентът, но засега не е ясно дали той би го упражнил заради българите в Обединеното кралство. Така въпреки по-големия брой секции в страните от ЕС гласовете от чужбина може да се окажат по-малко от тези на парламентарните избори през 2017 г. - нещо, което управляващите вероятно са калкулирали в своя полза.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове