Вечерни новини: Техническите паспорти на сградите се местят за 2024 г., чиновник оглави новата държавна петролна компания

Вечерни новини: Техническите паспорти на сградите се местят за 2024 г., чиновник оглави новата държавна петролна компания

И още: Мярката 60/40 ще работи до края на май; Безработните растат за година с 18%; България ще опита нова емисия на дълг

9572 прочитания

© Юлия Лазарова


Седмицата започна с мрачно време и без силни новини. На фона на растящи бройки ковид болни и дефицит на ваксини столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че нови ограничителни мерки в София не се задават. Туристическият министър Мариана Николова пък излезе с миналогодишните мерки за летния сезон.

Днес се увеличи шансът да има видеонаблюдение в изборните секции, след като съд отмени забраната. Битката е на "Демократична България", но сега се чака решение на последна инстанция.

Интригата на деня беше откъде се е включил Васил Божков във Facebook агитацията си за изборите - макар да бе написан квартал в Барселона, по-вероятно е местонахождението му още е в Дубай.

Абсурдно е развитието и по дело за купуване на гласове на изборите през 2014 г. от ромския лидер и бивш депутат от ДПС Илия Илиев. Магистратите го оправдават, не защото не е купувал (вторият в тандема се е признал за виновен), а защото производството неправилно е водено от полицаи вместо от следователи. Все пак решението не е окончателно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

От ГЕРБ предлагат още две години отсрочка за техническите паспорти на сградите

"В ГЕРБ предлагаме да бъде удължен още с поне две години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им." Това написа във фейсбук профила си зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Реакцията дойде малко след като във фейсбук тримата бивши депутати от десницата Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев разпространиха гневно писмо с искане да бъде спрян новият данък "Технически паспорт". През януари и март друг зам.-министър на МРРБ - Валентин Йовев от квотата на НФСБ, предупреди, че срокът за изготвянето на паспортите, който изтича в края на 2022 г., повече няма да бъде удължаван. Датата е записана в наредба и сегашното правителство може да я промени.

Паспортите са документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Изготвят се за сгради и съоръжения. Изискването за тях е от 2006 г. и е въведено по силата на европейски директиви. Досега сроковете са удължавани три пъти. През 2015 г. - с още седем години. Макар че от тях вече са минали пет, няма напредък с паспортизацията дори и на държавните и общинските сгради и съоръжения. Процесът изисква от домакинствата, особено в тези, които живеят в сгради, строени преди 2007 г., да отделят немалки финансови ресурси за технически паспорти, без да има ясни икономически ползи от това. Нанков твърди, че управленската програма на ГЕРБ предвижда да се създаде фонд с бюджетни средства, който да подпомогне паспортизацията и новите срокове да бъдат диференцирани според различните видове строежи.

Чиновник оглави новата държавна петролна компания

Доскорошният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще е изпълнителен директор на Държавната петролна компания. Новината не е обявена публично, а се вижда вписана в Търговския регистър. Паун Илчев е в държавната измервателна структура от края на 2014 г., а според публикации преди това е работил в "Български пощи", бил е и в софийска организация на партията на Меглена Кунева. В управителния съвет на новата държавна компания влизат още Ралица Григорова Григорова, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Валериева Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен. Ралица Григорова е държавен експерт в министерството на икономиката, като според декларацията й е имала 50% участие в дружеството "Ар Джей вижън", но през юни миналата година е взето решение за откриването на производство по ликвидация на дружеството. За Радостина Белчева няма информация в Търговския регистър. Държавната петролна компания е поредната структура, която се меси в пазарен сегмент, като целта е да се грижи за държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. А на втори етап - да строи верига бензиностанции.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май с близо 150 млн. лв.

Държавните грантове за запазване на заетостта, познати като мярката 60/40, ще продължат да се дават до 31 май, обсъди на днешното си извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество, но без да постигне консенсус. Допълнителният финансов ресурс за удължаване на схемата е 147 млн. лева, с които се очаква да бъдат запазени около 100 000 работни места, съобщиха от Министерския съвет. Средствата ще продължат да се изплащат за работници и служители, които са работили на непълно работно време, работата им е била преустановена заради наложените ковид ограничения и др., като ще се гледа спада спрямо средномесечните приходи за 2019 г. Според работодателите обаче това трябва да се промени. "Не е редно да се сравнява един месец с усреднените приходи на фирмата за цялата 2019 г. Сравнението трябва да е месец спрямо месец", заяви пред "Капитал" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той изрази надежда, че ако мярката бъде удължена и след 31 май, искането на бизнеса ще бъде взето предвид. Новият срок на схемата предстои да бъде одобрен на предстоящото заседание на Министерския съвет. Мярката иначе изтича на 31 март.

Държавата отново планира аукцион на ДЦК, този път 5-годишни

След като преди седмица отмени търга за 200 млн. лв. 10-годишни ДЦК заради леко покачила се доходност, сега Министерството на финансите обяви нов. Той е за книжа с по-малък матуритет - 5-годишни, и е с купон от нула процента. На 22 март БНБ ще предложи от тях 300 млн. лв. На предходния аукцион от тази емисия беше постигната рекордно ниска доходност от -0.17%. От началото на 2021 г. България остава с набран нов дълг за 0.5 млрд. лв. В бюджета е предвиден таван за поемането сумарно на до 4.5 млрд. лв.

Партията на Меркел получи сериозен удар на изборите в две провинции

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел понесе тежки загуби на изборите в две провинции, които се смятат за референдуми за това как страната се справя с кризата от коронавируса. В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 24%, а печелят Зелените с 31.5%. В съседната Райнланд-Пфалц партията на Меркел също отбеляза спад - 27%, като първа сила са социалдемократите, които получават 33.5% от гласовете. Вотът се приема и като тест за нагласите преди изборите през септември, след които Меркел се оттегля от политиката след 16 години като канцлер. И в двете провинции резултатите създава възможност коалициите, които ще изградят регионалните власти, да не включват християндемократите. Повечето анкети сочат, че от юни насам одобрението за ХДС е спаднало от 40% до 33% този месец. Властите са критикувани и за слабия резултат от мерките за овладяване на есенната вълна на заразата.

Число на деня

168.6 хиляди

е общият брой на безработните през кризисната 2020 г. Те се увеличават с 18.1%, или с почти 26 хиляди души спрямо 2019 г., показват данните на НСИ. Така коефициентът на безработица в страната достига 5.1% и нараства с 0.9 пункта за година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Мария Бакалова с номинация за "Оскар" заради ролята си в "Борат 2"

Българската актриса Мария Бакалова е номинирана за награда "Оскар" най-добра поддържаща актриса в "Борат 2" (Borat Subsequent Moviefilm). Тя ще се състезава за статуетката с Глен Клоуз (Hillibilly Elegy), Оливия Колман (The Father), Аманда Сейфрид (Mank) и Юн Ю-Джън (Minari). Церемонията ще е на 25 април.

За ролята си Бакалова вече получи номинации за "Златен глобус" (макар да не го спечели) и за наградите BAFTA, чиято церемония е също през април.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 678 са новорегистрираните заразени с COVID-19 за последното денонощие в България при изследвани 3759 теста - традиционно по-нисък брой за понеделник, когато се публикуват данните за почивната неделя. С това броят на активните случаи към днешна дата достига 42 090, а в болници вече се лекуват над 7000 души с коронавирусна инфекция - 7101, от които 533 в интензивни отделения. За изминалото денонощие излекувани са 584 души, а починалите са 51.

Аутопсията на починалата пациентка, заради чиято смърт беше спряно ваксинирането с препарата на AstaZeneca, е показала, че няма тромбози и тромбофлебити. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. Образуването на кръвни съсиреци беше причина Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разследва няколко смъртни случая, последвали прилагането на ваксината на AstaZeneca. Според Кунчев до 10 дни случаят ще се изясни и имунизирането с препарата ще бъде възобновено.

междувременно Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Ирландия станаха поредните страни от ЕС, които временно спряха употребата на ваксината на AstraZeneca. До момента обаче няма доказани връзки между ваксината и няколкото случая на тромбоза сред имунизирани хора. Случаите се проверяват както от самата компания, така и от европейския регулатор и СЗО, които до момента твърдят, че няма открита причинно-следствена връзка и е важно кампаниите по ваксиниране да продължат.

Четирима български туристи са дали положителни проби за коронавирус при направени на летището бързи тестове на връщане от Занзибар, посочи още Кунчев пред bTV. Очакват се резултати от изследване, което да установи дали става дума за южноафриканския вариант, който е с по-тежко протичане, повече усложнения и засяга повече младите хора.

Броят на болничните легла за пациенти с COVID-19 в София ще бъде увеличен с 20% заради натиска върху лечебните заведения, съобщава на съвещание при премиера Бойко Борисов директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. Той допълва, че в някои големи болници леглата за такива пациенти са свършили или са напът да свършат. На същото съвещание здравният министър Костадин Ангелов уверява, че натискът върху лечебните заведения е контролиран.

Министърът на туризма Марияна Николова издаде заповед, с която се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти за летния сезон. Те влизат в сила от 1 май и включват спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м между плажуващите на охраняемите морски плажове и определяне на отстояния между чадърите в платените плажни зони - на всеки 20 кв.м, т.е. през минимум 8 м. По подобен начин в свободните плажни зони на всеки 20 кв.м се допуска разполагането на двама души или до броя на членовете на едно семейство.

В три четвърти от Италия, която регистрира над сто хиляди смъртни случая от COVID-19, от днес е в сила по-строг локдаун. Италианците, за които се отнасят новите ограничения, ще са под карантина до 6 април, включително за великденските празници. Училищата, ресторантите, магазините и музеите в по-голямата част от страната през този период ще са затворени.

Facebook е започнала да добавя уточнения към постове за безопасността на ваксините. Социалната мрежа е критикувана от конгресмени в САЩ и учени, че допуска дезинформация на тема ваксини на платформата си. Тя скоро ще има информационен отдел и за COVID-19 в Instagram.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Danone сменя главния изпълнителен директор заради недоволство на акционерите

Под натиск на акционерите френската компания Danone обяви днес, че Еманюел Фабер ще напусне поста председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор. Жил Шнеп ще поеме ролята на неизпълнителен председател с незабавен ефект, а докато бъде намерен нов главен изпълнителен директор, компанията ще се ръководи от изпълнителния директор по международната дейност Вероник Босета и изпълнителния директор за Северна Америка Шейн Грант. Фабер беше главен изпълнителен директор от 2014 г. и президент от 2017 г. По-рано този месец акционерите се разбунтуваха срещу него и поискаха промени в управлението и стратегията на гиганта в хранителната индустрия. За една година групата загуби една четвърт от пазарната си оценка.

Седмицата започна с мрачно време и без силни новини. На фона на растящи бройки ковид болни и дефицит на ваксини столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че нови ограничителни мерки в София не се задават. Туристическият министър Мариана Николова пък излезе с миналогодишните мерки за летния сезон.

Днес се увеличи шансът да има видеонаблюдение в изборните секции, след като съд отмени забраната. Битката е на "Демократична България", но сега се чака решение на последна инстанция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход