Вечерни новини: В София идва ново затваряне, НАП пусна готовите данъчни декларации

Вечерни новини: В София идва ново затваряне, НАП пусна готовите данъчни декларации

И още: Министърът на отбраната прекрати търга за бронирани бойни машини за 1.5 млрд. лв.; Втората блокада в Германия е спряла възстановяването

26331 прочитания

© Георги Кожухаров


Най-сетне управленската програма на ГЕРБ е готова и бе представена по-малко от 20 дни преди парламентарните избори. От икономическите обещания прави впечатление заявката за БВП от 100 млрд. евро през 2025 г., като миналата беше малко над 60 млрд. В документа не изобилства от нови реформи и действия, а по-скоро са описани за какво ще се харчат идващите 50 млрд. лв. еврофондове.

Пандемията от коронавирус продължава да е сериозен проблем в ЕС. Премиерът Бойко Борисов участва във Виена в работна среща за ваксините с лидерите на пет страни от съюза. Той отново настоя ваксините в ЕС да бъдат разпределени според населението на всяка страна в съюза.

Като лъч надежда може да се приеме новината, че приемът на ученици в първи клас в София ще е изцяло дигитализиран.

Студеното време се отрази на продажбите на дребно в САЩ през февруари - те намаляха с доста над очакванията, след като през януари пораснаха значително.

Заради пандемията Германия отчете исторически спад на вредните емисии през 2020 г. Понижението от 8.7% е най-голямото от обединението на страната през 1990 г.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

В София се очаква ново затваряне на молове, ресторанти, училища и градини

Молове, ресторанти, детски градини, училища, фитнеси в София и областта вероятно ще бъдат затворени в края на седмицата за период от две седмици, ще спрат и културните мероприятия. Това стана ясно след среща на директора на РЗИ - София, Данчо Пенчев с министъра на здравеопазването, кмета на София и директорите на столични болници. Новината идва само ден след като Йорданка Фандъкова увери, че не се налагат нови мерки. В същото време заразата расте бързо, като във вторник бяха отчетени вторите най-високи стойности на заболелите и жертвите от началото на епидемията в България. С много бързи темпове се запълват и леглата в болниците, като в София те вече са заети на 75%, а в национален мащаб хоспитализациите достигнаха 7200 - колкото бяха и по време на пика на втората вълна през есента.

Предварително попълнените данъчни декларации вече са достъпни

С известно забавяне данъчните декларации с предварително попълнени данни за доходи от труд, от наеми и хонорари са вече налични в Портала за е-услуги на НАП. За достъп до портала на приходната агенция е нужен ПИК (персонален идентификационен код), който може да бъде получен от всеки офис на НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП). Важно е потребителите да проверят предварително попълнените данни и ако е необходимо, да коригират, преди да потвърдят декларацията. Новост тази година е, че сумата на доходите от продажба на стоки онлайн на физическите лица също ще бъде включена в предварително попълнените данъчни декларации на НАП. Сумата в декларацията е сборът от всички плащания, които човек е получил от търговия в интернет. Тя обаче може да не е директно облагаема - ако има документи за покупката на тези вещи, основата ще бъде намалена с покупната цена и това трябва да се посочи изрично в данъчната декларация от деклариращия.

Тази година данъчната кампания ще продължи на практика до 5 май заради великденските празници. Тези хора, които нямат публични задължения и подадат декларациите си по електронен път до 31 март, получават 5% отстъпка от данъка за довнасяне (максимум 500 лв.). За еднолични търговци и земеделски стопани периодът за подаване на декларациите е 1 март - 30 юни.

Министърът на отбраната прекрати търга за бронирани бойни машини

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очаквано прекрати настоящата тръжна процедура за придобиване на нови бронирани бойни машини за Сухопътни войски на стойност 1.46 млрд. лв. с ДДС. Причината е, че и двете фирми, финалисти в наддаването - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria, са надхвърлили в предложенията си отпуснатия от парламента бюджет, и то с много. Каракачанов вече е възложил на ръководството на държавното дружество "Терем холдинг" да проучи възможностите за съвместно производство на бойни машини в България. Накратко, без търг и на тъмно ще може да се изхарчи гигантска сума.

Втората блокада в Германия е спряла възстановяването

Вторият локдаун в Германия срещу разпространението на коронавируса е спрял икономическото възстановяване, показват данните на Федералната статистическа служба. Числата за първото тримесечие засега не сочат, че ще има силен спад на БВП, подобен при първия локдаун миналата пролет. Това се дължи най-вече на силното начало на годината за производствените сектори. На основата на предварителни резултати службата съобщава, че промишленото производство през януари се е понижило в реални, сезонно и календарно коригирани данни с 2.5% спрямо декември миналата година и е с 4.2% под нивото, отчетено преди пандемията през февруари 2020 г. Високото ниво на нови поръчки в промишлеността и търсенето на германски стоки за износ показва, че вторият локдаун е засегнал секторите, свързани с производството, много по-слабо от първото спиране на редица икономически дейности през миналата пролет.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Втори най-висок брой новозаразени за денонощие от началото на пандемията досега - 4637, показват данните в Единната информационна система за изминалите 24 часа. Във вторник числото обичайно е по-високо заради забавяния във вписването на някои от данните от уикенда, но дори и така днешната стойност на показателя е висока. Единствената по-висока е била съобщена в пика на втората вълна - на 18 ноември, когато статистиката е отчела 4828 новозаразени за предходния ден при направени 11 611 теста, или 41.6% положителни проби. Днешното число идва при 19 497 теста, т.е. делът на положителните е близо два пъти по-нисък - 23.8%. За разлика от есента обаче сега много по-голяма част от установените като заразени с ковид в момента хора са настанени в болници - ако при втората вълна делът на хоспитализираните спрямо общо активните случаи бе от порядъка на 7-8%, към днешна дата в лечебни заведения се намират 16.3% от текущо активните случаи, или 7269 души. В интензивни отделения са 7.9% от тях. За последното денонощие данните показват 187 смъртни случаи и 1877 излекувани.

С над една трета ръст на заболеваемостта през изминалата седмица Бургас изпревари Плевен като най-засегнатата от COVID-19 област в България, показват данните от седмичния анализ на здравните власти. Към 14 март заразените в Бургас са 676 на 100 хил. души население на 14-дневна база (при 496 седмица по-рано), а в Плевен стойността на показателя е 647 души на 100 хил. души население (при 553 преди седмица). Почти всички области в страната се намират в т.нар. червена зона с над 120 заразени на 100 хил. души население на 14-дневна база, като единственото изключение е Търговище - със 79 души на 100 хил. (при 41 седмица по-рано).

Част от противоепидемичните мерки в Плевен ще бъдат разхлабени от утре, реши областният кризисен щаб. Моловете, чиято дейност бе ограничена преди седмица, ще отворят при по-строги мерки и контрол, предложени от самите търговци - с намалено работно време, ограничаване на местата за отдих, намаляване на местата в заведенията за хранене с 50% и др. Разрешава се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, сценични прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство, при заетост на местата до 30%.

Висока активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране отчете пред БНР д-р Мария Попова, директор на дирекция "Лекарствена безопасност и клинични изпитвания" в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). По думите й на ден в агенцията се получават по над 1000 съобщения, което е безпрецедентно, но може да се обясни с чувствителността на обществото по темата. В 70-80% от случаите става дума за грипоподобни симптоми - температура, втрисане, болка на мястото на убождането, а в 30% от случаите се докладва гадене, световъртеж, посочва д-р Попова.

Сърбия затваря всички обекти без хранителни магазини, аптеки и бензиностанции от утре до следващия понеделник, съобщи премиерът Ана Бърнабич след заседание на кризисния щаб. Белград се съпротивляваше срещу мярката, препоръчана от щаба, въпреки рязкото увеличаване на броя на заразените и предупреждението, че здравната система е пред срив. Сега обаче, изглежда, управляващите са приели това решение, но само за 5 дни, макар препоръката да е за 14. "От довечера всичко затваря, а от понеделник ще видим, зависи от всички нас", каза Бърнабич.

Норвежката столица Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април. В комбинация с останалите вече действащи мерки - затворени ресторанти и магазини със стоки от не първа необходимост, това са най-агресивните рестрикции, въвеждани в Осло от началото на пандемията.

Pfizer и Moderna напредват с тестовете на ваксина срещу коронавирус за деца, като първата очаква още през лятото да има продукт за 12-годишните, а втората започна днес втора фаза на изпитания дори за 6-месечни бебета. Тестовете на Moderna в САЩ и Канада обхващат деца до 11 г., обяви днес компанията. Първите дози вече са поставени, а целта е в две части от проучването да бъдат обхванати 6750 деца.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Испания ще тества 4-дневна работна седмица

Испания се подготвя да тества от тази есен 4-дневна работна седмица, като правителството е одобрило пилотен проект за компаниите, които биха се заинтересували от подобен модел. Целта е да се повиши производителността, а на хората да се остави трети почивен ден, включително за да балансират по-добре работното с личното време и да се съвземат от психическия натиск и преработването по време на пандемията. Предварителните планове на правителството са да отпусне 50 млн. евро да се тества в продължение на 3 години колко ефективна е 32-часова седмица. Компаниите, които се включат, ще получават в първата година 100% от заплащането за петия ден, 50% през втората година и 33% през третата. Така ще се намали рискът за работодателя срещу ангажимент да не съкращава работни места или заплати.

КАКВО СЛЕДИМ

Инвеститорите насочват вниманието си към заседанието на Фед

Федералният резерв на САЩ започва двудневната си среща, която се очаква със сериозен интерес. Анализатори предвиждат, че централна банка ще повиши прогнозата си за БВП след приетия нов пакет стимули на стойност 1.9 трлн. долара. Инвеститорите в облигации наблюдават и дали Фед ще промени прогнозите си за лихвените проценти, които сега не включват повишения до 2023 г.

Най-сетне управленската програма на ГЕРБ е готова и бе представена по-малко от 20 дни преди парламентарните избори. От икономическите обещания прави впечатление заявката за БВП от 100 млрд. евро през 2025 г., като миналата беше малко над 60 млрд. В документа не изобилства от нови реформи и действия, а по-скоро са описани за какво ще се харчат идващите 50 млрд. лв. еврофондове.

Пандемията от коронавирус продължава да е сериозен проблем в ЕС. Премиерът Бойко Борисов участва във Виена в работна среща за ваксините с лидерите на пет страни от съюза. Той отново настоя ваксините в ЕС да бъдат разпределени според населението на всяка страна в съюза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


3 коментара
 • D-r D

  Безумно некадърно управление!
  Крепено от "експерти-г**облизци", които днес твърдят обратното на онова от вчера!

  Пичове, управлението не е игра на Монополи през седмица да отваряш и затваряш бизнеси! Връх на цинизма е поредното удушаване на магазини, ресторанти, кафета, зали, кина и театри да се прехвърля на някакви областни структури, за да не им се плащат компенсации!
  Кой ще храни тези, дето остават на улицата и семействата им?
  Иле ще продължавате да теглите нови и нови кредити, уж за пострадалите, а всъщност половината - за шкафчето.

  А масовата психоза, до която доведе целогодишното нагнетяване на несигурност и съспенс?
  Кой ще лекува психиката на тия деца и юноши, които една седмица са на училище, две - затворени вкъщи и вече масово развиват депресивни състояния?
  А нелекуваните заради блокираната здравна система хора със смъртоносни заболявания, дето си мрат като под под турско!

  Борисов определено е Божие наказание.
  Ама чак пък толкова ли сле грешни, Господи?

 • 2
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  Moderna, някой да знае колко успешни ваксини са произвели до сега, ами николко, а тези които ги изработват от кръвта на заразени маймуни с промяна на кода на ДНК и РНК, честито вашите наследници няма да умират от глад, гарантирано, ще се катерят по дърветата, без проблеми...

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход