Вечерни новини: Локдаун до края на март, търговията между ЕС и Великобритания се срина

И още: Нови полети от София до Гърция, бюджетът на новата европрограма за региони скочи двойно - до 6.7 млрд. лв.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Очакваното през последните дни решение за нов национален локдаун дойде, но бизнесът и по-специално хотелите, ресторантите и големите магазини ще имат на разположение един дълъг уикенд за последни поръчки. Нови мерки за компенсиране на затворените фирми пък не се предвиждат, тъй като ще продължат да действат старите.

Преди изборите прави впечатление и друго - отпадат едно по едно обвиненията срещу опозиционни политици. След оправданието на Цветан Цветанов по сагата "Апартаментгейт" днес и Веселин Марешки се оказа с отменена от Върховния административен съд глоба от 175 хил. лв. за нелоялна търговия с горива, негов имот в морската градина на Варна се оказа почти напълно законен.

В Столичната община пък се взеха интересни решения - паркингът за депутати на гърба на Партийния дом беше кръстен пл. "Желю Желев", а намиращото се на много по-централно място пространство за временни художествени инсталации до Градската градина ще се казва "Площадка Мавзолей".

На световната сцена продължава да се повишава напрежението между САЩ и ЕС, от една страна, и Русия, от друга, след като американският президент Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин "убиец".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

България влиза в десетдневен локдаун от понеделник

Заради резкия ръст на заболеваемостта и пълните болници България все пак ще влезе в почти пълен национален локдаун за десет дни от понеделник, 22 март, до 31 март. Това обявиха здравният министър и щабът на редовната си пресконференция в четвъртък. Решението идва след няколко дни на колебливи мерки, включително налагане на локални ограничения в някои от най-засегнатите от третата вълна области, които обаче издържаха едва няколко дни под натиска на местните общности и бизнес. Мерките, които бяха обявени в четвъртък сутрин, са:

  • децата от детските градини и училищата ще останат у дома и ще се обучават дистанционно
  • затварят се заведенията, които ще работят само за доставки по офиси и домове
  • затварят се моловете, всички големи магазини и фитнесите
  • преустановяват се всички конгреси, културният живот, състезанията пред публика и организираните екскурзии
  • затварят се и хотелските ресторанти
  • сватби и частни празненства могат да се провеждат с не повече от 15 посетители.

Те трябва да бъдат официализирани по-късно днес със заповед на здравния министър. Нетипично краткият срок на ограниченията - само 10 дни, вероятно е съобразен с предстоящите на 4 април избори.

Близо 6.7 млрд. лв. е бюджетът на новата Програма за развитие на регионите до 2027 г.

Предложеният от правителството проект за новата оперативна програма "Развитие на регионите" е с бюджет от 6.7 млрд. лв., или два пъти повече от сегашния. Увеличението обаче е илюзорно, тъй като в сумата са включени 3.1 млрд. лв. по линия на Фонда за справедлив преход, който ще финансира само мерки в регионите, които ще бъдат засегнати от прехода към неутрална икономика - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Останалите пари по програмата ще бъдат разделени между 10-те най-големи града (1.1 млрд. лв.) и още 40 по-малки общински центъра (2.5 млрд. лв.).

Wizz Air пуска нови полети до Гърция

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви няколко нови гръцки дестинации за този сезон. Превозвачът пуска полети до столицата на остров Корфу - Керкира, до Санторини и до Ханя (о. Крит). Към момента Wizz Air има и още една дестинация от София към Гърция - Миконос. Полетите започват от юни, билетите вече са в продажба, а цените започват от 77.99 лв. Конкурентът Ryanair предлага полети от София до Ханя и Атина. "България ер" също има полети до Атина.

Марк Рюте ще е за четвърти път премиер на Нидерландия

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте води на парламентарните избори в Нидерландия, показват данните от проучване екзит пол след края на тридневното гласуване вчера. Прогнозите са НПСД да спечели 36 от общо 150 места в долната камара на парламента, което дава на Рюте ясен мандат да състави ново правителство и да бъде премиер за четвърти пореден мандат. Втори е досегашният най-голям партньор в управляващата коалиция - "Демократи-66", на министърката на външната търговия Сигрид Кас, с 27 места - най-добрият резултат в историята й. Въпреки това Рюте, изглежда, ще се нуждае от подкрепата на още една формация за да си осигури мнозинство. Това вероятно ще е третият по големина партньор в досегашната коалиция - Християндемократически призив.

Рекорден спад в търговията между ЕС и Великобритания заради Brexit

Търговският стокообмен между ЕС и Великобритания се е сринал през януари, когато официално влезе в сила Brexit, показват данните на Евростат. Износът на ЕС към Великобритания се е понижил с 27.5% на годишна база, а на Острова към Стария континент - с 59.5%. Излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС от 1 януари силно се отрази на търговията, след като пристанищата вече бяха поставени под натиск заради пандемията и свързаните с нея ограничения. Към проблемите се добавиха нови административни процедури, допълнителни разходи и данъци. Компаниите от двете страни на Ламанша се бяха и запасили със стоки.

СНИМКА НА ДЕНЯ

ЦИК показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори на 4 април - тя е дълга около 60 см, за да събере наименованията на всички 30 партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати. От дясната страна има кръгчета за отбелязване на преференция за кандидатите в съответните листи, в които има номера от 101 нагоре. Днес бе демонстрирано и гласуване с машина на "Сиела норма", която всъщност ще печата и хартиен вариант на избора, който гласоподавателят ще трябва да пуска в урна.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са регистрирани 4201 нови случаи на COVID-19, които са установени от общо 17 652 теста, т.е. делът на положителните проби е 23.8%. Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция е 7804, от тях в интензивни клиники са 609 души. За трети пореден ден данните от Единния информационен портал сочат над 100 починали за денонощие - 136 за изминалите 24 часа. За същия период като оздравели в системата са отчетени 1641 души.

Германия отчита най-много нови случаи от близо два месеца насам - над 17 500 за 24 часа. Седмичната заболеваемост в страната е 90 на 100 хил. души. Канцлерката Меркел и властите на провинциите се договориха по-рано този месец за поетапно разхлабване на мерките, но с възможност за връщане на ограничения, ако заболеваемоста надхвърли 100 на 100 хил. души в три поредни дни. Те ще заседават отново на 22 март.

ЕK съобщи, че подготвя писмена покана до AstraZeneca за обсъждане на противоречията около липсващите доставки от ваксинатa. Това е първа стъпка от процедура, която може да завърши с намесата на съдa. Писмото първо ще се съгласува с държавите от ЕС, а след изпращането му дружеството ще има срок от 20 дни за отговор. Ако той е неудовлетворителен за ЕК, ще бъдат свикани преговори. В случай на неуспех въпросът следва да се отнесе до съда.

Случаите на повторно заразяване с новия коронавирус са "редки", макар и да са "по-често срещани" сред хората на възраст над 65 г. Това показват резултатите от изследване, публикувано в сряда в авторитетното научно издание The Lancet. Според тях при по-възрастните хора защитата срещу реинфекция е едва 47% спрямо 80% при по-младите. Мащабното проучване е проведено от учени от датския Statens Serum Institut, които проследяват данните за 4 млн. души, изследвани с PCR тестове в Дания през 2020 г. - над две трети от населението на страната. Те установяват, че мнозинството от хората, които са били заразени със SARS-CoV-2, са защитени срещу нова инфекция в продължение на поне шест месеца. Анализът е фокусиран върху оригиналния щам на коронавируса, но не и върху появилите се впоследствие нови варианти.

Метеорологичните условия не оказват решаващо влияние върху предаването на коронавируса, се казва доклад на Световната метеорологична организация. Фактът, че респираторните заболявания често са сезонни, особено в умерения климат, "подхрани очакванията, че COVID-19 ще бъде до голяма степен сезонен", но такава ярка зависимост не се наблюдава, пише в доклада. Експертите също казват, че няма преки доказателства за влиянието на мръсния въздух върху жизнеспособността на вируса.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Какво бих му отговорил? Бих му казал: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам това без ирония, без шега.

Така руският президент Владимир Путин коментира думите на американския си колега Джо Байдън, който преди ден в интервю за ABC определи държавния глава на Русия като "убиец"
Така руският президент Владимир Путин коментира думите на американския си колега Джо Байдън, който преди ден в интервю за ABC определи държавния глава на Русия като "убиец"

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Докато отговаря за демографската и икономическата политика, за туризма, електронното управление, изборите и киберсигурността, вицепремиерът Марияна Николова успя да стане и доктор, след като защити дисертацията си по киберетика в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).