Вечерни новини: Кабинетът одобри над 75 млн. лв. по две антиковид мерки, ЕК предложи ограничения за износ на ваксини

И още: Обзор е най-новата община в България; Икономическата активност в еврозоната се връща към растеж през март; Нов рекорд на заболелите в България

Ваксините и растящата в голяма част от Европа трета вълна на епидемията за пореден ден доминира новинарския поток. България отбеляза нов рекорд по брой случаи и хоспитализациите от началото на епидемията досега. За сметка на това според социолози нагласите и желанието за ваксиниране в страната леко се повишава, но доставките все още са оскъдни. Страната ни се надява на утрешната среща на лидерите на ЕС да получи добри новини за голяма преждевременна пратка от Pfizer за нашата и няколко други източноевропейски държави, които имат затруднения с темповете на имунизация.

Ако това се потвърди, България може да получи в идното тримесечие над милион ваксини, но засега решението е несигурно, тъй като не всички членки са съгласни с него. От днес хората в изолация или под карантина могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към момента над 120 хил. души са в това положение в цялата страна. Вероятно част от тях няма да могат да упражнят правото си на глас, защото ЦИК има трудности да формира мобилни избирателни екипи поради липса на на желаещи. Заявления иначе се подават до 31 март, което означава, че изолираните в последните три дни преди вота изобщо няма да имат възможност да гласуват.

Новият шпионски сюжет в България пък намери отзвук в НАТО. "Следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа, НАТО се отнася много сериозно към въпроса със защитата на поверителните данни", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта. Според военния министър Каракачанов обаче "трудно може да се каже, че е изнесена сериозна информация", като една част от нея по думите му била публична.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Кабинетът одобри над 75 млн. лв. по две антиковид мерки на предпоследното си заседание преди изборите

На предпоследното си заседание преди изборите правителството отпусна 52 млн. лв., с които да бъдат подпомогнати семействата с деца до 14 г., при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за тях, защото училищата и детските градини не работят. Премиерът, цитиран от пресслужбата на МС, казва, че така общата сума по мярката нараства до 73 млн. лв., а досега са подпомогнати над 41 хил. семейства. Помощта се изплаща за дните неплатен отпуск, като размерът за месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, при който семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече - до 3900 лв.

Заедно с това кабинетът разреши бюджетът на програма "Развитие на човешките ресурси" да бъде надвишен с 24.6 млн. лв., с които да се правят плащания по антикризисната мярка "Запази ме". Тя е за бизнеси, чиято дейност е спряна със заповед на здравния министър. Одобреното наддоговаряне е временно и надвишаването на сумата ще бъде компенсирано от механизма REACT-EU.

Обзор е най-новата самостоятелна община в България

Обзор става най-новата, 266-а, община в България, след като днес кабинетът прие решение за отделянето от община Несебър на едноименния град и още шест околни села - Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково. Дотук се стигна след местен референдум в края на февруари, на който гласувалите поискаха отделяне на Обзор с голямо мнозинство от 73% при много висока активност - с участие на ¾ от имащите право на глас. Обявеният мотив за искането бе по-ефективно управление на тези населени места. Одобрението на кабинета идва, въпреки че новата община няма изискваните по закон над 6 хил. души население, но това не е факт и при почти ¼ от другите общини. Промяната ще влезе в сила след обнародване на указ на президента в Държавен вестник.

Две нови ограничения за износ на ваксини от ЕС предлага Брюксел

ЕК предложи да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини против COVID-19. Едното е изискване за реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство. Второто е за съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС, и дали там епидемията е по-силно или по-слабо разпространена. За да влезе в сила предложението, то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС, който ще проведе онлайн срещата си утре и в петък, а после и от Европейския парламент. Предвижда се от допълнителните правила да бъде изключен износът за някои европейски страни, които са извън ЕС. Правилата за износ на ваксини и съставки за тях от страни в ЕС целят да се съобразяват с това дали Европа не би пострадала от експорта им.

Икономическата активност в еврозоната се е върнала към растеж през март

Икономическата активност в еврозоната неочаквано се е върнала към растеж през март, след като заводите са ускорили производството си и това е натежало над забавянето на услугите. Това показват предварителните данни на индекса на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от IHS Markit, който се приема като добър показател за здравето на икономиката. Голяма част от Европа обаче е обхваната от третата вълна на пандемията от коронавирус и възобнови ограничителните мерки. Заедно с бавното ваксиниране това води до опасения, че окончателните стойности на индекса и данните за април могат да бъдат по-слаби. Общият PMI надмина 50 пункта - нивото, разделящо растежа от спада. Темпът на растеж е най-бързият от края на 2018 г.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

"Екзакта": Около 60% от българите имат намерение да се ваксинират рано или късно

Делът на българите, склонни да се ваксинират, вече надхвърля 60%, като над 22% са направили постъпки за имунизация или вече имат ваксина, а други над 40% гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно, което ще им осигури връщане към нормален живот. Въпреки това над 37% от населението твърдо е против имунизациите. Това са основно млади хора - под 40 г., от по-малки градове и села. Това е изводът от национално проучване на агенция "Екзакта рисърч груп" от периода 12-20 март. За сравнение, през декември според изследване на агенцията 41% са били категорични, че няма да се ваксинират, а през февруари на тази позиция са били малко над 35%.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Причината да имаме успех с ваксините е заради капитализма, заради алчността, приятели мои."

Борис Джонсън
Борис Джонсън

Премиер на Великобритания, цитиран от в. Sun. Той е направил коментара във вътрешен онлайн разговор с депутати от управляващата партия, след което се отказал от него и ги помолил да забравят какво е казал

СНИМКА НА ДЕНЯ

Голям товарен кораб блокира Суецкия канал, петролът поскъпна

Голям товарен кораб се е завъртял странично в Суецкия канал в Египет и е блокирал трафика в ключовия търговски морски път между Изтока и Запада. Плаването е било спряно във вторник, след като дългият 400 метра контейнеровоз Ever Given се е заклещил. Той е пътувал от Китай към Ротердам. Според логистичната компания GAC корабът е загубил ориентация, докато се е движел в северна посока, без да се дават повече подробности за причините на инцидента. Суецкият канал е жизненоважен търговски път за танкерите, превозващи петрол и природен газ, както и за контейнерни кораби, транспортиращи промишлени стоки като облекло, електроника и тежки машини от Азия до Европа и обратно. Затварянето на канала доведе до ръст на цените на петрола с около 5% в сряда, като брентът се търгува за близо 63.50 долара за барел, а лекият американски сорт - за около 60.50 долара.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Рекордно висок от началото на епидемията брой новозаразени и брой направени тестове за денонощие показват данните в Единната информационна система. За последните 24 часа са изследвани 19 869 теста, като 24.4% от тях са положителни - т.е. новите установени случаи на COVID-19 са 4851. Така от миналия март досега в страната са потвърдени общо 312 741 случаи, от които активни в момента са 60 832. В болници към днешна дата са настанени 8927 души - също най-висок брой от началото на епидемията, като 729 от тях се лекуват в интензивни отделения. За денонощието са отчетени 119 починали и 2571 излекувани. Поставените дози ваксина са 12 436.

Огнище на коронавирус е установено в дом за възрастни хора с психични разстройства в смолянското с. Ровина, съобщи bTV. По данни на местната РЗИ в социалното заведението положителни проби са дали 21 от обитателите, с което общо случаите в дома стават 27. Те са с леки оплаквания, изолирани в дома, лекувани и наблюдавани от общопрактикуващ лекар.

Здравните власти в област Бургас затягат противоепидемичните мерки от 18 ч. на 25 март до края на месеца. Според новите правила в областта, която е сред най-силно засегнатите в страната, се прекратява плановият прием в болниците и се забранява посещението на пазари и базари, с изключение на тези, които са за храни и са постоянни. Освен това се въвежда изискване за носене на правилно поставена маска и на открито, с изключение на децата до 6 г., както и забрана за непълнолетни да са навън между 20 ч. и 6 ч. без придружител.

Община Русе ще освободи от дължимите вноски наемателите си за месеците февруари и март, съобщи БНТ. От мярката ще се възползват фитнеси, пенсионерски клубове, езикови школи, заведения.

Германия се отказва от по-строгия локдаун за Великден, който канцлерът Меркел обяви само ден по-рано. Тя заяви, че планът е бил приет прибързано и грешката е само нейна. "Идеята за затваряне по Великден бе породена от най-добри намерения. Но планът бе прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок. Това е само моя грешка", подчерта тя. Планът предвиждаше по Великден всички търговски дейности да спрат с временно изключение за хранителни магазини. Това обаче предизвика много критики и на ново спешно заседание планът е бил отменен. Меркел се извини на сънародниците за промяната на решението, която създава несигурност.

Норвегия отлага разхлабването на мерките и налага нови, за да ограничи растящата епидемия. Полша вероятно също ще трябва отново да затегне ограниченията, след като данни сочат рекорден брой нови случаи на коронавирус за вчера, обяви днес началникът на правителствената канцелария. От миналата седмица вече са затворени театрите, моловете, хотелите и кината, предстои затваряне и на други обекти. Нидерландия удължава националния вечерен час и другите мерки до края на април.

Разпространението на вируса се засилва в повечето страни от Европа и в близките седмици тенденцията ще се запази, предупреди междувременно директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге. Според СЗО в идните четири седмици броят на заразените и на смъртните случаи за денонощие ще нараства. Това обаче може да се промени с ускорени ваксинации, които обаче не са факт в повечето страни в Европа.

Pfizer обяви, че започва проучване в ранен етап на перорално лекарство срещу COVID-19, предаде Reuters. Фармацевтичният гигант обяснява, че продуктът засега показва възможност да противодейства на вируса. Разработваният медикамент, PF-07321332, пречи на вируса да се размножава в клетките. Той е базиран на т. нар. инхибитори на протеазата, показващи добри резултати при ХИВ и хепатит C. Отделно се правят проучвания и на потенциално интравенозно лекарство.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Британският принц Хари обяви, че започва работа на висока позиция в BetterUp - стартъп от Силициевата долина, който се занимава с менторство, консултации и опазване на психичното здраве. От изявлението му не се разбира какви точно ще са задълженията му като директор в областта на въздействието (Chief Impact Officer). Най-много се доближава до отговора на този въпрос обяснението, че целта му ще е да "дава гласност на крайно необходими диалози за психичното здраве, да изгражда общности, способни на подкрепа и състрадание и да подхранва средата за откровени и деликатни разговори". Херцогът на Съсекс започва работа година след като той и съпругата му Меган Маркъл се оттеглиха като високопоставени членове на кралското семейство и се преместиха в САЩ.

КАКВО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС ще обсъдят пандемията и отношенията със САЩ

Лидерите на ЕС ще имат видеконференция на 24 и 25 март, на която се очаква да се договорят за въвеждането на ваксинационен сертификат. Те ще обсъдят и трансатлантическите отношения заедно с американския президент Джо Байдън. Единният пазар, дигиталната трансформация, ситуацията в Източното Средиземноморие, отношенията с Русия и международната роля на еврото също са в дневния ред на двудневната онлайн среща.