Политическите игри на ГЕРБ със секционните протоколи

След опита да прехвърлят на БСП отговорността си за промени в ИК, които не пожелаха да преразгледат, изборната администрация е в "параграф 22"

Една промяна в Изборния кодекс от миналата година, свързана с протоколите на секционните комисии, предизвика смут в изборната администрация, стана причина за размяна на обвинения между управляващите от ГЕРБ, опозицията от БСП и 'ЦИК за това чия е отговорността и е на път да вкара всички ангажирани в парламентарните избори в параграф 22.

Десетина дни преди вота от държавната фирма "Информационно обслужване", която ще брои гласовете, се усетиха, че протоколите на секционните комисии за отчитането на гласуването са усложнени, изискват записването на прекалено много данни и тяхното обработване и сумиране, което може да създаде хаос след края на изборния ден и да забави обявяването на крайните резултати от вота. Приелите въпросната поправка от ГЕРБ веднага се опитаха да се оправдаят, като прехвърлиха вината на ЦИК за сложния протокол, или по-скоро на един от нейните членове от квотата на БСП. От социалистическата партия пък им отговориха, че решенията както в парламента, така и в изборния орган се приемат с мнозинство, с което управляващите разполагат и на двете места. А на призивите на ГЕРБ към ЦИК да променят протокола оттам отговориха, че ако го направят, че нарушат закона.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се