Уроците от вота в чужбина

Рекордната активност зад граница подчерта и продължаващите трудности пред българите извън страната, които искат да гласуват

Изборите в Единбург, Шотландия
Изборите в Единбург, Шотландия    ©  Никола Нанев
Изборите в Единбург, Шотландия
Изборите в Единбург, Шотландия    ©  Никола Нанев

Над 170 000 българи в чужбина гласуваха на тези избори - абсолютен рекорд спрямо минали избори, и то във време на епидемия. За сравнение - на предишните парламентарни избори от чужбина са гласували по-малко от 120 000 българи. "Най-важното нещо беше ранната информационна кампания, която доброволци и местни организации проведоха и която доведе до критична маса от информация, така че хората да знаят какво да правят, за да гласуват от чужбина, дори в условията на пандемия", смята гражданският активист за отворени данни и блогър Боян Юруков. Силната информационна кампания за тези избори съвпадна и с много по-голям интерес от страна на живеещите в чужбина, както и убеждение, че този път нещата наистина може да се променят, добавя Юруков.

Тези избори разбиха и някои персистентни митове за живеещите в чужбина като монолитна избирателна група и доведоха до известни изненади - партията на Слави Трифонов спечели вота зад граница убедително с 30.75% от гласовете.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се