Това ли ще е последната седмица на парламента?

Очакванията са за приемане на промените в Изборния кодекс и връщане на втория мандат, но президентът призова за по-дълъг живот на Нардоното събрание

Поредна гореща политическа седмица се очертава от понеделник, която съвпада и със Страстната седмица преди Великден. Интригата отново започва с това дали "Има такъв народ" (ИТН) ще предложи редовно правителство. Развитието на процесите във времето стана и малко по-трудно за прогнозиране, след като президентът Румен Радев в събота даде ясно да се разбере, че няма да бърза с връчването на втория мандат. От думите му става ясно, че той прави това с няколко цел - да даде време на партиите в парламента да приемат и други закони, освен промените в Изборния кодекс, да направят актуализация в бюджета и да проведат диалог и намерят съгласие "правителство с широка парламентарна подкрепа".

"В скоро време ще взема решение за връчване на мандат", каза президентът в събота, макар че в правомощията му е да решава само кога ще го направи - Конституцията го задължава да връчи мандата на втората по големина политическа сила.

В политическите среди все по-често започват да обсъждат хипотези за името на евентуалния бъдещ служебен премиер и министрите му, което показва общото очакване за бързо разпускане на сегашния парламент. Очертава се 45-то Народно събрание да остане в историята като най-кратко просъществувалия парламент в страната. В края на втората му работна седмица дебатите в пленарната зала звучат все по-предизборно, а въпреки рекордния брой внесени до момента законопроекти - общо 54 от 15 април до петък, очевидни са опасенията дали дори и промените в Изборния кодекс ще бъдат приети навреме.

Много показателно е, че в петък по предложение на ИТН срокът за предложения по проекта за промени в Изборния кодекс беше сведен до три дни, което стана с прегласуване - пак по настояване на ИТН, след като първоначално беше отхвърлено. Това е сериозна индикация, че партията, от която зависи в най-голяма степен дали този парламент ще излъчи правителство, се готви за нови избори и то след спешно назначаване на нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

Вторият мандат

След като в петък ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство без да внесе предложение за кабинет, президентът Румен Радев трябва да връчи мандата на втората политическа сила - "Има такъв народ".

В петък при връщането на мандата президентът заяви: "В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост група в парламента". Очакванията бяха това да стане още в понеделник, доколкото, макар и да не е обвързан със срок, президентът няма причини да бави процедурата - конституцията не му предоставя избор на кого да връчи втория мандат, той е длъжен да го даде на втората по численост парламентарна група. С изявлението си в събота обаче Радев на практика прикани политическите сили към преговори за нов кабинет и по-продължителен живот на настоящия парламент.

Румен Радев: Трябва да дадем шанс на Народното събрание да свърши полезна работа

"Няма определен срок между връчването на първия и втория мандат. Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Трябва да дадем шанс на Народното събрание да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки. Има много стойности предложения, освен Изборния кодекс. Надявам се да има време да бъдат приети", каза Радев по време на живо включване от Плана планина, където участва в президентската инициатив "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

"Надявам се допълнителното време да бъде инвестирано в диалог и съгласие. Надяваме се на правителство с широка парламентарна подкрепа. В скоро време ще взема решение за връчване на мандат. Трябва да намерим баланса между промени, които да се случат след промени в законите и съставяне на правителство. Не трябва да губим надежда", каза президентът.

"Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност и за актуализация на бюджета. Ще бъде крайно безотговорно милионите български пенсионери, трудещите се, хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда", заяви Радев.

От "Има такъв народ" продължават да отказват категоричен отговор на въпроса ще предложат ли кабинет или също ще върнат мандата. Същевременно, председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов на няколко пъти направи коментари, които по всеобща оценка изглеждат по-скоро като недвусмислена заявка, че ИТН нямат намерение да предлагат кабинет - въпреки парадоксалната ситуация, при която всички останали парламентарни сили заявиха, че са готови да подкрепят едно правителство с мандата на партията на Слави Трифонов.

"Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Знаете, че стабилно правителство е, когато имаш мнозинство в зала. Говоря - или твои депутати, или коалиционни партньори", отговори в петък Тошко Йорданов на въпроси на журналисти за намеренията на партията, след като ГЕРБ върна мандата. Преди това той на няколко пъти направи уговорката, че е логично такъв въпрос да му бъде задаван, след като президентът връчи мандата на ГЕРБ, дотогава той звучал "безсмислено". "Всяко нещо по реда си, когато мандатът дойде при нас, тогава ще разберете какво ще направим", каза Йорданов. И коментира хипотезата за правителство на малцинството по следния начин: "Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа. Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата, ще видите, споко. Остават няколко дена, не се шашкайте". Йорданов оцени като "огромна" вероятността за предсрочни избори, но и допусна също така "този парламент да има дълъг или някакъв живот".

В този контекст интригата с втория мандат изглежда по-скоро свързана със срока, в който ИТН ще върне мандата - веднага или в седемдневния срок който дава конституцията.

Третият мандат

Така интригата в следващия епизод от политическия сериал ще бъде кога президентът ще реши да връчи третия мандат и на кого. От една страна, логични изглеждат очакванията, че президентът ще връчи третия мандат на БСП - не само защото е третата по големина сила, но и защото той очаква от БСП подкрепа за предстоящите президентски избори и трябва да закрепи отношенията си с нея, поразвалени през последните месеци заради непоследователните послания на Корнелия Нинова.

От друга страна обаче, отсега е ясно, че правителство с мандат на БСП няма да получи подкрепа от нито една парламентарна сила, т.е. връчването на мандат на БСП изглежда като похабяване на третия мандат, а от президента се очаква да извърши преценка именно за целесъобразността на избора. Същото, впрочем, важи за ДПС, която по условие няма да получи подкрепа за правителство от нито една друга парламентарна сила. Остават "Демократична България!"(ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!".

За разлика от партията на Слави Трифонов, ДБ вече на няколко пъти изразиха становище, че трябва да се постигне съгласие за правителство в този парламент, колкото и краткосрочно да е то, за да се приемат важни закони и да се постигнат важни цели. Но докато "Има такъв народ" предварително и доста отдавна получи декларации от всички парламентарни партии, че бъде подкрепена, ако реши да състави правителство, кабинет с мандата на ДБ едва ли ще получи такава парламентарна подкрепа.

"Изправи се! Мутри вън!" пък явно са готови да направят правителство или да участват в него, ако се съди по изявленията на някои от представителите им, но шансът да съберат подкрепа е още по-малък.

Ако и при третия мандат не се постигне съгласие за нов кабинет, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в двумесечен срок от датата на разпускането на парламента.

Сюжетът около Изборния кодекс и назначаването на нова ЦИК

В този контекст закриването на парламента изглежда, че зависи само от разчетите кога ще бъде връчен мандатът и гласувани окончателно промените в Изборния кодекс. Теоретично и през настоящата парламентарна седмица преди Великден - от 26 до 29 април, има достатъчно време да се приемат на второ четене промените в Изборния кодекс и да се завърти докрай парламентарната рулетка с мандатите. Колкото и президентът да протака, едва ли ще удължи срока за връчването повече от седмица.

От шестте депозирани в парламента проекти за промени в Изборния кодекс, само проектът на "Има такъв народ" получи подкрепа на първо четене в петък. Това, разбира се, не изключва при окончателното гласуване да бъдат приети и някои от предложенията на другите партии, доколкото те могат да влязат като предложения за второ четене.

Същественото при очертаване на тайминга на предстоящите събития обаче е заложеното в проекта на ИТН прекратяване на мандата на сегашната ЦИК и назначаване на нова ЦИК от президента, което според техния проект трябва да стане в 15-дневен срок от влизане в сила на закона. Броят на членовете на ЦИК се намалява от 18 на 15 души, определени квотно от парламентарните партии.

Това предложение има много сериозна логика не само защото настоящата ЦИК извърши някои гафове на отминалите парламентарни избори, но и защото политическото представителство в нея е абсурдно неадекватно. В ЦИК има представител на партията на Бареков "България без цензура", на НФСБ, на ВМРО и на ВОЛЯ, а няма членове, излъчени от трите нови партии в парламента - ИТН, ДБ и Изправи се! Мутри вън!, от които се очаква да направят правителство. Новата ЦИК ще отрази актуалното съотношение на политическите сили в парламента. Некоректни са спекулациите, че на президента се дава някакво специално правомощие по назначаването на ЦИК от сегашния закон - и до момента членовете на ЦИК се назначават от президента само и единствено по предложение на парламентарните партии, това остава. Разликата в проекта на ИТН е, че се премахва отделната процедура, при която парламентът избира председател на ЦИК и зам.-председатели, т.е. те се налагат от мнозинството и по договорки между партиите.

Така или иначе, равносметката на развитието на нещата и предстоящите събития води до извода, че в средата на юли е напълно реално да се проведат нови парламентарни избори. Промените в ИК могат да бъдат приети до края на тази седмица и обнародвани следващата, което ще означава, че ЦИК следва да бъде преназначена най-късно в периода 19-21 май. А нови избори могат да се проведат - според датата на разпускането на парламента, още през юли.

Но това е само единият, макар и много по-вероятен сценарий. Динамиката на политическите процеси през последните няколко седмици е толкова интензивна, че изненадите са много по-възможни, отколкото през последните години на застой.