Конституционният съд отмени финансирането на партиите от бизнеса

Принципно няма пречка партиите да получават дарения от фирми, но при ясни правила и ограничения, казва съдът в едно много закъсняло решение

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

След близо две години умуване Конституционният съд обяви за противоконституционна въведената през 2019 г. възможност бизнесът да финансира политическите партии с дарения, без да има каквото и да е ограничение в размера на даряваните суми.

С решение от вторник КС отмени текстовете в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, приети през 2019 г. по предложение на ДПС, с които паднаха съществуващите дотогава забрани партиите да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци както за регулярната си дейност, така и в рамките на изборни кампании. Това отпуши възможността партии да бъдат финансирани включително и от държавни и общински дружества, общини и пр., при това без да има определен лимит на отпусканите суми. Единственото ограничение пред това финансиране е забраната партиите да получават дарения от фирми, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, т.е. офшорки.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се