Пилета, фурми, карти и подкрепа: отношенията между "Градус" и Бойко Борисов

Вместо факти по обвинението срещу него собственикът на хранителния холдинг Иван Ангелов предизвика вълна от въпроси за подкрепата от ГЕРБ

Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45-ото Народно събрание Иван Ангелов
Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45-ото Народно събрание Иван Ангелов    ©  Георги Кожухаров
Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45-ото Народно събрание Иван Ангелов
Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45-ото Народно събрание Иван Ангелов    ©  Георги Кожухаров

Петък вечер, последен ден на парламента. В претъпканата зала на комисията на Мая Манолова за ревизия на кабинета "Борисов 3" на въпроси отново отговаря земеделецът Светослав Илчовски. Точно до него седи Иван Ангелов, собственик на фирма "Градус" и основен герой в разказа на Илчовски, представен от него като човека на Бойко Борисов, който "командва" Агенцията по храните и земеделското министерство.

Двамата са видимо безразлични един към друг, за разлика от депутатите в залата. Всички освен ГЕРБ искат да чуят продължението на разказа на Илчовски, докато бившите управляващи настояват да се изслуша съоснователят на холдинга "Градус", който да опровергае твърденията от сигнала.

Но освен очакваното "не е вярно" и "ще го съдя" отговорите на Иван Ангелов повдигнаха повече въпроси, отколкото да опровергаят разказа на Илчовски. А основното впечатление, което остави, е, че е наистина много близък с Бойко Борисов. Държанието на депутатите от ГЕРБ пък ясно показваше, че искат да го защитят.

Ангелов тотално се оплете в обясненията си за бартерната сделка с фурми с ОАЕ, при която миналата година, в началото на пандемията от коронавирус, "Градус" бе една от фирмите, които доставиха месо чрез правителствен самолет срещу фурми. След това не успя да си спомни и дали е концесионер на близкото до София ловно стопанство "Витошко-Студена", което пък в разказа на Илчовски е мястото, където по време на празненство за Ивановден, на което е присъствал и премиерът Бойко Борисов, са показвани видеа с тормоз над бизнесмен в ареста.

Необясними останаха и отношенията с Илчовски и Борисов. След собствените си твърдения, че е изкупувал по-скъпо, а не по-евтино фуражи от Илчовски (който твърди обратното), Ангелов не даде конкретно обяснение защо е решил да сключва неизгодни сделки. Разказа, че е получил съдействие от премиера Борисов по казус с ветеринарни сертификати в Турция, без да може да обясни защо точно на него се помага в такава ситуация от най-високото ниво в държавата.

Спорът Илчовски - Ангелов

В първото си публично изявление по скандала, който тече в последните дни, съсобственикът в "Градус" Иван Ангелов обясни пред парламентарната ревизионна комисия, че 95% от разказа на зърнопроизводителя Илчовски е лъжа.

По думите му твърдението на Илчовски, че е бил принуден да продава зърно на "Градус" на цени, по-ниски от пазарните, не било вярно, а дори напротив - "Градус" е купувала зърно по-скъпо от него, за което обеща да покаже и фактури. И даде примери: цената от фирмата на Илчовски за тон царевица е била 280 лв., докато през други фирми "Градус" са сключвали сделки за 270 лв. (на което Илчовски апострофира, че по-ниската оферта е на свързана с Ангелов компания - "Агроцар").

На уточняващи въпроси защо е имал договори с Илчовски, ако не му харесват, Ангелов не даде конкретно обяснение: каза, че е най-големият купувач на фуражи и затова купува и от него. Но разказа и за други техни бизнес отношения. "През 2018 г. му давам 5 млн. лв. заем, има договор декември да ги върне, но не можа", каза Ангелов, допълвайки, че въпреки неизчистения стар дълг е поискан още един кредит за 3.5 млн. лв.

В разказа си пред депутатите Ангелов обяви и че Илчовски му е казал, че "ще направи на парчета" и него, и сина му, а поводът е била уговорена цена на сделка, която пък зърнопроизводителят после не харесал. Самият Илчовски пък обяви, че не дължи нищо на Ангелов, и го предизвика да покаже документи за обратното.

За помощта и срещите с Борисов

По време на заседанието в парламента стана ясно и че премиерът Бойко Борисов поддържа отношения с Иван Ангелов, както и че му е съдействал при проблеми с износ. Първо Илчовски каза пред комисията, че Борисов е присъствал на имен ден на Иван Ангелов, който пък вместо в парти прераснал в игра на карти. Именно това стана повод и за въпроси към Ангелов: в какви отношения е с министър-председателя, вярно ли е, че всеки уикенд играят белот, и др. "Чисто мъжки, нищо сексуално", отговори Ангелов на въпроса за отношенията си с Борисов, и обяви, че се чува с него веднъж на "10 - 15 - 20 дни". Белот се играе с 4 човека, уточни Ангелов, за да покаже, че не е играл само с премиера.

Но от думите му стана ясно, че е получил съдействие от премиера по казуси с ветеринарни сертификати в Турция. Ангелов разказа, че при износ на продукция в Турция намирали дребни проблеми, за да не пускат камионите с продукция.

"Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на европейските изисквания", каза Ангелов пред депутатите, което стана повод и сред тях да се заговори дори за потенциална търговия с влияние, предвид че ветеринарните въпроси не са в компетенциите на премиера.

За фурмите и Катар

"Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба." Това изречение на собственика на фирма "Градус" пред парламентарната комисия предизвика буря от въпроси, кръстосан разпит и смущаващи разминавания в твърденията на бизнесмена.

Ангелов отговаряше на въпрос, свързан с фурмите от Дубай, пристигнали миналата година като част от изключително странна междудържавна сделка за храни срещу медикаменти. Той първо отрече да знае дали месо на неговата фирма е било на самолета, като в отговор на въпрос на журналист от "Капитал" каза, че не може да си спомни. Това беше странно, тъй като през април миналата година с официално прессъобщение на Министерския съвет бе съобщено, че хранителни продукти на "Градус" и "Интръст" (на Делян Пеевски) са превозени със самолета, с който е пътувал и тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов. Заради това пътуване Караниколов беше и в двуседмична карантина.

После, когато депутати повториха въпроса с искане за детайли, Ангелов призна, че месото е било там като част от сделка, която е извършил с ОАЕ. Запитан какво точно е постигнал с тази сделка, която трябваше да донесе медикаменти за България, но се върна с над 12 тона фурми, той каза, че въпросните фурми са били продадени от неговата фирма и е реализирал печалба.

Това също противоречи на публичната информация - миналата година Караниколов обяви, че те са предоставени на Червения кръст и ще бъдат раздавани - дори имаше парламентарна комисия по въпроса. Която обаче не постигна нищо.

Ангелов така и не отговори на въпроса как фирмата му е попаднала в ексклузивния списък от две компании, които участваха в тази размяна, най-вероятно защото трябваше да признае, че това се дължи на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Това обаче е поредната случка, в която "Градус" бива тикана на междудържавно ниво в арабския свят от правителства на Борисов. За първи път това стана видимо още през 2012 г., когато на официална среща между правителствата на България и Катар наред с държавните споразумения беше поканена и "Градус", за да подпише споразумение с "Хасад фууд". Той бе там по личната препоръка на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който гарантира за старозагорската фирма. Според дипломатически източници на катарската страна не е дадена никаква друга алтернатива освен партньорство с "Градус". По-късно това партньорство така и не стига доникъде заради проблеми с документите от българска страна.

В останалата част от отговорите Ангелов не успя да каже дали има участия в поръчки за горски пътища, нито пък концесия над ловна хижа до яз. "Студена", и обобщи, че има много бизнеси и не знае в детайли всички.

В крайна сметка комисията по ревизия реши да изпрати всички документи и сведения по разказите на Илчовски и Ангелов в прокуратурата и други институции, за да се проверят твърденията им. Но в детайлите и изпуснатите реплики объркването в очите на Ангелов и увереността, с която хвърляше твърдения, се очерта образът на бизнесмен, който от дълги години е в силна близост с най-високия кръг на управление и е свикнал това да му носи ползи. Надали е единственият.

Бизнесите на фамилията Ангелови

Най-голямата и известна част от бизнеса на братята Иван и Лука Ангелови е холдингът "Градус" - той се занимава основно с отглеждане на бройлери и оплодени яйца. Годишните консолидирани приходи се движат в порядъка 140 - 160 млн. лв.

Извън бизнеса с пилета интересите на групата са разнопосочни - от болници през олио, вино, имоти, молове.

Братята станаха основни инвеститори във веригата "Сити клиник", която през 2016 г. през покупка и сливане с "Токуда" стана мажоритарна собственост на Acibadem при оценка на българския бизнес от 125 млн. евро. Местната фамилия запази около 20% в обединението.

В производителя на олио "Бисер олива" (67 млн. лв. приходи за 2019 г.) дружество на Иван Ангелов е миноритарен акционер, а двама украинци държат основния пакет, като единият - Александър Минов, има и други компании за олио в страната - "Папас олио" и "Сън фуудс".

Ангел Ангелов и Минов имат и друго общо начинание - заедно с Петър Дудоленски купиха недовършения мол във Варна "Галерия" през 2015 г., а после продадоха половината капитал на сръбския милионер Мирослав Мишкович. Той пък преди години притежаваше веригата магазини "Пикадили", които за кратко после придобиха и Ангелов и Дудоленски. Групата "Градус" има и замразен проект за мол в центъра на Бургас, където притежава парцел, но от години за него текат и реституционни претенции.

Ангелови навлязоха и в производството на вино - с Angel's Estate с 1500 декара собствени лозя и капацитет от 1 млн. литра вино. Избата, с приходи от 5 млн. лв. за 2019 г., се води с крайни собственици Дияна Лукова Ангелова и Павлина Ангелова Лоя, вероятно дъщери на братята.

Двамата братя бяха сочени за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. Групата се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите комплекси на малоимотни магистрати в Приморско.

През последните години братята попадаха в публичното пространство и с миришеща биоцентрала в Нова Загора. Както и с фермата си за норки в старозагорското село Маджерито с около 130 хил. норки. Инвеститор е "Фармпро" на собственика на "Градус", като дяловете се държат от трима членове на фамилията Ангелови. Бизнесът с норките започва през 2014 г.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  "Чисто мъжки, нищо сексуално", отговори Ангелов на въпроса за отношенията си с Борисов". Това е може би най-големият бисер от това иначе важно изслушване. Благодаря на Капитал за увлекателно написаната статия - единствената дотук, която ясно подрежда цялата суматоха в рационално написан текст.

 • 2
  npocmaka avatar :-P
  npocmaka

  Цитат от Иван Ангелов:

  "Аз съм дал 5 хил лева на плеймейтката на Борисов. Представяте ли си каква идиотщина? Представяте ли си? Че тая плеймейтка много
  евтина бе. Много евтина. Ей Борисов не е такъв ,човек бе. Борисов не се занимава с такива неща бе. 5000 лева плеймейтка!
  Че Борисов е човек с достойнство. Той ще си плати. Ще си намери кой да му плати. Много по-красива и по-скъпа. Той тоя човек нищо не разбира бе. Тоя човек нишо не разбира. Макар че той си търсеше да си поръча жени които (пауза). Но той не разбира"

  На Борисов заплатата е 6372 лева. Как може да си позволи "много по-скъпа" ? Борисов редовно ли си поръчва "много по-скъпи?

 • 3
  voda avatar :-|
  The investor

  Градус ще осъдят Илчев.

 • 6
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Коментираме не отношения между Борисов и Ангелови, а между братята и нас, гражданите - данъкоплатци. Защото "подаръците" от Борисов и управляващите са плащани с наши пари. Без значение дали става въпрос за закупените от пенсионните фондове акции на "Градус", за субсидията от €88 за една кокошка-носачка по програма за хуманно отношение към животни /12 млн лв/ или за изкупуване от държавата на над пазарните цени на биогаза, който тормози Нова Загора.
  А депутатите от ГЕРБ като съвременни матросовци го защитават, защото Ангелов може да е кучи син, но е техен кучи син, както се е произнесъл на времето Ф. Д. Рузвелт за латиноамерикански диктатор.

 • 7
  kou52698359 avatar :-|
  kou52698359

  Много срамна работа за всички! Ако е истина историята с подарените кюлчета от Цоло Вутов и Иван Ангелов на премиера на Р.България, това е мастър клас подкупване, е как няма държавата да е тяхна, все едно обаче е нормално да подариш 1 кг злато на премиера, без начение от коя партия е той. А защо само кюлчетата от ГРАДУС провокират интерес?

  Докато страхът провокира мълчание - няма значение коя партия е на власт! Една и съща манджа ще ядем, ако страхът продължава и жизнения стандарт в България ще продължава да си стои същия.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  RE: The investor
  И за какво да го осъдят? Че освети измамата с листването на Градус на борсата ли? Ами ако извади фактурите за "гумените" им обороти, защото той им е продавал зърното? Една съпоставка между борсовата цена на пшеницата/ръжта/слънчогледа за деня и надписаното във фактурата е достатъчно доказателство за измама. Тогава всичките Пилета направо отиват на топло, защото скандалът ще е колосален и гешевистите не могат да мижат чак толкова.

  Скандалът с Илчовски всъщност има два плана:
  1. Морален, който е най-същественият, защото за пореден път се говори за изнудване, злоупотреба с власт, корупция на хора във властта;
  2. Юридически, до който е трудно да се стигне.

  Какво каза Илчовски:
  а) че му искат "такса спокойствие", която от години на година расте и през миналата е достигнала 50% от оборотите му;
  б) че министър от Герб го плаши с някаква тяхна прокуратура;
  в) че е гледал видео със сексуална гавра с известен бизнесмен-затворник;
  г) че свръхбогати бизнесмени подарявали на премиера за ЧРД кюлчета злато;
  д) че един от тях му изпратил и популярна проститутка.

  Нищо от това (освен изнудването, което трябва да се докаже от Илчовски) не е описано в НК като престъпен състав. Т.е. няма как да му се търси отговорност. И заканите със съд са пушилка.
  Помислете за зачестилите повтарящи се като под индиго случаи: Илчовски е поредният милионер след Цветан Василев, Емилиян Гебрев, Миньо Стайков, Ветко Арабаджиев, Кольо Банев, Васил Божков, който изнася потресаващо приличащи си данни за механизмите, по които е изнудван от държавно гарантирана шайка, плащен е с "нашата прокуратура" и е принуждаван да си предаде бизнеса на посочени от шайката подставени лица.

  Просто ум не ми го побира какви ли стотици милиони текат към капо ди тути капи от мегастроителните компании, които са абонирани за огромните инфраструктурни обществени поръчки: магистрали, тунели, ж.п. линии, язовири, саниране, проектиране...
  Щото шефът на Агромах преди 2-3 г. май се дръпна и "нашата прокуратура" на мига намери в офиса му милион в кутии за обувки и оттогава за тая фирма нищо не се чува. А собственикът й умря...

  Със СИК-аджийското си мислене баце от Банкя успя да превърне цялата държавна машина в мутренска банда. И да я оглави. А партията Герб стана политическото крило на ударните й отряди - някаква БГ Хузбулла, - което има грижата да ги представлява, защитава и обслужва правно и с цялата мощ на държавата.

  Герб трябва да бъде забранена, тарторите й лустрирани, разследвани и съдени.
  Ако искаме да оцелеем.

 • 9
  yp123 avatar :-P
  yp123

  До коментар [#] от "":

  Точно този цитат е гениален 😀 . Този човек явно го бяха извикали да отрече всичко и да "разсее едни съмнения".

 • 10
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Чудех се, кой е собственик на фермата за норки, която вместо да бъде затворена при избухването на епидемията, получи привилегията да ваксинира служителите си преди всички. От години природозащитници се борят за закриването на това вредно и нехуманно предприятие, но без успех - сега всичко е ясно.


  Изслушах внимателно заседанието на комисията и не знам само аз ли съм потресена от върховната простотия и простащина на двама от най-богатите бизнесмени в България. Това ли е нашият елит?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход