Вечерни новини: ГЕРБ мълчи през зъби за "Автомагистрали", последен работен на парламента

И още: Социалистите се разделиха за участие в служебното правителство, Борисов стяга редиците на партията преди изборите

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Първият истински работен ден след дългата майска ваканционна серия очаквано се оказа наситен с политически активности. Днес беше финалният акорд от работата на 45-ото Народно събрание, чийто мандат продължи по-малко от месец и който не успя да излъчи ново политическо мнозинство. С него приключва работата и на настоящото правителство в оставка, оглавявано от Бойко Борисов. От утре лидерът на ГЕРБ вече няма да е министър-председател, като неговото място ще заеме назначен от президента служебен премиер - най-вероятно бригадният генерал от резерва и бивш служебен военен министър Стефан Янев. Основната задача на служебното правителство ще е организирането на следващите парламентарни избори през юли, но политическите очаквания към него ще са и за обективен преглед и ревизия на спорните решения, завещани от Борисов и неговото обкръжение.

В очакване на новите политически турбуленции различните партии започнаха да стягат своите редици. ГЕРБ обявиха, че утре ще направят промени в ръководството на партията, като от т.нар. Изпълнителна комисия се очакват да отпаднат много знакови фигури, включително зам.-председателите Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които са съответно кметове на София и Бургас. Според други източници Фандъкова може да запази поста, но да не бъде номинирана на следващите местни избори.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал