Най-важното: Ще остане ли шефът на НАП, рокадите на Радев и покрилият се Борисов

Политическите новини от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Президентът Румен Радев    ©  Цветелина Белутова

Това беше уикендът на промяната или поне на нейното начало - както заради вълната от нови назначения, така и заради промените в публичното присъствие на политиците.

Тема, която ще продължи да се следи с голямо внимание и през следващата седмица, е започналата от служебния кабинет смяна на хора на различни важни позиции в държавните институции. В неделя от съобщение на сайта на Министерския съвет стана ясно, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да отстрани главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като един от мотивите е полицейското насилие по време на протестите миналото лято.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4

  Шефът на НАП е продал фирмата през 2016-та, а през 2017-та тя влиза в списъка на неизрядни длъжници на НАП.

  Но от документите на сайта на ТР и НАП не става ясно кога е натрупано задължеието. Във въпросния списък не се влиза веднага.

  Този казус трябва да се разнищи защото е много странно новия шеф на НАП "по случайност" да е продал фирмата си на тоя неграмотен ром, който явно колекционира такива фирми длъжници (същия има още над 20 фирми и всичките дължат милиони на НАП).

  Тази врътка с прехвърлянето на задлъжнели фирми коства на държавата стотици милиони откраднат ДДС. Едва през 2017-та вратичката беше затворена (прехвърлянето на задлъжнели фирми не освобождава от отговорност предишните собственици) - но новият шеф на НАП изглежда, че се е възползвал от тая вратичка през 2016-та.

  Нередност?
 • 2
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov
  • - 3
  • + 1

  Есе за свои хора
  В последната година пропускаме нещо много важно - своите хора.
  Всяка голяма партия, криминална, медийна или икономическа организация, или просто всеки успял човек в Бг разчита на утвърдена система на взаимодействие със "свои хора". При издигането си, всеки такъв субект създава малка или голяма, вертикална или хоризонтална структура от други подобни субекти. Може да се каже, че всички те се самоподдържат след известно време.
  Нинова например, разчита изцяло на своите хора. Мрежата на БСП, която ползва, е силно разбита, но достатъчна, за да се държи тя на власт. ДПС винаги е имала обръчите от фирми, нали. Дори от НДСВ в момента изскачат подобни примери. Квазидесните (Полезните идиоти) - ами пробягайте по медиите, малки и големи, и ще разберете. Най-яркия пример за всичко това естествено - за да разберете напълно - е Пеевски. За него осведомени казват, че се бори със зъби и нокти за всеки свой човек и получава същото - като лоялност, размяна на пари и услуги, полуклетвени отношения - общо взето до гроб. А и все пак става въпрос за life changing пари и услуги, е.
  ГЕРБ. Освен Бойко Борисов и Цветанов, друг никой от управляващите няма изградени връзки на взаимодействие. Отавени сами на себе си, цялата сегашна плеяда блестящи държавни ръководители ще бъдат пометени, буквално избити от глутниците на БСП и ДПС. Силата на ГЕРБ е на средно управленско ниво и местните органи, до последното село, където ГЕРБ е обвиняван, че е превзел администрацията и местния бизнес. Огромна сила, и тя трябва да се задържи. Обвиняван? Абе я. Хаха. МНОГО ЯСНО, че за десет години аз ще назнача и ще работя с хора, на които вярвам и които са качествени, и те ще са "своите хора". Естествено, че няма да избирам, назначавам хора на БСП или други. Та нали затова управлявам. За да вземам свои решения - и точка на всякакви обвинения, който и каквото ще да си приказва. И те вършат прекрасна работа, и това трябва да се казва.
  Има тук парадокс, сблъсък на реалността със самата себе си. Обществото мечтае на всяко заспиване да получи честни, много качествени и почтени ръководители на всички административни и бизнес нива, без клиентелистки модели и овладяна система от свои съдии. Същото това общество след събуждането си всяка сутрин тича или се обажда на своите хора за една или друга услуга или обем пари, основно в частта си на БСП, ДПС или автоимунноболен Десен.
  Есе за своите хора съдържа в себе си и един стаен, но може би огромен океан от малки и големи сълзи и нерядко силно огорчение и мъка. Това са недопусканите от системата на своите хора. Това са нашите деца, другите, за които се грижим, Отраснали и не толкова, в краткия си досега живот те непрекъснато са се сблъсквали със стената на своите хора. Някои от тях си останаха деца въпреки годините си или обучението в Германия. Други още се блъскат в стената и не разбират защо трябва да ни се подчиняват и да им казваме какво да правят. Нещо засяда на гърлото ми. 18 % горест и мъка. Неразбиращи.
  Това са нашите деца.
  Можете да плачете.

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4
  • + 1

  Другото във връзката със сагата около културиста е, че през 2014-та той е разписал ОПР на същата фирма. Т.е. тогава той е бил служител на тази фирма. А през 2014-та той все още е бил служител на НАП.

  Доколкото знам, държавни служители не могат по същото време да са на работа и в частни фирми.

  Нередност?
 • 4
  voda avatar :-|
  The investor
  • - 6
  • + 1

  Радев, оставка!

  Нередност?
 • 5
  bobinews avatar :-|
  bobinews
  • - 2

  Назначаването на подобен човек за шеф на НАП само по себе си е достатъчно и няма нужда от допълнителни коментари и анализи. Не може подобен човек с минимален опит в приходната агенция, културист и връзки в Дубай да носи отговорност или да оказва влияние върху събирането на приходите в тази държава.. И после ще ми говори Радев и протестърите как Бойко и компания били мутри, корумпирани и т.н.

  Нередност?
Нов коментар