Вечерни новини: По-лек икономически спад в България и ЕС, втори гаф на Бойко Рашков

И още: Всички ученици и студенти се връщат на присъствено обучение от 31 май, Янаки Стоилов разпореди проверки в Агенцията по вписванията, цената на петрола отново мина 70 долара, медта с нов рекорд

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Служебното управление продължава да прави вълни в дългогодишното статукво. Особено активен е служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който обяви пред БНР, че излезлите в дълъг отпуск шефовете на служби ще бъдат извикани на среща при премиера Стефан Янев. Вчера стана ясно, че в отпуск до септември са председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване". Рашков беше категоричен, че държавата няма как да работи с тези хора и отпуските им ще бъдат прекратени.

Две притеснителни новини за свободата на словото дойдоха днес от МВР. Едната е свързана с новото ръководство - служебният вътрешен министър направи напълно неуместна забележка на bTV заради зададените му въпроси в студиото на телевизията. Втората новина е от предишното ръководство на министерството. МВР е отправила странно искане по делото, заведено журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше задържан и бит по време на протестите миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие. Юристите на вътрешното министерство, което е ответник по съдебното производство, предлагат магистратите да изискат справка от Националната агенция по приходите дали Кенаров е внасял "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" и дали той членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ). Вътрешното ведомство също така отрича, че Кенаров е бил арестуван, защото по документи се води, че той бил "поканен" от дежурния на столичното Пето РПУ. (Вижте повече тук.)

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Всички ученици и студенти се връщат на присъствено обучение от 31 май

Всички ученици и студенти ще учат присъствено от 31 май, нареди със заповед служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. В заповедта е записано също, че от 19 май спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от капацитета на съоръжението, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на маски. До този момент учениците от различните класове присъстваха ротационно в класните стаи.

Втори гаф на служебния вътрешен министър Бойко Рашков

Напълно неуместна критика към водещите на сутрешния блок на bTV отправи днес в интервю за БНР служебният вътрешен министър. Недоволен от по-настъпателното отношение към него по време на участие в телевизията, той заяви, че ако е на мястото на собственика на bTV, би отстранил двамата журналисти от ефир. Според Рашков въпросите на двамата водещи - Биляна Гавазова и Златимир Йочев, всъщност са им били диктувани в слушалката от студиото и са били необективни. Журналистите наистина се държаха агресивно и министърът е свободен да има мнение за това. Проблемът е, че е недопустимо политик от такова ниво да иска да се затваря устата на когото и да било или да му се отнема правото да задава въпроси. Подобно отношение към журналистите имаше предишната власт, а служебното правителство направи сериозна заявка за нова политика на откритост и честност.

Това е вторият сериозен гаф на служебния вътрешен министър, след като назначи за шеф на кабинета си юристката Елена Фичерова. Тя е сред учредителите на партията "Българско лято", основана от избягалия в Дубай детрониран цар на хазарта Васил Божков.

Янаки Стоилов разпореди проверки в Агенцията по вписванията

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е възложил да се извършат проверки на Агенцията по вписванията, вкл. на Търговския регистър, на Дирекция "Българско гражданство" и на Регистъра за особените залози. Целта е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избегнат нередности. Освен това министърът е възложил проверка на обществените поръчки през последните години, както и на приложението на националния механизъм за борба с корупцията. От вчера е разпоредена проверка в затворите и арестите за допуснати издевателства в местата за лишаване от свобода, като се обхване периодът от 1 януари 2017 г. до момента. Поводът на проверката са твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ.

Стоилов представи и екипа си, който включва двама заместници - правосъдния министър от първото служебно правителство на президента Радев Мария Павлова, която е следовател в националното следствие, и адв. Иван Демерджиев, както и Мариян Карагьозов (началник на кабинета) и Мария Папазова (медиен съветник).

ЕС и България с по-лек спад на икономиките

Икономиките на ЕС и България са се свили през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата заради третата вълна на пандемията от коронавирус, ограничителните мерки и бавната ваксинация. Пониженията обаче са най-малките от началото на заразата с коронавируса. Българският БВП е намалял с 1.8% на годишна база, докато на тримесечна се ускорява с 2.5%. През първото тримесечие на миналата година България беше засегната от пандемията за съвсем кратък период в края на март. БВП на еврозоната е спаднал с 0.6% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. За целия ЕС понижението е съответно с 0.4% и 1.7%. Предвижданията са, че европейската икономика ще започне бързо да се възстановява от пролетта с отпадането на блокадите и ускоряването на процеса на ваксиниране.

Цената на петрола отново мина 70 долара, медта с нов рекорд

Цената на петрола сорт брент скочи отново над 70 долара за барел и това се случва едва за втори път от началото на пандемията. Ръстът на котировките увеличават страха от инфлацията на фона на покачването на цените на много суровини. Инвеститорите залагат, че търсенето на петрол ще нарасне през годината, след като глобалното възстановяване се ускори заради ваксинацията и намаляването на ограниченията. Цената на медта достигна във вторник нов рекорд от 10 525 долара на тон, тъй като се появиха сигнали за възможни по-строги регулации и по-високи данъци в Чили, което може да постави под съмнение дългосрочните перспективи за добивите и доставките.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

20 компании произвеждат над половината от пластмасовите отпадъци в света

Едва 20 компании са източник на 55% от пластмасовите продукти за еднократна употреба в света като бутилки, опаковки за храни и торбички, които се изхвърлят всеки ден и често стигат до океаните, показва международно проучване с участието на London School of Economics. Сред посочените 20 нефтохимични гиганти са американските ExxonMobil (най-големият замърсител с 5.9 млн. тона отпадъци) и Dow (5.5 млн. тона) и китайската Sinopec (5.3 млн. тона). Направена е и класация на държавите, които генерират най-много пластмасови отпадъци на глава от населението, като начело е Австралия (с 59 кг на човек годишно), следвана от САЩ и Южна Корея. Отчасти увеличението на пластмасовите отпадъци се дължи на по-голямата нужда от маски и друго защитно и медицинско оборудване заради кризата с COVID-19.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 677 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в страната за последното денонощие. Положителни са 4.1% от направените 16 505 теста. Броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти продължава да намалява - до 4592. От тях в интензивни отделения са 490 души. За изминалите 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 84 починали, като числото вероятно включва и неотчетени през уикенда случаи. Излекуваните са 2207. Поставени са 18 236 дози ваксина.

Още пет от областите в страната са преминали от т.нар. червена в т.нар. оранжева зона на разпространение на коронавируса - със заболеваемост между 60 и 120 души на 100 хил. население за изминалите 14 дни. С това към 16 май в оранжевата зона вече се намират общо осем области - Враца, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Хасково и Шумен, показват седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Рецептите за лекарства няма да са само електронни от 1 юни, както се предвиждаше допреди дни. За това съобщава "Медиапул", като цитира поредна промяна в наредбата за отпускане на лекарства, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Промените са подписани от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров два дни след встъпването му в длъжност, като с тях се отменя един от последните актове на бившия здравен министър Костадин Ангелов.

Всеки, който влиза в Гърция, ще бъде тестван с бърз тест за ковид на граничния пункт, съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от БНР. Страната отвори границите си за туризъм преди няколко дни и в момента тества пристигащите на случаен принцип. Отделно за влизане се изисква негативен тест, ваксинационен сертификат или документ за прекаран ковид и QR код, който е персонален. Всичко това забавя сериозно придвижването на автомобилите, а с новото изискване за тест на всички времето за чакане на границата вероятно ще се удължи.

Инжектирането на ваксината на Pfizer на хора, вече получили първа доза AstraZeneca, е безопасно и ефективно, твърди проучване в Испания. Изследването, ръководено от държавния институт по здравеопазване "Карлос III", твърди още, че имунният отговор в групата на смесените ваксини е 30 - 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, при която двете дози са направени с AstraZeneca. Малко сериозни странични ефекти са докладвани сред 600-те участници в изследването.

Германия ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, предаде France Presse, като цитира министъра на здравеопазването Йенс Шпан. В Германия до края на май около 40% от населението, наброяващо 94 млн. души, ще е с поне една доза.

САЩ ще споделят още около 20 млн. ваксинационни дози срещу COVID-19 с останалите страни по света, обяви Белият дом. Допълнителните дози ще бъдат изпратени към трети страни до края на юни и ще са от запасите с Pfizer, Moderna и J&J. Така САЩ насочват фокуса си към пандемията в останалата част на света в момент, когато "ваксинната дипломация" на Русия и Китай привлича вниманието с милиони изнесени или дарени дози по света.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че все още не е безопасно да бъде позволено на ваксинираните граждани да пътуват в чужбина. Той отбеляза, че всякакви планове за облекчаване на граничните правила могат да бъдат приложени "само когато е безопасно да се направи това", без да уточнява срокове. Австралия планира да отвори отново за чужденци от средата на 2022 г. Авиокомпании, туроператори и университети обаче настояват правителството да ускори отварянето.