Правителството се опитва да вземе контрола над ДАНС от ГЕРБ

Димитър Георгиев

Правителството се опитва да вземе контрола над ДАНС от ГЕРБ

За нов председател на агенцията се предлага териториалният директор "Национална сигурност" в Кюстендил Пламен Тончев

7191 прочитания

Димитър Георгиев

© Цветелина Белутова


Очаквано в сряда служебното правителство предложи на президента да подпише указ за освобождаването на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев. Мотивът за освобождаването му е накърняване на престижа на службата, а пред медиите служебният премиер Стефан Янев обясни: "С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани".

Кабинетът предложи на президента да назначи за нов председател на агенцията Пламен Тончев, който оглавява териториалната дирекция "Национална сигурност" в Кюстендил от 2020 г. насам.

В сряда вечерта от президенството информираха, че държавният глава е подписал указите за освобождаване на Георгиев и за назначаване на Пламен Тончев за нов председател на ДАНС.

Актът на кабинета е логично следствие от два големи скандала в сектора, разиграли се през последните десет дни, малко след встъпването на служебния кабинет. Първият бе разкритието, направено от служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че службите са се самообезглавили, тъй като шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) са излезли в продължителен неплатен отпуск до началото на септември. Вторият последва твърдението, направено първо от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и потвърдено от Рашков, че ДАНС и други служби са подслушвали политици от опозицията.

В съгласуван отпуск за мандата на служебния кабинет

Още в първите дни на служебния кабинет вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че на практика службите за сигурност в държавата "са се самообезглавили", тъй като председателите на три от основните служби са в продължителен отпуск, очевидно съгласувано.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че председателят на ДАР Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември включително, председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември включително, а председателят на ДАТО Цветан Китов е в платен отпуск за обучение - от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително. Това може да стане само с разрешение на предишния министър председател Бойко Борисов, тъй като тези длъжностни лица са на пряко подчинение на премиера, уточни Рашков.

На първата среща с премиера Янев миналата седмица отидоха техните заместници, но след като скандалът придоби публични измерения, шефовете на ДАР и ДАНС Атанасов и Георгиев лично занесоха в МС молби за прекратяване на отпуските си. Те поискаха среща с премиера, но той не ги прие под предлог, че е зает и такава среща не е била планирана.

Малко след това избухна скандалът с твърдението за масово целенасочено подслушване на политици от опозицията от ДАНС и други служби, което първо съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов направи в интервю пред БНР.

В петък в някои медии, близки до ГЕРБ и службите, изтече информация, че шефовете на ДАНС и ДАР Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са били привикани поотделно при премиера Стефан Янев и им е било предложено да си подадат оставките сами, те обаче отказали.

Принципно шефовете на тези служби - ДАНС, ДАР, ДАТО и др., се назначават с мандат от пет години и могат да бъдат освободени предсрочно на много ограничени основания - оставка, фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от пет години, несъвместимост, конфликт на интереси, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията. Шефовете на ДАНС и ДАТО се освобождават и при навършване на 65-годишна възраст, законът обаче не предвижда такова условие за председателя на ДАР.

Димитър Георгиев и ГЕРБ: Причината е в разкритите руски шпиони и "успешните операции срещу олигарсите"

На свой ред Димитър Георгиев достатъчно ясно определи освобождаването си като наказателна акция за разкритите руски шпиони у нас и "успешните операции срещу олигарсите". Това той направи в ексклузивно блицинтервю пред медиите в сряда. По правило неговите появявания в медиите са много редки.

"В работата си сме допуснали съответно някои грешки. Една от тези грешки е, че ние в последните години в новата история направихме такива операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания. Особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия.", заяви Георгиев и добави: "Не обвинявам никой, казвам, че една от причините е това." Веднага след това извади и аргумента с "успешните операции срещу олигарси": "Чакам си указа и си тръгвам със самочувствието, че последните години е работено перфектно с прокуратурата и благодарение на това бяха направени успешни операции срещу олигарси. Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипвани от години".

Думите му са и още едно доказателство за близката му връзка с ГЕРБ - тезите на вече бившия шеф на ДАНС съвпадат буквално с опорните точки на бившите управляващи, казани официално през последните дни.

Георгиев обаче не уточни кои точно са тези успешни операции срещу олигарси, доколкото в момента нито едно от наказателните производства, започнали след шумно обявените от прокуратурата и ДАНС съвместни "акции срещу олигарси", не е отбелязало дори минимален напредък. Наказателните производства срещу обявените за олигарси Миню Стайков, Баневи, Арабаджиеви, Цветан Василев, Васил Божков или стоят на трупчета в досъдебното производство, или са се запътили към оправдателни присъди. Няма развитие и по т.нар. "шпионски скандал".

Предстои развитие по скандала с подслушването

С това обаче казусът с ДАНС не приключва, а едва сега започва, защото предстои развитие по скандала с подслушването, който има много аспекти. Димитър Георгиев обяви, че по темата с подслушването е направил доклад, който е изпратил на премиера във вторник и "който изцяло не потвърждава информацията за подслушване на политици". Същевременно той заяви, че Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства едва вчера е влязло на проверка в ДАНС, т.е. пет дни след като за първи път Атанасов оповести информацията. Междувременно самият Атанасов, и после и Рашков потвърдиха за наличието на данни, че откакто е назначено служебното правителство, в ДАНС усилено се унищожават материали, придобити със СРС.

Допускът на Бойко Рашков до класифицирана информация

Георгиев направи и друга спекулация, която отваря нова интрига.

"Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация", каза той уж между другото, докато обясняваше, че не приема мотива за освобождаването му да е уронване на престижа на службата.

Попитан по-късно, Бойко Рашков коментира пред "Дневник", че не му е известно да му е отнет достъпът до секретни данни, но "както се вижда - всичко е възможно". Същевременно той уточни, че този въпрос няма никакво значение за функцията, който изпълнява в момента - вицепремиер и вътрешен министър.

Със сигурност Бойко Рашков имаше достъп до класифицирана информация до началото на 2019 г., когато беше номиниран за втори мандат като председател на Бюрото за контрол върху СРС и беше допуснат до избора, но парламентът, доминиран от ГЕРБ, не го избра. След това Рашков не е участвал във властови конфигурации, а беше само преподавател в УНСС. През юли 2020 г. бе назначен за правен съветник на президента Радев. Каква е интригата с отнетия му достъп и вярно ли е това, тепърва предстои да се види. "Капитал" не успя да се свърже с вътрешния министър за коментар.

Допълнена в 23,30 ч. на 25 май

Очаквано в сряда служебното правителство предложи на президента да подпише указ за освобождаването на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев. Мотивът за освобождаването му е накърняване на престижа на службата, а пред медиите служебният премиер Стефан Янев обясни: "С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани".

Кабинетът предложи на президента да назначи за нов председател на агенцията Пламен Тончев, който оглавява териториалната дирекция "Национална сигурност" в Кюстендил от 2020 г. насам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  emil_ avatar :-|
  emil

  Голямата сибирска мечка се разигра в България.

 • 2
  scuby avatar :-|
  scuby

  Руският посланик у нас Митрофанова добре ни поздрави със стихотоворението "Иде московския сняг" след осветляване на шпионската мрежа у нас.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Заглавието казва всичко: държавата поема контрола над държавността от една партия/ОПГ. И е точно така!
  За разлика от предишното служебно на Радев, това пипа значително по-твърдо. Като военен хирург, който трябва да изреже гангрена, за да спаси живот.

  Герб са толкова ментално задръстени, че мълчаха като умрели лисици, когато правителството смени:
  а) областните управители;
  б) 1/3 от началниците в МВР, вкл. главния секретар;
  в) надзорния съвет на ББР;
  г) директора на НАП;
  д) надзорния съвет на НОИ;
  е) директорката на агенцията за инвестиции;
  ж) директора на строителния надзор
  з) ...

  Баце и Со ги втресе чак когато бе изритан демонстративно фрондиращият председател на ДАНС (да се готви и оня другия отпускар). И защото истински ги заболя ампутацията на една от бухалките им, и защото нямат грам фантазия, и защото единствените, на които могат да продължават да се умилкват в краката са евроатлантическите им матрони, измислиха легендата, че кабинетът отмъщава на разкривателите на руска шпионска мрежа....

  Този "шпионски скандал" е съшит от спецовете от ДАНС със същите бели конци, с които изръкоделстваха и предишвия с русофилите на Николай Малинов.
  Колко години минаха оттогава?
  Нещо да се е чуло?
  И сега ще стане същото.

  С плиткоумието на вожда и палашите му, Герб става все по-токсична и заразна ОПГ.

  Тъжно и жалко е, че оставихме толкова ограничени субекти толкова дълго да ни правят на идиоти, озлочестявайки ни!

 • 4
  grem avatar :-|
  grem

  в данс трябва да бъдат изяснени и лицата които унищожават срс и/или доказатества за такива. ясно е, че го правят по "заповед", но те със сигурност знаят какво са правили, какво правят и какво означава това.

 • 5
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  Поредното рестартиране на процеса "България - свободна държава". Вече 30 години опити...

 • 6
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  Е, да видим и Р. радев.
  при непромяна на съществуващото, радев със сигурност ще бъде презибран. съвсем ясно е, че ще получи гласовете на червените, на тошко и на манолова. освен това страничните гласове също повече са насочени натам, спомнете си как патриотите не гласуваха в подкрепа на Герб.
  никаква партийна кандидатура не би могла да победи радев в момента, забравете Митов, Дончев и други. Самият Борисов ще загуби още на първи тур. С удоволствие ще се нахвърлят върху него.
  Единственият, който може да (и ще) победи на президентските избори (в два тура) сегашните не-хора на този пост, е Венцислав Мутафчийски, генерал-майор, професор и доктор. Издигнат от независим комитет, с подкрепата на няколко НПО, подкрепен от Герб и предизборна кампания, започваща незабавно, от утре. През кампанията той трябва да обиколи всички областни градове и всички други градове, които успее, под формата на митинги. Пряк контакт.
  В медиите кампанията ще протече по следните линии: 1. Р. радев за 5 години не е свършил никаква работа 2. Невършейки нищо, той е пряко отговорен за смъртта на вече хиляди болни от коронавирус, заради участието му в организирани протести 3. Единствено и само го интересува плюенето и преченето на управлението на страната, и когато го получи, сега ще тръгнем много надолу, а бизнеса няма да си получи парите, а правителството му ще спре добавките от 50 лв. на пенсионерите, съвсем сигурно е. 4. Дори и вече президент, Мутафчийски ще отделя по един ден седмично, а да работи във ВМА.
  Това е всичко, което трябва да направите.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: Vladimir Lyubenov

  Това не работи.
  Първо: Герб са толкова токсични, колкото ДПС бяха преди 10 г, че няма как да привлекат отвън гласове за кандидата си, та ако ще той да е Стефан Стамболов (да ми прости Господ).
  Второ: около Герб няма един неомаскарен. Всичките от това котило са еднакви нахални словоблудци като дърдонки, изпаднали от коза: черни, лъскави и кръгли.
  Трето: и аз съм си въртял миналото лято из главата варианта Мутафчийски. Не става. И той носи родилните петна, които провалиха Цецка: послушен, чиновник но душа, без аура, без визия, без контрол над себе си.

  Мутафчийски може и да е коремен хирург-вълшебник, ама на Дондуков няма операционна и няма с какво да блесне.
  Пък и освен с крилати хашлашки изрази по пресконференции, какво запомнихме от него?
  За мен беше най-безусловен в онова интервю с Миролюба Бенатова, когато си изпусна нервите, скочи и кресна култовото: Яко ще се мре! (2 пъти)

  Не става.
  Пък и ако служебното се трансформира в редовно експертно в 46-тото,каквато компромисна нагласа има, на Герб им е спукана работата, полека-лека ще понапълнят занданите и хич няма да им е до президентските.

 • 8
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Никаква шпионска мрежа не са разкрили тия. Руското тролене продължава с пълна пара по всички форуми, най-вече фейсбук. Стадото се манипулира за нещо голямо, а не за някакви боричкания по службите. Още не му е дошло времето, обаче.

  Сега е времето да изритаме ГЕРБ. Да се развеят греховете пред хората. Дано поне така ги уплашат и да идат до урните както се полага в една демократична държава. Ако и този мандат не си изберем качествени управници, историята ще ни помете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход