Вечерни новини: Уволненията в АПИ са заради "Автомагистрали", съдът върна Боби Михайлов в БФС

И още: София получи ново рамо за Плана за възстановяване, от днес работи новата Европейска прокуратура, инфлацията расте

Две неща влизат в сила от днес в целия ЕС: първата версия на онлайн портала за ковид сертификати и новата европейска прокуратура. Първото засега е работна версия и само 10 държави са свързани с него, една от които е България (и единствените, които могат да се сдобият със сертификат, поне засега, са окончателно ваксинираните). На него се разчита да спаси поне малко туризма в ЕС, който към момента е замрял.

Второто обещава да е по-важно дългосрочно за нас, ако се изпълнят дори част от заявките. Прокуратурата трябва да разследва злоупотреби с еврофондове, пране на пари, измами с ДДС, корупция. Все неща, които и българската прокуратура би трябвало да разследва, но тъй като не сме случили на такава, сега ще се надяваме на онази в Брюксел.

В тази връзка, скъсаната миналата година тръба във Варненското езеро, която беше платена по европрограми, но очевидно недобросъвестно изпълнена, продължава да бълва лайна. Според информация на "Дневник" морската община има нов инвестиционен проект за ремонт на водопровода, след като вече за четвърти път го ремонтира. Междувременно водата в езерото продължава да се замърсява.

И като говорим за изливане, в София ще продължи да вали и утре, а след това има изгледи слънцето да изгрее и температурите леко да се вдигнат.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Уволненията в АПИ са заради "Автомагистрали"

Според новия регионален министър Виолета Комитова, ръководството на Пътната агенция е сменено заради раздадените аванси от 221 млн. лв., които са преведени на държавната "Автомагистрали", а след това - на частни фирми. Парите са били предвидени за справяне със свлачищата и държавната компания е избрала 25 частни фирми, на които е превела 188 млн. лв., за общо 84 обекта. От тях към момента е изпълнен само един - свлачището под Рилския манастир, а повечето са на ниво проектиране. В момента директорът на "Автомагистрали" Стоян Беличев се намира в отпуск.

ВиК проекти на софийска община ще получат рамо от МРРБ за влизане в Плана за възстановяване

След като софийското метро получи щедра подкрепа от кабинета "Борисов", за да влезе в 12-те милиарда лева от Брюксел, сега служебният кабинет ще подкрепи нова идея на Йорданка Фандъкова - да се финансират водопроводи, канализация и пречиствателни станции за малките населени места около столицата.

Тези места нямат достъп до новата "Околна среда", а вече веднъж бяха изхвърлени от плана тъй като има частен концесионер в столицата, канализацията на места като Панчарево е свързана със софийската и др. Сега министър Виолета Комитова се ангажира отново да тика в Плана проект на най-развития български град, който може да ползва както заемно финансиране, така и собствено, но който упорито опитва да вземе колкото се може повече пари от европейските.

Съдът върна Борислав Михайлов в БФС

След като изненадващо се опита да се върне начело на БФС, Михайлов получи одобрението на Софийски градски съд. Агенцията по вписванията първоначално отказа да впише Михайлов като президент на съюза, след като той оттегли оставката си миналия месец. Съдът обаче постановява, че представителните му функции са възстановени и разпорежда вписването.

Така БФС отново е със същия президент, поне до нов конгрес догодина.

Инфлацията в еврозоната през май е най-висока от есента на 2018 г.

Инфлацията в еврозоната през май е продължила да нараства и е достигнала 2% на годишна база, показва първоначалната оценка на Евростат. Това е най-високото ниво от есента на 2018 г. и означава, че инфлацията е достигнала целта от 2%, към която се стреми ЕЦБ. Енергията е поскъпнала най-силно спрямо нивото преди година, когато валутният съюз беше напълно блокиран заради пандемията. Германия, Испания и Италия - три от четирите най-големи икономики в еврозоната - отчитат увеличения.

Петролът отново надмина 70 долара за барел

Петролът поскъпна и брентът пак надскочи 70 долара за барел, след като преди срещата си по-късно във вторник от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) прогнозираха спад в запасите и по-голямо търсене. Цената на брента се повиши с над 2% до 7.84 долара за барел, а американският лек сорт - с почти 3%, до 68.23 долара. Излишъкът от петрол, който се създаде по време на пандемията, почти е изчерпан и запасите ще спаднат сериозно през втората половина на годината, показва оценка на пазара от ОПЕК+. Картелът се очаква да потвърди планирано увеличение на производството от юли по време на срещата си.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Разчитам на вашия висок професионализъм, за да бъдат организирани едни честни и прозрачни избори, които по-голяма част от българското общество ще приеме - това каза служебният министър-председател Стефан Янев на среща с новите областни управители.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"От човешка гледна точка тази новина ме наскърбява, но такъв е законът, един закон, какъвто желаеше брат ми и който трябва да бъде спазван."

сестрата на убития през 1992 г. италиански магистрат Джовани Фалконе Мария, цитирана от "Република" по повод предсрочното освобождаване на убиеца на Фалконе Джовани Бруска след 25 години в затвора

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Ситуацията с коронавируса в страната продължава да се подобрява, като вече в България няма нито една област в т. нар. червена зона, където новите заразени са над 120 души на 100 хил. население. Това сочат седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 30 май. Половината страна е в оранжевата зона (от 60 до 120 заразени на 100 хил.) или в жълтата област (от 20 до 60 случая на 100 хил.) Най-висока е заболеваемостта в областите Видин, Монтана, Габрово и Русе, докато Плевен пък е на прага да премине към т. нар. зелена зона.

България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша са първите държави в ЕС, които от днес издават европейско удостоверение за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19, съобщи ЕК. Останалите държави ще се присъединят към системата в следващите дни и седмици, като вече 22 държави са преминали успешно изпитанията за свързаност на националните бази данни.

От днес българи със ваксинационни сертификати или такива с документ за прекаран ковид в рамките на последните 6 месеца ще могат да влизат свободно в Турция, след като двете страни договориха взаимно да признават сертификатите си. От днес също така на ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле неваксинираните ще могат да си правят тестове за коронавирус срещу 110 лири и резултатът ще е готов за 30 минути. Югоизточната съседка се надява да привлече в близки райони като Одрин български и други загубени заради пандемията туристи.

От днес Турция разхлабва и някои мерки, като ресторантите и кафенетата ще могат да приемат клиенти със спазване на правила. Вечерният час от понеделник до събота ще е от 22 ч. до 5 ч. сутринта и целия ден в неделя. Досега забраната бе от 21 ч. и целия уикенд.

Населението на Малайзия, наброяващо 32.75 млн. души, ще навлезе в двуседмичен пълен локдаун от днес, като само търговските обекти за стоки от първа необходимост ще останат отворени, а на гражданите ще бъде забранено да се отдалечават на повече от 10 км от домовете им. Страната отчита ръст на случаите, подобно на много места в Азия.

СЗО обяви, че новите по-опасни варианти на коронавируса ще бъдат обозначавани с букви от гръцката азбука, за да не стават нарицателни с имената на държавите, където за пръв път са се появили. Така вариантът, открит първо във Великобритания, ще е "Алфа", този открит първо в Южна Африка ще е "Бета", а откритият за първи път в Бразилия - "Гама". Този, който за пръв път бе установен в Индия, ще стане известен като "Делта".