Обискираният от прокуратурата полицай: Не знам в какво ме обвиняват

Ангел Папалезов е категоричен, че не познава Васил Божков и няма никакви контакти с него, за което намекват близки до прокуратурата медии

Ангел Папалезов    ©  Скрийншот БНТ
От около седмица прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР. Изпращат се дълги списъци с имена на служители, за които ултимативно се иска справка в непосилен краен срок. Масово се призовават служители за разпит, най-вече от ръководния състав, включително на дирекция "Вътрешна сигурност". Във вторник, деня, в който встъпил в длъжност новият директор на ГДБОП Калин Стоянов, той получил призовка за разпит на другия ден в Националната следствена служба при следователя Людмил Георгиев. Справка за новия председател на ДАНС Пламен Тончев била изискана веднага след назначаването му.

Тази картина очерта вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков в блицинтервю за сайта bird.bg във вторник вечерта. Поводът да бъде потърсен е информацията в някои медии, че същия ден в кабинети на служители от МВР са проведени лични обиски и претърсване на помещения.

Става въпрос за човек, който миналата седмица е бил определен да участват в комисията за проверка на скандала с подслушването, поясни Рашков. И не скри мнението си, че по този начин прокуратурата целенасочено осъществява натиск върху новоназначените на ръководни постове, за да ги стресира и да се разстрои работата на ведомството. Изглежда, че една от целите е да се осуети проверката на подслушването, включително като се забави този процес, каза Рашков. По тази причина той е бил принуден да подмени двама от членовете на комисията по проверката за използването на СРС с други служители, за да не компрометира проверката.

Обичайно словоохотливата прокуратура, която прави обществено достояние всяка кокошкарска кражба, за която е повдигнала обвинение, този път обаче запази мълчание и остави жълтите сайтове да "информират" публиката. Едва в сряда сутринта на сайта на държавното обвинение се появи много кратко съобщение, според което Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Ангел Папалезов след претърсване в дома и в кабинета му. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари.

Но пък кафявия сайт ПИК, който често играе ролята на пиар на прокуратурата, още във вторник вечерта оповести - разследваният и подложен на обиск висш полицай от ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов е свързан с Васил Божков по линия на културните ценности и бил наблюдаван отдавна.

От 10 години съм началник на сектор "Културни ценности", никога не е имало каквото и да е съмнение в моята работа, заяви за "Капитал" Папалезов, когото потърсихме за интервю. И добавя, че ако е имало и най-малката причина за съмнение в него, няма логика да бъде оставен на работа година и половина след като делата срещу Божкова са бил образувани. Започва да говори без подкана и без въпрос дори.

Служител съм на МВР от 2001 г., а от 2003 г. се занимавам с престъпления, свързани с културно-исторически ценности. В Главна дирекция "Национална полиция" съм от 2007 г., вече 14 години. До момента никой по никакъв начин не е имал причина да се съмнява в моите професионални и морални качества. Напротив от 10 години съм началник на сектор "Културни ценности" и мисля че аз и екипът ми се справяме прекрасно. Няколко министри - както на вътрешните работи, така и на Министерството на културата - ни разпознават като едни от най-добрите партньори. Предметът на дейност на нашия сектор е както от оперативен характер, така и методически проверки и консултации на законодателни инициативи. Аз съм участвал в работни групи на Министерството на културата от 2008 г. досега. Пряк свидетел съм на приемането на Закона за културното наследство, неговите промени, изработването на всички наредби вътре. Познавам целия арт пазар, повечето колекционери, антиквари, както и голяма част от криминалния контингент по линия културни ценности, който се занимава с незаконно придобиване, сделки и трафик на културни ценности. Досега не се е намерил никакъв повод за съмнение аз да имам някакъв нерегламентиран контакт с тях.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове