Санкциите на САЩ срещу корупцията

Защо санкциите по закона "Магнитски" са с ефекта на "гражданска смърт"

Санкционираните първо губят достъп до финансовия пазар и активите си в САЩ

Защо санкциите по закона "Магнитски" са с ефекта на "гражданска смърт"

Засегнатите изпадат в изолация, тъй като мерките обхващат почти всички важни пазари в света и цената на бизнеса с тях е прекалено висока

Деян Димитров, Румяна Червенкова
41963 прочитания

Санкционираните първо губят достъп до финансовия пазар и активите си в САЩ

© Shutterstock


В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани по глобалния американски закон "Магнитски". Той беше приет през декември 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система.

"Нарушаването на човешки права и корупцията рушат ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества; оказват разрушително въздействие върху хората; отслабват демократичните институции; влошават върховенството на закона и подкопават икономическите пазари. САЩ се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица", се посочва на страницата на американското финансово министерство.

От съобщението става ясно, че решението, с което са санкционирани бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков, укриващ се понастоящем в Дубай, и Илко Желязков, познат като "лейтенанта на Пеевски", прокарващ интересите му в управлението на държавата, "представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски", предприето за един ден в историята на програмата. То е насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България".

Ето някои от важните аспекти на санкциите, наложени по този закон.

Кого засяга

Глобалният закон "Магнитски" позволява на САЩ да налагат санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица в целия свят, когато системно нарушават човешки права или са замесени в мащабна корупция. Под неговото действие попада и преследването от властите на правозащитници и на хора, разкриващи корупция. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с "извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права", както и държавни служители, "съпричастни към актове на корупция". Законът може да бъде прилаган за лица, които материално, финансово или технологично са подпомогнали държавни служители, замесени в тежка корупция, както и за такива, които са действали като агенти на чуждестранно лице при извършването на съответните престъпления и нарушения.

Кой издава решението за санкциите

Санкциите по закона "Магнитски" се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се от президента на САЩ, за да влязат в сила, и се прилагат от три министерства - на външните работи, на финансите и на правосъдието. Те засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси. Това прави мярката особено тежка.

Санкциите се прилагат на базата на информация, предоставена от институциите на други държави и неправителствени организации, които следят нарушаването на човешките права. Тя обаче може да дойде и от комисии на американския Конгрес или други разследващи органи в САЩ.

"Процесът, по който се взимат тези решения, не подлежи на съдебен контрол и страните по него не се ползват със защитните механизми на конституцията и федералните процесуални закони. Решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, които иначе биха били допустими в съдебно производство. Стандартите на работата на Държавният департамент и на Министерството на финансите са много високи и са регулирани с детайлни вътрешни административни правилници. Решенията не се взимат на базата на спекулативна или непроверена информация. Както показва и преглед на списъка със санкционирани лица в исторически план, обикновено мерки се налагат само в очевидни и безсъмнени случаи", обясни пред "Капитал" принципалът на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк Първан П. Първанов.

Фактът, че процесът по закона "Магнитски" не подлежи на съдебен контрол, лишава от реален смисъл намерението на коментиралия го впоследствие бивш депутат от ДПС да предприеме "всички законови действия срещу този акт".

Какво ги прави толкова тежки?

Санкциите по глобалния закон "Магнитски" засягат не само правото на засегнатите да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси, което прави мярката особено тежка. Законът дава възможност да бъдат конфискувани или блокирани всички техни активи и сметки в страната.

Нещо повече - мерките по закона "Магнитски" засягат и лицата и компаниите, които имат търговски отношения със санкционираното лице, и компаниите, свързани с него - пряко или косвено. Това поставя санкционираните в изолация, тъй като цената на бизнеса с тях е прекалено висока - рискът е партньорите им също да загубят достъпа си до американската финансова система и активите си в САЩ. "В резултат на днешното решение цялото имущество и интереси в собствеността на горепосочените лица на територията на САЩ или са притежание или под контрола на американски лица са блокирани и трябва да бъдат докладвани на OFAC. В допълнение, всички активи, които са 50 или повече процента собственост, пряко или косвено, на едно или повече блокирани лица, също са блокирани", се казва в съобщението.

"Мерките са основно финансови и имат за цел да възпрепятстват санкционираните лица от достъп до техни активи на територията на САЩ, както и да блокират възможността на тези лица и техни компании да влизат в търговски взаимоотношения с компании от САЩ или такива, които правят бизнес на територията на САЩ. Като цяло ефектът на наложените санкции по закона "Магнитски" е близък до този на "гражданска смърт", но с екстериториално действие, засягащо почти всички важни пазари в света", поясни Първан Първанов.

По думите му не би било пресилено да се каже, че от търговска гледна точка за потенциални контрагенти санкционираните лица стават персона нон грата, така че от тях се страни на всяка цена.

Наложените санкции срещу тримата български граждани и свързаните с тях лица и компании би следвало да имат конкретни ефекти и на местна почва. "Светът ще стане много бързо много тесен за откраднатите от българските данъкоплатци пари. За съжаление не благодарение на действията на български държавни органи обаче", коментира във фейсбук Никола Янков, управляващ партньор на "Експат Капитал" и бивш зам.-министър на икономиката. Според него санкциите по закона "Магнитски" ще имат подобен ефект и в България.

"Този етикет развързва ръцете (и задължава в много отношения) частният сектор да предприеме незабавни действия за изолиране на санкционираните лица и свързаните с тях субекти. А частните финансови компании са много по-бързи и крайни в решенията си от държавната администрация, защото пазят репутацията си, лицензите си, достъпа си до американските пазари (включително възможността да работят с долари) и интересите на акционерите си", смята Янков.

Тези решения не подлежат на съдебен контрол. Стандартите на работата по тях са много високи и са регулирани с детайлни вътрешни правилници.

Първан П. Първанов
Първан П. Първанов

принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж

Какво е Раздел 7031(c)?

В прессъобщението на финансовото министерство на САЩ се казва също, че освен по закона "Магнитски" на Пеевски и Желязков са наложени санкции и по раздел 7031(c) oт разпоредбата за противодействие на клептокрацията към закона за разпределение на бюджета на външното министерство на САЩ. Този раздел вече е познат на българските граждани - през февруари 2020 г. по него беше санкциониран съдия Андон Миталов, пуснал в Москва обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов.

Раздел 7031(c) е по-мека мярка, тъй като предвидените в нея ограничения включват само забрана за влизане в САЩ на служители от публичната сфера, за които държавният секретар на САЩ има информация за участие в сериозна корупция или груби нарушения на човешките права. 7031(c), за разлика от "Магнитски", засяга и преките роднини на санкционираните. При налагането на санкции над Миталов миналата година американският посланик в България Херо Мустафа определи инструмента като част от "усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави". От тази гледна точка включването на Пеевски и Желязков и в тази група е посочване на допълнителни основания за санкционирането им.

Защо се казва "Магнитски"

Глобалният закон "Магнитски" на САЩ носи името на руския адвокат, починал в затвора при неизяснени обстоятелства след разкриване на тежък случай на корупция. В едно от делата, по които работи като адвокат, той разобличава данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти - американския финансист Уилям Браудър, понастоящем британски гражданин и активист срещу режима на Владимир Путин. След подаването на сигнал до властите адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори до смъртта си през 2009 г.

В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани по глобалния американски закон "Магнитски". Той беше приет през декември 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система.

"Нарушаването на човешки права и корупцията рушат ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества; оказват разрушително въздействие върху хората; отслабват демократичните институции; влошават върховенството на закона и подкопават икономическите пазари. САЩ се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица", се посочва на страницата на американското финансово министерство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  Да, обаче кремълските милиционери с турски имена от ДПС се усетиха (или получиха инфо), че Пеевски е токсичен и се готви удар по него от САЩ, и го покриха преди изборите. А че американците твърде много закъсняха е друг въпрос.

 • 2
  newmann avatar :-|
  newmann

  САЩ не са закъсняли, но явно някои наши "водещи бизнесмени" им заиграха по нервите и отговорът е готов. пРезидентът и неговите съратници от ДС и овенното министерство газ пикаят в момента. ОТЛИЧНА работа на ЦРУ.

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  https://bivol.bg/magnitski-koi.html
  СЛЕД ПЕЕВСКИ, “МАГНИТСКИ” ТРЯБВА ДА УДАРИ КУКЛОВОДИТЕ МУ. И #ЛУСТРАЦИЯ!!!

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Санкциите Магнитски вече са приложени по делото РИКО.
  https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10165103309655510

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Фирмите на Пеевски и Черепа санкционирани от САЩ:
  Обществени поръчки и отписани задължения към НАП
  https://bird.bg/us-sanctions/

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  "Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица."
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160021201286189


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход