Маршъл Харис: Решението по закона "Магнитски" е сигнал за разграждане на модела "Пеевски - Гешев - Борисов"

Shutterstock

Маршъл Харис: Решението по закона "Магнитски" е сигнал за разграждане на модела "Пеевски - Гешев - Борисов"

Според управляващия съдружник на Alexandria Group International единственият изход е България да разследва и изправи замесените пред съда

Деян Димитров
13661 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Борисов, Пеевски и други лидери на политически партии в България би трябвало да са засрамени. Техните опровержения и лъжи всъщност демонстрират силата на американските санкции. (Внезапният завой на Даниел Митов по редица проблеми с върховенството на закона е особено тревожно.) Тези санкции имат потенциала да доведат до реформи в българската съдебна и политическа система и до възстановяване на медийните свободи в България по значителен начин, защото:

 • а) Борисов и ГЕРБ са нанесли огромни щети на тези институции,
 • б) Пеевски е изключително овластен, по пагубен за българското общество начин, играч."

Това каза пред "Капитал" Маршъл Харис*, управляващ съдружник на базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International, която представлява Атанас, Пламен и Христина Бобокови, като през август миналата година от тяхно име депозира в Държавния департамент на САЩ анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев. Харис беше помолен да коментира значението на огласените от американското правителство санкции по глобалния закон "Магнитски" заради "значителна роля в корупцията в България" срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Според бившия дългогодишен дипломат, включително в София през 1989-1990 г., на мястото на една нормална демократична държава в България е имало "огромно престъпно начинание", създадено от Борисов, главния прокурор Гешев и други политически фигури, в което Пеевски е оперирал безнаказано. "Наложително е тази структура да бъде разградена, а създателите ѝ и конспираторите в нея - включително до бившия министър-председател и главния прокурoр, да се разследват и изправят пред съда", смята Маршъл Харис.

Той коментира като фалшиво създаваното от публични коментари впечатление, че съществува формален процес, по който Пеевски ще е в позиция да се бори да изчисти името си. "Стандартът на OFAC ( Отделът за контрол на чуждите активи към финансовото министерство на САЩ) за налагане на санкции е много висок. Доказателствата срещу Пеевски и другите санкционирани са съкрушителни, за да вземе правителството на САЩ такова решение. За разлика от България при Борисов Пеевски ще получи справедливо изслушване, ако упражни правото си да обжалва тези решения. Но има изключително малка вероятност обжалването му да е успешно, защото отново за разлика от България САЩ го подлагат на санкции в името на стигането до истина и справедливост и предоставя планина от доказателства срещу него. Пеевски може да изхарчи колкото си иска от незаконно придобитото си богатство в опит някак си да убеди САЩ, че разкритията срещу него не са това, което са. На практика обаче единственият начин тези санкции да бъдат вдигнати е, ако в съответствие със закона "Магнитски" България разследва и привлече Пеевски и другите към наказателна отговорност. Колелата на справедливостта най-сетне се задвижват. Отговорност е на Европа и на почтените лидери в България да действат", посочи Маршал Харис.

На прокуратурата не й достига информация

В петък говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за случаите на корупция, в които са участвали бившият депутат от ДПС, Илко Желязков, известен като "лейтенанта на Пеевски", бившият хазартен бос Васил Божков, както и Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов. "Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация", каза Милева.

По думите й ще бъдат анализирани стари преписки, по които са били правени проверки на Пеевски. Досега въпреки многобройните скандали и сигнали прокуратурата, както и другите контролни органи, рядко са предприемали проверки на бившия депутат от ДПС, а доколкото е имало такива, никога не е установено нещо нередно. В същото време множество разследвания, публикации и факти ясно разкриваха как държавата на практика обслужва интересите на Пеевски и ДПС - в скандалите с "Булгартабак" и КТБ, в медийната концентрация, с промените в законите и правилата и т.н. На този фон искането на "повече информация" от САЩ на прокуратурата, аналогично на исканите от ДПС "доказателства" за санкциите срещу Пеевски, са по-скоро циничен отговор да не се очаква нещо по-различно от това, на което досега бяхме свидетели.

Трудно обратим процес

Според Маршъл Харис обаче санкциите по закона "Магнитски" са задвижили трудно обратим процес. "Санкциите на OFAC работят, защото дават на САЩ финансови (и не само) лостове срещу чуждестранни лица като Пеевски. Те работят и защото могат да бъдат интернационализирани, така че още държави - в този случай това главно означава от ЕС - да се присъединят към този натиск. Санкциите работят най-добре, когато в крайна сметка държавата, в която са извършени тези нарушения, вземе адекватни мерки.

Дотогава ще продължат да се трупат допълнителни доказателства, които активно се събират от разследващите органи. Могат да му бъдат повдигнати допълнителни обвинения по закона "Магнитски" и към санкциите да се добавят и други компании, правни субекти и съдружници. Допълнителни осъдителни доказателства може да бъдат обявени от финансовото министерство на САЩ или да изтекат от трети страни", каза представителят на една от най-влиятелните във Вашингтон лобистки компании.

Той изрази надежда, че предстоящите избори в страната заедно с този сериозен удар по беззаконието и корупцията ще доведат до една отдавна закъсняла национална равносметка в България. "На Пеевски вече му се търси сметка от страна на САЩ. Европейският съюз и България трябва да направят същото, и то не само с него, но и с Борисов и с главния прокурор Иван Гешев, като ги разследват, обвинят и започнат дела срещу тях възможно най-бързо. Твърде дълго този злонамерен триумвират злоупотребява с високите си позиции в държавата. Гешев е особено опасен, защото длъжността му е да защитава и да прилага закона, а не да го извращава", заключи Маршъл Харис.

В петък говорител на Европейската комисия уточни, че не се предвиждат конкретни действия от страна на Брюксел във връзка с обявените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу шест лица от страна - членка на ЕС. Същия ден стана ясно, че Европейският парламент ще изпрати в България заради санкциите мониторингова група, която е специализирана в областта на човешките права, правосъдието и вътрешните работи.

Германски медии: Срам за ЕС

Както се очакваше, авторитетните европейски медии започнаха да излизат с ясни позиции по случая, акцентирайки върху ролята на ЕС за ситуацията в България. "Американските санкции са срам за ЕС", написа германският Spiegel. "САЩ се намесват отвън, за да защитят правовата държава и демокрацията в една страна от ЕС - за самия евросъюз едва ли може да има по-голяма конфузия от това, защото по брутален начин се разкрива неспособността му да си свърши работата. Откакто беше приета в ЕС преди 14 години, България си остава не само една от най-корумпираните държави членки, но и страната с едни от най-лошите показатели по отношение на върховенството на правото. И в индекса за свободата на медиите България е пропаднала още на последното си място в ЕС", посочва авторът Маркус Бекер. Той припомня също, че през последните години дебатът за върховенството на закона в ЕС се е въртял главно около Полша и Унгария, докато България е останала "под радара", пише Маркус Бекер, според когото това се дължи на смятаните за "особено добри" отношения между бившия премиер Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел. "Толкова добри, че канцлерката очевидно лично се е застъпила за закупуването на маски и предпазно облекло от България", отбелязва авторът, визирайки един от последните корупционни скандали с правителството на Меркел в Германия.

Друг германски вестник - Tageszeitung, също задава въпроса защо трябва Вашингтон да се намесва срещу беззаконията в държава от ЕС. "Санкциите на САЩ трябва да задействат ЕС - 14 години след присъединяването си балканската страна все още е най-изостаналата икономически, затова пък сред държавите от ЕС без конкуренция оглавява корупционния индекс на Transparency International", се казва в публикацията.

Байдън на война с клептодиктаторите

Също в петък вестник Washington Post цитира президента Байдън, че борбата с корупцията е "основен интерес на националната сигурност на САЩ" и "от съществено значение за запазването на нашата демокрация". "Той насочи всяка агенция на правителството на САЩ да се мобилизира за тази битка срещу клептократите - включително ЦРУ, Агенцията за национална сигурност, Министерството на финансите и военните. Това е предупреждение към руския президент Владимир Путин и десетките други клептодиктатори по света. И означава: Това е за вас. На американската разузнавателна общност току-що беше възложено да разследва как и къде криете парите си", пише авторът.

Поводът е разпространеният в четвъртък меморандум от Белия дом, който признава, че САЩ на практика помагат за тази невидима мрежа от подкупи и незаконни печалби. "Анонимните черупкови компании, непрозрачните финансови системи и професионалните доставчици на услуги позволяват движението и прането на незаконно богатство, включително в Съединените щати и други демократични държави, базирани на върховенството на закона", се казва в документа.

"Външната политика на САЩ често започва с благородната цел за укрепване на демокрацията и свободата. Но тези абстракции нямат голямо значение, ако сте честен гражданин и виждате големите играчи (с приятели в посолството на САЩ) да крадат от националния бюджет и вашия собствен бизнес. От това, което видях през годините, тази груба корупция е най-голямата причина, поради която войните ни в Ирак и Афганистан се объркаха. Вместо да насърчават демокрацията, те обогатиха нова порода крадци. Ако искате да видите къде са отишли много от парите, похарчени по време на "безкрайните войни", посетете Дубай или Френската ривиера, или Маями, или най-фантастичните кули на апартаменти в Манхатън. Нищо чудно, че американците станаха цинични относно "изграждането на нацията". Новият тласък срещу корупцията може да изглежда изведнъж появил се от нищото, но Байдън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан развиват тези теми в статии през последните няколко години", пише авторът Дейвид Игнейшъс .

"Борисов, Пеевски и други лидери на политически партии в България би трябвало да са засрамени. Техните опровержения и лъжи всъщност демонстрират силата на американските санкции. (Внезапният завой на Даниел Митов по редица проблеми с върховенството на закона е особено тревожно.) Тези санкции имат потенциала да доведат до реформи в българската съдебна и политическа система и до възстановяване на медийните свободи в България по значителен начин, защото:

 • а) Борисов и ГЕРБ са нанесли огромни щети на тези институции,
 • б) Пеевски е изключително овластен, по пагубен за българското общество начин, играч."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много добра публикация! Единствено тук се назовават нещата с истинските имена, без премълчаване и заобиколки. Вече категорично може да се каже, че лидери с произход от комунистически държави е крайно време да се махнат от политическата сцена. Защото създават само проблеми на демокрацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход