Хората се страхуват да съобщават за корупция, затова подкрепят анонимните сигнали

Основната причина да няма сигнали за корупция е страхът от отмъщение, показва изследване на "Глобал метрикс" в рамките на проект на Българския институт за правни инициативи

Основният проблем пред подаването на сигнали за корупция на работното място в България е страхът от неблагоприятни последици и отмъщение. Над 90% от българските граждани смятат, че принципно хората трябва да подават сигнали, ако забележат случаи на корупция или конфликт на интереси в работата си. Същевременно под 50% са тези, които биха подали сигнал за такова нещо - от страх и от недоверие, че ще има резултат. Огромната част от хората, които казват, че не биха подали сигнал, ако станат свидетели на корупция или конфликт на интереси в работата, сочат като причина страха от ответна реакция и усещането, че не са защитени. Всичко това обяснява защо българските граждани горещо подкрепят въвеждането на възможност за подаване на анонимни сигнали за корупция и конфликт на интереси.

Това са данни от представително социологическо изследване за обществените нагласи към корупцията на работното място, направено от "Глобал метрикс" ЕООД по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Изследването е в рамките на проект на БИПИ за поставяне на основите на защитата на подаващите сигнали (т.нар. whistleblowers), а конкретният повод е изтичащият срок за транспониране на европейската Директива 2019/1937 за защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. Тя трябва да бъде транспонирана в българското право до 17 декември 2021 г., но в момента няма действия в тази насока, каза изпълнителният директор на БИПИ Биляна Гяурова Вегертседер при представянето на изследването.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал