Новият брой: Накъде след вота
Close

Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Ихтиман, мръсна приказка (част 4/4)

Резултатите в ромския квартал "Изток" в града показват две неща: необяснима любов към ГЕРБ и микромениджмънт на преференциите

Това е четвъртият текст от поредицата "Там, където има само ГЕРБ и ДПС". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласуване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - екстремни стойности, които са сериозна предпоставка за купен или контролиран вот. Един месец преди следващите парламентарни избори "Капитал" посети няколко подобни населени места, в които няма географско или етническо обяснение за резултатите, и представя своите наблюдения.

Първа част можете да прочетете тук.

Втора част можете да прочетете тук.

Трета част можете да прочетете тук.

"Завивате вляво, минавате гарата и ще я видите, няма как да се сбърка", казва жител на Ихтиман, който насочва екипа на "Капитал" към квартал "Изток", по-известен като ромската махала. И действително е трудно да бъде сбъркан. Само в рамките на стотина метра градската част рязко свършва, колите преминават към каручки, коне пасат свободно близо до огромно бунище, докато за фон стои самият квартал.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 15
  • + 6

  Темата е топ. Поздравления за този, който се е сетил за нея.
  Овеществяването й, уви!, и в четирите части е на ниво отчет за командировка.

  За жалост Йоан обикаля около темата по най-първосигналния начин с цитати от тоя и оня и не смее да скочи в дълбокото. Което обикновено се съдържа в отговора на простичкия въпрос ЗАЩО ?

  От логиката на поредицата излиза, че 15-20 села - с нека да са с по 500 купени избиратели - предопределят манипулативните резултати от изборите в БГ, и това е така, защото:
  1. там живеят маргинализирани особи;
  2. не им пука, че плюят на светая светих на демокрацията;
  3. какво да очакваш от циганите, освен цигании.

  Колко е купеният вот в БГ като процентно съотношение, Йоан? Няма данни.
  С него колко купени депутати се вкарват в НС? Няма данни.

  Ако човек се замисли, ще се убеди, че гласовете от 10-15 села с по 200-250 избиратели не стигат, за да се вкара и един депутат от въпросните Монтански/Кърджалийски МИР.
  Многото гласове идват от компактното население на големите градове.
  Тогава защо Капитал бие ламарината какво се върши по забравените от Бога села?

  Бие я, за да се отплесне общественото внимание и да не се види слона в стъкларницата. Защото ако е наказуемо да продадеш гласа си, изобщо не е наказуемо чрез масирана пропаганда да се моделират възприятия, които водят до своеобразно зомбиране и в резултат абсолютно "доброволно" гласуване за партията, обект на сугестията.

  Всъщност за Пулицър би бил анализ защо Капитал, един от най-крупните манипулатори на общественото мнение, който е финансиран от чужда фондация и е тясно обвързан с нейната розово-зелена неолиберална глобалистка проекция в БГ политиката, оставя без внимание пропагандното промиване на мозъци в полза на един партиен кръжец?

  Доколкото разбирам от психология, смятам, че медийната пропагандна партийна хипноза е несравнимо по-опасна за общественото здраве от т.н. купен вот.

  Особено, ако зад тая пропаганда се таят чужди интереси.

  Както е в случая.

  Нередност?
Нов коментар