Хотелът на Вълка до яз. "Искър" трябва да се събори

Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта на главния архитект на София

Вместо да бъде премахнат, строежът продължи да напредва месеци след скандала
Вместо да бъде премахнат, строежът продължи да напредва месеци след скандала    ©  Георги Кожухаров
Вместо да бъде премахнат, строежът продължи да напредва месеци след скандала
Вместо да бъде премахнат, строежът продължи да напредва месеци след скандала    ©  Георги Кожухаров

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде заповед за премахване на сградата, станала известна като хотела на Румен Гайтански-Вълка в държавно ловно стопанство "Искър", в близост до самия язовир.

Това беше съобщено от Столична община. "Съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж", пише в официалното съобщение.

Бърза поява, бавно премахване

Историята започва в началото на август 2020 г., когато съпредседателят на "Зелено движение", част от обединението "Демократична България", Владислав Панев сигнализира, че фирма на Румен Гайтански-Вълка строи огромна сграда в Държавно ловно стопанство "Искър", в близост до язовира на София. Фирмата е "Био майнинг", контролирана от Румен Гайтански, която през 2019 г. получи индиректно и около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие.

Всички проверки до момента показаха, че сградата се е появила без законови основи, или липсват нужните строителни книжа. Събарянето й обаче така и не се случи и казусът отлежаваше с месеци в полето на Столична община до решението от днес. Междувременно строежът напредна.

От "Югозападно държавно предприятие" по Закона за достъп до обществена информация отказаха да предоставят на "Капитал" копие от договора за съвместна дейност, както и инвестиционната програма, поради изричен отказ от страна на "Био майнинг". Това, което става ясно от изпратените допълнителни данни е, че за периода 2016-2020 г. частната компания има отчетени разходи в общ размер 653.8 хил. лв., а ДЛС "Искър" - 1.954 млн. лв. Дяловото разпределение на печалба пък е 261.4 хил. лв. в ползва на "Био майнинг" и 730 хил. лв. за ДЛС "Искър".

Какво ще бъде съборено

Последната проверка на общината показва, че сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м.

Теренът е предоставен за управление на "Югозападно държавно предприятие" ДП - Териториално поделение Държавно ловно стопанство "Искър". Строежът е извършен от "Био майнинг" АД съгласно договор за съвместна дейност. Възраженията на ловното стопанство и фирмата строител не представляват доказателства за законност на строежа и не са уважени.

Съгласно заповедта фирмата "Био майнинг" трябва да премахне незаконния строеж в с. Долни Пасарел, местност "Авала", яз. "Искър" на територията на ТП "Държавно ловно стопанство "Искър". Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта (вероятно ще има обжалване), като собственикът е длъжен да внесе в район "Панчарево" на Столична община план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.