Цацаров е проверявал хора от властта през 2019 г. за укрити авоари в чужбина

За проверките и резултатите от тях обаче няма никаква информация, поради което това изглежда като начин проверяваните да се държат в зависимост, смята вътрешният министър Бойко Рашков

11 декември 2019 г. Парламентът избира Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ
11 декември 2019 г. Парламентът избира Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ    ©  Велко Ангелов
11 декември 2019 г. Парламентът избира Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ
11 декември 2019 г. Парламентът избира Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ    ©  Велко Ангелов

Депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и други са били обект на имуществена проверка през 2019 г. за недекларирани влогове и имоти в чужбина. Проверките са били възложени от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, поне половината от тях са приключили, материалите са докладвани на прокуратурата, но без последствия. Другите проверки все още са висящи. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков в предаването "ЕвроДикоф" по Евроком в петък.

По принцип няма пречка който и да е български гражданин да притежава влогове и имоти в чужбина. Само по себе си това не е незаконно. Но хората във властта, включително и магистратите, са длъжни да декларират цялото си имущество пред съответните органи - преди пред Сметната палата, а после и КПКОНПИ, както и магистратите - пред Инспектората към ВСС. Всички граждани пък са длъжни да декларират доходите си в НАП. Недекларирането на имущество и парични средства от задължените за това публични фигури представлява административно нарушение, но една от последиците е задължителна проверка от антикорупционната комисия КПКОНПИ за незаконно придобито имущество. Освен това укриването на такива авоари е косвена индикация за корупционни практики, което би следвало да бъде разследвано от прокуратурата.

"Прокуратурата е разполагала с имена на лица, за които има данни за имоти в чужбина и средства в чуждестранни банкови институции. Информацията е постъпила при главния прокурор от различни източници. По нашия закон тези лица е трябвало да декларират тези имущества, но не са направили това", заяви Рашков. Главният прокурор е възложил проверка, проверявани са били 77-78 лица, уточни вътрешният министър с уговорката, че сред тях има и починали хора. За 37-38 от тях - магистрати и политици, проверката е приключила, а резултатите са били изпратени във Върховната касационна прокуратура и се намират там. "От тогава до ден днешен ние не знаем какво е предприела прокуратурата", заяви Рашков. "Възниква въпросът защо не е предприела и защо не се знае, след като има информация в публичното пространство, че такава проверка се извършва, защо не е информирана обществеността за тези лица, за които проверката е приключила и вече се знае, че имат сметки в чужбина, включително в офшорки и т.н. Всички тези неща са изяснени от компетентните български власти. Прокуратурата държи това в тайна, пита се в задачата защо", каза Рашков.

Пред "Капитал" източници от средите на магистратите споделиха, че сред проверяваните има депутати както от опозицията в 44-ия парламент, така и от коалиционните партньори на ГЕРБ, един бивш министър на външните работи, поне един член на ВСС и др.

Същественото в случая е, че независимо дали става дума за проверки, които са приключили и се държат в тайна, или за проверки, които още продължават, и в двете хипотези проверяваните са държани в зависимост.

Всичко това е още едно обяснение за силната подкрепа за Цацаров - както по времето на мандата му като главен прокурор, така и за избора му за председател на КПКОНПИ в парламента. Парадоксалното е, че именно КПКОНПИ е органът, до който също трябва да бъдат изпратени такива констатации за недекларирани авоари и имоти от представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, доколкото декларирането сега става пред тази комисия, тя извършва и проверките за незаконно придобито имущество.

Друг е въпросът за магистрати, за които има такива данни и констатации в приключили проверки. В този случай въпросът трябва да се постави пред ВСС, който трябва да поиска обяснение от прокурора или съдията, за който е установено, че не е декларирал имущество или влогове - как е придобил това имущество, защо не го е декларирал и т.н. Единствената последица освен безнаказаност е, че подобни магистрати се държат в зависимост и лесно могат да бъдат дирижирани.

През декември 2019 г. Цацаров получи 165 гласа в парламента при избора му за председател на КПКОНПИ

При избора му за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ през декември 2019 г. Цацаров беше подкрепен от ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, "Атака", ДПС и близо половината група на БСП и така получи общо 165 гласа. Десет от депутатите на ВОЛЯ също подкрепиха Цацаров, като преди това подкрепиха и собствения си кандидат - депутатът Симеон Найденов. Дори 27 души от 68-те присъстващи в пленарната зала депутати от БСП гласуваха за Сотир Цацаров, въпреки решението на парламентарната група да не го подкрепи. Против гласуваха единствено 30 депутати от БСП, трима се въздържаха, останалите не гласуваха.