Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Вечерни новини: ГЕРБ си измисли скандал с шефа на фонд "Земеделие", почивките на 150 хил. българи в Гърция са застрашени

И още: Напрежение между Русия и НАТО в Черно море, компания на братя Домусчиеви ще чисти Варна още 5 години и с 30% по-скъпо

Горещата вълна, която нахлу в страната, засили усещането за летен режим в държавата, но сякаш свали политическия градус. Малко повече от две седмици преди изборите на 11 юли усещането за кампания и партийна надпревара става все по-слабо. Повечето от събитията опират до обвинения и малко измислени скандали.

В сряда ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ за предизборна агитация от страна на служебното правителство на президента Румен Радев. "От отчета на служебното правителство не считам, че има ясно изявен призив за подкрепа на партии и коалиции или за неподкрепа", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. В същото време МВР обяви, че се увеличават опитите за натиск на български граждани за контрол на вота им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  seniorbb avatar :-?
  джендър NATO generals

  https://glasove.com/categories/skandalyt/news/kapital-istoriyata-za-aresta-na-boris-mikhaylov-prez-2004-g?fbclid=IwAR1oAj3Vtk8zdn7CxOUjfNphXRCGCMEXdKgllYEQTMuoh70mPrPj8n_Q56I
  "Капитал" описва историята около ареста на Борис Михайлов през 2004 г.
  Автор: Йово Николов, "Капитал"
  ВСИЧКИ СТАТИИ НА АВТОРА
  23.06.2021 17:53 128 преглеждания 1 коментар/а Принтирай ИЗПРАТИ
  Поместваме статия на Йово Николов, публикувана във в. "Капитал" на 9 октомври 2004 г. В нея подробно е описано разследването около групата, източвала ДДС, след което се стига до арести, включително и този на Борис Михайлов, който бе назначен от служебното правителство за шеф на Фонд "Земеделие". Информацията за неговия арест бе изнесена от ГЕРБ. По-късно Михайлов обясни, че е оправдан по всички обвинения и ще заведе дела за репутационни щети. Оригиналното заглавие на статията в "Капитал" е "Източването на данък е свързано с контрабанда".
  "Капитал" описва историята около ареста на Борис Михайлов през 2004 г.
  Борис Михайлов, директор на Фонд "Земеделие"  Има измами, които са публична тайна от години, но продължават да носят гигантски печалби на техните автори. Такива са измамите по митниците. Такива са и измамите с ДДС. Източването на ДДС от бюджета е сложна комбинация от отлична организация, перфектни счетоводни действия и подкупни държавни служители. На 1 октомври главният секретар на МВР Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев обявиха, че е разкрита престъпна група от 5 души, която е нанесла щети на бюд­жета чрез източване на ДДС. В четвъртък МВР съобщи, че са арестувани още двама заподозрени в измама с ДДС, свързани с групата на Пламен Калчев.  Единият от тях е негов съдружник във фирма „Глобална реклама България“ - Наско Начев. Според вът­решното министерство първоначалната преценка е, че нанесените щети на държавния бюджет от групата на Калчев са около 15-16 милиона лева. Извършените проверки в данъчно подразделение „Витоша“ в София са показали 800 хил. лв. неправомерно възстановен ДДС и прихванати над 1 млн. лева на фирми, свързани с арестувания, съгласно актове за възстановяване и прихващане, което се приема за пряка щета върху бюджета. При проверки в данъчно подразделение „Лозенец“ в София са били установени засега над 20 фирми с фиктивна дейност, обслужвани от Пламен Калчев, за които са подадени искания за възстановяване или прихващане на ДДС в размер на 1.5 млн. лв.

  Пламен Калчев беше задържан на 30 септември заедно с още 4 души с подозрения, че са създали и използвали схема за ощетяване на държавния бюд­жет чрез десетки фирми с фиктивна дейност.  Сред арестуваните бяха и двама високопоставени данъчни инспектори. Шефът на данъчно подразделение „Витоша“ Марио Камишев беше освободен, а в ареста остана шефът на отдел „Ревизии“ в данъчна служба „Овча купел“ в столицата Борис Михайлов.  Според прокуратурата двамата са подпомагали 34-годишния Пламен Калчев и 29-годишния Ивайло Колев при източването на ДДС от бюджета. Петият задържан беше съпругата на Калчев. Прокуратурата обвини петимата в измама в особено големи размери. Според прокурор Калина Серафимова, която поиска мярка „задържане под стража“ на арестуваните, засега документираните щети са за над три милиона лева.Полицаите от НСБОП са конфискували купища документи, фактури и договори при претърсванията, които са приложени към следствието.

  Пламен Калчев е поддържал два офиса - един легален на столичния булевард „Витоша“ и втори нелегален, в който се извършвали измамите, на ул. „Милин камък“ в столичния квартал „Лозенец“. Нелегалните офиси често сменяли адресите си. Преди операцията на НСБОП предстояло нова адресна промяна за фабриката за източване на ДДС, както нарече групата главният прокурор Никола Филчев.  Нелегалният офис е бил оборудван с компютри, факс машини, регистрирани в данъчното касови апарати, десетки печати, над 40 класьора с данъчни досиета. По документи фирмите са си действали като истински, прос­то не са имали никаква дейност, а тя се е извършвала фиктивно. Групата намирала хора, на чиито имена регистрирала фирмите, през които с фалшиви фактури прехвърляли средства по документи, след което изтегляли ДДС-то. При проверката на НСБОП било установено, че въпреки големите обороти фирмите на Пламен Калчев нямали никакви складови наличности освен един склад, в който имало няколко купчини дрехи на старо. Адресите на фирмите се сменяли често, за да бъдат регистрирани в нови данъчни служби. Това затруднявало данъчните при насрещните проверки и ревизиите. Според хора, запознати с разследването, подозренията са, че в почти всяка данъчна служба в столицата ДДС-арите си имат свои хора, за да не стане гаф при работата и мрежата да бъде разкрита.  След като няколко пъти е била употребена, фирмата се прехвърляла на роми или други лица с нисък социален статус, от които при съдебно дирене държавата няма какво да вземе. (Това е класическата схема за кражба на ДДС, установена и при предишни разследвания на НСБОП - и при видинските ДДС-ари от миналата година, и при случая през април т.г., когато бяха заподозрени 11 данъчни служители от столицата. Следствията и по двата случая продължават.) Полицаи споделиха, че са впечатлени от способностите на Пламен Калчев като счетоводител. Всички фирмени досиета били напълно изрядни, до най-малкия детайл. В офиса му в „Лозенец“ са били намерени вътрешни инструкции на данъчните инспектори, в които техните ръководства им обръщат внимание при какви документи да търсят неизправности.  На базата на тях Калчев направил контраинструкция до своите служители, в която им посочвал при кои детайли трябва да бъдат осторожни, за да не предизвикат подозренията на данъчните. Принципно кражбата на ДДС става поне по три начина, твърдят полицаи, разследвали подобни афери. Първият е чрез „напомпване“ на оборот на фирмата (виж горе). Вторият начин е чрез фиктивен износ на стоки. Това предполага подкупен митничар, който да оформи митническите документи и да ги подпечата. Третият е чрез прихващане на бъдещо ДДС към фирма вносител.

  Разследването по случая е започнало през юни след сигнал, но е твърде вероятно групата да е работила от началото на миналата година, тъй като съществуват подозрения, че Пламен Калчев е по някакъв начин свързан с Николай Методиев-Пилето.Според информация от МВР другият арестуван в аферата - Ивайло Колев, е близък до разследвания за контрабандна дейност и измама в особено големи размери Николай Методиев-Пилето. Първоначалната информация е била, че Колев е само „бушон“, който да изгърми при проверки. Впоследствие обаче се оказало, че Ивайло Колев е съвсем реален играч в схемите с ДДС-тата. Пилето е разследван за внос на 183 ТИР-а с китайска стока през митнически пункт Калотина от май 2003 г. и има още едно дело за самоуправство при подмяна на стока в складовата си база в Горни Богров. Втора част от стоката на Пилето била внасяна и през Кулата. След вноса на стоката идвал ред на схемите за източване на ДДС чрез Ивайло Колев и Пламен Калчев. Вносителят продавал фиктивно стоката на фирмите на Калчев и Колев, а самата стока реализирал на Илиянци. След това ДДС-арите „препродавали“ стоката през няколко фирми и си искали от държавата ДДС-то.  Ивайло Колев има регистрирани няколко фирми на свое име. Част от тях са на адреса, на който е регистрирана „Интер трейд - Пламен Калчев“ ЕТ - бул. „Витоша“ №1А, ет. 4, кантора 420. На същото място е регистрирана първоначално „МСБ трейдинг“. През март тази година фирмата е прехвърлена на някой си Стоян Стоев. В съдебното решение е написано, че той поема фирмата „като съвкупност от права, задължения и фактически отношения“. Същата формулировка е написана и при прехвърлянето на другата фирма на Ивайло Колев - „ИАК комерс“, на същото лице по същото време. Всъщност тези действия и формулировката напълно отговарят на описаните по-горе схеми за отърваване от отговорност към държавата чрез продажби на фирмите на нищо неразбиращи хора.  Може би не като част от пейзажа е добре да се каже, че арестуваният Калчев е съд­ружник във фирма „Олинекс 6“ с Цанко Дренски, съпруг на депутатката от НДСВ Теодора Дренска. Според полицаи те работели заедно допреди близо 2 години, след което се разделили.  Източник: "Капитал", 9 окомври 2004 г.

  Нередност?
Нов коментар