Вечерни новини: Нов опит за рокади в "Автомагистрали", природният газ поскъпва до 6-годишен рекорд

И още: Извадена е "черната кутия" на падналия МиГ-29; ГДБОП ще разследва незаконните трансплантации в болница "Лозенец"; ЕС налага санкции на Беларус

   ©  Цветелина Белутова

В днешния не особено наситен откъм политически активности ден летните жеги достигнаха своя пик до момента. Ако живеете в София и разчитате да се спасявате от екстремните температури с разходки след залез слънце обаче, имайте предвид, че Столичният общински съвет реши да спре от 1 юли до 1 октомври нощния градски транспорт. Също така изненадващо общинарите решиха да премахнат безплатния депутатски паркинг на пл. "Александър Невски".

Служебното правителство продължи да рови в наследството на предишното управление. Министерство на здравеопазването реши да изпрати в прокуратурата резултатите от проверката за закупените от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента. Министър на регионалното развитие Виолета Комитова пък отиде да провери на терен новострояща се отсечка на автомагистрала "Хемус" и обяви, че фирми авансово са получили 84 млн. лв. за материали, въпреки че те едва ли ще строят с тях в следващите 1-2-3 години. Вътрешният министър Бойко Рашков разказа как началникът на пловдивската полиция Йордан Рогачев е излязъл в отпуска "по майчинство", за да осуети дисциплинарно производство срещу себе си и евентуално отстраняване.

Президентът Румен Радев пък замина на двудневно посещение в Брюксел за участие в заседание на Европейския съвет. Там държавният глава обяви как страната ни е устояла на "неимоверен натиск" от страна на европейските партньори да одобри началото на преговорите с Северна Македония за членство в ЕС. "Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск", коментира президентът.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Нов опит за отстраняване на старите шефове на "Автомагистрали"

След като на 22 юни Софийският градски съд блокира рокадите в ръководството на държавната компания "Автомагистрали" заради жалби от досегашните директори на компанията Александър Филев, Иван Коларов и Стоян Беличев, който е и изпълнителен директор, днес служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова е внесла ново заявление. То на практика повтаря старото и предвижда отстраняването на настоящите директори и назначаването на тяхно място на Валентин Вълков, който досега се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор, Десислава Христова, която беше член на борда от 2017 г. до началото на 2019 г., както и Иван Станчев, който е бил ръководител на отдел "Укрепване на свлачища" в държавната компания, няма как да встъпят в длъжност. Дали този път рокадите ще бъдат допуснати предстои да се види в следващите дни. Дори да има нови жалби от Беличев и колегите му, друг състав на СГС може да не уважи жалбите им, тъй като по казуса има противоречива практика.

Природният газ поскъпва още - до 6-годишен рекорд

Поредно поскъпване на природния газ ще одобри Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 юли. Днес бе проведено обществено обсъждане по темата, на което стана ясно, че от следващия месец "Булгаргаз" ще продава горивото с 3.6% по-скъпо спрямо сега - за 46.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това на практика ще бъде най-високата цена на газа от юни 2015 г. насам. Изпълнителният директор на държавния газов доставчик Николай Павлов обясни, че причината за това е продължаващото покачване на котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 бе открита и извадена от морето

Т.нар. черна кутия на авариралия край Шабла български МиГ-29 бе открита днес на морското дъно и извадена от около 70 метра дълбочина. Устройството, което регистрира и съхранява цялата полетна информация на разбилия се изтребител, е с нарушена външна обвивка, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов. Вътрешната й част обаче е здрава и има голяма вероятност данните да могат да бъдат извлечени, допълни той. Кутията трябва да бъде транспортирана днес с военен самолет в авиобаза "Граф Игнатиево", където се намира екипировката за разчитане на информацията в нея. Най-вероятно самото разчитане също ще стане днес, но евентуални изявления по темата не се очакват, докато специализираните органи не стигнат до някакви конкретни заключения на базата на полетните данни. За момента се знае, че мишената, която загиналия пилот Валентин Терзиев е преследвал и поразил, е падала надолу с необичайно висока скорост. Крайният срок за приключване на разследването е 30 дни от инцидента, който стана на 9 юни.

ГДБОП поема разследването на трансплантациите в болница "Лозенец"

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) поема разследването на 14 потенциално незаконни трансплантации, извършени на територията на болница "Лозенец" в столицата. Това обяви днес вътрешния министър Бойко Рашков, като уточни, че вероятно става дума за груби закононарушения. Данните за въпросните операции вече са изпратени в МВР от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, според когото над схемата за трансплантациите най-вероятно е имало чадър и спецслужбите са знаели за нея. Става дума за присаждане на органи от граждани на Молдова и Украйна, които уж по документи се водели роднини на пациенти от Япония и Израел. Заради въпросните съмнителни трансплантации с поста си се раздели дългогодишният началник на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов.

ЕС наложи нови икономически санкции на Беларус

Европейският съюз наложи нови икономически санкции на Беларус заради принудителното приземяване на самолет и задържането на опозиционния активист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Те включват:

  • забрана за пряка или непряка продажба, доставка, прехвърляне или износ на оборудване, технология или софтуер, предназначени предимно за използване при наблюдение или прехващане на интернет и телефонни комуникации и на стоки с двойна употреба и технологии за военна употреба
  • на европейски компании се забранява да търгуват с беларуски петролни продукти, тютюневи изделия и калиев хлорид, който се използва за производството на изкуствени торове и е главният продукт, експортиран от Беларус
  • също така се ограничава достъпът на беларуски физически и юридически лица до капиталовите пазари в ЕС и се забранява предоставянето на застраховки и презастрахования на беларуското правителство и беларуските публични органи и агенции
  • Европейската инвестиционна банка ще спре плащанията по всички съществуващи споразумения във връзка с проекти в публичния сектор и всички договори за техническа помощ.

От държавите членки ще се изисква също да предприемат действия, за да ограничат участието в Беларус в многостранни банки за развитие, на които са членове. ЕС вече забрани прелитането над европейското въздушно пространство на самолети на беларуски авиокомпания, както и използването на европейски летища за кацане и излитане.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Антивирусният гуру Макафи се е самоубил в килията си

Скандалният софтуерен предприемач Джон Макафи, който беше задържан под стража в Барселона и загуби дело за екстрадиране в САЩ, се е обесил снощи в килията си. Според неговия адвокат Хавиер Вилалаба всички данни сочат, че става дума за самоубийство. Юристът твърди, че 75-годишният Макафи, който е основател на едноименната антивирусна програма McAfee, е докаран до отчаяние след 9 месеца престой зад решетките, докато течеше процесът за връщането му в САЩ. Там той е разследван за укриване на доходи в особено големи размери. През 2019 г. предприемачът призна, че от 8 години не плаща данъци поради идеологически причини. Самият Макафи е изключително ексцентрична личност. Твърди, че е баща на 47 деца и се запознава със съпругата си Джанис, след като тя идва при него като проститутка. Години наред живее в държавата Белиз, която напусна, след като полицията се опитва да го разпита във връзка с убийството на негов съсед при неизяснени обстоятелства.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

Близо 2800 фирми, затворени през март,

са поискали подкрепа с оборотен капитал пред НАП до 22 юни, когато изтече срокът за кандидатстване по програмата. Тя е за изплащане на компенсации на бизнесите, които бяха затворени заради епидемията от 22 март до 31 март, а за някои бизнеси - и за дни от април. Общият размер на поисканата безвъзмездна финансова помощ е почти 30 млн. лв., сочат данните на НАП. Заделеният бюджет за тази фаза на програмата беше 50 млн. лв.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 93 са регистрираните за последното денонощие нови случаи на COVID-19 в България. Положителни са 0.6% от направените 14 382 теста. Продължава плавният спад на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти - към днешна дата те са 1613, като 201 от тях са в интензивни отделения. Починалите за денонощието са петима, а излекуваните - 234. Поставени са 13 903 дози ваксина.

Здравните власти обсъждат задължителното носене на предпазни маски да отпадне и в обществени обекти с по-голям персонал, ако хората са ваксинирани и страната остане в т.нар. зелената зона по заболеваемост. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров пред БНТ. Преди десетина дни изискването беше премахнато за малки обекти и колективи до седем души при условие да са ваксинирани или преболедували COVID-19. Кацаров посочи още, че засега не се налага да се въвеждат нови ограничителни мерки, но ако откриването на проби с индийския вариант на коронавируса продължи, не може да се изключи нова вълна на инфекцията през лятото.

От днес отпада изискването за карантина или PCR тест при влизане на български граждани в Кипър, съобщава МВнР. От посолството ни в Никозия уточняват, че за да влязат в страната, българските граждани трябва да се регистрират в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy и в рамките на 48 часа преди планирания полет да попълнят и изпратят наличния на сайта формуляр, след което да получат по мейл отговор от кипърските власти с разрешение за влизане. За ваксинираните пътници е въведено допълнително облекчение - те няма да бъдат поставяни под карантина дори и да са били в контакт със заразен с COVID-19 гражданин по време на престоя си в Кипър.

"Делта" вариантът на коронавируса, открит за пръв път в Индия, ще се разпространи в цяла Европа през лятото и се очаква до началото на август с него да са свързани 70% от новите случаи, а до края на август - 90 на сто, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Има голяма вероятност вариантът "делта" да циркулира широко през лятото, особено сред по-младите хора, които не са приоритетни за ваксиниране, каза директорът на европейската агенция Андреа Амон. Той призова страните да ваксинират ускорено гражданите си.

Бразилия регистрира рекорд със 115 228 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, съобщи бразилското здравно министерство, цитирано от Reuters. За последното денонощие в страната са починали 2392-ма души от COVID-19.

Един от трима преболедували COVID-19 е имал симптоми в продължение на поне 12 седмици според мащабно проучване за наблюдение на коронавируса, извършено от Имперския колеж в Лондон. Всеки десети съобщава за тежки симптоми, продължили над три месеца. Изследването предполага, че става дума за над 2 млн. души във Великобритания с т.нар. дълъг ковид.