Тайната младежка касичка

ММА федерацията на Станислав Недков-Стъки е получила почти 160 хил. лв. за две години по младежките програми, но не е ясно за какво

Тайната младежка касичка

Министерството на спорта е раздало над 13 милиона лева с пари от хазарта, без да е ясно за какво са харчени

Георги Филипов
11083 прочитания

ММА федерацията на Станислав Недков-Стъки е получила почти 160 хил. лв. за две години по младежките програми, но не е ясно за какво

© Надежда Чипева


Парите за спорт никога не стигат, а за младежки дейности - още повече. Но в Министерството на младежта и спорта (ММС) от 2017 г. съществува една касичка, която ръководството ежегодно чупи, а събраните средства раздава на приятелски кръгове и организации със съмнителна дейност. В касичката обикновено се събираха по около 2 милиона лева, отчислени от фирмите, развиващи хазартна дейност. За последната година сумата обаче е нараснала на 5 милиона. А в последната седмица стана ясно, че много хора не искат да стане ясно накъде са изтичали парите, още повече когато съвсем не е ясен ефектът от тяхното усвояване. От 2017 година досега са изтекли 13.4 милиона лева.

В това няма нищо чудно - през годините почти никой не обръща внимание на изразходването на тези пари. А когато все пак някой открие нередности, тази информация бива удавяна в "успехите" на спортния министър Красен Кралев и безсмисленото говорене по пресконференции. Дори и сега, когато все пак обществеността беше пробудена и съмнителните практики бяха осветлени, служебното ръководство на ММС не позволи да излезе цялата истина за дейността на предпочетените организации. След което бившият спортен министър Красен Кралев обяви разпалено, че е посегнато на "най-успешната програма" на министерството му.

Колко е успешна?

Историята й започва през 2015 г. и в началото за разпределянето на средствата се грижи Държавната комисия по хазарта.Тя бързо се прочу, че е раздала милионите на няколко набързо сформирани неправителствени организации без никаква дейност. След парламентарен въпрос през 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов прехвърли дейността по програма на ММС. Тогава това се отчита като победа на спорта, защото повече организации ще имат достъп до средствата от хазарт.

Всъщност се превръща в поредния случай, в който иначе една компрометирана процедура с изначало идеални помисли се прехвърля от един разпоредител към друг с не по-малко непочтени практики. Още през 2017 г. започва раздаване на средства на приятелски сдружения без видим ефект за обществото. Става ясно, че средствата отиват за организации, които само формално изпълняват дейностите си. Като най-емблематични "Дневник" описа как двете уеб платформи tireshavash.com и stopagresia.com, финансирани по програмата с около 120 хиляди лева, не функционират. Общото между тях е, че са по проекти, в които участва телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов. Веднага след публикацията в рамките на 24 часа и двете интернет страници се изпълват със съдържание.

С всяка изминала година обаче става ясно, че практиките остават, а само някои бенефициенти се сменят или преминават в друга неправителствена форма. В своя статия проектът за млади журналисти sCOOL Media разкри странни факти около четирите най-големи бенефициента по първото направление от програмата - "Превенция на хазартната зависимост сред младите хора". Това са организации, които са получили по 675 хиляди лева за 2021 г. - сдружение "Спортен клуб А-ТЕАМ", сдружение "Национална младежка мрежа", фондация "Евроскок" и фондация "Повече от дом".

Сдружението А-ТЕАМ е финансирано с общо над 1 милион лева от 2018 г., но не разполага дори със собствена интернет страница. От всичките реклами, които би трябвало да бъдат публикувани, се вижда само един видеоклип в YouTube с 800 гледания.

В управлението на "Национална младежка мрежа", което е усвоило над 1.3 милиона лева от 2018 г. насам, фигурира Филип Кирев. До 2017 г. той е бил началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и едновременно с това е член на съвета на директорите в "София тех парк". Той е един от активистите на СДС в последните години, като до 2018 г. е бил главен секретар. Сдружението има две фейсбук страници по програмата с общо 300 харесвания.

Най-много нашумя фактът, че ММА федерацията с президент Станислав Недков-Стъки е била финансирана по тази програма с общо около 160 хиляди лева за последните две години - 40 хиляди през 2020 г. и 118 000 лева за 2021 г. Самият Недков обяви, че по програмата са обхванати над 2500 деца, с които работят инструктори и лектори в 6 града. "Те провеждат тренировки и лекции по ММА. В сумите влизат хонорари и наеми. За федерацията не остава нищо, всичко бива раздадено на младежите", каза той пред "Нова телевизия" и обвърза "атаката" заради намеренията си да участва в президентски избори, след като нахлу в спортното министерство с още около трийсетина ММА бойци, за да търси среща със служебния министър и да му иска сметка за изнесената информация.

В списъка с одобрени проекти обаче има и такива, които не се набиват на очи със стотици хиляди левове, но пък за сметка на това получават сумите редовно. И топлата връзка с Кралев и ГЕРБ е повече от видима. Такова е сдружението "Българска младежка асоциация за плажни спортове". При учредяването й през 2017 г. в нея членува Юлиана Пасева, съпруга на областния управител на Варна допреди седмици Стоян Пасев. Тя освен това работи в общинската администрация на Варна в дирекция "Местни данъци". В същото сдружение е и представителят на ММС за Варна Десислава Панева. Неофициално във Варна се смята, че то е тясно свързано с Кралев и дясната му ръка там Кристиан Димитров - директор на спортните дейности в общината. Сдружението няма интернет сайт, но всяка година (за последната 50 хиляди лева) печели проекти от програмата на ММС с едно и също име: "Не на агресията". За целта е създадена една фейсбук страница, в която ясно се вижда, че се използват голяма част от спортните събития на Варна, за да симулират дейност по проекта.

Какво не е наред?

Както повечето програми на ММС при управлението, така и в областта на младежките дейности никога не е било ясно какво точно иска да постигне министерството и с какви средства. Единственият критерий за "успех" е заложен в размера на изразходваните средства. И тъй като те се увеличават 2.5 пъти за последната година, програмата е успешна според Красен Кралев. Дали обаче средствата постигат целите си да има реална превенция срещу хазартните зависимости или пък други цели, свързани с развитието на младежта, не е ясно.

Като правило набирането на проекти по програмата става без предварително обявяване. Когато процедурата се отвори, кандидатите получават по 10-12 дни за подаване на документи. За този проблем сигнализира и Националният младежки форум - организация, която от години обединява най-активните младежки организации.

"Кратките срокове и сложността на документацията при подаване на проектни предложения по програмата правят процедурата тежка и младежки недостъпна, защото ощетява и ограничава младежките организации, работещи основно на доброволни начала и/или действащи в малки населени места. Този проблем се адресира и взема предвид в редица европейски програми, които се стремят към оптимизирани и облекчени процедури при кандидатстване и отчитане на младежки проект", се казва в становище на НМФ.

Другият проблем е почти пълната непрозрачност къде отиват парите. ММС публикува на своята интернет страница одобрените проекти по входящ номер. След това обаче дейностите се обявяват по номер на договора. По никакъв прост начин не може да се направи връзка коя дейност или реклама от кого е публикувана и по кой проект, а и каква е целта й.

Още по-голяма тайнственост е забулила същността на проектите - какво е предвидено да се случи, какво е изпълнено, дали двете неща съответстват, дали имат смисъл и дали реално би трябвало да покриват такива големи суми. Запитването на sCOOL Media по Закона за достъп до обществена информация е отказано заради авторските права на проектите от настоящото служебно ръководство на спортното министерство, което е повече от смешно, тъй като все пак се харчат публични средства.

Със същото обяснение и "Капитал" получи отказ от допълнителна информация за същността на проекта на федерацията по ММА за 118 хиляди лева "ММА - млади, можещи, активни". Повторното запитване за достъп до информация, което не касае потенциалните авторски права, няма отговор. На практика действията на при разпределението на средствата бяха осветлени от говорителя на Министерския съвет Антон Кутев, докато служебният спортен министър с половин уста се разграничи в момента, в който Станислав Недков нахлу в кабинета му. Но пък цялата история може да бъде обобщена именно от думите на говорителя на служебното правителство Антон Кутев: "Разбрах защо ММА бойците се занимават с политика - защото печелят повече от нея, отколкото от спорт."

Парите за спорт никога не стигат, а за младежки дейности - още повече. Но в Министерството на младежта и спорта (ММС) от 2017 г. съществува една касичка, която ръководството ежегодно чупи, а събраните средства раздава на приятелски кръгове и организации със съмнителна дейност. В касичката обикновено се събираха по около 2 милиона лева, отчислени от фирмите, развиващи хазартна дейност. За последната година сумата обаче е нараснала на 5 милиона. А в последната седмица стана ясно, че много хора не искат да стане ясно накъде са изтичали парите, още повече когато съвсем не е ясен ефектът от тяхното усвояване. От 2017 година досега са изтекли 13.4 милиона лева.

В това няма нищо чудно - през годините почти никой не обръща внимание на изразходването на тези пари. А когато все пак някой открие нередности, тази информация бива удавяна в "успехите" на спортния министър Красен Кралев и безсмисленото говорене по пресконференции. Дори и сега, когато все пак обществеността беше пробудена и съмнителните практики бяха осветлени, служебното ръководство на ММС не позволи да излезе цялата истина за дейността на предпочетените организации. След което бившият спортен министър Красен Кралев обяви разпалено, че е посегнато на "най-успешната програма" на министерството му.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  scuby avatar :-|
  scuby

  Сега е наред спортното министерство, че и то раздало пари без да се знае за какво. И разбира се снимка на Стъки, на кой друг. Може да пишете всеки ден една и съща статия като сменяте само министерствата. Разбира се статии само с внушения, предположения, вероятно, може би и т.н. Иначе аз си чакам статията за имотносто състояние на Рашков. Цветанов за 4-те му населдсвени имота и 2-те панелки, купени със спестявания на него и на жена му го направиха на нищо, а тук говорим за 19 имота и то за милиони! Оказа се, че така наречените "протести" сменят един модел с цел всички да се разследват за корупция без значение от политическата сила, а в момента едни заграбиха властта с вдигнат юмрук, преврат и подмяна, които се оказват още по-корумпирани и още по-настървени към политическия противник!

 • 2
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  До коментар [#] от "":

  Още по-корумпирани ... т.е. да си къткаме по-малко корумпираните?

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Стъки има служебен паспорт от МВнР
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160075348936189
  За да може да си харчи сОПсидиЙте по света са му издали и зелен паспорт.

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Ченалова: Аз разпитвах свидетеля, заплашен от Борисов, че ще бъде направен на колбаси
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160080815641189
  Свидетелят от т.нар. "канибалска история" е бившият шеф на ДФЗ Светослав Симеонов. Това твърди във видеоинтервю за БРРД бившата съдийка Румяна Ченалова. Той се е явил на разпит пред нея през 2010 г., за да оттегли показанията си за подкуп обещан от бившия земеделски министър Мирослав Найденов.
  Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков свидетелят е бил заплашен от бившия премиер Бойко Борисов с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". Рашков не разкри неговата самоличност, но опирайки се на косвени данни Свободна Европа посочи, че най-вероятно става дума за Светослав Симеонов. Сега това се потвърждава и от Румяна Ченалова, пред която Симеонов е променил първоначалните си показания за подкупа.

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  И как сега НАП на Спецов ще проверява Горанов? Както навремето НАП проверяваще Цветанов ли. Защото Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си докато бил главен инспектор в НАП
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160077809231189
  Финансовият отчет на фирмата “Гранекс Трейдър” ООД за 2014 г. е подписан от Румен #Спецов на 28 февруари 2015 г. По това време той се е трудил в НАП на позиция главен инспектор в отдел “Разследване на особени случаи” на ТД на НАП София. Информацията се открива в НАПЛийкс. Посочено е също, че достъпът на Спецов до електронните системи на приходното ведомство е прекратен на 18 април 2015 г. При тези данни възниква въпросът дали Спецов не е бил в сериозен конфликт на интереси.

 • 6
  dpl16247086021062651 avatar :-|
  Martin Milanov

  До коментар [#] от "":

  Дупедамец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход