Най-важното от уикенда: Блокирани ключови вписвания се оказаха при един съдия; Планът на ГЕРБ ще бъде внесен в ЕК, но "калибриран"

Новините от края на седмицата, които задават тона на следващата

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Опитите на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който е и принципал на работещата с бюджетни средства Българска банка за развитие, да промени управлението й и да смени членове на надзорния й съвет стигнаха до открит сблъсък между него и съда. След като преди две седмици БНБ в крайна сметка одобри предложените от Петков нови надзорници и директори, се появиха и нови пречки, които бяха преодолени чрез промени в устава.

В петък в "Панорама" на БНТ самият министър съобщи, че вписването все пак е спряно от Софийския градски съд (СГС). "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средните предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със закона да спре това назначение", заяви Петков.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се