Партийните идеи за реформи в образованието: повече общи приказки, малко конкретни планове

Повечето формации, от които се очаква да формират правителство, нямат плътни визии за училищното образование. Изключение до голяма степен е "Демократична България"

Когато бизнесът и инвеститорите говорят за трудностите си в България, най-често споменаваният проблем след несигурната правосъдна и законова среда е некачественото образование и все по-острият недостиг на квалифицирани кадри, което е пречка и за дългосрочното увеличение на БВП на страната. Застоят в образованието в България е много ясен и видим: от 2000 г. насам българските ученици почти не регистрират промяна в представянето си на международния тест PISA, който изследва функционалната им грамотност - дали могат да прилагат знанията си в реални житейски ситуации. Последните данни от него от 2018 г. показаха, че 46% от българските деветокласници са функционално неграмотни - стряскащо голям дял.

Въпреки че в последните години правителствата на ГЕРБ провеждаха реформи в посока развитие на т.нар. компетентности сред учениците (комплексни и допълващи се знания и умения, важни и приложими в реалния живот, включително социални, езикови, технологични, творчески, граждански и т.н.), училищното образование все още е насочено към усвояването на предметни знания, показва петият пореден мониторингов доклад на "Образование България 2030".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uys1511761111541407 avatar :-(
  Emil Dimov
  • - 1
  • + 3

  Партийните идеи за реформи в образованието, ако изобщо има такива това са повече общи приказки и по-малко конкретни планове?!

  Повечето формации, от които се очаква да формират правителство в следващия парламент нямат плътни визии за училищното образование, като изключение до голяма степен прави "Демократична България"!
  А истината е, че на партиите това не им е приоритет и да реформи в образованието трябва да се направят и то генерални, но за това е необходим "човек с топки", който да разгони мунчовчите от МОН най-напред, защото разпада в образованието започва от главата, а тя е увредена!!!
  Трябва да се организират конкурси, но не формални и на шуробаджанашки принцип, като се запазят качествените специалисти доколкото ги има и всички калинки вън!!!
  Същото трябва да се направи и в регионалните инспекторати, които са до голяма степен партийно обвързани и се въведе мандатност при избора на директори на училищата това трябва да стане и с преподавателския състав, така че тези които са за пенсиониране да се освободят, а некадърните да се изгонят, защото училището не институция осигуряваща възможност куцо, кьораво и сакато да е на хранилката и защото да си учител е призвание, а който го няма не му е там мястото!!!

  Нередност?
Нов коментар