Вечерни новини: Директорът на БДЖ е уволнен, неизползвани пари за "Хемус" се насочват за COVID мерки

И още: Полицейски разпит на журналистка, писала за Пеевски, златото поевтинява, оценката на Facebook за пръв път достигна 1 трлн. долара

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Вторник донесе още новини от сериала "Служебният кабинет vs старото управление". Днес главните сюжети бяха по линия на скъпата тол система, която събира малко приходи, а заради ръчна обработка почти не събира и глоби. Заради лошо управление има уволнения и в БДЖ, но не е ясно ще бъдат ли вписани. Държавното тото пък ще трябва да обяви нова поръчка за софтуер, защото след 20 млн. лв. и почти десетилетие работа с "Декарт", която е на Васил Божков, заради санкциите "Магнитски" няма право да работи с дружеството.

А 12 дни преди изборите почти не тече кампания. Политическият разговор беше поканата на Бойко Борисов за дебат със Слави Трифонов, която бе отказана от сценариста и зам.-председател на ИТН Тошко Йорданов с репликата "с терористи не преговаряме".

Иначе в поредицата неновини се оказа, че ДАНС, която не разследваше и грам голям проект или обществена поръчка, сега се е захванала с БЕХ и по-точно с гръцката газова връзка, около която същинската драма е забавянето. В съдебноправния мир новината е, че поддържащият прокуратурата и спец съдилищата сайт "Правен свят" е спрял. А футболният "Левски" няма да има нов собственик - кандидатът, 31-годишният британец Джоузеф Диксън не е предоставил доказателства, че разполага със средства.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Транспортният министър уволнява директора на БДЖ

Министър Георги Тодоров освободи от длъжност изпълнителния директор Никола Василев и председателя на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров. Поводът е влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са отчетени 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози са довели до отлив на товародателите. Причини са и нередности в обществени поръчки и ниска хигиена във влаковете. Директорите на държавния жп холдинг бяха преназначени след конкурс в началото на годината. Затова е спорно дали съдът и Агенцията по вписванията ще се съгласят да отстранят двамата.

Правителството взима неползван половин милиард от магистрала "Хемус" за ковид мерки

Министерският съвет е решил в бюджета за тази година да остане разход от 81 млн. лв. за строителството на "Хемус", а цели 490 млн. лв. от бюджета на МРРБ да се ползват за предотвратяване на последиците от COVID-19. Вероятно парите или още не са били преведени на държавната "Автомагистрали", или са върнати аванси за отсечки, за които още няма проект. А преместеният ресурс вероятно ще се насочи за добавки за пенсии или по мерки като 60/40.

Полицейски разпит на журналистка, писала за Пеевски

В понеделник журналистката Венелина Попова - дългогодишен кореспондент на БНР в Стара Загора, позната с редица разследвания и в момента автор в сайтовете "За истината" и "Тоест", е била поканена в Областното управление на МВР в града да даде показания като "свидетел" за свой коментар в онлайн изданието за независима журналистика "Тоест". Това съобщава самата тя в текст на сайта от днес, озаглавен "Опит за респектиране", в който разказът за случилото се напомня мракобесните времена на политическата полиция до 1989 г. В областното управление на МВР Попова разбира, че не става въпрос за публикацията за купуване на гласове в община Гурково, както е мислела, а за неин аналитичен текст със заглавие "Липсващият Пеевски и възможната турска следа" . По него е образувано досъдебно производство, без да е уточнено срещу кого. Попова е питана как си събира информацията и как измисля темите за политическите си анализи.

"Това ме взриви. Как ще ме питат подобно нещо", разказва журналистката, която след консултация с адвоката отказала да дава повече показания. Разследващият й напомнил, че ако отказва да "свидетелства" доброволно, може да бъде заведена и принудително на разпит, както и да бъде глобена с до 3000 лева.

"Когато става дума за анализ на журналист, само този въпрос може да бъде основание за дело в България, а защо не и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург", коментира адв. Михаил Екимджиев пред българската редакция на "Свободна Европа", където продължават да очакват обещания отговор по случая от ОДМВР - Стара Загора.

Златото се насочва към най-големия месечен спад от 4 години

Цената на златото се приближава към най-големия си месечен спад от над 4 години, след като Федералният резерв обяви, че може да вдигне лихвите по-рано от очакваното досега. Допълнително върху цената оказват влияние новите рекорди на водещите индекси на Уолстрийт и поскъпването на долара. Във вторник цената продължи да се понижава и достигна 1756 долара за тройунция. През юни котировките са спаднали с 6.9%, което е най-голямото отстъпление от ноември 2016 г.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Facebook за пръв път достигна пазарна оценка 1 трлн. долара

Пазарната капитализация на Facebook за пръв път надхвърли 1 трлн. долара, след като съд в САЩ в понеделник отхвърли две антитръстови жалби срещу социалната платформа - една от Федералната търговска комисия и друга от коалиция от щати. Решението нанесе силен удар на регулаторите, изпращайки цената на акциите на групата социални мрежи до рекордно високи нива - 357.36 долара. "Радваме се, че днешните решения признават дефектите в правителствените жалби, подадени срещу Facebook", заяви говорител на групата, добавяйки, че Facebook "се състезава справедливо всеки ден, за да спечели времето и вниманието на хората".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 115 нови случаи на коронавирус са отчетени за последното денонощие. Делът на положителните проби остава минимален - 0.57% от изследваните 20 035 теста. Хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 1517, от които 186 в интензивни отделения. За денонощието в единната информационна система са подадени данни за 13 починали и 117 излекувани. Поставените дози ваксина са 8102.

Европейската комисия (ЕК) идентифицира пет лекарства срещу COVID-19 - четири моноклонални антитела и един имуносупресор. Клиничните изпитвания на коктейлите с антитела вече се наблюдават от европейската лекарствена агенция, а имуносупресорът, който има разрешение за употреба за други заболявания, може да получи одобрение и за пациенти с COVID-19. Петте продукта са в напреднал етап на разработване и три от тях могат да получат разрешение за употреба до октомври 2021 г. ЕК иска до края на годината да определи 10 потенциални терапии, като сключи договори за доставка с част от производителите по примера на ваксините.

Поставените дози ваксина по света достигнаха 3 млрд., съобщи France Presse, като се позова на официални данни. Около 40% от тях са в Китай (1.2 млрд.), следват Индия (329 млн.) и САЩ (324 млн. дози). В ЕС са поставени общо 357 млн. дози на 50% от населението, като 32% от жителите на блока са напълно ваксинирани.

За денонощие в Русия са починали 652-ма заразени с коронавирус - най-голямото число от началото на пандемията. Близък брой жертви в страната последно имаше в края на декември м.г. В последните дни вследствие основно на варианта на коронавируса, известен като делта, черни смъртни рекорди отчитаха неколкократно Москва и Санкт Петербург. Новите случаи за последното денонощие са малко над 20 хил.

Полша може да направи ваксинирането задължително за лекари и други здравни работници, както и за други хора в "най-висок риск" от зараза. Варшава имунизира над една трета от пълнолетното население, като 12.7 млн. души са с две дози. Убеждаването на останалите обаче се оказва трудна задача, пише Reuters. Полша допуска, че във втората половина на август ще има нова вълна заради делта варианта.