Вечерни новини: Ток и парно поскъпват, строителният контрол все пак откри нарушения на плаж "Смокините"

Вечерни новини: Ток и парно поскъпват, строителният контрол все пак откри нарушения на плаж "Смокините"

И още: В една трета от секциите в чужбина ще се гласува машинно; банките са спечелили 622 млн. лв. за пет месеца; Цацаров ще проверява шефа на Александровска болница

10290 прочитания

© Антикорупционен фонд


В горещия четвъртък българските политически страсти отново не заемаха първите позиции в новините, макар да остават едва десетина дни до изборите. Вместо това фокусът беше върху по-високите от 1 юли цени на природния газ и съответно на тока, парното и топлата вода.

Новина, която вълнува не само българите, но и всички европейци, беше и влизането в сила на т.нар. цифров COVID сертификат (EUDCC). България е сред първите седем държави, за които на 1 юни бе обявено, че са тествали и вече го издават (на сайта на Националната здравно-информационна система на Министерството на здравеопазването). Сертификатът в системата за свободно пресичане на границите между страните - членки на ЕС, ще съдържа данни - ваксиниран, преболедувал или с отрицателен PCR тест. Пропускът е еднакъв за 33 държави - 27 членки на ЕС плюс Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. Някои държави, обаче си запазиха правото за допълнителни правила за желаещите да влязат в тях. Продължават и преговорите с други държави извън общността за взаимно признаване на удостоверенията.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Токът, газът и парното поскъпват значително

Най-голямото за последните години повишение на енергийните услуги одобри днес КЕВР. Електроенергията за домакинствата се повишава средно с 4.4%, като промяната варира от 3.51% при "Енерго-про" до 5.57% при ЧЕЗ. Първоначално скокът в тарифите трябваше да е средно около 3%, но след извънредната заповед на служебния енергиен министър Андрей Живков за включване на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" в микса от производители повишението е по-голямо.

Наред с това КЕВР определи и нова цена на природния газ, която е двойно по-висока от очакваната - 49.94 лв./мВтч при прогноза до вчера от 46.88 лв./мВт. Това поскъпване на газа е поредното за последните месеци, като спрямо март натрупването е с близо 75%. Именно това е и причината за драстично да поскъпнат парното и топлата вода за клиентите на топлофикациите. Средното повишение за страната е 16.23%, но в София ръстът е близо 20%, а във Велико Търново с над 23%. Така, ако разходите за миналия отоплителен сезон на един апартамент в столицата са били 1500 лева, през този ще са 1800 лева.

ДНСК все пак откри нарушения на плаж "Смокините - север"

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов е подал сигнал до Върховната административна прокуратура заради издадени от главния архитект на Созопол 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на плаж "Смокините -север", съобщиха от дирекцията. В сигнала е посочено, че за одобрените инвестиционни проекти е предвидено "сглобяемо строителство". Според издадените разрешителни обаче на плажа могат да се извършват "строително-монтажни работи", каквито не са предвидени при сглобяемите обекти. От ДНСК съобщават, че заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начинът на тяхното изработване категорично показват, че обектите са проектирани като "монтажен строеж", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията. В средата на май проверката на РДНСК Бургас не откри нарушения.

В една трета от секциите в чужбина ще се гласува машинно

По решение на ЦИК в секциите, където са гласували над 425 избиратели на изминалите избори, ще има по две машини за по-гладко протичане на изборния процес. В 9401 секции в България ще се гласува само машинно, а от тях в 1115 ще има по две машини за гласуване, стана ясно от пресконференция на ЦИК днес. Машинно ще се гласува и в 273 секции извън страната, в 148 от които също ще има по две машини. Общо 421 устройства за гласуване вече са изпратени в чужбина. На 11 юли българите в чужбина ще гласуват в абсолютно рекорден брой секции 784, или с 69% повече спрямо април 2021 г. По данни на МВнР най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция: съответно 135 секции (286% увеличение спрямо април 2021 г. ), 117 секции (70% увеличение) и 112 секции (220% увеличение).

Цацаров ще проверява шефа на Александровска болница за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия КПКОНПИ съобщи, че започва производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ "Александровска". Поводът са медийни публикации в сайтовете "Капитал" и "Факти.бг", в които се казва, че докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на "Александровска", проф. Буланов е имал едновременно с това и сключени и граждански, и трудов договор с болницата. В публикацията на "Капитал" от 24 юни се казва, че в определен момент проф. Буланов е изпълнявал едновременно пет длъжности в болницата, като едновременно я е управлявал, работил в нея и я е консултирал. След като здравният министър д-р Стойчо Кацаров издаде заповед за смяна на борда на "Александровска", Буланов обжалва отстраняването си и съдът спря вписването на смяната на борда.

Русия задължи големите чуждестранни тех компании да имат офис в страната

Русия задължи със закон големите чуждестранни технологични компании да откриват свои филиали или представителства в страната, ако искат да развиват дейност. Това е поредна стъпка на Москва за засилване на контрола й върху големите компании от сектора. Русия открай време се стреми да увеличи контрола върху интернет и да намали своята зависимост от чуждестранни компании и други държави. От 1 януари 2022 г. собствениците на интернет компании със седмична аудитория над 500 хил. руски потребители ще трябва да разкриват филиали, представителства или да регистрират в страната юридически лица, които "ще представляват в пълен обем интересите на главните компании", се казва в закона, подписан от президента Владимир Путин.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

622 млн. лв.

е печалбата на банките за първите пет месеца на 2021 г. Това е с 30.5% повече от отчетеното за същия период на предходната година, което се дължи на по-малко разходи за обезценки и вноски за гаранционни фондове.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Endurosat изстреля със SpaceX първата си мисия за споделени услуги

Българската компания за наносателити Endurosat изстреля първата си мисия - Spartan, която предоставя възможност за споделени услуги в космоса на клиенти от различни сектори. Сателитът лети с изцяло новото поколение софтуерно дефинирани системи на компанията, а на борда носи и различни полезни товари на клиентите на компанията. Той ще има възможност за ъпдейти и ъпгрейди в орбита. Spartan е първият от поредица подобни мисии на Shared Satellite Service, които дават възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита. Изстрелването беше с ракета на SpaceX, която пренасяше още един сателит на Endurosat за външен клиент - кувейтския QMR-KWT, който изпълнява мисия с образователни цели. "Новото поколение сателити ще направи възможни мисии, които досега не бяха считани за възможни по технологични или финансови причини", заяви Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на EnduroSat.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 78 нови случаи на коронавирус са отчетени в страната за последното денонощие. Направени са 13 480 теста, от които положителни са 0.58%. Хоспитализирани са 1481 души с COVID-19, от тях 179 се нуждаят от интензивни грижи. За денонощието жертвите са 11, а излекуваните - 188. Поставените дози ваксина са 13 027.

Европейската агенция по лекарствата увери, че според наличните данни ваксините, одобрени за използване в ЕС, предпазват от всички известни варианти на коронавируса, включително от настъпващия в Европа и първо открит в Индия вариант Делта. На брифинга си за коронавируса и ваксините ЕМА добави, че в случая на Делта са необходими поставени две дози ваксина и че антителата от одобрените ваксини неутрализират варианта.

За последните 24 часа 672-ма заразени с коронавирус са починали в Русия, сочат данни от националния оперативен щаб. Това е третият ден с рекордна смъртност от началото на пандемията. Общият брой починали вече е 135 886 души.

От окончателните резултати от широкомащабните клинични изследвания на ваксината на германската лаборатория Curevac става ясно, че тя е с ефективност от 48%, съобщи компанията. Този резултат беше предвидим, като се вземе предвид, че в средата на миналия месец бяха публикувани предварителни резултати от тестовете на ваксината, които провокираха разочарование.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Меси стана свободен агент, но бъдещето му почти сигурно е свързано с "Барселона"

Преди 7504 дни Лионел Меси подписва договор върху салфетка и по-късно се обвързва с "Барселона". Той се превърна в един от най-добрите футболисти в света, но от полунощ договорът му с каталунците приключи. Новият президент на клуба Жоан Лапорта няколко пъти даде знак, че Меси ще остане и вярва, че "Барселона" ще остане първи избор за аржентинеца и той ще предпочете да продължи в отбора пред това да премине в "Манчестър сити" или ПСЖ. "Ние искаме да остане и Лео иска да остане. Всичко се развива добре. Остава ни въпросът за феърплея и сме в процес на търсене на най-доброто решение за двете страни", каза Лапорта.

В горещия четвъртък българските политически страсти отново не заемаха първите позиции в новините, макар да остават едва десетина дни до изборите. Вместо това фокусът беше върху по-високите от 1 юли цени на природния газ и съответно на тока, парното и топлата вода.

Новина, която вълнува не само българите, но и всички европейци, беше и влизането в сила на т.нар. цифров COVID сертификат (EUDCC). България е сред първите седем държави, за които на 1 юни бе обявено, че са тествали и вече го издават (на сайта на Националната здравно-информационна система на Министерството на здравеопазването). Сертификатът в системата за свободно пресичане на границите между страните - членки на ЕС, ще съдържа данни - ваксиниран, преболедувал или с отрицателен PCR тест. Пропускът е еднакъв за 33 държави - 27 членки на ЕС плюс Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. Някои държави, обаче си запазиха правото за допълнителни правила за желаещите да влязат в тях. Продължават и преговорите с други държави извън общността за взаимно признаване на удостоверенията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


1 коментар
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor

    Шайката на Радев-Българоубиеца съсипа България!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход