Вечерни новини: Кабинетът заговори за ръст на максималните осигуровки, "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ в последните проучвания

И още: При победа Слави Трифонов би отстранил главния прокурор, ЕК глоби BMW и Volkswagen за укриване на технология.

Почти година и половина след началото на пандемията България най-после разполага с ковид план, който въвежда явни критерии при какви нива на разпространение на заразата ще се налагат рестрикции върху работата на бизнеса и публични институции и какви точно ще са ограниченията.

Три дни преди предсрочните парламентарни избори служебният кабинет продължава да прави разкрития за досегашното управление. Анализ на финансовото министерство показа, че само през последните две години и половина са похарчени милиарди на данъкоплатците без контрол и без прозрачност. Голяма част от тези средства са насочени към шепа строителни фирми без конкурс, като най-големите разпределители на пари по този модел са познатите "Автомагистрали" и Държавна консолидационна компания, но сега се добавя и още едно държавно предприятие - ДП "Пристанищна инфраструктура".

В същото време лидерът на "Има такъв народ" (която според последните проучвания води пред ГЕРБ) Слави Трифонов обещава в интервю пред френския в. Le Monde, че ако победи, едно от първите неща, които ще направи, е отстраняването на спорния главен прокурор Иван Гешев. Трифонов повтаря пред френското издание тезата си, че не се стреми към властта и не иска да бъде премиер.

Две седмици преди олимпиадата Токио влезе в извънредно положение заради скока на броя на заразените с коронавирус. То ще продължи и по време на летните олимпийски игри, които ще се проведат в японската столица между 23 юли и 8 август. Организаторите също така забраняват присъствието на публика на олимпийските събития.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Служебният кабинет заговори за увеличение на максималния осигурителен праг

Повишението на пенсиите вероятно ще стане с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, стана ясно от думите на социалния министър Гълъб Донев в четвъртък. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1.2 %, а предложението е да се повиши до 1.35%, като така ще се постигне средно увеличение на пенсиите със 17%. За целта служебният кабинет ще изработи вариант за актуализация на бюджета на ДОО, който ще предложи на следващия кабинет. Другият вариант за актуализация на пенсиите е чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2018 г. Ако това се случи, вероятно ще трябва да бъде увеличен и размерът на максималната пенсия, която в момента е 1440 лв. А управителят на НОИ Ивайло Иванов каза, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, като уточни, че политическото решение предстои. Различните разчети, които се правят, са с 3300 лв. и с 3600 лв.

ЕК глоби BMW и Volkswagen за укриване на технология

Европейската комисия наложи глоба от 875 млн. евро на BMW и групата Volkswagen в първото дело в историята за картел за укриване на технология. Германските производители са се договаряли за ограничаването на действието на технология, пречистваща емисиите от двигателите на дизелови автомобили. BMW е санкционирана с 372.8 млн. евро, а Volkswagen - 502.4 млн. Dаimler не е глобена, защото предоставила информацията за картела, разследван от Европейската комисия. Германските производители незаконно са се съгласили да ограничат конкуренцията в областта на технологията за намаляване на емисиите за дизелови автомобили. За разлика от картелите, където участниците обикновено се договарят за фиксиране на цени, производителите на автомобили са обсъждали ограничения на технологията за пречистване на емисиите, така че тя не може да се използва в пълния си обем.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

"Алфа рисърч": "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ с минимална преднина

Три дни преди предсрочните парламентарни избори партията на Слави Трифонов вече е първа сила, макар и с минимална преднина пред ГЕРБ, според данните от най-новото проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 4 - 7 юли. Според прогнозата на "Галъп", също публикувана днес, ИТН води с 1% пред партията на Борисов. Прогнозите на социологическите агенции от последните седмици показваха топяща се разлика между двете партии, но сега позициите вече са обърнати. "Алфа рисърч" прогнозира, че конфигурацията от шест партии от предишния парламент вероятно ще се повтори. "Българските патриоти" остават малко под бариерата и засега не е сигурно дали ще успеят да я минат.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Най-накрая се вижда светлина в тунела. Тя се дължи на куража на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силни за страните, участващи в "Три морета", отколкото за техните западни съседи. Очакваме, че 2021 г. регионът на Източна Европа ще достигне нивото си на БВП от 2019 г., с което ще изпревари останалите страни в света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3.8%, двойно по-високо от 15-те (останали) държави в ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката. Дефицитът е 4%, който е наполовина на този на Западна Европа. Очаква се да изпреварваме Западна Европа с 1.5% растеж."

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева (вдясно, с президента Румен Радев) по време на срещата на върха на инициативата "Три морета" в София

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 60 са новите случаи на COVID-19, регистрирани за последното денонощие в България. Направени са 12 258 теста, от които положителни са 0.49%. В болници се лекуват 959 пациенти с коронавирус, като 113 от тях са в тежко състояние. За изминалите 24 часа има два смъртни случая, а оздравелите са 146. Поставените дози ваксина са 12 842.

Гърция ще обяви задължителни ваксинации срещу COVID-19 за определени професионални групи през следващата седмица, заяви правителството. Сред тях вероятно ще са здравни работници и работещите в старческите домове. Споровете доколко задължителните ваксинации са етични продължават, макар че анкета, оповестена от гръцката тв "Скай" в сряда, показа, че мнозинството гърци подкрепят този ход за конкретни групи, които са в чест контакт с хора.

ЕС и Швейцария ще признават взаимно сертификатите за COVID-19 от 9 юли, съобщи ЕК. Швейцария е 30-тата държава в схемата, където освен членовете на ЕС са още Исландия и Норвегия. Ще се признават и извършените в рамките на 72 часа PCR-и и на 48 часа антигенни тестове. Европейският съюз е предложил и на Русия да обсъдят потенциалното взаимно признаване на техните сертификати за ваксинация. Русия използва четири собствени ваксини, които не са одобрени от ЕС или СЗО, като в същото време не е лицензирала за употреба други чуждестранни ваксини.

Португалия съобщи за 3285 новозаразени с коронавируса за денонощие, което е с близо 40 процента повече в сравнение със същия ден миналата седмица. За последно 3000 новозаразени за денонощие имаше през февруари. Повечето нови случаи са сред неваксинирани млади хора, близо 90% са "Делта" варианта. В 45 общини, включително в Лисабон и в Порто, вече е наложен вечерен час. През уикендите ресторантите и магазините, които не са за хранителни стоки, трябва да затварят по-рано на някои места.

Световната здравна организация призова държавите да бъдат крайно предпазливи при отварянето на икономиките си и свалянето на ограниченията, за да не загубят постигнатото в борбата срещу COVID-19. Директорът на програмата за извънредни здравни ситуации Майкъл Райън напомни, че така е станало миналото лято, като ефектът от затварянето през пролетта е бил загубен още в края на лятото и част от държавите пострадаха от силна втора вълна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

В Дания бе издигнат най-големият пясъчен замък в света

Най-високият пясъчен замък, издигащ се до 21.16 м, бе завършен в Дания. Постройката, за която са използвани близо 5000 тона пясък, е с повече от три метра по-висока от направената в Германия преди три години, която до този момент държеше рекорда според книгата "Гинес". Богато декорираната пясъчна структура, която напомня по форма на пирамида, се намира в малкия крайморски град Блокхус. Нейният холандски създател Вилфрид Щийгер казва, че иска замъкът да символизира силата, която коронавирусът упражнява върху света от началото на пандемията. На върха на постройката има изображение на вируса, увенчан с корона. "Той управлява живота ни навсякъде. Казва ни какво да правим. Казва ни да стоим настрана от близките си и да не ходим на хубави места," изброява Щийгер.