Голямата изборна интрига: ще имат ли протестните партии мнозинство

Мая Манолова: Службите трябва да бъдат преосновани

Мая Манолова: Службите трябва да бъдат преосновани

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" пред "Капитал"

Алексей Лазаров, Деян Димитров
9256 прочитания

© Надежда Чипева


Това е второто от серия интервюта с лидерите на трите партии, които в краткия живот на предишния парламент се очертаха като алтернатива на 12-годишната доминация на ГЕРБ и БСП. "Капитал" разговаря освен с Мая Манолова и с Христо Иванов от "Демократична България", както и с Тошко Йорданов от "Има такъв народ". В трите интервюта се очертаха няколко общи цели:

 • Тотална реформа в прокуратурата и съдебната система като цяло
 • Пълна промяна в службите, включително преназначаване на всички служители
 • Нов фокус за огромните парични потоци от ЕС, които ще влязат през идващите години


Всичко това обаче ще може да се случи само ако трите партии имат мнозинство в следващия парламент - нещо, което ще се реши на изборите в неделя.

Какво ще стане след изборите?

Ще има мнозинство на почтените, мнозинство на промяната в парламента, което ще излъчи правителство. Хората искат стабилност, искат почтеност, искат час по-скоро властта да се заеме с решаването на техните проблеми, а не да има каскадни избори. Хората очакват да има управление на тяхна страна, което да не се грижи за шепата олигарси и близки до властта, а да се заеме с доходите, с подкрепата за малкия бизнес, с проблемите в здравеопазването, със съдебната реформа, разбира се.

Кой се надявате да бъде в следващото управление?

Смятам, че формациите на протеста, на промяната ще имат повече от 121 народни представители и ще съставят правителство. Конкретни разговори не са водени, тъй като начинът на комуникация между нас е абсолютно публичен и прозрачен. Никой не участва в някакви кабинетни разговори и не прави кабинетни планове. Ние си партнираме и в момента в рамките на предизборната кампания, що се отнася до покриване на секции, включително и за секциите в Турция, както и с общи действия за популяризиране на машинното гласуване.

Кои са темите, по които смятате, че е най-важно и най-спешно да се работи?

По повечето от темите имаме съвпадения и пресичане на целите. Формациите в "Изправи се! Мутри вън!" имаме политически меморандум, който е основата на обединението. Ние също сме сложна конструкция, в която някак си в движение се научихме да уважаваме каузите на всеки един от членовете на тази пъстра коалиция. Естествено че съдебната реформа, върховенството на правото е пред скоби.

Ние подкрепяме предложенията за закриване на специализираните съдилища и прокуратура и виждаме съдебната реформа по две писти: Едната с конституционен дебат за мястото на прокуратурата, дали не трябва да бъде извадена от съдебната система, за това как трябва да изглежда фигурата на главния прокурор, как да се осъществява контрол върху него. А другата е в един по-неотложен порядък да се направят възможните стъпки. Например да се мисли за смяна на ВСС, който е правителството на съдебната власт и от който зависи оставката на сегашния главен прокурор. Могат да се положат усилия по една по-дълга писта и по една кратка и незабавна, тъй като хората очакват незабавни действия.

Ние също смятаме, че по отношение на специалните служби и службите за сигурност трябва да се стигне докрай. Именно офисът на "Изправи се.БГ" е подслушван, според нас незаконно, през последната близо една година. По отношение на мен и от момента на кметските избори в София. Със сигурност папките със СРС са били в един или друг момент върху бюрото на бившия премиер и са ползвани за партийно-политическа употреба. Крайно време е службите да спрат да се ползват като бухалки, инструменти за разправа и натиск, от страна на партията, която е на власт, независимо коя е тя. Може би наистина трябва да има преосноваване - да бъдат обърнати с хастара навън и да има ясен граждански контрол върху тяхната дейност.

Ние подкрепяме и аз в персонален план ще подкрепя и подкрепих заедно с някои от представителите на гражданската платформа на "Изправи се.БГ" предложенията за мажоритарен вот и партийна субсидия от 1 лев на глас на Слави Трифонов и "Има такъв народ". Писала съм закона в качеството си на омбудсман след референдума. При такъв дебат и такова гласуване ще получи нашите гласове "за".

Темите на "Изправи се.БГ", които ще настояваме да бъдат включени, са повишаването на доходите на българските граждани и подкрепа за бизнеса с фокус върху семейния бизнес, микропредприятията, малките фирми. Преизчисляването на пенсиите просто трябва да се случи. Не е нормално 13 години пенсиите да не са преизчислени. Нещо повече, ние от "Изправи се! Мутри вън!" ще настояваме в закона да бъде записано задължение всеки 3, максимум на всеки 5 години да има задължение което и да е правителството да ги преизчислява. Така ще има справедливост между по-ранно пенсиониралите се и по-късно.

Подкрепата за малкия бизнес. България е единствената държава, която не си подкрепи бизнеса по време на пандемията. Това е истината. Ако погледнем при първото затваряне, подкрепата за средните фирми, или така наречените големите малки фирми, тя още не е дошла за тях. В единия случай за тези подкрепи от 50 000 лв. предложенията още не са пласирани. Това е толкова закъсняло - фирмите са фалирали вече, а те тепърва ще преценяват дали да ги подкрепят. Трябва да има обективни критерии, в които при намаляване на оборота на фирмите с над 30% спрямо същия период през 2019 г. държавата да поема до 90% от фиксираните разходи за микро- и малки предприятия и да поема до 70% от фиксираните разходи за средни и големи предприятия. Това са наеми, счетоводство, охрана, осигуровки.

Възможно е трите така наречени партии на протеста да се нуждаете от гласовете на БСП. Можете ли да работите с БСП в едно правителство и по кои теми?

Това не е въпрос на "Изправи се! Мутри вън!", а въпрос на разговор между трите политически формации - "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ". Със сигурност, ако питате за личното ми мнение, не си представям правителство, в което освен трите формации да участва и БСП. По-скоро при хипотеза, че нямаме над 121 или нямаме достатъчно над 121 народни представители, нашето очакване би било да има подкрепа за определени политики от БСП . Темите на "Изправи се.БГ" - за доходите, подкрепата за възрастните хора, за потребителите, срещу монополите, за сметките, това са наши теми, в които бихме могли да имаме пресечна точка за част от тях с БСП.

В съдебната система, ако слушаме изявленията, които бяха правени от трибуната на 45-ия парламент, БСП имат много сериозна еволюция за своите виждания, но тук няма как човек да не се замисли кого подкрепят техните представители във ВСС. Те са сред най-сериозните подкрепящи идеите на Гешев, сред най-ревностните му защитници.

Всъщност кой е промяна или статукво не определяме ние. Не определям аз, нито Корнелия Нинова, едва ли ще го определят и Слави Трифонов или Христо Иванов. Това е отношението на хората и всеки има да отговаря на въпроси, от които няма как да избяга. Аз също съм отговаряла на неудобни въпроси непрекъснато. Но тук БСП трябва да отговори на въпроса защо, когато хората бяха на площада и включително организаторите на протеста ги призоваха да излязат на улицата и да оставят ГЕРБ с ДПС вътре и да спрат да легитимират тази изчерпана конструкция. Те можеха да го направят, но не го направиха. Техните представители във ВСС можеха да имат друго поведение, но го нямат.

Корупционната икономика през последните години заемаше все по-голяма част от стопанския оборот. Дори да приемем, че следващото управление елиминира по някакъв начин корупцията, парите от корупционната икономика остават. Има ли какво да се направи, за да се извадят от икономиката?

Служебното правителство вече направи стъпки в тази посока. Регионалният министър поиска обратно авансите, дадени за строителството на "Хемус". Всъщност "Изправи се.БГ" и след това комисията по ревизията бяхме първите формати, които извадиха в детайли ужасяващите злоупотреби с публични пари. От първия момент, в който създадохме "Изправи се.БГ", това бяха нашите теми - антикорупция, включително "Автомагистрали" и "Монтажи", и ако дотогава нямахме достъп до обществена информация и само по други канали се информирахме за това как се пилеят пари, сега стана ясно, че например авансите, които е раздавала държавната "Автомагистрали", са включително за проекти, които още дори не са в идейна фаза. Как плащаш авансово за нещо, което не знаеш колко струва? Същото е и за строителството на пътища. Същото е с "Монтажи", които имаха ангажимент да ремонтират 408 язовира. Това е тема, с която от "Изправи се.БГ" се занимаваме от година и половина, включително минахме и през съда за отказа да ни бъде предоставен достъп до обществена информация, загубихме делото впрочем.

Но сега новият министър на икономиката ни даде тази информация. Оказа се, че за ремонта на язовир "Искър" са платени близо 720 млн. лв. авансово, а реално са извършени дейности за около 120 млн. лв. Тоест са дадени близо 600 млн. лв. авансово на фирми, без срещу това да има абсолютно нищо. Така че тук въпросът е и за този ресурс, който авансово е раздаден на фирми в различни сектори. Всъщност схемата да се направи държавно дружество, чрез което да нарушаваш тежко закона за обществените поръчки, е валидно както за пътното строителство с "Автомагистрали", така за ВиК през "Монтажи".

Почтеният бизнес има интерес от това правилата да се върнат и да важат за всички. Аз не знам как всъщност се оправя една голяма строителна компания например, която реално прави големи пътни участъци, но в правния мир тя всъщност не строи, а е доставчик на машини, техника и хора. Защо участваш в такава схема? Говори се напоследък, че процентът връщане обратно е 40%. Целият този бизнес има интерес от правила, прозрачност, да бъдат освободени от тази ангария, кръвнина. Това си е обезкръвяване, ако половината пари от една обществена поръчка от един проект трябва да ги върнеш обратно.

През следващите години предстои на България да бъдат дадени няколко десетки милиарда от ЕС, много повече от когато и да било. Въпросът как се раздават е ключов, защото това са безплатни пари, които създават сериозен риск за функционирането на икономиката и пазарния елемент в нея. Ако те просто бъдат давани, има риск тези сектори да станат зависими от тях и по някакъв начин да бъдат увредени. Ако приемем пак, че по някакъв начин въпросът с корупцията се разреши, как трябва да се инвестират парите от ЕС?

Според мен трябва да бъдат давани все пак на реалния бизнес, на фирмите от реалната икономика. Сега покрай ковид беше нанесено и едно друго поражение на реалния бизнес. Всички средства от програмата "Конкурентоспособност" вместо за иновации и подкрепа за технологично обновяване отидоха за програмата 60 на 40. България не даде никакъв собствен ресурс, а европейски пари от програми, основно от "Конкурентоспособност". Българските фирми според мен ключово и жизнено се нуждаят от подкрепа за иновации, за технологично преоборудване, от подкрепа за създаване на икономика с висока добавена стойност, цифровизирана, технологизирана, така че е добър знак, че след първоначалния си вид планът за възстановяване и устойчивост беше подкрепен в частта за подкрепа за фирмите. Подкрепата от 400 млн. първо беше обозначена на 900 млн., сега 1.4 млрд. Важно е тези пари за иновации да отидат в реалния бизнес, а не да бъде правена една нова Агенция за иновации и от нея да се инвестира в администрация и бюрокрация.

Ключовият въпрос, който и в момента стои, е дали тези средства ще бъдат давани като финансова подкрепа за фирмите, или ще идват през различни финансови инструменти. Исканията и очакванията на бизнеса е да получат пряка финансова подкрепа, защото и в момента на пазара има финансови инструменти, към които няма особен интерес. След като ще има толкова сериозна европейска подкрепа за България, би следвало тя да стигне до реалната икономика. И естествено да има правила, подкрепата да е фокусирана и целева за определени сектори, които очакваме, че ще издърпат България напред. А ние, ако искаме да мръднем от последното място в Европа по всички важни показатели, включително конкурентоспособност, доходи, трябва да имаме тласък, който да бъде даден на реалната икономика.

Кои според вас са трите кризи, с които ще се сблъска следващото правителство най-бързо. Не кризи на управлението, а кризи в държавата, които то ще трябва да решава.

За съжаление първата ще бъде следващата вълна на коронавируса, ако слушаме внимателно експертите. Сега са безценни месеци България да се подготви да ги посрещне, включително и чисто в здравен план да се строят редиците и хората на първа линия да са подготвени, оборудвани, да е ясно как ще им бъде платено, защото пазарлъкът за тези 1000 лв. за хората на първа линия наистина е срамен. По темата с ваксинирането трябва да бъде направена кампания, по която да се ангажират абсолютно всички, тъй като продължаваме да сме на опашката в Европа. Отново ще има проблем с намиране на болнични легла, на линейки поради това, че много изоставаме с ваксината. Така че това ще е първата криза.

Втората според мен ще бъде свързана с невъзможността икономиката да заработи с пълни обороти след COVID-19. Фалитите на малки фирми, а и на по-големи няма как да бъдат избегнати, освен ако не се вземат спешни мерки за пряка финансова подкрепа от страна на държавата за малкия бизнес. Просто те имат жизнено важна нужда от тези пари, особено в някои сектори - транспорт, туризъм, в сектора на услугите, самоосигуряващите се лица, които бяха оставени абсолютно без нищо от никъде.

Много се надявам да няма трета криза, която да е свързана с разочарование на хората от следващата власт. Надявам се да няма такава трета криза, защото ако някой си позволи да излъже гражданите, ще бъде извлечен за косата незабавно. Хората очакват почтеност, решителност, смелост, но също така и очакват управляващи, които да са на тяхна страна. Аз си го представям, образно казано, на вратата на всеки министър да има работно време и приемен ден за граждани всяка седмица. Големият проблем на хората по високите етажи на властта е, че нямат никаква идея какви са истинските проблеми на българите. Това безхаберие е във всички сектори. Трябва да има една програма, по която министрите от следващото правителство да работят поне част от времето изнесено по места сред хората, за да виждат истинските проблеми. В кабинета си на "Дондуков" или в кабинета на триъгълника ти изобщо не знаеш какъв е мащабът на проблемите или какви поражения нанасят собствените ти решения.

Интервюто взеха Алексей Лазаров и Деян Димитров

Това е второто от серия интервюта с лидерите на трите партии, които в краткия живот на предишния парламент се очертаха като алтернатива на 12-годишната доминация на ГЕРБ и БСП. "Капитал" разговаря освен с Мая Манолова и с Христо Иванов от "Демократична България", както и с Тошко Йорданов от "Има такъв народ". В трите интервюта се очертаха няколко общи цели:

 • Тотална реформа в прокуратурата и съдебната система като цяло
 • Пълна промяна в службите, включително преназначаване на всички служители
 • Нов фокус за огромните парични потоци от ЕС, които ще влязат през идващите години


Всичко това обаче ще може да се случи само ако трите партии имат мнозинство в следващия парламент - нещо, което ще се реши на изборите в неделя.

Какво ще стане след изборите?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • kjymma

  МаяМа трябва да е последния човек, който да захваща темата за службите, преструктурирането и функционирането им. Надявам се, всички помним все още доброволните и самопризнания, че тя била предложила пееФски за шеф на ДАНС преди години.

  Така че, не, не вярвам на човек, който в ясно съзнание и дееспособност (освен това с юридическо образование) може да направи подобно предложение, а днес да демагогства каква промяна в същата сфера е необходима!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход