Изборите на живо: "Има такъв народ" е първа след паралелното преброяване, Трифонов ще говори в понеделник в 11 ч.

Изборите на живо: "Има такъв народ" е първа след паралелното преброяване, Трифонов ще говори в понеделник в 11 ч.

Най-важните новини, данни и коментари от изборния ден

324417 прочитания

Фотофиниш между ГЕРБ и ИТН за първото място - с малко предимство за партията на Слави Трифонов, както и за третото и четвъртото място между БСП и "Демократична България". Шест са отново формациите в парламента - същите, които попаднаха и в предходното Народно събрание. Българските патриоти отново са под границата от 4% и няма да имат депутати. Такава е картината при 100% паралелно преброяване на агенциите, а според "Маркет линкс" ДБ дори е трета сила пред БСП. Тези резултати ще претърпят промени, тъй като не включват и вота от чужбина. Ясно е обаче, че дори ГЕРБ да е първа сила, което е малко вероятно, тя не е в състояние да събере подкрепа за правителство, а Бойко Борисов няма да е премиер и този път.

Както ИТН, така и ДБ според данните завишават значително резултатите си спрямо вота през април, но избирателната активност този път е рекордно ниска (между 38 и 41% според различните агенции) и сякаш не успява засега да осигури промяната, за която се надяваха т.нар. партии на протеста, а именно да постигнат мнозинство от поне 121 мандата, за да могат да формират кабинет, без да изпадат в зависимост от останалите т.нар. партии на статуквото. При настоящите резултати от паралелното преброяване трите формации получават около 110-114 мандата, като в сметките обаче не са включени резултатите от чужбина, откъдето ИТН и ДБ предния път получиха значителна подкрепа.

На тези избори БСП е напът да постигне нов унизително нисък резултат, но пък партията най-вероятно ще остане силен политически фактор, тъй като нейната подкрепа ще е нужна, ако трите партии на протеста все пак решат да опитат да излъчат кабинет на малцинството.

Иначе изборният ден премина спокойно, като известни технически проблеми по места имаше с машините за гласуване, но те не бяха толкова многобройни, че да застрашат процеса.

Екипът на "Капитал" следи най-важното от изборния ден в настоящия лайв-блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото начело) всички по-ключови събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал". В 18:00 ч. започва и изборното студио на "Дневник" и "Капитал", което можете да проследите през страниците на тук и тук, както и във Фейсбук или в Youtube.

23:55

При 100% паралелно преброяване на агенциите: ИТН води, партиите на протеста взимат между 110 и 114 мандата без вота от чужбина

Ясни са данните при 100% паралелно преброяване на агенциите и всички те поставят "Има такъв народ" на първо място с преднина от 0.3 до 1.1%. Резултатите на БСП и "Демократична България" също са много близки, като според "Маркет линкс" демократичното обединение дори изпреварва Левицата.

Така на практика между първата и втората политическа сила, както и между третата и четвъртата, има паритет и най-вероятно окончателният фотофиниш ще бъде определен от резултатите от гласуването в чужбина, а на предишните избори двете формации "Има такъв народ" и "Демократична България" получиха оттам доста добър резултат.
Ето как би изглеждал и парламентът при тези данни. Така наречените партии на протеста събират между 110 и 114 мандата според различните агенции, но броят може и да се промени след данните за вота от чужбина.

22:37

Слави Трифонов ще направи изявление в понеделник в 11 ч.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов ще направи изявление в понеделник в 11 ч. в ефира на телевизията си "Седем осми", съобщи репортер на БНТ, като се позова на информация от партийната централа.

"Има такъв народ" води в изборния резултат при 100% паралелно преброяване на гласовете с половин процентен пункт. Резултатите обаче още не включват гласовете от чужбина, при които през април Трифонов и формацията му бяха лидери. Очаква се те да са известни преди изявлението на Трифонов в понеделник.

Очакванията са Трифонов да даде повече яснота по ключовия въпрос: ще бъде ли излъчен този път кабинет с мандат на ИТН или ще се върви към още едни предсрочни избори, ако и сега трите партии на протеста не успеят да достигнат мнозинство от 121 мандата (каквото най-вероятно все пак няма да имат).

22:17

ГЕРБ пророкува задълбочаване на кризата или задкулисно управление, Борисов не дойде на пресконференцията

Какъвто и да е резултатът от изборите, се очертава коалиция на протестните партии с ДПС или БСП, каза Тома Биков от ГЕРБ по време на първия брифинг на партията след края на изборния ден. Според Биков следващото правителство няма да носи политическа отговорност и се очертава от типа "Беров" или "Орешарски". По думите му има два варианта - задълбочаване на кризата или задкулисно управление. "Не виждаме никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци, може би години".

"Какъвто и да е резултатът - съвсем първи, по-малко първи, за нас е постижение, защото го имаме след двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата - правителството, МВР, службите, да се представим по-зле. Опитите за изчегъртване са неуспешни. Няма нищо по-тъжно и безполезно от използвана стъргалка", каза и Томислав Дончев.

Факт е обаче, че само за около три месеца втората политическа сила от изборите през април "Има такъв народ" е успяла да стопи дистанцията между двете партии, която на предходния вот беше 8.5% в полза на партията на Борисов и да излезе първа.

Самият Борисов не се появи на пресконференцията на ГЕРБ след вота, но по-рано през деня бившият премиер се опита да прехвърли отговорността за резултата на ГЕРБ върху машинния вот. Малко след като гласува предиобед той нарече организацията на вота "тотален хаос" и "кражбата на века". "Тотален хаос в страната, а в чужбина кражбата на века - влизат специалисти и пипат машините. С часове висят хората по опашките, а ЦИК спи - хиляди жалби, спрени машини, няма хартия, няма принтери, тотален хаос. Европа доживя да види избори по венецуелски", каза Борисов.

21:51

"Има такъв народ" води при паралелното преброяване

Партията на Слави Трифонов вече е първа сила според коригираните данни на "Алфа рисърч" на базата на 70% от паралелното преброяване. Резултатите на БСП и "Демократична България" продължават да са много близки.

При този резултат трите партии на протеста получават общо 111 мандата. Данните обаче не включват вота от чужбина.

21:36

Нинова: Този път подкрепата ни няма да е безусловна, оставката ми не е на дневен ред

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи ниската избирателна активност като "наказателен вот за всички нас, задето предизвикваме нови парламентарни избори" на пресконференция на партията след края на изборния ден. Според нея следващият парламент ще е с много ниска легитимност поради това. Нинова очаква партиите на протеста да поканят БСП на разговори и посочи, че и този път нямат мнозинство. Подкрепата на БСП, която миналият път Нинова обеща по политики "този път няма да е безусловна". Нинова призова останалите партии да излъчат правителство и посочи компенсирането на доходите, плана за възстановяване и изготвянето на нов бюджет като ключови според БСП приоритети. Според Нинова вземането на решения за бъдеща коалиция или подкрепа за правителство трябва да мине през Националния съвет на БСП и коалиционния съвет с партньорите й в коалицията "БСП за България".

Според екзит половете БСП потвърждава ниския си резултат от април и може би дори ще загуби още парламентарни места. Самата Нинова изрази разочарование, че коалицията по-малки леви партии около БСП, включително АБВ на Румен Петков, не е имала достатъчно време да постигне резултати. Оставката й, която беше поискана и очаквана от някои фракции в левицата още след първата загуба на изборите, обаче не стои на дневен ред, тъй като партията имала много по-важни приоритети от лидерска битка.

20:46

Ето как биха изглеждали и мандатите за всяка партия при резултатите от екзит половете. При тях трите формации получават между 109 и 114 мандата според данните на различните агенции.

20:03

ГЕРБ е първа сила с минимална преднина пред ИТН, БСП и ДБ са с много близки резултати

ГЕРБ печели изборите с минимална преднина пред "Има такъв народ". Трета сила е (може би) БСП, като резултатите й са много близки до тези на "Демократична България", а според "Алфа рисърч" те са дори равни.

Шест са партиите, които влизат в парламента, останалите две са ДПС и "Изправи се, мутри вън!". Патриотичното обединение между ВМРО, НФСБ и Воля остава под чертата. Това показват данните от екзит половете на четирите по-големи социологически агенции, оповестени минути след 20 ч, когато бе сложен официален край на изборния ден. Данните можете да видите в графиката.

Тези резултати обаче ще се променят. Те, като начало, не включват данните от вота в чужбина, който се очаква да да е в полза особено на "Има такъв народ" и с тези гласове е силно вероятно партията на Слави Трифонов и да изпревари ГЕРБ, предвид крехката разлика между тях. Така например на изборите през април екзит половете на агенциите даваха на ИТН около 15%, но в крайна сметка формацията достигна 17.6%. Същото важи и за резултатите на "Демократична България", която също очаква значителна подкрепа от избирателите извън граница. При толкова близки резултати до БСП демократичното обединение може и да задмине Левицата, което би било поредна, още по-тежка катастрофа за лидера й Корнелия Нинова.

ДПС също ще завиши резултатът си с гласове от чужбина, но разликата с ДБ изглежда солидна.

Резултатите на "Българските патриоти" пък изглеждат засега далече от 4-процентната граница с резултати според екзитцполовете между 3.1 и 3.2%.

Бойко Рашков: Изборите сега са много по-честни

Ако някой има доверие в мен, аз ще поема ангажимента, макар че ресорът никак не е лесен. Това отговори вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков на въпрос дали, ако му предложат, би останал на поста в следващ кабинет след изборите. Въпросът вече му е бил задаван, не скри Рашков и обясни - стартът на реформите, който служебното правителство започна, не трябва да бъде забавен, а напротив - ускорен. Направиха се много неща, но те са само началото. Това за мен е кауза, каза Рашков и допълни, че тази работа е всъщност професията, с която се занимава много отдавна.

На въпрос какво трябва да се направи в службите за сигурност, Рашков заяви, че е това е много сложен въпрос след 12 -годишно управление, един от резултатите на което е, че разврати кадрите - хората, които гледат какво вършат тези по върховете и то напълно безнаказано. За два месеца успяхме да свършим нещо, но твърде минимално, един мандат може би няма да стигне, а първото нещо, с което трябва да се започне е подмяна на кадрите, смята Рашков. Това ще е мъчителен и дълъг процес, смята той и даде пример с острата реакция на смените, които е извършил досега - нищожно малко за мащабите на МВР, само на ръководно ниво.

Изборите протичат нормално, много по-честни от преди, нарушенията са ограничени, каза Рашков, като според него това до голяма степен се дължи на активната работа на МВР по предотвратяване и разследване на изборни престъпления. Това по думите му предизвикало "шок в някои политически лидери, които направиха доста непремерени изказвания по отношение дейността на МВР." На много места представители на администрацията и на местната власт са активни участници в процеса на купуване и продаване на гласове, като на някои места дори са активни в осъществяването на рекет върху избирателите, каза Рашков и даде пример с шефове на държавни горски стопанства, които са поставяли условие пред хората, че ще получат дърва за огрев, ако гласуват правилно. "Рекетира се избирателя, което е отвратително, от представители на държавни предприятия", каза Рашков. По повод на един такъв случай в Хасковско бившата председателка на парламента Цвета Караянчева се е обаждала, за да заплашва шефа на териториалното звено на МВР да не разследва този случай, ако иска да остане на поста си и след изборите.

Използва се бедността на хората, за да бъдат притискани и примамвани дори с хранителни продукти като хляб, леща и др., каза Рашков.

19:06

Ще се броят ли хартиените разписки на гласоподаватели, които са гласували машинно?

Това е основният въпрос, който участниците в кампанията "Ти броиш" получават към края на този, като цяло спокоен, изборен ден. По информация на Надежда Йорданова от правния екип на платформата разписките ще се броят в три случая: когато в хода на деня секционната комисия е преминала от машинно към хартиено гласуване, когато машината откаже да отпечата протокола с изборния резултат и в случай, че ЦИК предяви подобно искане. ЦИК е изискала преброяване на разписките в малко над 1300 секции, които са упоменати на сайта на комисията.

18:01

Малко над 2% е преднината на първата партия към 17 ч и според данните, към които препраща "Дневник". Също 2% е разликата между третия и четвъртия в подредбата. Шест продължават да са формациите, които биха попаднали в парламента, като резултатът на последната е с 1.5% над 4-процентовия праг.

Данни на една от агенциите, към които препраща СlubZ пък към 17:30 ч. показват 1% разлика както между първия и втория, така и между третия и четвъртия.

17:24

Избирателната активност засега е много по-слаба от очакванията

Едва 27.2% е избирателната активност към 16:00 по официални данни на ЦИК, обяви Камелия Нейкова от комисията пред "Нова". На предходни избори ЦИК обявяваше избирателна активност в други часове и сега пряко сравнение не може да се направи, но все пак в 17 ч на вота през април активността е била доста по-висока - 39.8%.

Политологът от "Тренд" Димитър Ганев пък обяви прогнозни данни на агенцията избирателната активност към 16.00 ч също пред "Нова" - 28.8%. "На миналите избори по това време активността е била 34,6 %. Има голяма вероятност тези избори да бъдат с най-ниска избирателна активност в демократичната ни история", поясни Ганев.

Колегата му Павел Вълчев от "Алфа рисърч" пък заяви пред БНТ, че се очаква по-ниска избирателна активност с около 5%, в сравнение с изборите от 4 април. Ако тази активност се запази може да имаме под 3 млн. избиратели, което ще е негативен рекорд, смята и той.

Според данните на "Галъп" избирателната активност към 17 ч. е малко над 29% при над 38% по същото време на априлския вот.

17:19

Рекордно малко хора са гласували в "Столипиново"

Избирателната активност в пловдивския квартал "Столипиново" е рекордно ниска, сочи репортаж на bTV. Към 16 часа активността в ромския квартал е малко над 14% при около 25% активност за Пловдив. Причините са две - от една страна, че преди дни в града полицията проведе акция срещу търговията с гласове. Освен това според bTV жителите на "Столипиново" се страхуват да работят с машините. За пример се дава секция в НУ "Кирил Нектарев", където към 16 часа от 692 души с право да гласуват са гласували едва 30. На предишните избори в същата секция са гласували около 300 души.

16:48

Разликата между първите две партии се свива, а четвъртата се доближава до третата, според нови екзит полове

Разликата между първите две партии около 16 ч вече се свива, показват данните от екзит половете на някои социологически агенции, цитирани от медии. Така например според данните на една от агенциите, публикувани в twitter, към които препраща ClubZ, преднината на първата партия пада до под 3%, докато по обяд е била 5%. Според друга агенция разликата е 2%, а според трета е дори 1% към 15 ч.

Малко над процент вече е разликата между първите двама и според данни, цитирани от "24 часа" на сайта на медиата.

Увеличава се преднината на четвъртата формация пред петата и тя вече е по-близо до третата партия в подредбата, чийто резултат пък спада, показват също така данните от тези екзит полове.

Все още шест партии са над бариерата, а седмата е под 4-процентната граница.

16:21

"Ти броиш": Сигналите за нарушения са над 6 пъти по-малко спрямо априлския вот

Към настоящия момент изборният процес в чужбина преминава спокойно, коментира Надежда Йорданова от правния екип на "Ти броиш". "Към този час на 4-ти април бяхме получили над 600 сигнала за различни нарушения. А към настоящия момент имаме под 100 сигнала, подадени в платформата", каза Йорданова. Сред подадените сигнали има и такива за сериозни нарушения. Такъв е случаят в испанския град Гандия например. "Там има две секции. Едната е с машинно гласуване, а в другата се гласува с хартиени бюлетини. Отпред стои представител, който по наш сигнал е от ГЕРБ, и насочва избирателите към секцията с хартиено гласуване", каза Йорданова.

15:46

Вотът в чужбина този път преминава без големи опашки и напрежение заради многото секции

Българите в чужбина, включително туристите, гласуват много по-лесно и спокойно сега - заради откритите голям брой секции. Това се потвърждава от информациите за вота в различни краища на света. Днес се гласува на 782 места в 68 държави.

ЦИК е изпратила на Министерството на външните работи писмо, с което всички дипломатически и консулски представителства да инструктират секционните комисии в чужбина да приемат декларациите за гласуване, независимо от това къде са попълнени и подписани. Това са декларациите на хората, които гласуват зад граница, че няма да гласуват на друго място.

В Гърция, където освен живеещи и работещи там българи има и значителен брой летовници, са открити 32 секции, включително на острови, като с машини се гласува само в Атина. Отчита се активност в сутрешните часове, за да се избегнат жегите по-късно през деня. Секцията в Никити на Халкидики отново регистрира висока мобилизация - по информация на БНТ до 10 часа там са гласували около 200 души.

Кореспондентката на БТВ от Париж каза, че лесно бързо и без опашки са гласували за момента толкова хора, колкото и на предните избори. По думите й обаче сега гласуват повече сезонни работници, докато студентите и голяма част от семействата с ученици липсват и по всяка вероятност са се върнали в България.

Във Великобритания този път няма опашки за гласуване. На предишните избори заради ограничението от 35 секции за страни извън ЕС се стигна до напрежение, което наложи и намеса на британската полиция поради скупчването на много хора в нарушение на епидемичните мерки в страната. С отмяната на лимита бяха разкрити рекордните 135 секции, като само в Лондон са 46. Според кореспонденти на БНР, няма опашки нито пред българското посолство в Лондон, нито пред секцията в Палмърс Грийн, където на 4 април 200 българи не успяха да упражнят правото си на глас. Спокойна е ситуацията и в Ирландия.

В Турция гласуването засега протича спокойно, с изключение на инцидент в Истанбулския квартал "Авджълар", който доведе до намеса на полицията, както и сбиване между двама избиратели в секция в българското консулство в Бурса.

15.15

Екзит полове към 14 ч.: Шест партии с шанс да влязат в парламента

Без размествания в подредбата на партиите засега са междинните резултатите към 14 ч. от екзит пола на агенцията, с която работи "Дневник", но разликата между първите две партии според данните намалява. Инфорнацията на агенции, към които препраща "Клуб Z", също не отчитат съществени промени. Прогнозите са, че в парламента ще влязат шест партии. Само една от четирите агенции дава по-големи разлики в резултатите на партиите - съответно между първата и втората и между четвъртата и петата. Повече подробности по темата може да видите тук. В прогнозните резултати на агенцията, с която работи "24 часа", за момента също не се наблюдават радикални промени.

Седмата формация, която се бори за представителство в 46-ото Народно събрание и за която всички социолози твърдят, че е "на ръба" на 4-процентната бариера, засега остава под чертата във всички проучвания.

22.3% е избирателната активност към 14 ч. според агенция "Алфа рисърч", съобщава bTV.

15:03

Избирателната активност според "Галъп" е малко под тази от миналите избори

Избирателната активност и на настоящия вот е изключително важна, защото от нея до голяма степен ще зависи дали следващият парламент ще успее да излъчи кабинет или ще последват евентуално нови избори. При ниска активност резултатът ще е по-благоприятен за т.нар. партии от статуквото (ГЕРБ, БСП, ДПС и обединението на "патриотите"). При висока избирателна активност пък другите три т.нар. "партии на протеста" ще имат по-добър шанс да достигнат стабилно мнозинство, съответно и да опитат да съставят правителство.

Данните на ЦИК за избирателната активност обаче този път са силно оскъдни, като единствената информация от 11 ч. (около 12% гласували) не позволява сравнение с предходни избори. Данни по часове за това колко хора са стигнали до урните обаче дават някои социологически агенции, което позволява да се види по-ясна картина, макар с уговорката, че това са не официални, а прогнозни данни.

Така според "Галъп" към 15 ч. 24.8% са упражнили правото си на вот, което е значително по-ниско спрямо прогнозата, която агенцията е направила към същия час на предходните избори - 30.9%.

13:11

Обедните екзит полове не показват съществена промяна в подредбата на партиите

В последния час се натрупаха данни от агенциите, с които различните сайтове работят. Няма съществена разлика по отношение на това кои формации ще преминат парламентарната бариера, засега няма разместване и в подредбата на първите три политически сили, макар според някои екзит полове започва леко сближаване на резултатите на първите две формации. Четвъртото място остава оспорвано.

Данни може да видите на сайта на "24 часа", в twitter канал, към който препраща на ClubZ и в Youtube канала на "Дневник".

12:45

Почти 12% избирателна активност отчита ЦИК към 11 ч.

11.85% е избирателната активност в страната към 11:00 ч., съобщават от ЦИК. Най-висока активност е отчетена във Враца - 16.22%, а най-малка в Пловдив - град - 5.58%.

Часът, към който ЦИК оповестява избирателната активност сега, обаче е различен от практиката от предходни години тя да се обявява към 10 ч. и към 12 ч. Така към момента не може да се направи пряко съпоставяне и да се прецени колко по-ниска или по-висока е активността спрямо предходните или други избори. На последния вот през април избирателната активност към 10 ч. бе 7.5 %, а към 12 ч. - малко под 18%.

Според данните на медии, които публикуват екзит полове от агенции пък избирателната активност е била около 15% към 11:30 според една агенция, а според друга е толкова към 12 ч.

12:38

Какви са сигналите за нередности в изборния процес до обяд

Платформата "Ти броиш" публикува обобщение на сигналите за нередности в изборния процес до 11:30 часа. По информация на Надежда Йорданова от правния екип на "Ти броиш" има три основни групи:

В първата са сигнали за незаконосъобразна помощ от страна на членовете на изборните комисии при извършване на машинния вот. В тези случаи "член на секционните избирателни комисии отива до човека и му помага, като наблюдава и дори докосва екрана на машината", каза Йорданова. Втората група сигнали е относно присъствието на представители на местната власт в изборните помещения, което би могло да се тълкува като "форма на упражняване на контролиран вот". Третата група са основно от област Разград и област Кърджали, в които броят на подвижните избирателни секции е непропорционален на броя гласоподаватели, които имат право да гласуват в такива секции. "Има открити твърде много подвижни избирателни секции за гласуване на хора с увреждания без тези хора всъщност да имат увреждания", каза Йорданова.

"Демократична България" инициира доброволческата кампания "Ти броиш" през декември 2020 г. Данни на кампанията сочат, че по време на предходните парламентарни избори в нея са взели участие близо 11 500 застъпници и защитници на вота, наблюдатели и членове на СИК. Около 7000 души са били застъпници на терен, а 750 броили и обработвали протоколите в изборната нощ. В самия изборен ден предимно през приложението, но и по телефона, са били подадени около 2200 сигнала за нарушения, като за множество от тях впоследствие са възникнали а и жалби. Очаква се днес броят на доброволците да е още по-висок.

12:28

РИК-овете могат сами да решават за преминаване на хартиени бюлетини

Централната избирателна комисия взе решение районните избирателни комисии да могат да решават дали да се премине към хартиени бюлетини поради забавянето на информация до ЦИК по официалните канали. Към момента, секциите преминали към хартиени бюлетини са 41 общо, включително с петте секции, за които решението беше взето още в събота вечерта, уточни пред "Капитал" говорителят на ЦИК Росица Матева. По-рано Матева, излизайки от заседание, обясни пред журналисти, че е взето решение машинното гласуване да спре в общо 56 секции. След допълнителни уточнения от страна на Централната избирателна комисия обаче се оказва, че проблемите са по-малко от по-ранната информация.

Според говорителя на ЦИК Росица Матева най-често не работи картата, спират да отпечатват разписки или самата машина спира да работи. Матева посочва, че при 10 516 машини в страната, 41 е пренебрежимо малък процент. За да се премине към хартиени бюлетини, ЦИК изисква от РИК да попълни констативен протокол и да опише какъв е проблемът с машината, след което незабавно да уведоми ЦИК за решението си.

11:35

Първи прогнозни резултати

Въпреки забраната за обявяване на социологически проучвания прогнозните резултати от екзит полове, представени алегорично, са факт в социалните мрежи и дори директно в медийни сайтове. Първи данни са цитирани от "Клуб Z" тук и тук и на сайта "24 часа". Засега прави впечатление сериозното разминаване в процентите на третата политическа сила от предварителните резултати в данните на двете агенции, към които препраща "Клуб Z".

Първи данни публикува и "Дневник" в канала си в Youtube. Резултатите на повечето партии според тях са близки до прогнозите на повечето социологически проучвания, с изключение на битката за първото място, където единият прецедент засега има по-голямо предимство. Важно е да се отбележи обаче, че изборният ден е в самото си начало и избирателната активност е все още много ниска, за да се правят каквито и да било изводи.

По данните от екзит половете избирателната активност към 10 ч. е около 7%.

Също така е добре да се знае, че тъй като нито една медиа не посочва източник на данните, рискът да се манипулира с тях е право пропорционален на репутацията на съответната медиа.

11:08

ЦИК ще преброи контролно разписките от машинното гласуване

ЦИК реши да има контролно преброяване на разписките от машинното гласуване, за да се сравнят с резултатите от вота с протокола от устройствата. То ще се извършва на случаен принцип в 1343 избирателни секции в България и в 39 секции в чужбина. Секциите от страната, в които ще има контролно преброяване ще бъдат определени от ЦИК до 16 часа днес. Тези в чужбина са определени вчера.

Според указанията на ЦИК след попълването на протокола от секционните комисии те трябва да преброят и контролните разписки от гласуването и да впишат изборните резултати в протокол, който се подписва от членовете на комисията и се запечатва в плик. В секциите с две машини за гласуване контролните разписки ще се преброяват поотделно и резултатите ще се записват в отделни протоколи. Те се предават на районните избирателни комисии, но приковете ще се отварят от ЦИК.

Подобно контролно преброяване на разписките от гласуването имаше след втория тур на частичните кметски избори в Благоевград миналата седмица. То беше направено в 32 секции от общината от общо 123.

10:35

В няколко секции хартиената бюлетина ще замени машинния вот

Днес се гласува изцяло машинно в 9401 секции в страната и в още 273 секции в чужбина, а общият брой на машините за гласуване е около 11 000. В началото на изборния ден се отчитат изолирани технически проблеми с някои машини. "Имаме сведения за 7-8 машини, които за момента са създали такива проблеми. Предстои комисията да вземе решение как да се пристъпи в тези секции. Това е в рамките на очакваното, защото и при предишни машинни гласувания между половин и един процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем", обясни пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Според решение на ЦИК общо 7 секции ще преминат към гласуване на хартия - 2 секции в 23 МИР, 2 секции в Силистра, 2 секции в Благоевград и една секция в Бургас. Освен това от РИК - Варна, обявиха, че в три секции е преминато към гласуване на хартия, защото машините не са проработили. В други пет секции ЦИК още вчера взе решение да се гласува с хартиена бюлетина заради проблеми с машините. Това са по една секция в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

В началото на изборния ден се повтаряха и проблеми с дата и часа, към които са настроени машините. Такива имаше в Стара Загора, където е имало разминаване от час в настройките. Подобен проблем е имало и в две секции в Червен Бряг, като от РИК са казали, че при необходимост изборният ден ще бъде удължен с час. Стартът на гласуването се е забавил и в някои секции в Русе - една четвърт от 337-те секционни избирателни комисии към 7:15 ч. не са били потвърдили старта на изборния ден, съобщи Нова телевизия. Според ЦИК всички проблеми с таймерите на машините вече са отстранени и гласуването протича нормално.

10:00

Изборният ден започна в 7 сутринта в страната и засега върви спокойно

В сутрешните часове традиционно политическите лидери пуснаха своите бюлетини. "Днес е поредната дата, на която ние като граждани трябва да покажем нашата отговорност към конструирането на политическата власт чрез гласуване", заяви пред медиите служебният министър-председател Стефан Янев след като гласува.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че политическото обединение ще работи за работещо правителство, но не какво да е, а което да има волята и капацитета за дълбока трансформация на държавата.

Трябва да се направи кабинет, защото предстоят важни решения за бюджета за следващата година, за плана за възстановяване и устойчивост, нужна е и реакция срещу повишаването на цените чрез повишаването на доходите. Това минава през редовен парламент и правителство, каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова след като гласува рано сутринта.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува с машина тази сутрин в София без да направи изявление.

Фотофиниш между ГЕРБ и ИТН за първото място - с малко предимство за партията на Слави Трифонов, както и за третото и четвъртото място между БСП и "Демократична България". Шест са отново формациите в парламента - същите, които попаднаха и в предходното Народно събрание. Българските патриоти отново са под границата от 4% и няма да имат депутати. Такава е картината при 100% паралелно преброяване на агенциите, а според "Маркет линкс" ДБ дори е трета сила пред БСП. Тези резултати ще претърпят промени, тъй като не включват и вота от чужбина. Ясно е обаче, че дори ГЕРБ да е първа сила, което е малко вероятно, тя не е в състояние да събере подкрепа за правителство, а Бойко Борисов няма да е премиер и този път.

Както ИТН, така и ДБ според данните завишават значително резултатите си спрямо вота през април, но избирателната активност този път е рекордно ниска (между 38 и 41% според различните агенции) и сякаш не успява засега да осигури промяната, за която се надяваха т.нар. партии на протеста, а именно да постигнат мнозинство от поне 121 мандата, за да могат да формират кабинет, без да изпадат в зависимост от останалите т.нар. партии на статуквото. При настоящите резултати от паралелното преброяване трите формации получават около 110-114 мандата, като в сметките обаче не са включени резултатите от чужбина, откъдето ИТН и ДБ предния път получиха значителна подкрепа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  voda avatar :-|
  The investor

  ГЕРБ, победа!
  Браво!

 • 2
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Първите резултати излизат. Господин Доктора трябва да се яви и да обясни по какъв начин БСП спечелиха и ДБ загубиха в тези избори. Няма да е лесно, но с около 15 абзаца горе-долу може да изопачи истината достоверно.

 • 3
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  🤟Добър вечер уважаеми зрители. Спите ли?
  Или чакате да дойдат поредните спасители?
  Те нали уж са нови, а пак са си същите
  И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти.
  И какво да ги правим сега тея кавали `щот така или иначе вече сме ги избрали?🤟
  Слави Трифонов 😂


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход