След изборите: Ще се търси ли четвърти за кабинет

След изборите: Ще се търси ли четвърти за кабинет

"Има такъв народ" е напът да стане първа политическа сила, партиите на протеста са сравнително близо до мнозинство

Велина Господинова, Ани Коджаиванова
13887 прочитания

За пръв път от 12 години насам партията на бившия премиер Бойко Борисов - ГЕРБ, изглежда, няма да е първа на парламентарни избори. Според данните от 100% паралелно преброяване на няколко социологически агенции "Има такъв народ" на Слави Трифонов изпреварва ГЕРБ, макар и с малко - между 0.3 и 1.1% по различните данни.

Тези избори са напът да поднесат и още една изненада. Пак според тези данни резултатите на БСП и "Демократична България" също са много близки, като според една от агенциите демократичното обединение дори изпреварва левицата.

Така на практика между първата и втората политическа сила, както и между третата и четвъртата има паритет и най-вероятно фотофинишът ще бъде определен от резултатите от гласуването в чужбина, а на предишните избори двете формации - "Има такъв народ" и "Демократична България", получиха оттам доста добър резултат.

В парламента отново ще има шест формации, за разлика от предишните парламентарни избори през април обаче, когато основният въпрос беше дали изобщо е възможна промяна на статуквото, в основен залог на тези избори се превърна въпросът дали трите протестни партии - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", ще получат мнозинство от 121 депутати или отгоре, за да могат да сформират правителство, без да се налага подкрепа от някоя от партиите от статуквото. Засега отговорът не е пределно ясен - на пръв прочит те събират малко под нужните мандати, но броят им може и да се увеличи.

Това означава, че какво ще е следващото управление ще се реши през идващите дни, а вероятно и седмици. След близо тримесечната кампания - от изборите през април, краткия живот на парламента и досега, идва времето на преговорите. Големият въпрос - какво ще е следващото правителство, няма да получи отговор тази вечер. Резултатите ще са само базата за вероятните разговори между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и (евентуално) четвърти политически партньор.

Какво показват резултатите

Данните при 100% паралелно преброяване показват, че в новия парламент ще има отново 6 политически сили. Това са "Има такъв народ", ГЕРБ, БСП, "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". Под чертата без шанс да влязат в парламента остават националистическите формации от коалицията "Българските патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Воля"), които този път дори и обединени според първоначалните прогнози не успяват да преминат 4% бариера и събират малко над 3% подкрепа.

При тази ситуация ключовият въпрос е дали този резултат ще е достатъчен за сформирането на правителство. Дори и ГЕРБ в крайна сметка отново да спечели вота, изгледите бившите управляващи да управляват изглеждат нищожни, защото Борисов и формацията му са в пълна изолация, доколкото нито една от бъдещите парламентарно представени партии не желае партньорство с тях. А и дори да бъде направен опит за сформиране на мнозинство, на Борисов ще са му необходими не само гласовете на ДПС, но и на БСП. Иначе заедно трите формации към този момент събират от 126 до 130 мандата.

Данните от паралелното преброяване показват, че трите протестни партии засега също нямат достатъчно за самостоятелно мнозинство и ако сформират кабинет, ще им трябват гласовете на някоя от партиите на статуквото - БСП или ДПС. За разлика от предишния вот обаче сега заедно трите формации получават значително повече мандати - между 110 и 114 мандата според различните агенции, при това без вота от чужбина. Този резултат е доста по-значителен в сравнение с предходния парламент, където те имаха общо 92 места. А и не е изключено при положително развитие за тях на вота от чужбина, трите формации и да се доближат още повече до 121 мандата.

Шансовете за кабинет

При тази ситуация най-логично би било трите формации да се опитат да съставят кабинет и да разчитат на гласовете на БСП или ДПС.

От "Има такъв народ" засега не са коментирали резултатите от вота, но по време на предизборната кампания многократно заявяваха, че форматът с останалите две партии от протеста е предпочитаният от тях вариант за съвместно управление. Не изключиха обаче и отиване на още един вот, ако зависимостта от депутатите на БСП и ДПС е голяма.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще работи за правителство, което да има "волята и капацитета за дълбока трансформация на държавата". В първото си изявление след вота той заяви пред bTV, че трябва да се намери диалог за формиране на кабинет, а обединяващото между партиите може да бъде консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието.

Кой и какво печели и губи

За сформирането на кабинет се обяви и Мая Манолова. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на пресконференция веднага след вота, че евентуалната подкрепа за правителство на протестните партии "този път няма да е безусловна" и ако те я поискат, ще трябва да има разговори със социалистите.

Борисов не се появи на пресконференцията на ГЕРБ след вота, но по-рано през деня бившият премиер се опита да прехвърли отговорността за резултата на ГЕРБ върху машинния вот. Малко след като гласува предиобед той нарече организацията на вота "тотален хаос" и "кражбата на века". "Тотален хаос в страната, а в чужбина кражбата на века - влизат специалисти и пипат машините. С часове висят хората по опашките, а ЦИК спи - хиляди жалби, спрени машини, няма хартия, няма принтери тотален хаос. Европа доживя да види избори по венецуелски", каза Борисов. Извън истеричното изказване на Борисов, придружено с масовото внасяне на сигнали за изборни нарушения от партията му ГЕРБ, първите резултати от екзит пола показват, че само за около три месеца втората политическа сила от изборите през април "Има такъв народ" е успяла да стопи дистанцията между двете партии, която на предходния вот беше 8.5% в полза на партията на Борисов. Освен това според екзит пола на "Алфа рисърч" ГЕРБ губи значителна подкрепа в областните градове, където разликата между формацията на Борисов и партията на Слави Трифонов е само 1%, а в малките градове двете формации са с изравнена подкрепа - по 24%.

БСП продължава да бъде големият губещ от тези избори. На предишния вот социалистите отстъпиха второто място на "Има такъв народ", а на тези избори са на път да отстъпят и третото място на "Демократична България". В първото си изявление след вота лидерът на БСП Корнелия Нинова акцентира върху ниската избирателна активност и това, че е нямало истински дебат в предизборната кампания. "Може би това е наказателен вот към всички нас, задето предизвикваме нови парламентарни избори.", заяви тя и добави, че следващият парламент ще започне с много ниска легитимност. Всъщност на тези избори БСП не успя да увеличи резултата си и на практика преповтори този от предишния вот през април, а е възможно дори и да загуби още места. Въпреки това оставката на Нинова, която беше поискана и очаквана от някои фракции в левицата още след първата загуба на изборите, не стои на дневен ред, тъй като партията имала много по-важни приоритети от лидерска битка.

"Има такъв народ" увеличи чувствително резултата си от предходния вот с около 6% според първите резултати и според тях вече е първа политическа сила. Спечелването на парламентарните избори ще даде по-голяма легитимност на партията да се опита да сформира кабинет най-малкото защото сега върху тях ще падне основно отговорността за излъчване на правителство.

Другият голям печеливш на изборите е "Демократична България". Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" обединението е прибавило към резултата си от предходните избори около 40 хил. гласа. Те може чувствително да се увеличат след като станат ясни резултатите от чужбина, защото обединението се ползва с голяма подкрепа сред българите зад граница. При всички положения обаче "Демократична България" е напът да разбие клишето, с което я наричаха опонентите й - "градска десница", защото тези избори най-вероятно ще покажат, че обединението е разширило чувствително подкрепата си извън София. Според екзит пола на "Алфа рисърч" "Демократична България" получава 15% подкрепа в областните градове, а в малките градове има 7%.

Прогнозите за апокалипсис с машинното гласуване не се оправдаха. В отделни секции имаше проблеми с машините, но те бяха пренебрежимо малко на фона на броя на секциите, в които се гласуваше само с устройства. От общо 10 516 машини, с които се гласуваше в секциите в България и чужбина, проблемни се оказаха устройствата в само 56 секции от тях, което е по-малко от половин процент от всички секции.

Рекордно ниска активност

Опасенията за ниска избирателна активност обаче се оправдаха. Според данните на "Алфа рисърч" тя е едва 38.5% към 19:30, а според "Галъп" е 34.5% към 19 ч и на практика е рекордно ниска за последните поне 20 години. За сравнение - на редовния вот през април, когато епидемията от ковид бе на пика си, до урните отидоха 50.6% от избирателите.

Този факт е силно изненадващ, предвид че залогът на тези избори бе много висок и за първи път от много години страната е на прага на голяма политическа промяна и има шанс да промени цялостно посоката си на развитие. От друга страна обаче, ниската активност не бе съвсем неочаквана по ред причини. "Това е ефект на повторния вот в кратко време, коментира пред БНТ социологът Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа рисърч". Има и още: датата на изборите бе насред активния летен сезон, предизборната кампания бе по-скоро вяла и немотивираща, а машинното гласуване за първи път бе без алтернатива в повечето секции и е възможно то да е отблъснало част от по-консервативните избиратели.

Ефект върху избирателната активност вероятно са оказали и значителните усилия на служебния кабинет да ограничи купения вот. Показателно е например, че избирателната активност в пловдивския квартал "Столипиново", където преди дни полицията проведе акция срещу търговията с гласове, следобед днес бе едва около 14%.

За пръв път от 12 години насам партията на бившия премиер Бойко Борисов - ГЕРБ, изглежда, няма да е първа на парламентарни избори. Според данните от 100% паралелно преброяване на няколко социологически агенции "Има такъв народ" на Слави Трифонов изпреварва ГЕРБ, макар и с малко - между 0.3 и 1.1% по различните данни.

Тези избори са напът да поднесат и още една изненада. Пак според тези данни резултатите на БСП и "Демократична България" също са много близки, като според една от агенциите демократичното обединение дори изпреварва левицата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "сравнително близо до мнозинство" е нещо като "малко бременна" - или го има, или го няма.

  Пък и що за обсесия е кръгът Капитал пак да се пробва да създаде поредния политически Франкенщан, пришивайки към виртуалното телевизионно тяло на Станислав & Со, двете леви ръце на Христо Иванов и по един крак от Мая и адв. Дончева.
  Допускам, че никой от порлиттрансплантолозите на Иван Вазов няма представа (както и беше с комбинацията Борисов иТрайков, Дянков и Плевнелиев при първия опит) как ще се спогодят (и ще се спогодят ли изобщо) новите властомани.
  Противоестествените трансплантации задължително завършват със смърт на пациента.
  Противоестествените политтрансплантации просто похарчват в безвремие още няколко години от живота ни.

  Но електоратът - кучета го яли!

 • 2
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Явно статуквото просто си смени лицето но реално ИТН не е алтернатива.
  Предложените кадри са ми остри на Царя и на Станишев

  Явно и ГЕРБ и БСП намериха как да управляват дърпайки конците на ИНТ.

  А глупавия народ това си и заслужава.
  Хем промяна хем същото - просто вместо пионките на Борисов сега ще гледаме кражбите от пионките на Слави а той явно е пионката на Борисов.

  Пълен цирк

 • 3
  nkk041011809 avatar :-P
  nkk041011809

  Слави Трифонов вече обяви чуден проектокабинет:

  - Двама от Експат Капитал - Николай Василев и Мария Бойчинова. Така Василев хем ще е премиер, хем - министър на финансите;
  - Любомир Дацов също е от кръжеца на Василев, известен със голямото си съдействие към ГЕРБ в столичния общински съвет;
  - Христо Алексиев - издигнат от Мутафчиев (БСП), работил дълги послушни години за ГЕРБ в НКЖИ, служебен министър и т.н.;
  - Наталия Митева от Телелинк на Спас Русев и Любомир Минчев;
  - Михаела Лашова, брокер от Адрес/Фортън на Христо Илиев.

  Да са ни честити!

 • 4
  scuby avatar :-(
  scuby

  До коментар [#] от "D-r D":

  Да разбираме, че трябва да чакаме БСП-то ти и Нинова да дойдат да управляват тази държава, за да няма не губим "няколко години от живота си в безвремие"? Аз по-голямо безвремие от 2-те години на Орешарски ти при БСП не помня. А по-назад по-големи два фалита на държавата от управленията на БСП пак не помня! Вземи малко се стегни и стига бръщолеви глупости!

 • 5
  scuby avatar :-|
  scuby

  До коментар [#] от "nkk041011809":

  Чакай кръгът Капитал да се съвземат малко от това което им сервира Трифонов в 11.00. Сега мислят статии с умни заглавия и гледай как всички ще са срещу Трифонов!

 • 6
  gosko22 avatar :-(
  gosko22

  Ако Демократична България и в яасттност ДА България подкрепят този кабинет на Слави могат вече да се нарекат Политически Трупове.

 • 7
  voda avatar :-|
  The investor

  Браво на ГЕРБ!
  За 14 път победиха червената мафия!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход