При 99%: "Има такъв народ" е първа, с ГЕРБ ще получат равен брой мандати

Единствено партията на Трифонов и "Демократична България" увеличават броя на избирателите си, докато ГЕРБ губят близо 200 хил. гласа, а БС - над 100 хил.

"Има такъв народ" е първа политическа сила след последните извънредни парламентарни избори, като изпреварва ГЕРБ с минимална преднина от 0.22%. Това показват обработените на 98.9% резултати от изборите. Малкото предимство на партията на Слави Трифонов вероятно ще набъбне още мъничко при окончателните резултати, тъй като липсващият малко над един процент от данните са все още необработени гласове от чужбина, откъдето формацията получава мощна подкрепа.

При тези резултати двете формации ще получат равен брой мандати - по 64, показват изчисленията, но първото място на ИТН ще има две измерения. Едното е символично - победата над ГЕРБ ще бъде особено болезнена за Бойко Борисов. Другото е практическо - ИТН ще получи първия мандат и ще има възможността първа да предложи кабинет, чийто състав Слави Трифонов вече обяви.

След оспорвания фотофиниш за третото място по данните на паралелното преброяване веднага след изборите сега БСП все пак запазва третата си позиция с почти процент преднина пред "Демократична България". Демократичното обединение е втора сила зад граница след ИТН, но остатъкът от необрабтения още вот в чужбина няма да успее да я изведе пред левицата.

ДПС е пета, а "Изправи се! Мутри вън!" с малко над 5% от гласовете допълва новия парламент.

При това разпределение на гласовете БСП ще получи 36 мандата, "Демократична България" - 34, ДПС - 29, а ИСМВ - 13. Трите "протестни" формации, от които до вчера се очакваше да излъчат заедно правителство, получават общо 111 места в 240-чления парламент и са далече от мнозинство, но това така или иначе губи водещото си значение, след като Слави Трифонов обяви, че няма да прави коалиции, а директно ще предложи правителство на ИТН. Все пак това означава, че за да бъде прието то, ще е нужна подкрепата на поне още 3 партии.

Прочитът на резултатите в гласове обаче е интересен. "Има такъв народ" и "Демократична България" са единствените партии, които увеличават подкрепата си в брой гласове - съответно с 80 хил. и около 37 хил. въпреки ниската избирателна активност. ГЕРБ и БСП пък са големите губещи от тези избори. Партията на Борисов губи почти 200 хил. гласа и е подкрепена от около 640 хил. души. Левицата отчита с над 115 хил. гласа по-малко и е на историческо дъно с 364 хил. избиратели.

С близо 45 хил. по-малко гласа има и ДПС - около 287 хил., на тези избори. Спадът, изглежда, е от вота в страната, защото подкрепата за движението от Турция е съизмерима с тази от предишния вот през април.

Въпреки че подобрява резултата си в проценти, ИСМВ също отчита с около 15 хил. по-малко избиратели в сравнение с април.

Какво следва

Официалните резултати трябва да бъдат обявени до 15 юли, а имената на избраните за народни представители - най-късно на 18 юли. Това вероятно ще стане по-рано заради по-бързата обработка на вота с машинното гласуване.

След това президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на новоизбрания 46-и парламент, на което обикновено се избира ръководството му. Срокът по конституция е до месец след изборите, т.е. до 11 август. Очакванията са, това да стане доста по-рано, а в медиите вече неофициално циркулира и дата - 22 юли. Председател на парламента се очаква да бъде отново Ива Митева от "Има такъв народ", която оглавяваше 45-ото Народно събрание, освен ако партията не я подготвя за друг пост. След това ще започне и въртележката с мандатите.