Вечерни новини: ГЕРБ засега не подкрепя проектокабинета, финансовият министър ще контролира Фонда на фондовете

Вечерни новини: ГЕРБ засега не подкрепя проектокабинета, финансовият министър ще контролира Фонда на фондовете

И още: Директорът на "Пирогов" е сменен, ЕК представи амбициозен климатичен план; Промишленото производство в еврозоната с първи спад за годината

12052 прочитания

© Велко Ангелов


По-важните новини от България в сряда се изчерпват с продължаващите коментари след парламентарните избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се превърна в център на вниманието днес, след като изнесе поредния си моноспектакъл, излъчен във Facebook. Сега той умолява Слави Трифонов и Христо Иванов да има правителство, но обяви, че ГЕРБ ще гласува против в пленарна зала.

Борисов загатна, че зад "Има такъв народ" стои ДПС, като за пример даде гласуването в смесените райони. За да онагледи тезите си, Борисов си служеше с корица от последния брой на "Капитал". В опита си да я осмее, той представи алтернативен колаж на космонавти, който е базиран на снимка на загиналите 7 членове на космическата совалка "Колумбия".

Загуба на пространствена ориентация на пилота на разбилия се при учение МиГ-29 е причина за катастрофата на изтребителя на 9 юли, при която загина пилотът Валентин Терзиев. Това заключава докладът за инцидента на отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба "Военна полиция". Машината се е разбила в морето 5 секунди след като изстреляната от нея ракета е поразила мишената.

Интересните новини дойдоха от Европа. Европейската централна банка обяви началото на двугодишен пилотен проект за евентуално въвеждане на цифровото евро в бъдеще. Дигиталната валута беше замислена като отговор на нарастващите дигитални плащания и разпространението на криптовалути.

Европейският съюз ще започне съдебна процедура срещу Унгария и Полша във връзка със закони, които според блока дискриминират ЛГБТИ общностите в двете държави.

Литва прие нови закони за миграцията, които дават възможност за масово задържане на влезли незаконно в страната и ограничават правото им да обжалват. Това става, след като над 1000 души - основно от Африка, влязоха в страната през границата с Беларус от края на миналия месец насам.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Партиите още изчакват с категоричните позиции за предложения от Трифонов кабинет

Политическият ступор след изненадващия ход на Слави Трифонов да предложи кабинет на "Има такъв народ" още преди да са станали известни финалните резултати от вота и да не търси коалиционна формула за управление, продължава и днес. Партиите все още изчакват и не обявяват категорично решение дали ще подкрепят предложеното по този начин проектоправителство, макар раздразнението и критиките им да са повече от видими. БСП вчера обяви официално, че няма да подкрепи предложението, а един от лидерите на "Демократична България", Христо Иванов, призова снощи "Има такъв народ" да оттегли предложението си, за да има нормални преговори.

  • След като в предишните два дни отказваше да отговори директно на въпроса дали ГЕРБ би подкрепила предложения от "Има такъв народ" проектокабинет, днес Бойко Борисов заяви, че депутатите му ще гласуват "против". Той уточни, че групата на ГЕРБ ще присъства в пленарната зала и няма вариант да не се регистрира, сваляйки необходимия брой гласове за одобряване на правителството. Въпреки това той каза, че бил пред дилема "кое зло" да избере - ако не подкрепял правителството на ИТН, оставал Рашков, ако пък подкрепял - идвал Трифонов.
  • Пред "Свободна Европа" днес Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" съобщи, че формацията е провела коалиционен съвет, на който е взето решение след формирането на парламента да се събере отново и като парламентарна група да реши за гласуването на кабинета.
  • Пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение", което е част от "Демократична България", пък определи предложението на Трифонов като прибързано и необмислено и "за подобно нещо трудно бихме могли да гласуваме "за", но добави, че не биха искали да горят мостове и искат да дадат възможност на ИТН "да преосмисли това".
  • Днес от думите на зам.-председателя на БСП Атанас Зафиров пред "Нова" пък стана ясно, че сред вариантите, обмисляни от левицата, е със свой мандат БСП да предложи служебното правителство за редовно. Подобна идея вчера предложи един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!", Мая Манолова. Решението ще се вземе след диалог с парламентарно представените партии.

Министърът на финансите връща едноличния си контрол върху Фонда на фондовете

Преди няколко години, при създаването на държавната структура, която контролира финансовите инструменти от еврофондовете, беше решено вицепремиерът по еврофондовете и финансовият министър да имат свои представители в борда. Тази договорка между Томислав Дончев и Владислав Горанов сега се променя от служебния кабинет. Със специално решение на МС уставът на ФнФ се променя, така че се въвежда Съвет на директорите с трима членове, избирани еднолично от министъра на финансите след конкурс. Отделно ще има Консултативен съвет, в който освен представители на европейските програми ще има и външни наблюдатели от финансовия сектор. Вероятно след това решение ще последват персонални рокади във Фонда на фондовете.

Директорът на "Пирогов" проф. Балтов е сменен

Договорът на досегашния директор на държавната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов е прекратен, съобщава Министерството на здравеопазването. На негово място е назначен проф. Иван Поромански, началник клиниката по гнойно-септична хирургия в болницата. Като причина се посочват резултатите от проверки на здравната каса в "Пирогов", които установили нарушения при отчитането на медицинска дейност.

ЕК представи амбициозен климатичен план

Европейската комисия предложи климатичен план, за да изпълни целта за намаляване на замърсяването с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Мерките предвиждат разширяване на търговията с емисии към нови области; повишено използване на възобновяема енергия; по-голяма енергийна ефективност; по-бързо въвеждане на чисти превозни средства и инфраструктура за тяхното зареждане; съобразяване на данъчните политики с целите за природосъобразност; мерки за предотвратяване на изтичането на въглерод. Брюксел предлага постепенно да се премахнат квотите за безплатни емисии за въздухоплаването и да се предвиди за първи път замърсяването от корабоплаването.

Държавите от ЕС се предвижда да изразходват изцяло приходите си от търговия с емисии за проекти, свързани с опазването на околната среда и енергетиката. ЕК поставя цел до 2030 г. ЕС да произвежда 40% от използваната енергия от възобновяеми източници. Всички нови автомобили, регистрирани от 2035 г., не трябва да замърсяват, предвижда ЕК. Комисията предлага данъчното облагане на енергията да насърчава чисти технологии и премахване на облекченията за използване на изкопаеми горива. Предвижда се допълнително облагане на стоки, произведени със замърсяващи технологии. Тепърва предстои планът да бъде обсъждан от евролидерите.

Промишленото производство в еврозоната с първи спад за годината

Промишленото производство в еврозоната е намаляло през май с повече от очакваното. Това се дължи най-вече на спада в производството на нетрайни потребителски стоки като храни и дрехи, показват данните на Евростат. На месечна база понижението е 1%, докато окачванията бяха за понижение от 0.2%.Това е първият спад през тази година и най-големият от април 2020 г. На годишна база производството е нараснало заради възстановяването на икономиката от корона кризата. Увеличението от 20.5% отново е по-ниско от предвижданите 22.2%. Темпът на възстановяване също се забавя след скока през април от 39.4% на годишна база.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Безредици в Южна Африка заради присъда на бившия президент Джейкъб Зума

Най-малко 72 са жертвите, а над 1200 - задържаните, при размириците, които от дни разтърсват Южна Африка, след като бившият президент Джейкъб Зума влезе в затвора. В сряда временно затвори и най-голямата рафинерия в страната в крайбрежния град Дърбан от съображения за сигурност. Според властите по-голямата част от починалите са стъпкани при разграбването на магазини, има и други, загинали в експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати или при стрелба.

Само до понеделник са разграбени над 200 търговски центъра. Зума беше президент от 2009 до 2018 г., когато подаде оставка часове преди вот на недоверие. Към него имаше обвинения в корупция, рекет и злоупотреба със служебно положение, включително заради близостта му с индийските магнати от семейство Гупта. Той получи присъда от 15 месеца за неуважение към съда, след като още през 2019 г. спря да се появява на изслушвания в комисия, разследваща предполагаемото му участие в корупционни схеми.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко е пораснала китайската икономика

Инвеститорите очакват данните за растежа на китайската икономика през второто тримесечие, които ще бъдат публикувани късно вечерта в сряда. Предвижданията са ръстът на БВП да е над 8% на годишна база. Китайската икономика се възстанови от корона кризата, като печели допълнително и от нарастване на търсенето от развитите страни, където ограниченията се разхлабват.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Франция отбелязва предпазливо националния си празник

Франция предпазливо отбелязва националния си празник с военен парад в Париж и традиционни тържества. Правителството реши парадът на бул. "Шан-з-Елизе" да се състои като част от общите усилия за връщане към живота отпреди пандемията. Броят на зрителите на парада обаче е ограничен. Подобни изисквания ще има и за зрителите на фойерверките в района на Айфеловата кула тази вечер. Франция отбелязва щурма на Бастилията на 14 юли 1789 г., с който започва Френската революция.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 74 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в страната за последното денонощие. Те са установени със 17 787 теста, т.е. делът на положителните проби е 0.42%. В болници се лекуват 738 души с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 94 са в интензивни клиники. За денонощието са отчетени 10 смъртни случая и 114 излекувани. Поставените дози ваксина са 11 918.

Още 22 проби с т.нар. индийски вариант на коронавируса, известен като делта, са установили учените от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при изследвани общо 81. Други 57 проби са с т.нар. британски вариант, известен като алфа, който бе причина за вълната от заболели от COVID-19 в началото на годината. Изследваните проби са взети от пациенти в периода 31 май - 30 юни. От НЦЗПБ съобщават, че към 11 юли десет от пациентите, заразени с делта варианта, са на домашно лечение, петима са хоспитализирани, двама са починали, двама са излекувани, а за трима "няма данни". Не се съобщава информация за ваксинационния статус на заразените с мутациите на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19).

Малта се отказа от плановете си да затвори от днес границите си за хора, които не са ваксинирани, след като получи забележка от ЕК, че подобна мярка е недопустима. Вместо това те ще бъдат поставяни под карантина, предаде France Presse. Малта планираше да блокира достъпа и на американски туристи, но в крайна сметка те ще могат да влизат при същите правила както европейците - ще бъдат поставяни под карантина, ако не са ваксинирани.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че за хората, поставили си ваксина, ще има специална лотария като част от мерките за стимулиране на имунизацията, предаде N1. По думите на Вучич броят ваксинирани не е достатъчен и след "седмица или две" ситуацията с новозаразените може да не е притеснителна, но със сезона на футболните и баскетболните първенства ситуацията ще се промени.

Македонското правителство обмисля за посещение на кино и други културни прояви, "особено на закрито", да има ограничения от есента, например да се влиза само с ваксинационен сертификат. Това обяви здравният министър Венко Филипче, като обясни, че страната му вече се готви за възможна нова вълна през есента.

По-важните новини от България в сряда се изчерпват с продължаващите коментари след парламентарните избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се превърна в център на вниманието днес, след като изнесе поредния си моноспектакъл, излъчен във Facebook. Сега той умолява Слави Трифонов и Христо Иванов да има правителство, но обяви, че ГЕРБ ще гласува против в пленарна зала.

Борисов загатна, че зад "Има такъв народ" стои ДПС, като за пример даде гласуването в смесените райони. За да онагледи тезите си, Борисов си служеше с корица от последния брой на "Капитал". В опита си да я осмее, той представи алтернативен колаж на космонавти, който е базиран на снимка на загиналите 7 членове на космическата совалка "Колумбия".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


1 коментар
  • scuby

    Колкото го плюхте по най-долен начин този Борисов днес последния пак подава ръка на кръга Капитал като намеква, че и той има резерви към специализирания съд, който е запорирал, за всички е ясно, че е неправомерно сигурно на 200 милиона на Прокопиев. Но всичко било въпрос на разговори. Аз лично видях през последната година що за хора са в ДБ - дебеланците Иванов и Мирчев, тази Цонева, за Атанасов знам какво представалява и останалите. Какви мизерии са готови да правят и говорят само, за да докопат власт. Няма принципи, дори Рашков подкрепиха, на Радев се дупеха, дъното Манолова подкрепиха за кмет на София срещу Фандъкова, никакви принципи още по-малко демократични. Така, че никога повече аз лично няма да бъда избирател на ДБ каквото и да се случи от тук нататък!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход