"Има такъв народ" и ДПС имат най-малко преференции на изборите

Най-голям брой размествания има в листите на ГЕРБ - над 30, сочи анализ на Института за развитие на публичната среда

   ©  Лили Тоушек
   ©  Лили Тоушек

Избирателите на "Има такъв народ" са сред тези с най-нисък интерес към преференциите на парламентарния вот, които дават възможност за избор не само на партия, но и на конкретен кандидат в листата и съответно за пренареждането й. По-малко преференции от тях са ползвали единствено симпатизантите на ДПС. Този факт е парадоксален на фона на факта, че именно партията на Слави Трифонов е тази, която настоява за промяна в изборната система, която да въведе мажоритарен избор на депутати.

Данните стават ясни от традиционния анализ по темата на Института за развитие на публичната среда. Те показват, че интересът към преференциите като цяло остава сравнително ограничен и дори спада. Малко над ⅓ от гласувалите на 11 юли в страната (37%) са използвали преференция, а това е с около 5% по-малко спрямо април. Най-много от възможността да пренаредят листите са се възползвали избирателите на "Демократична България" - почти половината са ползвали преференция, а реално най-голям брой размествания има в листите на ГЕРБ - над 30.

На интерактивната карта на Института може да се види информация за преференциите за всяка партия и по области.

Кой и колко ползва преференциите

От възможността да гласуват с преференция са се възползвали над 855 хил. от общо почти 2.3 млн. избиратели, гласували в страната, или 37.3% ( чужбина няма преференции, тъй като не е мандатен район). Това е с около 5% по-малко, отколкото на изборите през месец април 2021 г., сочи анализът.

Традиционно в най-голяма степен от възможността да пренареждат листите са се възползвали избирателите на "Демократична България" - 48%. Това е съизмеримо с процента използвали преференция на предишните парламентарни избори.

На второ място е ГЕРБ с 43.9%, но това е значително по-малко от април, когато 54% от избирателите ѝ бяха отбелязали предпочитание за конкретен кандидат. "Очевидно партията е консолидирала актива си", пише в анализа на Института за развитие на публичната среда. От друга страна обаче, това може да е ефект и от ограничаването на купения вот, който нерядко включва подкрепа за даден кандидат, а не просто партия.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" е на трето място с 41.7%. Само тя е отбелязала ръст на избирателите, маркирали преференция.

"Личен избор" са направили над 40% от избирателите на БСП, докато тези на "Има такъв народ" са доста по-пасивни в този избор и под една трета от тях ползват преференции, въпреки че преминаването към мажоритарна избирателна система бе едно от предложенията в референдума, организиран от "Шоуто на Слави", с който шоуменът се позиционира като политически играч.

Избирателите на ДПС в най-малка степен гласуват преференциално. От изборите през април, когато 23% от поддръжниците на партията са дали гласа си за конкретен кандидат, сега едва 15.3% са го направили.

Интересът към преференциите е най-голям в Благоевград

Най-популярно се оказва преференциалното гласуване в Благоевград показват данните, като 53.2% от избирателите на шестте партии, влизащи в Народното събрание, са се възползвали от преференцията. Следват Враца - 46.8%, Пазарджик - 44.8%, и Велико Търново - 44.2%. Възможността за преференциален вот пък е използвана най-малко от гласоподавателите в район Кърджали - 10.3%. Това е и спад с близо 3% спрямо изборите през април. Следват районите Търговище - 22.1%, Силистра - 23.5%, и Разград - 26.1%. Традиционно това са и областите, в които мажоритарният елемент в избирателната ни система не се радва на голяма популярност.

Разместванията в резултат на преференциите

В листите на 6-те партии и коалиции има общо 129 размествания - те включват всички кандидати, преминали бариерата от 7%, за да могат да променят местата си в подредбата (независимо дали са успели да стигнат до избираемо място или не), сочи анализът. В тази бройка не са включени съответните водачи на партийни листи.

Най-много размествания има в листите на коалиция "ГЕРБ-СДС" - 32. Следват "Демократична България и "БСП за България" - с по 30. Както и на изборите през април, най-малко са пренарежданията при партия "Има такъв народ" - 2.

Най-драстичен спад на преференции при ГЕРБ има в София-област - от 66.8% през април до 44.5% на изборите в неделя. И в Хасково спадът е голям - от 78.5% на 59.3%.

Като цяло на последните избори се наблюдава нежелание на местните избиратели да дадат подкрепата си преимуществено за поставените водачи на листите на "ГЕРБ-СДС", които най-често са бивши министри в кабинетите "Борисов". Правилото за получаване на "служебни преференции" все пак и този път запази преднината на Росен Желязков (Благоевград), Десислава Атанасова (Разград), Кирил Ананиев (Перник), Красимир Вълчев (Шумен), Петя Аврамова (Враца) и др. Не е такъв случаят с Деница Сачева (Добрич) и Костадин Ангелов (Варна и Велико Търново).

От листите на шестте формации има само едно изместване на водач. То е в избирателен район София-област, където третият в листата на ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, изпреварва с преференции водачът - Цветан Енчев (Председател на Областен съвет на ДПС - София град).