Какво мисли Facebook за проектокабинета на Трифонов

Николай Василев

Какво мисли Facebook за проектокабинета на Трифонов

Три четвърти от потребителите и над половината от последдователите на ИТН смятат, че Трифонов не е постъпил правилно с преждевременното обявяване на предложение за правителство

6823 прочитания

Николай Василев


Откакто в понеделник лидерът на спечелилата изборите "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви предложението си за самостоятелно правителство (въпреки че ще разполага само с 65 места в парламента), темата продължава да е сред най-коментираните в социалните мрежи. "Капитал" се обърна към компанията за медиен мониторинг и анализ Perceptica за данни, от които може да се направи извод какви са преобладаващите реакции - както по отношение на политическия ход на Трифонов, така и по отношение на лансирания проектокабинет с премиер Николай Василев, участвал в правителствата на НДСВ и ДПС и на тройната коалиция.

Между понеделник и сряда са регистрирани 34 831 постове и коментари по темата с правителството, предложено от Слави Трифонов. Открояват се няколко основни теми:

 • Личността на Николай Василев - 8053 споменавания
 • Евентуална зависимост от ДПС - 12296 споменавания
 • Обсъждане доколко е демократично да се предлага правителство по този начин (без преговори): това включва и реакциите на останалите политически играчи, както и твърдения, че предложеният кабинет представлява подмяна (на вота на хората), а не промяна - 13 844 споменавания
 • Предложението за изпращане на астронавти (български и македонски) - 6084 споменавания
 • Министрите от служебния кабинет, на които е предложено да се присъединят към евентуален кабинет на ИТН. Впоследствие те отказват, но мнозина в социалните медии призовават Слави Трифонов да подкрепи превръщането на служебния кабинет в редовен - 9261 споменавания
 • По-рядко се обсъждат други членове на проектокабинета като Саня Армутлиева - 1589 споменавания.

Преобладаващото мнение сред всички потребители е, че предложението за кабинет е било грешка. Основно заради личността на предложения за премиер Николай Василев, както и цялостното усещане за връзка на този кабинет с ДПС, а също и с НДСВ. Политическите опоненти на ИТН определят поведението на партията като недемократично.

Самите симпатизанти на ИТН изглеждат раздвоени и първоначалният ентусиазъм от обявените млади и образовани проектоминистри бързо спада и е изместен от съмнения и разочарование. Поради спецификите на социалната мрежа е трудно да се верифицира дали всеки, представящ се за поддръжник на партията, действително е такъв. За целите на графиката вляво са използвани доколкото е възможно само мненията на потребители активни от доста време по страниците на "Има такъв народ" и Слави Трифонов.

Демократичен процес

Първоначалните реакции по време и непосредствено след обявения от Трифонов проектокабинет са по-скоро положителни и идват от симпатизанти на партията. Споделя се мнението, че ходът му е правилен и демократичен, предвид това, че "новите" партии не могат да съберат мнозинство в парламента.

Ситуацията обаче бързо се променя, като започват да се появяват критики към начина, по който Трифонов се опитва да заобиколи стандартния демократичен процес. Фактът, че тези критики идват от целия политически спектър и подкрепящите всички останали партии и движения, обуславя предимно негативното отношение към действията на "Има такъв народ". Стига се до това и кандидат-депутати на партията да изказват негативни мнения за така създалата се ситуация.

Като цяло темата оставя изключително малко място за нюанси и неутралитет - почти всеки коментар или пост заема твърда позиция, на която държи. Това важи в еднаква степен както за поддръжниците на ИТН, така и за всички останали, които коментират по темата.

Николай Василев

Личността и обвързаността на Николай Василев с НДСВ определено не се харесва на голяма част от потребителите. С особена сила това важи за пишещите в групи и страници около президента Румен Радев и обединението "Демократична България". Именно там се срещат най-много негативни коментари по адрес на Василев, като общото мнение е, че с него начело не може да се очаква промяна. В същото време се припомнят стари обвинения към Василев от времето, в което е министър: за електронно правителство, приватизацията на БТК и др.

Като цяло предложението за премиер не се приема добре в средите на протестиращите от миналата година. Почитателите на ГЕРБ пък възприемат ситуацията предимно с насмешка. Дори и сред считащите се за привърженици на "Има такъв народ" започва да се прокрадва мнението, че е по-добре партията да подкрепи настоящия програмен кабинет.

Реакциите, които могат да се определят като по-скоро позитивни, идват след реакцията на Слави Трифонов ден след обявяването на проектокабинета. В нея той защитава Николай Василев. Въпреки тази реакция мнозинството все още не подкрепя личността на предложения за министър-председател.

ДПС

Първоначалните реакции във Facebook са противоречиви относно евентуална връзка ДПС и ИТН, като сред ключовите постове на 12 юли е такъв от Facebook група на привърженици на "Демократична България", където потребител изразява негативно мнение спрямо такива спекулации и твърди, че подкрепа за Трифонов в момента би било стъпка напред в борбата със статуквото, а единствените заинтересовани партии от разцепление между новите парламентарни формации са именно ГЕРБ и ДПС. Друга ключова публикация идва от журналистката Полина Паунова, като нейното мнение се нарежда сред по-влиятелните, набирайки най-висок обем интеракции през двата анализирани дни. В краткия си анализ Паунова твърди, че с предложения кабинет Слави целенасочено е отблъснал "Демократична България" и БСП като евентуална подкрепа, което означава, че търси подкрепа от "Изправи се! Мутри, вън!" и ДПС. В поста Паунова подчертава, че Николай Василев винаги е фигурирал на министерски пост в правителства на ДПС.

Присъствието на Николай Василев в правителства на ДПС е най-често споменавания аргумент за евентуални връзки между ИТН и ДПС, като това мнение се чува и в постове по регионални групи, като тази на Чирпан, както и групата на привърженици на ДБ. Впечатление прави, че поста се копира дословно и така се разпространява из социалната медия.

По темата е изказано мнение и от политически лица, като Карлос Контрера от ВМРО, който в критичен пост към Слави спекулира за влияние на ДПС зад кулисите. Контрера коментира и възмущението към проектокабинета дошло от "протестърските" партии, като твърди, че и те самите са пълни с кадри, участвали в управлението на страната през последните години.

На 13 юли тезата за подкрепа към ИТН от ДПС набира още по-голяма популярност, като медиите във Facebook споделят и цитират журналиста Илхан Андай, според когото ИТН има гарантирани 29 гласа от ДПС за съставяне на правителство и последващо управление.

Ситуацията с ДПС провокира и висок обем публикувани картинки, като пример са такива, които изобразяват лицето на Ахмед Доган върху тялото на Слави или Слави и Тодор Йорданов, питащи дали българите са си купили фесове за изборите.

Астронавти

Новината за подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция и по-конкретно - изпращането на мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА, заедно с един северномакедонски астронавт, като част от приоритетите на "Има такъв народ", провокира бурни реакции сред потребителите във Facebook. Като цяло реакциите са доста емоционални, като тези на 12 юли варират от силно негативни - "шоу", "цирк", "приоритетите на един чалгаджия" и "изстрелването в космоса е по-важно от беднотията", до иронични - за "кучето Лайка", "оправихме България и Земята и драпаме космоса да оправим", "с капсула през Луната Скопие - София ще се взима по-бързо от директната връзка".

Шеговитото изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "така започват междузвездни войни" е често споделяно в регионални групи, докато тезата, че изпращането на астронавти в космоса чрез НАСА е предложено и договорено от САЩ се прокрадва основно в групи, противници на доскорошното управление.

Изказването на адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!", че е приятно изненадан от идеята за изпращане на астронавти, давайки конкретно предложение - "Иван Стоименов Гешев" е сред другите често споделяни теми.

Немалка част от потребителите с насмешка споделят и отзвука на предложението на Трифонов в македонските медии.

За анализа, данните и методологията

Perceptica специализира в мониторинг, измерване и анализ на традиционни, онлайн и социални медии за Югоизточна Европа и оценява влиянието и ефекта на публичния разговор в различни сфери.

Разглеждан период: 12.07 - 14.07

Тема: Отзвук във Facebook след обявения от "Има такъв народ" проектокабинет.

Медийни канали: Facebook страници, отворени Facebook групи, коментари под публични постове.

Количествен анализ: извлечени са обемите споменавания по темата, като тези обеми са визуализирани по дни.

Качествен анализ: оценено е отношението по темата на всички потребители. В процеса на анализ са идентифицирани четири ключови теми - разговор за демократичен процес, разговор за личността на Николай Василев, разговор за връзки между ИТН и ДПС*, както и разговор за приоритета на ИТН за изпращане на български и северномакедонски космонавти в космоса.
Откакто в понеделник лидерът на спечелилата изборите "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви предложението си за самостоятелно правителство (въпреки че ще разполага само с 65 места в парламента), темата продължава да е сред най-коментираните в социалните мрежи. "Капитал" се обърна към компанията за медиен мониторинг и анализ Perceptica за данни, от които може да се направи извод какви са преобладаващите реакции - както по отношение на политическия ход на Трифонов, така и по отношение на лансирания проектокабинет с премиер Николай Василев, участвал в правителствата на НДСВ и ДПС и на тройната коалиция.

Между понеделник и сряда са регистрирани 34 831 постове и коментари по темата с правителството, предложено от Слави Трифонов. Открояват се няколко основни теми:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  scuby avatar :-|
  scuby

  Сега няма един от ДБ или някой "журналист" от Капитал да попита Трифонов "абе бай Х.. защо ти упрекваше Борисов, че сутрин решава едно, а вечерта друго"! Ще е интересно да се види!

 • 2
  lxi1531816815571265 avatar :-|
  Чубрица

  Постът с най-много интеракции по темата е този на Бивол. Как сте го пропуснали?
  "#Промяна ли!? Н.Василев - Премиер е цинизъм, също като Пеевски - шеф на ДАНС! Същото ДС котило, същото #Задкулисие 🙁 Връщаме се 20 г. назад! Жалка картина и Гавра с волята и доверието на българите.
  #ЛУСТРАЦИЯ"
  9,9 хиляди харесвания, 1,8 хиляди споделяния, близо 700 коментара

 • 3
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Браво. Нагледен пример как алгоритмите може да помогнат да се извлекат синтезирани изводи от големи по обем неструктурирани данни.

 • 4
  selofia avatar :-P
  Селофия

  От вратата за краката - Шат! на патката главата!
  Нема да те пита нананайнай - искат ли да правим..
  Няма не искам!, няма „недей!„, щом желае става злодей...

  Това чалгата не прощава... трябва да влезе в списъка на опасните болести, както Ковид 21 делта, деменцията или морбили... Ваксинирайте се!

  А сега вица
  Първият БГ КК каца на Марс. След ред попържни и глухи удари с тесла люкът се отваря. И кво да видиш - марсианци! Говорят български... посрещат с хляб и сол на фона на трикольора, и всички накичени със злата и бижута.
  Та изкарали месец на банкети и откриване магистралата Копитото - маунт Олимп, и там СеверноМакедонецът с дедо от добруджански произход пита
  - А бе, комшу, сите ли сте така накичени
  - А, не бе, само арменците и македонците сме така.. Другите Грух ги преджоби още преди да кацне Мъск...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход